Ο κόσμος έφτανε στον χώρο της συγκέντρωσης κατά ομάδες, καθώς η συμμετοχή ήταν τέτοια, που προκάλεσε ουρά αυτοκινήτων. Αρκετοί αναγκάστηκαν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της συγκέντρωσης και να περπατήσουν ακούραστα κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι την πύλη της ΛΑΡΚΟ.
Οι οργανωμένες ομάδες των εργαζομένων που κατέφθαναν ενώθηκαν με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής, σε μία μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το κουφάρι της άλλοτε εμβληματικής βιομηχανίας που άφησαν πίσω τους τα σχέδια και οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Εκεί, όλοι μαζί ανανέωσαν τους ισχυρούς δεσμούς που δυναμώνουν και γίνονται ακόμη πιο ισχυροί όσο περνάει ο καιρός.
Το «παρών» έδωσαν εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από την Αττική, τα Γιάννενα, τη Βοιωτία, την Πάτρα, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Χαλκιδική κ.ά.
Συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Εύβοιας, Θήβας, Πάτρας, Πειραιά, Χαλκιδικής και των Ομοσπονδιών Μεταλλωρύχων, Φαρμάκου, Οικοδόμων, Συλλόγων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Χημικής Βιομηχανίας. Ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Επίσης πλήθος Σωματείων και Φοιτητικοί Σύλλογοι από Αθήνα και Λαμία, Εμπορικοί και Αγροτικοί Σύλλογοι.
Ακόμα οι δήμαρχοι Λοκρών και Καισαριανής.
Ιδιαίτερα διακριτή ήταν η παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δ. Κουτσούμπα.
Επίσης παραβρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας».
Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Μανώλη Μανώλη, οργανωτικό γραμματέα του Σωματείου των Μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής. «Σας μεταφέρω μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τα αδέρφια σας, τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής. Τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής που μετά από 16 μέρες απεργίας καταφέραμε να λυγίσουμε την αδιαλλαξία της εταιρείας και να στείλουμε τα σχέδιά τους για να δουλεύουμε 12 ώρες κάτω στα σκοτάδια της γης στο καλάθι των αχρήστων. Εκεί που θα στείλετε και εσείς τους νόμους και τα διατάγματά τους», ανέφερε. «Οι δεσμοί που έχουμε έρχονται από πολύ μακριά και πολύ μακριά θα φτάσουν», σημείωσε και υπενθύμισε ότι μεταλλεργάτες και μεταλλωρύχοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες εργατικές ασθένειες, μετρούν θύματα από ανάλογα εργατικά ατυχήματα, μοιράζονται κοινούς αγώνες. «Συνάδελφοι, αδέρφια μας, δεν είστε μόνοι σας. Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής είναι μαζί σας και θα το αποδεικνύουμε με κάθε αφορμή και ευκαιρία», κατέληξε.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιτίθενται τόσο σκληρά στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Για μια ακόμα φορά θα τα βρούνε σκούρα, θα βρούνε τον μπελά τους», υπενθύμισε ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας. «Εμείς όλοι εδώ θα 'ρθουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι ο αγώνας αυτός να βγει νικηφόρος», διαβεβαίωσε.
«Είμαστε μαζί σας και συνεχίζουμε μαζί σας», είπε ο Μάριος Παπανικολάου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αταλάντης. «Αδέρφια, εργάτες της ΛΑΡΚΟ και σε αυτή τη φάση του αγώνα σας η απάντηση είναι μία: Ολοι μαζί θα γίνουμε η ασπίδα για να προστατεύσουμε τις ζωές των παιδιών, των οικογενειών μας», τόνισε ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης.
Οπως υπογράμμισε, τεσσεράμισι χρόνια η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κάμψει τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν «ούτε και σήμερα που είμαστε απολυμένοι».
Ανέδειξε ότι αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι σε σύγκρουση με μια στρατηγική επιλογή μεγάλων συμφερόντων, αποφάσεων της ΕΕ. «Κι όμως τους "τζαρτζάρουμε" στα ίσα και τους κοιτάμε κατάματα! Πίσω δεν κάνουμε! Δεκάδες φορές δεν μας πήραν τον συμβιβασμό. Δεν μας τον παίρνουν ούτε και σήμερα, παρόλο που είμαστε απολυμένοι!».
«Δεν θα συναινέσουμε στην ανεργία. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Είμαστε περήφανοι που από συνάδελφοι γίναμε αδέλφια. Κι αυτή την περηφάνια θα την κρατήσουμε γιατί η ζωή συνεχίζεται», υπογράμμισε.
Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, που οδήγησαν τη ΛΑΡΚΟ στην απαξίωση και την εγκατάλειψη, και σήμερα της βάζουν λουκέτο και πετούν στην ανεργία έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Σχολίασε ακόμα πως τα εκατομμύρια που διαθέτουν για τα «προγράμματα απασχόλησης» των απολυμένων θα μπορούσαν να κρατήσουν τους εργαζόμενους για χρόνια στη δουλειά, στα Μεταλλεία και το εργοστάσιο, όμως στόχος της πολιτικής που εφαρμόζουν είναι να προσφέρει στους ιδιώτες τον ορυκτό πλούτο και τις εγκαταστάσεις της περιοχής. «Και επειδή τους αποκαλύψαμε γίναμε "βαρίδια", γι' αυτό θέλουν να μας εκτοπίσουν», ανέφερε.
«Με λάθος ανθρώπους τα βάλανε. Προσαρμόζουμε το πλαίσιο πάλης», ανέφερε και παρουσίασε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, μέτρα για να μη γίνει ατύχημα στις εγκαταστάσεις, εξασφάλιση του εισοδήματος του προσωπικού, στήριξη των οικογενειών τους με μέτρα όπως απαλλαγή από δάνεια, από φόρους, επιδόματα για τους φοιτητές, εξασφάλιση όσων είναι στα νοσοκομεία κ.ά.
«Από χθες που χάσαμε το πρώτο μεροκάματο, η κυβέρνηση να φροντίσει να βάζει στους λογαριασμούς μας το εισόδημα που είχαμε» τόνισε.
«Δεν εγκαταλείπουμε. Μπαίνουμε σε νέα φάση», διαμήνυσε και ξεκαθάρισε πως το Σωματείο θα συνεχίσει να είναι παρόν σε κάθε χωριό της περιοχής, οργανώνοντας την ηθική και υλική αλληλεγγύη.
«Βγάλτε συμπεράσματα! Συγκρουόμαστε με νόμους, διατάξεις, κανονισμούς. Τα κάναμε όλα κουρελόχαρτα, αυτό που θέλανε δεν τους πέρασε. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Το καθυστερήσαμε παραπάνω από όσο είχαν προβλέψει. Και θα συνεχίσουμε, γιατί εμείς ξέρουμε και τον δρόμο της συνολικής ρήξης.
Η προοπτική να μείνουμε εδώ με εξασφαλισμένο το εισόδημα και επαναπρόσληψη δεν είναι ουτοπία, θα γίνει πράξη».
Καθολικά και αποφασιστικά η Λοκρίδα απήργησε, με τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές και τον λαό της περιοχής να στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να δίνουν βροντερό «παρών» στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας.
Στα ΛΑΡΚΟχώρια κανένα μαγαζί δεν άνοιξε, καμία υπηρεσία δεν λειτούργησε.
Στους χώρους δουλειάς, όπως στα ιχθυοτροφεία και στα εργοστάσια της περιοχής, καταγράφηκε σημαντική συμμετοχή στην απεργία, με αρκετούς εργαζόμενους να συμμετέχουν και στη συγκέντρωση.
Σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, γραφεία, φούρνοι, ακόμα και τα καφενεία δεν άνοιξαν το πρωί της χθεσινής μέρας.
Αυτοαπασχολούμενοι διαφόρων κλάδων, όπως οι φυσικοθεραπευτές στη Μαλεσίνα, ενημέρωσαν ότι τη μέρα της γενικής απεργίας θα παραμείνουν κλειστοί.
Οι υπηρεσίες του δήμου Λοκρών λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, κτηνοτρόφοι και αγρότες πήγαν νωρίτερα στα ζώα και στα κτήματά τους για να δώσουν κι αυτοί το «παρών» στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.
Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας για ανοιχτή ΛΑΡΚΟ είναι και δικός του αγώνας, καθώς τα χωριά της περιοχής ζούσαν από το εργοστάσιο και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση. Με τη συμμετοχή του στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, έδειξε παράλληλα την αποφασιστικότητά του ο αγώνας αυτός να συνεχίσει να είναι και δικός του και σε αυτήν τη νέα φάση. Οτι μπροστά στις δύσκολες μέρες που έρχονται για ολόκληρη την περιοχή, η μόνη απάντηση είναι το δυνάμωμα και η γενίκευση του αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού.
«Το κατάστημα παραμένει κλειστό λόγω απεργίας» |
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους. Για άλλη μια φορά οι εργάτες της Ελλάδας, ο λαός της Ελλάδας είναι μαζί τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση σήμερα. Μέχρι να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα εδώ θα είμαστε, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ανοιχτή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν στις δουλειές τους. Τα αιτήματά τους, αυτά που καθόρισαν οι συνελεύσεις των Σωματείων τους, τα στηρίζουμε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Η κυβέρνηση και η πολιτική της είναι άκρως επικίνδυνη τη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Θα πρέπει από σήμερα, όπως κάθε μέρα, να πάρει το μήνυμα για μια ακόμα φορά και να λύσει το πρόβλημα σε όφελος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να μη μαραζώσει η Λοκρίδα, για να μη μαραζώσει η Φθιώτιδα».
«Είμαστε σήμερα πάλι εδώ, σε έναν ακόμα σταθμό του αγώνα σας. Κάνουμε πράξη αυτό που λέγαμε: Δεν είστε μόνοι σας», ανέφερε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.«Ξέρουμε ότι ο αγώνας σας μπαίνει σε μια καινούρια φάση», συνέχισε, και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποκτά πλέον η οργάνωση της αλληλεγγύης. «Στον κλάδο του Μετάλλου και γενικότερα στα συνδικάτα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει συσσωρευτεί πλούσια πείρα για το πώς οργανώνεται η αλληλεγγύη και τον ρόλο που παίζει», επεσήμανε.
«Προχωράτε μπροστά και τα νώτα σας είναι καλυμμένα. Οσο κι αν χρειαστεί. Η ζωντανή, η αληθινή, η ταξική αλληλεγγύη μπορεί να κρατήσει ζωντανό έναν αγώνα μέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια. Μέχρι να δικαιωθείτε», κατέληξε.