ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σοβαρές οι διαστάσεις της πανώλης, αποκαλυπτικές οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων

Νέα κρούσματα σε Ελασσόνα αλλά και Συκούριο, αδιαφορεί η κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ανακούφισης

Από πρόσφατη σύσκεψη στην Ελασσόνα για την πανώλη
Από πρόσφατη σύσκεψη στην Ελασσόνα για την πανώλη
Νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε άλλες τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες εντοπίστηκαν στην Ελασσόνα Λάρισας, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και θα χρειαστεί να θανατωθούν κι άλλα ζώα. Οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας είναι σε απόγνωση, καθώς κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε και στο Συκούριο, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα μακριά από την Ελασσόνα!

Τα νεότερα κρούσματα βρέθηκαν μέσα στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. όπου συνολικά είναι 59 μονάδες με σχεδόν 13.500 ζώα, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει ότι την Τρίτη 23 Ιούλη «ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη προστασίας στο Δομένικο Ελασσόνας και σε σύνολο 59 μονάδων, βρέθηκαν 4 θετικές με κρούσματα», κάτι που σημαίνει θανάτωση για εκατοντάδες ζώα. Ενημερώνει ακόμα πως σήμερα Τετάρτη «θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα».

Στο μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες από το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, τόσο αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, 12 μέρες από το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα Τρικάλων, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για το πώς έφτασε έως τη Θεσσαλία η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών!

Γίνονται ακόμα πιο ορατές οι ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα κενά στους απαραίτητους ελέγχους στη διακίνηση ζώων μεταξύ χωρών της ΕΕ.

Αποκαλυπτικά είναι όσα τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, αναδεικνύοντας πως την περίοδο 2012 - 2020 δεν βγήκε ούτε μια προκήρυξη διορισμού μόνιμων κτηνιάτρων, και πως στη Θεσσαλία «σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις το ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε κτηνιατρικό προσωπικό μόλις που φτάνει το 20% (στους 4 νομούς υπηρετούν 31 κτηνίατροι), ενώ μόνο στο ΥΠΑΑΤ την τελευταία δεκαετία έχουν καταργηθεί πάνω από 2.500 οργανικές θέσεις».

Σημειώνει ακόμα πως υπεύθυνη είναι η πολιτική «που έχει μετατρέψει τη χώρα σε "ξέφραγο αμπέλι" για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα».

Ζητά να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων, να ενισχυθούν τα κτηνιατρικά εργαστήρια με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι κτηνοτρόφοι για τα ζώα και το χαμένο εισόδημά τους.

«Πάμε κι όπου βγει» ακόμα και στις ταφές των ζώων

Σοβαρό θέμα φαίνεται πως είναι και τα σημεία ταφής των νοσούντων ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτήματα προκύπτουν από καταγγελία κτηνοτρόφου ότι ζώα που θανατώθηκαν λόγω πανώλης στο Δομένικο Ελασσόνας θάφτηκαν σε σημείο που δίπλα υπάρχει πηγή! Η καταγγελία έγινε μέσα σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ελασσόνας, ενώπιον του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα και του γγ του υπουργείου Γ. Στρατάκου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, διότι τηρήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και πως η στάθμη του νερού είναι στα τέσσερα μέτρα. Ωστόσο, ο κτηνοτρόφος επέμεινε ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς όταν θα σταματήσουν τα ποτίσματα τον Αύγουστο και με τις πρώτες βροχές η στάθμη του υπόγειου νερού ανεβαίνει στα δύο μέτρα!

Στην ίδια σύσκεψη αποτυπώθηκε επίσης ο διαρκής κίνδυνος που υπάρχει από την ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, καθώς αυτό προβλέπουν οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί. Οπως ανέφερε ο Μάκης Αλεξανδρόπουλος, γενικός διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ένα φορτηγό με αιγοπρόβατα από τη Ρουμανία, όπου επίσημα βρέθηκε κρούσμα πανώλης, πέρασε τα ελληνικά σύνορα, διέσχισε τη χώρα, έφτασε στην Αλβανία, όπου δεν έγιναν δεκτά τα ζώα που μετέφερε, και πήρε τον δρόμο της επιστροφής πάλι διασχίζοντας την Ελλάδα! Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, ο έλεγχος γίνεται μόνο στη χώρα - μέλος από όπου προέρχονται τα ζώα, στην προκειμένη περίπτωση στη Ρουμανία που είναι χώρα εξαγωγής αιγοπροβάτων.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις περιοχές της Λάρισας, δεν είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθούν, καθώς ο χρόνος σχετίζεται και με τυχόν νέα κρούσματα που ενδεχομένως θα προκύψουν εκτός των ζωνών επιτήρησης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει πως «εκτιμάται ότι σε μία βδομάδα περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και στη Β ζώνη επιτήρησης των μονάδων των παραπάνω περιοχών». Να σημειωθεί ότι στη Β ζώνη, δηλαδή τη ζώνη των 10 χλμ. στην Ελασσόνα, είναι πάνω από 100.000 ζώα που πρέπει να ελεγχθούν!

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι απαιτούν μέτρα για τη μη εξάπλωση της νόσου, 300 ευρώ αποζημίωση για κάθε αναπαραγωγικό ζώο, αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και απόδοση των ευθυνών για την εμφάνισή της στη Θεσσαλία. Απέναντι σε αυτά τα δίκαια αιτήματα η κυβέρνηση δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις, παραπέμποντας για το αόριστο μέλλον τα όποια ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα να παρθούν μέτρα για τις συνέπειες της πανώλης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών», κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Τα κρούσματα της πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων, αρχικά στην Καλαμπάκα του νομού Τρικάλων και στη συνέχεια στην Ελασσόνα του νομού Λάρισας, είναι το πιο πρόσφατο συμβάν σε μια σειρά επιδημιών των παραγωγικών ζώων των τελευταίων ετών, που γονατίζουν κυριολεκτικά τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους της Ελλάδας. Η ευλογιά των προβάτων, ο καταρροϊκός πυρετός, η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οζώδης νόσος των βοοειδών, η πανώλη των αιγοπροβάτων, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ.

Αυτή είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα σε "ξέφραγο αμπέλι" για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα. Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα (υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ, κτηνιατρικά εργαστήρια, υπηρεσίες Περιφέρειας κ.λπ.), γιατί θεωρεί τη στελέχωσή τους "κόστος".

Η κυβέρνηση λοιπόν να σταματήσει να κρύβεται πίσω από κινήσεις εντυπωσιασμού με "εντέλλεσθαι" στα γνωστά υποζύγια, τους εργαζόμενους - κτηνιάτρους κρατικούς υπαλλήλους, που εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής έχουν απομείνει ελάχιστοι.

- Πού είναι το μέτρο 5.2 που δήθεν θα εξασφάλιζε την "άμεση" και ελεγχόμενη αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας το οποίο χάθηκε από την πλημμύρα "Daniel";

- Μια βδομάδα μετά την αναγγελία των κρουσμάτων, είναι δυνατόν να μη γνωρίζει από πού μπήκε η πανώλη και πώς αυτή έφτασε στην πολύπαθη Θεσσαλία;

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός κινείται ταχύτατα όταν πρόκειται να δημεύσει την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών, να καταστείλει εργατικές κινητοποιήσεις, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, και είναι παντελώς ανίκανος να προστατεύσει τη λαϊκή περιουσία, να προλάβει τη μεταδοτική νόσο που είναι προφανές ότι προήλθε από εισαγωγή αιγοπροβάτων από άλλη χώρα.

Η είσοδος και μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης, έχοντας ήδη να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους. Είναι πρόσφατη η εμπειρία της επιδημίας της ευλογιάς των προβάτων στη Φθιώτιδα, όπου ουσιαστικά οι παραγωγοί αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν τη νόσο χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος, ενώ είναι εξευτελιστικά τα ποσά των αποζημιώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (150 ευρώ για βελτιωμένα αιγοπρόβατα 6 μηνών - 3 ετών και 100 ευρώ για αβελτίωτα 6 μηνών - 3 ετών) για τα ζώα που θανατώνονται υποχρεωτικά στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης. Την ίδια στιγμή, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκβιασμοί από τους γαλακτοβιομήχανους, που βλέπουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλία ως ευκαιρία για να ρίξουν τις τιμές στο γάλα από τις πληγείσες περιοχές».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστούν:

- Ο άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, ο έλεγχός της και η στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

- Η πλήρης αποζημίωση, στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, η αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, η στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα, και η αποτροπή μειώσεων στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος στους παραγωγούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