Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους διαμόρφωσαν πλαίσιο πάλης και απαιτούν συνάντηση άμεσα, μπροστά στα χειρότερα
Ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σπείρει τον διχασμό και την απογοήτευση για να υπονομεύσει τη συσπείρωσή τους, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα δυναμώνουν κι άλλο την εμπιστοσύνη τους στο Σωματείο, οργανώνουν συλλογικά τον αγώνα και την αλληλεγγύη με νέο πλαίσιο αιτημάτων, που θέτει στο επίκεντρο την ανακούφιση στις οικογένειές τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και αποτελεί «ανάσα» για ολόκληρη την περιοχή.
Την ίδια στιγμή, καθημερινά βρίσκονται δίπλα από τις κλειστές πύλες του εργοστασίου προστατεύοντας την περιουσία της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος. Συγκεντρώνονται μαζικά στα γραφεία του Σωματείου για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, να συμβάλουν στην επίλυση ζητημάτων και να οργανώσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Δίνουν το «παρών» στα καφενεία του οικισμού και στα στέκια όπου ως εργαζόμενοι συνήθιζαν να μαζεύονται πριν και μετά τη βάρδιά τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ερημώσει ο τόπος, ότι η ζωή και ο αγώνας συνεχίζονται.
Το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιούλη οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τη μαζική συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση μπροστά από το άδειο εργοστάσιο και το υψηλό αγωνιστικό τους φρόνιμα, πρόσθεσαν έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό στον αλύγιστο αγώνα που δίνουν πάνω από τεσσεράμισι χρόνια τώρα απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η μαζική συμμετοχή και το αποφασιστικό αγωνιστικό κλίμα στη Γενική Συνέλευση το βράδυ της Τετάρτης, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, έδειξαν ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι παραμένουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, που και σ' αυτήν τη νέα φάση των εξελίξεων αποτελεί το αποκούμπι τους, τον οργανωτή της πάλης για την επιβίωσή τους.
Διαμόρφωσαν το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης που κοινοποίησαν στην κυβέρνηση, απαιτώντας άμεσα καθορισμό συνάντησης. Στην επιστολή τους αποτυπώνουν το επικίνδυνο μπάχαλο που άφησαν πίσω τους οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τις δυσκολίες επιβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά και τον κίνδυνο ερήμωσης που αντιμετωπίζουν τα χωριά, ενώ καταθέτουν αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων σε αυτήν τη νέα φάση του αγώνα, που δίνουν ανακούφιση και ανάσα στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που απολύθηκαν από τη δουλειά τους είναι αναγκαίο να έχουν ένα δίχτυ προστασίας, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ανεργίας», σημειώνουν, τονίζοντας ότι «παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα τα αντικειμενικά μέτρα που να διασφαλίζουν τη διαφύλαξη της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος».
Υπογραμμίζοντας ότι κυρίαρχο αίτημα παραμένει η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, τα Σωματεία καταθέτουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων πάνω στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Βασικοί άξονες των αιτημάτων είναι η διασφάλιση του εισοδήματος, με μέτρα που θα δώσουν ανακούφιση, όπως η επιπλέον ενίσχυση με 500 ευρώ τον μήνα για όσο βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, η καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται από τη ΛΑΡΚΟ, το πάγωμα δανείων και οφειλών, η προστασία από πλειστηριασμούς, η επιδότηση του ενοικίου για οικογένειες και φοιτητές. Επίσης, αλλαγές που αφορούν τα προγράμματα ανεργίας, όπως η επέκταση στα 7 χρόνια για τους απολυμένους κάτω των 55 ετών, η ένταξη όλων των απολυμένων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και η ένταξη της ΛΑΡΚΟ στους φορείς υποδοχής των απολυμένων εργαζομένων.
Παράλληλα, το Σωματείο της Λάρυμνας με επιστολή του στον ειδικό διαχειριστή αναδεικνύει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καλεί σε άμεση συνάντηση.
