Στάση εργασίας αύριο στην Υγεία | Συγκέντρωση στις 12 μ. στη Βουλή, συναυλία στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος
Eurokinissi |
Κατά την προσφιλή της τακτική, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής και σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 29 Ιούλη.
Αύριο Τετάρτη, λοιπόν, στις 12 μ., σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ηδη Ομοσπονδίες από τον χώρο της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ), Ενώσεις Ιατρών (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) και Σωματεία Εργαζομένων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.
Επίσης αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Με σύνθημα «Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει", αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», τα σωματεία και οι φορείς απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής μέσα από την κοινή ανακοίνωσή τους που ακολουθεί:
«Καλούμε πανελλαδικά όλο τον λαό, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους των προγραμμάτων απεξάρτησης και τις οικογένειές τους.
Να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου - ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
Να ενώσουμε την "κραυγή" μας απέναντι στο μέλλον που επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας!
Να παλέψουμε για καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στο ύψος των αναγκών μας!».
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη οι δεκάδες φορείς που συντονίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία τη μέρα ψήφισής του στη Βουλή.
Μαζική ήταν και η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ Δαφνί, μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή τους στις αυριανές δράσεις, τόσο στη συγκέντρωση στη Βουλή όσο και στην απογευματινή συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.
Επίσης, την Πέμπτη 25 Ιούλη προχωρούν σε στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και αποκλεισμό της πύλης. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Οπως υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει:
Περαιτέρω εμπορευματοποίηση πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα
«Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, η ανάπτυξή τους και η απολύτως και καθολική αξιοποίησή τους από τον λαό δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς. Αποτελούν λαϊκό δικαίωμα και κρατική ευθύνη, που απορρέουν από τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν αυτές οι υπηρεσίες, και επιπλέον από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που παράγουν τον πλούτο στη χώρα». Τα παραπάνω τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή την κύρωση συμβάσεων που αφορούν τη «δωρεά» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», υποτίθεται «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».
Ο Γ. Λαμπρούλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με μέτρα τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τις παροχές Υγείας. Ωστόσο, «τέτοια μέτρα πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλίζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να εξασφαλίζεται επαρκής και σύγχρονος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός και όλα αυτά να αποτελούν μέρος του πανελλαδικά ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να μπορούν να παρέχονται έγκαιρα, με ασφάλεια και απολύτως δωρεάν, όλες οι προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, σε όσους φυσικά έχουν ανάγκη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
«Το κράτος ποτέ δεν έχει λεφτά για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ούτε στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης ούτε στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Διότι ξεκάθαρα αποτελεί πολιτική επιλογή η παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», είπε.
Αναδεικνύοντας πλευρές αυτής της σύμβασης, εξήγησε πως «τα χρήματα που θα διαθέσει το ίδρυμα, είτε για τη συγκεκριμένη σύμβαση που συζητάμε είτε για το σύνολο της σύμβασης από το 2018, αποτελούν ένα μικρό μέρος των κερδών που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας τους».
Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης αποσυνδεμένο από τους συνολικούς στόχους της «δωρεάς» και τον σχετικό νόμο, τον οποίο είχε καταψηφίσει.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα που διαλύει τη δημόσια Ψυχική Υγεία, η συγκεκριμένη σύμβαση που ήρθε για κύρωση στη Βουλή αφορά την υλοποίηση πενταετούς επιστημονικού προγράμματος για την «ενίσχυση του τομέα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων» στην Ελλάδα.
Προβλέπει δε τη δημιουργία, σε έξι πόλεις της Ελλάδας, αντίστοιχων κέντρων αναφοράς, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος». Αυτά τα κέντρα αναφοράς θα δραστηριοποιηθούν γύρω από το ερευνητικό, κλινικό και εκπαιδευτικό έργο. «Πρόκειται δηλαδή για έναν μηχανισμό στον οποίο εκχωρείται η προσαρμογή του περιεχομένου και της κατεύθυνσης των προγραμμάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Μετά την πάροδο της πενταετίας, όπως προβλέπεται στη συμφωνία και στο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής, τα κέντρα αναφοράς μαζί με το προσωπικό τους θα ενσωματωθούν στις δημόσιες μονάδες Υγείας και θα αναλάβει πλέον το Δημόσιο να χρηματοδοτήσει και να λειτουργήσει αυτούς τους τομείς Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «οι δημόσιες δομές Υγείας, με την εμπορευματοποίηση και τη συνεχώς αυξανόμενη επιχειρηματική τους δράση, έχουν χάσει πλέον τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα τους».
Πρακτικά «ανατίθεται σε έναν ιδιωτικό φορέα εκτός δημόσιου συστήματος να αναμορφώσει τον προσανατολισμό, το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες σχετικά με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, καθώς και την αντίστοιχη εκπαίδευση του παιδιού», υπογράμμισε.
Ο Γ. Λαμπρούλης έθεσε μια σειρά ερωτήματα: «Το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων, των δημόσιων νοσοκομείων, είναι ή δεν είναι επαρκές προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να επικαιροποιεί το περιεχόμενο της παρέμβασης; Εχει ή δεν έχει την ικανότητα αυτό το προσωπικό να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των σχετικών κλάδων των υγειονομικών; Αν έχει, γιατί δεν το αναλαμβάνουν αυτοί οι επιστήμονες που έχουμε;». Αλλωστε εδώ «δεν έχουμε απλά μια διάθεση χρηματοδότησης από ένα ίδρυμα για να βελτιωθούν έστω δημόσιες υποδομές με την ανάπτυξή τους, τη στελέχωσή τους, αλλά στην ουσία πρόκειται για ευθεία παρέμβαση - με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης - στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων». Οπως είπε, το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και θα το καταψηφίσει.
Ο δεύτερος λόγος της αρνητικής ψήφου του ΚΚΕ είναι ότι αυτή η σύμβαση προωθείται ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο που φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, κλείνοντας ψυχιατρικά νοσοκομεία και παραδίδοντας την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση στις ΜΚΟ και στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. «Ετσι, λοιπόν, και η δωρεά αποτελεί ξεκάθαρα το προκάλυμμα, το "τυράκι" για να μη φαίνεται η φάκα που ετοιμάζεται», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα.