Διαρκή τα «καμπανάκια» για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης
Οι ομάδες πυροπροστασίας έφτασαν έγκαιρα στην ταράτσα του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου |
Ολα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ούτε των «ακραίων» καιρικών φαινομένων, ούτε «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά συνέπειες της εχθρικής για τον λαό πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που στην πράξη μεταφράζεται σε άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε «χρήσεις γης» που προσαρμόζονται στους επενδυτικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, σε ανύπαρκτους ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες που κρατάνε έτσι «ζεστή την πλάτη» των βιομηχάνων και άλλων καπιταλιστών.
Είναι η ίδια πολιτική που μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους ομίλους στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» και που αντιμετωπίζει την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία με έμφαση στην πρόληψη ως «κόστος δίχως όφελος», ως δημοσιονομικά ασύμφορη σε σχέση π.χ. με τους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς εξοπλισμούς που απογειώνονται.
Γι' αυτό, παρότι η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη», τον «καθαρισμό των οικοπέδων» κ.ά., οι εγκληματικές ελλείψεις συνεχίζονται στα Δασαρχεία (που τα περισσότερα έχουν μηδέν δασεργάτες), στην Πυροσβεστική με πάνω από 4.000 κενά, ενώ δεν φροντίζουν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό, αλλά χρυσοπληρώνουν τους κάθε λογής εργολάβους που βλέπουν στην κάθε καταστροφή ...ευκαιρία κερδοφορίας. Επίσης οι κυβερνήσεις ενώ φορτώνουν ένα σωρό αρμοδιότητες τους δήμους και τις Περιφέρειες, δεν εξασφαλίζουν επαρκή χρηματοδότηση για στελέχωση και εξοπλισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, για πρόληψη πολύ πριν την αντιπυρική περίοδο, αλλά τους μετατρέπουν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
INTIME NEWS |
Την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε δασική πυρκαγιά στην Κορινθία, που ανέδειξε και άλλο ένα πρόβλημα: Αυτό της έλλειψης νερού. Ενώ η περιοχή καιγόταν και απειλούνταν οικισμοί κοντά στη Νεμέα, οι κάτοικοι δεν είχαν νερό για να προστατεύσουν το βιος τους, ζήτημα που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σαλμώνη της Ροδόπης, η οποία αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Φωτιές εκδηλώθηκαν και σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στην Περιστερά της Θεσσαλονίκης και στον οικισμό Νέα Ρόδα, στη Χαλκιδική, όπου σε κοινόχρηστους χώρους υπήρχε μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών.
Επίσης στο Μενίδι, δίπλα στον αστικό ιστό και το παραμελημένο ρέμα της Χελιδονούς, το βράδυ της Τρίτης δύο εργοστάσια με χαρτικά και πλαστικά έγιναν στάχτη στην άναρχα χωροθετημένη βιομηχανική ζώνη στη λεωφ. Τατοΐου έως τη λεωφ. Καραμανλή, και άλλη μια φορά ένα τεράστιο τοξικό νέφος υψώθηκε στην ατμόσφαιρα της Αττικής. Το ίδιο συνέβη πριν μερικές μέρες στην Κάτω Κηφισιά, στη Ριτσώνα, στη Δυτική Αττική και τον Ασπρόπυργο με τα πολλά εργοστάσια ανακύκλωσης. Την Πέμπτη το βράδυ ξέσπασε φωτιά στα Κιμμέρια της Ξάνθης σε χαμηλή βλάστηση, που πέρασε σε προαύλιο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης καίγοντας για ώρες τόνους σκουπιδιών. Η εταιρεία μάλιστα συνεργάζεται με τον δήμο Ξάνθης για τη συγκομιδή ογκωδών αντικειμένων.
Από τις εργασίες των υπηρεσιών του δήμου Πάτρας για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν |
Στο Γηροκομειό βρέθηκε την Παρασκευή κλιμάκιο αντιδημάρχων, με επικεφαλής - συντονιστή τον Μιχάλη Αναστασίου της Πολιτικής Προστασίας, και ο στόχος που τέθηκε ήταν η άμεση ανακούφιση των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν και η λήψη όλων των μέτρων προστασίας που απαιτούνται, με κατεπείγουσες διαδικασίες και έργα, ενώ συνεχίστηκε η καταγραφή ζημιών και αναγκών.
Προτεραιότητα δόθηκε στα προνοιακά ιδρύματα της «Μέριμνας» και του «Κωνσταντοπούλειου» Ευγηρείου, που κινδύνεψαν από τη φωτιά, ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
Παράλληλα προχώρησαν οι αντικαταστάσεις κάδων, στύλων και δικτύων ύδρευσης που τυχόν δεν λειτουργούσαν, κόπηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ και απομακρύνθηκαν από τον δήμο καμένα δέντρα και καλαμιές, για την αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων στο μέλλον, πλύθηκαν δρόμοι, ενώ σε συνεργασία του δήμου με τους κατοίκους καταγράφηκαν ζημιές αλλά και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από άλλα φαινόμενα, ώστε να δρομολογηθούν γρήγορα παρεμβάσεις, όπως για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων από τυχόν βροχές το επόμενο διάστημα.
Οι φλόγες άφησαν πίσω τους κατεστραμμένες περιοχές με πολύ πράσινο, ενώ από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ δόθηκε προτεραιότητα στην αντικατάσταση φθορών στο πυροσβεστικό δίκτυο του «Κωνσταντοπούλειου», που δέχτηκε μεγάλη πίεση από τη φωτιά, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τους εξωτερικούς του τοίχους στον κήπο του ιδρύματος.
Στις παρεμβάσεις του δήμου Πατρέων για να αποκατασταθούν ζημιές στην περιοχή, ακόμα και σε σημεία που δεν αφορούν την άμεση αρμοδιότητά του, αναφέρθηκε ο Μ. Αναστασίου. Μαζί με τον λαό, ανακοίνωσε, θα ξεκινήσει η διεκδίκηση όλων των αναγκαίων έργων και χρηματοδοτήσεων από την κυβέρνηση και άλλους φορείς για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική - αντικατολισθητική θωράκιση κ.λπ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Διονύσης Κλάδης στάθηκε στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και στη συνδρομή όσων τις στηρίζουν τοπικά, και ανακοίνωσε την εξασφάλιση τριών επιπλέον υδροφόρων. Ανέδειξε δε, με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα, την ανάγκη να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης, των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ.
«Ο δήμος συνέβαλε στον καθαρισμό του εξωτερικού χώρου του ιδρύματος. Επιπλέον, καταγράφηκαν και επισκευάστηκαν ζημιές στα υδραυλικά του συστήματα», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος του «Κωνσταντοπούλειου», Βασίλης Δεληδήμος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις για τον εξωτερικό χώρο, που σχεδόν καταστράφηκε. Η επαναλειτουργία του ιδρύματος ξεκίνησε την Παρασκευή, με τον πρόεδρό του να επισημαίνει ότι «ο δήμος από την πρώτη στιγμή της μεγάλης φωτιάς ήταν στο πλευρό μας, όπως και πολύς κόσμος που βοήθησε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση που ζήσαμε».
Να σημειωθεί τέλος ότι 30 τρόφιμοι του ιδρύματος παρέμειναν στις δομές αστέγων του δήμου τις μέρες που απαιτήθηκε, μετά την πυρκαγιά.
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λάρισας προχώρησαν την Παρασκευή οι πλημμυροπαθείς
Με τα πανό και τα συνθήματά τους, ανέδειξαν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αλλά και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμους.
Ταυτόχρονα απαίτησαν να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα πλαίσια ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού.
Στο πλευρό των κατοίκων της Φαρκαδόνας βρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού Τρικάλων και του Παλαμά Καρδίτσας, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων, και την Βαγγελιώ Στεργίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαρκαδόνας.