Παρεμβάσεις στη Βουλή για την προστασία ηλικιωμένων και οικογενειών με ΑμεΑ από εξώσεις και πλειστηριασμούς
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα ενάντια στην έξωση οικογένειας με ΑμεΑ |
Η πρώτη Ερώτηση αφορά την «λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας των οικογενειών με ΑμεΑ» και η δεύτερη τη «λήψη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας ηλικιωμένων». Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες βδομάδες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των «κορακιών» πρώτες κατοικίες και ατόμων με αναπηρία, όπως στην Ελευσίνα, αλλά και ηλικιωμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σε Πετρούπολη, Καλαμάτα κ.α., εξώσεις που αποφεύχθηκαν χάρη στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση.
«Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΚΚΕ έχει διαφωνήσει και αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με το οποίο "βγαίνει στο σφυρί" η πρώτη κατοικία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων ακόμα και για ελάχιστα χρέη», σημειώνεται στις δύο Ερωτήσεις, ενώ οι βουλευτές του Κόμματος υπενθυμίζουν πως «γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι επίκαιρες και επιβεβαιώνονται και από τα απαράδεκτα περιστατικά που καταγγέλλουν σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος για πλειστηριασμούς και εξώσεις».
Στην Ερώτηση για τις οικογένειες με ΑμεΑ, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής - Οικογένειας και Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις οικογενειών των ΑμεΑ οι οποίες απειλούνται είτε με πλειστηριασμό, είτε με έξωση, είναι πάρα πολλές και παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Αλλωστε αυτό έχει να κάνει με το ότι η αναπηρία είναι στοιχείο φτωχοποίησης, όπως καταγράφεται ακόμα και σε επίσημα κείμενα τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ. Στην Ελλάδα το 50% των οικογενειών των ΑμεΑ ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω απ' αυτό.
Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε την πρωταθλήτρια ΑμεΑ από την Ελευσίνα, η έξωση της οποίας αποτράπηκε με την κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Είχαμε την περίπτωση οικογένειας από τον Κολωνό με παιδί με 85% αναπηρία, που ήθελαν να βγάλουν το σπίτι άρον - άρον σε πλειστηριασμό, με το εξοργιστικό επιχείρημα ότι η κατοικία που κληρονόμησε η οικογένεια, ένα νεοκλασικό στον Λόφο Σκουζέ, που το είχε ως μοναδική και πρώτη κατοικία, χαρακτηρίζεται ως "πολυτελείας" εξαιτίας του ύψους της αντικειμενικής του αξίας. Εχουμε αυτές τις μέρες την περίπτωση 5μελούς οικογένειας από το Αιγάλεω με παιδί ΑμεΑ, όπου η μεγάλη κινητοποίηση του λαού της περιοχής δεν έχει επιτρέψει να πραγματοποιηθεί έξωση.
Τους προηγούμενους μήνες (παραμονές Χριστουγέννων του 2023) ζήσαμε απαράδεκτες εικόνες με τη βίαιη έξωση οικογένειας ΑμεΑ από τα Πετράλωνα, όπου ακόμα και σήμερα φιλοξενείται δεξιά και αριστερά, αφού το πενιχρό επίδομα στέγασης ύψους 300 ευρώ, που η κυβέρνηση διαφημίζει ως δήθεν κοινωνική πολιτική, δεν φτάνει για τη μίσθωση κατοικίας. Είναι γνωστή η εκτίναξη των ενοικίων στον δήμο της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα στην Αττική.
Η πρόσφατη ΚΥΑ με την οποία τα άτομα με αναπηρία άνω των 67% θα μπορούν να εντάσσονται στον εξωδικαστικό, εκτός ότι ήρθε καθυστερημένα, ήρθε και μετά τη γενική κατακραυγή. Αν και σε θετική κατεύθυνση, δεν λύνει ολοκληρωτικά το θέμα, αφού αυτές οι οικογένειες θα συνεχίσουν να ζουν με τον βραχνά των απειλών και με το μόνιμο άγχος για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, γιατί πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση, κάτω την πίεση των funds και των τραπεζών, αρνείται να απαγορεύσει με απόφασή της τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.
Οι οικογένειες των ΑμεΑ είναι οικογένειες που είναι βασανισμένες από τα προβλήματα επιβίωσης και υγείας που αντιμετωπίζουν, εξαντλημένες οικονομικά, ως συνέπεια - εκτός των άλλων - του σμπαραλιάσματος του δημόσιου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας και Αποκατάστασης, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των αναγκών των ΑμεΑ και της ανυπαρξίας δημόσιων δομών στήριξης αυτών των οικογενειών. Είναι καλά τα μεγάλα λόγια των κυβερνήσεων περί "προστασίας των ευάλωτων", περί "στήριξης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ", όμως αυτό χρειάζεται να μεταφράζεται σε πράξεις, και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση με νομοθετική ρύθμιση να προστατεύσει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα την πρώτη κατοικία των οικογενειών με μέλη ΑμεΑ».
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτά την κυβέρνηση τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα η πρώτη κατοικία όλων των οικογενειών των ΑμεΑ, αναπήρων και χρονίως πασχόντων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επίσης, για τις οικογένειες ΑμεΑ που ήδη έχουν υποστεί έξωση από την πρώτη τους κατοικία, να την επανακτήσουν και να σταματήσουν να βρίσκονται στον δρόμο.
Στην Ερώτηση για τους ηλικιωμένους την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής - Οικογένειας και Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:
«Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Πετρούπολη, στην οδό Ναϊάδων 37, όπου επιχειρήθηκε έξωση που αποτράπηκε μετά την παρέμβαση της δημοτικής αρχής της Πετρούπολης, των σωματείων και φορέων της περιοχής και της ίδιας της γειτονιάς. Αντίστοιχα παραδείγματα με εξώσεις και απειλές για πλειστηριασμούς σε ηλικιωμένους υπάρχουν και αλλού, όπως για παράδειγμα στο Περιστέρι, στο Ιλιον, στην Καλαμάτα.
Ολες διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έδειξαν καμία μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ηλικιωμένων. Είναι αποκαλυπτικό ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν εντάσσονται καν στις ευάλωτες ομάδες, με βάση τα κριτήρια που έχουν καθορίσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Είναι αυτονόητο ότι ένας άνθρωπος σε προχωρημένη ηλικία έρχεται συχνά αντιμέτωπος με κάποια χρόνια πάθηση ή αναπηρία, και κατά συνέπεια δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ή να προσπαθήσει να αυξήσει το εισόδημά του, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των "κορακιών".
Εν έτει 2024 είναι απαράδεκτο και τραγικό άνθρωποι τρίτης ηλικίας να πετιούνται στον δρόμο για να ικανοποιηθεί η κερδοφορία των funds, των τραπεζών και των διαφόρων "κορακιών" (κατασκευαστικές και τουριστικές εταιρείες), που περιμένουν να κάνουν μπίζνες πάνω στη δυστυχία ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων.
Αυτή είναι η προσωποποίηση της βαρβαρότητας που έχει διαμορφωθεί από το αντιλαϊκό και βαθιά ταξικό νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ».
Με βάση τα παραπάνω, οι υπουργοί ερωτώνται από το ΚΚΕ «ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας ηλικιωμένων ανθρώπων και την ένταξη αυτών στις ευάλωτες ομάδες».
Με την ανακοίνωση μιας παράτασης - κοροϊδία στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζουν κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομίας να εμπαίζουν τους λογιστές, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, που διεκδικούν ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς, δικαίωμα στην άδεια και την ξεκούραση.
Την Πέμπτη, στο «παρά πέντε» της εκπνοής της προθεσμίας που έληγε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, το υπουργείο ανακοίνωσε παράταση μιας βδομάδας για τις δηλώσεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα (έως 2 Αυγούστου) και δύο βδομάδων για δηλώσεις νομικών προσώπων (έως 9 Αυγούστου).
Την ίδια μέρα είχαν προηγηθεί προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου, Ομηρου Τσάπαλου, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι «δεν θα δοθεί η παράταση» και ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος» μετά το πέρας της προθεσμίας. Δεν αρκέστηκε στα παραπάνω, αλλά σχολίασε πως «παραδοσιακά οι γυναίκες των λογιστών παραπονιούνται όταν δίνουμε παράταση», γιατί τους ...χαλάνε οι διακοπές. Κι αυτά αναφερόμενος σε ένα επάγγελμα στο οποίο εργάζονται πάρα πολλές γυναίκες, είτε ως μισθωτές είτε ως αυτοαπασχολούμενες, βιώνοντας από πρώτο χέρι την εντατικοποίηση, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, τη διαρκή πίεση στο «κυνήγι» της κάθε προθεσμίας.
Στο φόντο αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των λογιστών έχουν έγκαιρα αναδείξει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν καταγγείλει τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν, έχουν ζητήσει και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας ο Αύγουστος να είναι μήνας χωρίς δηλωτικές υποχρεώσεις για να μπορέσουν να ξεκουραστούν.
Αστεία χαρακτηρίζουν την παράταση του υπουργείου και απαράδεκτες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του η Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. «Στην πραγματικότητα μας λένε να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά, ακόμα περισσότερες ώρες, ακόμα και τα Σαββατοκύριακά μας, για να φέρουμε εις πέρας και αυτήν την χρονιά το μαρτύριο των φορολογικών δηλώσεων», καταγγέλλουν. «Υπουργείο και κυβέρνηση κυριολεκτικά έχουν γονατίσει τους μισθωτούς λογιστές και ελευθέρους επαγγελματίες. Ο σκοπός τους δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση των διαδικασιών, το "δημοσιονομικό κενό" και άλλα τέτοια βαρύγδουπα που μας λένε, αλλά η εντατικοποίηση και το φόρτωμα στις πλάτες των μισθωτών με νέα βάρη και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Αλλά και το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, αφού η δουλειά συγκεντρώνεται στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, λογιστικές - ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες που κυριολεκτικά θησαυρίζουν, την ίδια ώρα που οδηγούνται σε κλείσιμο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι», υπογραμμίζουν.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα στην ξεκούραση τον Αύγουστο για εμάς και τους συνεργάτες μας», αναφέρει η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ). «Η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα», τονίζει και προσθέτει πως λογιστές και φοροτεχνικοί «δεν είμαστε διατιθέμενοι να πεθάνουμε μέσα στα γραφεία μας, προκειμένου να κερδηθεί οποιοδήποτε στοίχημα».
Μετά την αναστολή του πλειστηριασμού, να γίνει οριστική ρύθμιση
Μετά την αναγγελία για κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «Cepal», η οποία επιδίωκε να βγάλει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία 85χρονων ανθρώπων, την Παρασκευή η εταιρεία ανέστειλε τον πλειστηριασμό.
«Απαιτούμε εδώ και τώρα η "Cepal" να κάνει αποδεκτή την πρόταση ρύθμισης που έχει καταθέσει το ηλικιωμένο ζευγάρι. Ο εμπαιγμός της "Cepal" στο ηλικιωμένο ζευγάρι να λάβει τώρα τέλος!», σημειώνουν τα σωματεία που κινητοποιούνται, καλώντας σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 29 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της «Cepal» (λεωφ. Συγγρού 348).