Τονίζει το αναντικατάστατο κενό στην ασφάλεια και φύλαξη των εγκαταστάσεων το οποίο άφησε η απόλυση των εργαζομένων, καθώς και τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος, καταγγέλλοντας την προσπάθεια κυβέρνησης και ειδικής διαχείρισης να διασπάσουν την ενότητα και τον αγώνα των εργαζομένων με το να καλούν μεμονωμένα απολυμένους να δώσουν λύσεις στο επικίνδυνο μπάχαλο που δημιούργησαν, και παίρνοντας απόφαση για 24ωρες απεργίες μέχρι και την Τετάρτη.
Επισημαίνει πως ακόμα κι όταν το καλοκαίρι του 2022 πάρθηκε η εγκληματική απόφαση να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, το σύνολο των εργαζομένων παρέμεινε, «στη λογική ότι μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη πρέπει να κατοχυρωθούν η ασφάλεια, η συντήρηση και η φύλαξη της ΛΑΡΚΟ».
Υπογραμμίζει δε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο και στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ παραβιάζει μια σειρά κανονισμούς και νομικά πλαίσια που διέπουν τη λειτουργία τέτοιου είδους δραστηριοτήτων και περιγράφονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου της Λάρυμνας, στους κανόνες της Επιθεώρησης Μεταλλείων κ.λπ. Επίσης σε μια σειρά εσωτερικούς κανονισμούς, όπως η «γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και εκτίμηση επικινδυνότητας» ως πρώτο λαμβανόμενο μέτρο που προτείνει σε περίπτωση κινδύνου, «η διέλευση, ο έλεγχος και η παρέμβαση μόνο από ειδικευμένα έμπειρα άτομα».
Καταγγέλλει μάλιστα ότι η βίαιη απομάκρυνση των εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει ούτε καν απογραφή, παράδοση και παραλαβή των εγκαταστάσεων και των υλικών που υπήρχαν σε αυτές, δημιουργώντας προϋποθέσεις ακόμα και για κλοπή.
«Εν κατακλείδι, η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων, γι' αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία», τονίζει το Σωματείο και προσθέτει:
«Αυτήν τη στιγμή όλοι εμείς είμαστε έκθετοι, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι. Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για να μη ζήσουμε στη χώρα μας δεύτερα "Τέμπη"».
Μαζί με την οργάνωση του αγώνα και σε αυτήν τη νέα φάση των εγκληματικών εξελίξεων το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα οργανώνει και την αλληλεγγύη, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Ηδη στην πλατεία της Μαλεσίνας έχει στηθεί το πρώτο στέκι αγώνα και αλληλεγγύης, ώστε να αποτελεί κέντρο συνάντησης των απολυμένων που διαμένουν εκεί αλλά και σημείο συγκέντρωσης και διάθεσης της υλικής αλληλεγγύης όταν και όπου χρειαστεί. Μάλιστα, καθημερινά φτάνουν στο Σωματείο μηνύματα από συνδικάτα, συλλόγους και φορείς, αλλά και μεμονωμένους εργαζόμενους και λαϊκούς ανθρώπους, που δηλώνουν τη στήριξή τους και ζητούν να ενημερωθούν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν.
Την ίδια στιγμή έχει αγκαλιαστεί πλατιά από μικρούς και μεγάλους η πρωτοβουλία του Σωματείου της Λάρυμνας και του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα να οργανώσουν παραστάσεις θεάτρου σκιών στα ΛΑΡΚΟχώρια, προσφέροντας λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και γέλιου, με τα έργα που παρουσιάζονται να εμπνέονται και από τις σημερινές εξελίξεις, όπως η παράσταση με τίτλο «Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός και ο υπουργός φιλάκιας!».
Σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους στέκεται το ΚΚΕ, στηρίζοντας τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους και σε αυτή τη νέα φάση των εγκληματικών και επικίνδυνων σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή το υπόμνημα των Σωματείων προς τα συναρμόδια υπουργεία με τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης που διεκδικούν, όπως και την επιστολή τους στην ειδική διαχείριση, όπου ζητούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή βιομηχανικού δυστυχήματος.
Επίσης τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να μεταφέρουν και να αναδεικνύουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που με νέα παρέμβασή τους ζητούν την άμεση διεξαγωγή συζήτησης για τη ΛΑΡΚΟ.
Την ίδια στιγμή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στέκονται καθημερινά δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στηρίζοντας τις αποφάσεις τους και συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα και της αλληλεγγύης.
Απολυμένος ασθενής χρειάστηκε πάνω από 4 ώρες για να διακομιστεί σε νοσοκομείο!
Τις τραγικές επιπτώσεις από το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ αλλά και τους τρομερούς κινδύνους που δημιουργούνται με ευθύνη της κυβέρνησης για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά το Σωματείο Εργαζομένων στη Λάρυμνα.
Πρόκειται για σοβαρό περιστατικό με ασθενή, 48χρονο απολυμένο, που την Παρασκευή είχε ανάγκη από άμεση βοήθεια, όμως χρειάστηκαν πάνω από 4 ώρες για να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας!
Κι αυτό γιατί όπως καταγγέλλει το Σωματείο της Λάρυμνας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Ιατρείο του Νέου Κόκκινου αναγκάστηκε να καλέσει το ΕΚΑΒ επειδή οι οδηγοί των ασθενοφόρων που διαθέτουν τα ιατρεία έχουν απολυθεί.
Το ασθενοφόρο που ξεκίνησε από το ΚΥ Αταλάντης, ωστόσο, αντί για το Νέο Κόκκινο βρέθηκε στον οικισμό της Λάρυμνας, προκαλώντας έκπληξη στους εργαζόμενους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από το άδειο εργοστάσιο. Οι ίδιοι οι απολυμένοι, καθώς δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος από την ειδική διαχείριση και την κυβέρνηση, συνόδευσαν το ασθενοφόρο μέχρι το Νέο Κόκκινο για να παραλάβει τον ασθενή.
Οπως σημειώνει το Σωματείο, αν υπήρχε οδηγός στο ασθενοφόρο των ιατρείων της ΛΑΡΚΟ θα τον παραλάμβανε άμεσα και μέσα σε λίγα λεπτά θα είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Αλλά το ασθενοφόρο που ήρθε από τον σταθμό του ΕΚΑΒ στο ΚΥ Αταλάντης αφενός καθυστέρησε ψάχνοντας πού βρίσκεται ο οικισμός, αφετέρου τον μετέφερε αρχικά στο ΚΥ Αταλάντης - όπως υποχρεούται - και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Λαμίας, με αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή, που σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε τις 4 ώρες.
«Η καθυστέρηση μεταφοράς του συναδέλφου σε νοσοκομείο είναι σίγουρο ότι έχει επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του, η οποία είναι κρίσιμη και σοβαρή. Η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση δεν είναι του ΕΚΑΒ, είναι της κυβέρνησης και της ειδικής διαχείρισης, που απαξίωσαν τα ιατρεία της ΛΑΡΚΟ.
Διαπράττουν έγκλημα και προετοιμάζουν το πλιάτσικο. Είναι πραγματικό έγκλημα αυτό που συνολικά συμβαίνει στη ΛΑΡΚΟ μετά τις απολύσεις. Από τις 15/7/2024 στις 10 μ.μ. δεν υπάρχει κανένας στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, είναι αφύλακτες και οι κάτοικοι κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να έρθουν αντιμέτωποι με ένα βιομηχανικό συμβάν απροσδιόριστης έκτασης.
Ψάχνουμε να βρούμε κάποιον και δεν είναι κανένας. Ζητάμε να μας πουν και δεν απαντούν. Ο κίνδυνος βιομηχανικού συμβάντος είναι προ των πυλών. Τους καλούμε εδώ και τώρα να σταματήσει το έγκλημα», τονίζει το Σωματείο, καταγγέλλοντας το περιστατικό και απαιτώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.