Motionteam.gr |
Για το βιβλίο μίλησαν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής - επιμελητής της έκδοσης. Νωρίτερα, η Λ. Κανέλλη βρέθηκε στο περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής» και υπέγραφε το βιβλίο.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους δύο ομιλητές να παρουσιάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, τις αιτίες που γεννούν πολέμους, το στημένο δικαστήριο της Χάγης, τον ρόλο του ΝΑΤΟ διαχρονικά και φυσικά την πολύμορφη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και «ορμητήριο» αγώνα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυτό που προσπάθησαν να δικάσουν στο πρόσωπο του Μιλόσεβιτς δεν ήταν παρά ο ίδιος ο λαός της Γιουγκοσλαβίας και να επιχειρήσουν παράλληλα να αθωώσουν το ΝΑΤΟικό έγκλημα και να το ξεπλύνουν, υποβιβάζοντάς το στο επίπεδο των παράπλευρων απωλειών, είτε ακόμα προσδίδοντάς του ανθρωπιστικό κίνητρο».
Motionteam.gr |
Τόνισε επίσης τη σημασία το συγκεκριμένο βιβλίο να διαβαστεί από όσους περισσότερους γίνεται, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «σε εποχές που η σκέψη αστυνομεύεται και η γλώσσα κακοποιείται, προκειμένου να αλλοιωθεί ως εργαλείο διάδοσης των ιδεών και καθετί ουσιαστικού και πραγματικά προοδευτικού, το διάβασμα είναι πράξη αντίστασης».
Η Λιάνα Κανέλλη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δικαστηρίου να την μετατρέψει από μάρτυρα σε κατηγορούμενη. Οπως είπε, «μου έκαναν ερωτήσεις με βάση ΝΑΤΟικό χάρτη και τα δελτία Τύπου του ΝΑΤΟ (...) Πήγα να καταθέσω στη Χάγη για το έγκλημα του ΝΑΤΟ και αυτοί ήταν αποφασισμένοι να μην με αφήσουν».
Μιλώντας για τον ρόλο του δικαστηρίου της Χάγης, ανέφερε πως «στήθηκε δύο φορές, μια για τον Μιλόσεβιτς και μια για τη Ρουάντα, όπου ήθελαν να τακτοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονταν με το Κέρας της Αφρικής.
Στη μεν Γιουγκοσλαβία καθίσανε στο σκαμνί αυτόν που δεν τους έκατσε στις αποφάσεις τους, τον Μιλόσεβιτς, και στη Ρουάντα πιάσανε 3 καλόγριες και δύο χαμηλούς αξιωματικούς και βγάλανε από το κάδρο όλους αυτούς που τους βοήθησαν να διαλύσουν τη χώρα και να κάνουν τη μεγαλύτερη σφαγή στον κόσμο.
Σήμερα που ακούτε "δικαιωματάκηδες" να ανατριχιάζουν για μία βόμβα στο Κίεβο, σκεφτείτε ότι είναι οι ίδιοι που δολοφονούν εν ψυχρώ τα γυναικόπαιδα στη Γάζα. (...) Ξανακόβουν τον κόσμο λες και είναι τούρτα, στα μέτρα των συμφερόντων τους, των ενεργειακών δρόμων, της προσπάθειά τους να καθυποτάξουν και να χειραγωγήσουν τους λαούς».
Σημείωσε πως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είναι ένας πόλεμος που αποτέλεσε «το πείραμα, τον χάρτη, το φυτώριο για τους επόμενους πολέμους, για τον τρόπο με τον οποίο κατακερματίζονται οι χώρες κατά το δοκούν».
Και κατέληξε αναδεικνύοντας την πολύ μεγάλη σημασία που έχει να κυκλοφορεί αυτό το βιβλίο, την ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ. «Γιορτάζει ο σφαγέας, γιορτάζουμε κι εμείς, εδώ με τη "Σύγχρονη Εποχή". Φτιάξτε όσες Αντιγόνες μπορείτε, για να μη βρεθούμε στην ίδια μοίρα», είπε, προβάλλοντας την ανάγκη να πυκνώσουν οι φωνές αντίστασης και αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Ο Φώντας Λάδης θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μουσγά και με τους επισκέπτες της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από την Χρύσα Κωττάκη (πιάνο) και τον Νίκο Ανδρουλάκη (τραγούδι).
Αφορμή για το αφιέρωμα στάθηκε η κυκλοφορία του cd με «Τραγούδια του νόμου και της τάξης», από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Η αντίστοιχη ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε λίγο νωρίτερα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Ενα θεατρικό μπουλούκι ξεμένει από θίασο και θεατές σε επαρχιακή πόλη. Ο θιασάρχης και η φιλόδοξη πρωταγωνίστρια ανεβάζουν την «Οπερα της πεντάρας» για δύο, και μετά τη θριαμβευτική αποτυχία, δεν έχουν χρήματα ούτε για φαγητό! Τότε εμφανίζεται η Μανόν, ιδιοκτήτρια στούντιο, η οποία τους προτείνει να χρηματοδοτήσει παράσταση με τον όρο να είναι πρωταγωνίστρια. Θεωρεί πως η μαντάμ Παρί από τα «Κόκκινα Φανάρια» ωχριά μπροστά στα δικά της φανάρια. Οι απελπισμένοι καλλιτέχνες δέχονται. Πρέπει όμως να κρατήσουν τα προσχήματα. Προσπαθούν να προσαρμόσουν το απροσάρμοστο κείμενο μέσα από Τσέχωφ και Σαίξπηρ. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες καταλήγουν στο να παίξει ο καθένας ό,τι θέλει. Η πρεμιέρα καθυστερεί. Ο θιασάρχης και η πρωταγωνίστρια αποφασίζουν να δολοφονήσουν την επί χρήμασι και συγχρόνως έρχονται σε συμφωνία πάντα με την επί χρήμασι να δολοφονηθεί είτε ο ένας είτε η άλλη στη διάρκεια της παράστασης. Ποιας παράστασης; Ποιου έργου; Ποιος θα είναι ο δολοφόνος; Μα είναι απλό. Θα σχεδιαστεί επί σκηνής! Εξ ου και ο τίτλος: ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ.
Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη: γενική είσοδος 12 ευρώ, Παρασκευή- Σάββατο: κανονικό 14 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (ΑμεΑ, Φοιτ., Ανεργ. 65+)
early bird : 8 ευρώ. Η οικονομική προσφορά early bird ισχύει από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, για την ηλεκτρονική προπώληση όλο το 24ωρο ενώ για τις τηλεφωνικές κρατήσεις καθημερινά τις ώρες 10:00 - 14:00.
Ηλεκτρονική προπώληση: more.com.
Πληροφορίες - κρατήσεις: 211 4057249.
Εκθεση στο MOMus στη Θεσσαλονίκη
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα και θα παρουσιαστεί από σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.
Στην έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία» παρουσιάζονται σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, προερχόμενα από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα, ενώ πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται σε διάλογο με έργα από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη από την περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, που παρουσιάζονται παράλληλα στο MOMus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, διευρύνοντας έτσι την οπτική για τον μοντερνισμό, αγγίζοντας και φέρνοντας κοντά τις ευρωπαϊκές ιστορικές πρωτοπορίες.
Επιμέλεια: Carlos Ferrer Barrera
Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου