ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, αυξάνοντας τις δυνάμεις της

Συνεχίζεται η νικηφόρα πορεία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), καθώς μετά την πρωτιά της στη ΔΟΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας, και στην ΟΛΜΕ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στο ΔΣ, από τρίτη που ήταν, κατακτώντας τρεις έδρες, όσες και η ΔΑΚΕ, που παραμένει πρώτη δύναμη.

Αναλυτικά, στο 21ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ ψήφισαν 296 αντιπρόσωποι και η ΑΣΕ έλαβε 67 ψήφους και 3 έδρες. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: ΔΑΚΕ 80 ψήφους και 3 έδρες, ΣΥΝΕΚ 60 ψήφους και 2 έδρες, «Παρεμβάσεις» 56 ψήφους και 2 έδρες, ΠΕΚ 26 ψήφους και 1 έδρα, διάφορα άλλα ψηφοδέλτια 7 ψήφους.

Επιβεβαιώνεται ότι η σημαντική ενίσχυση της ΑΣΕ στην Ομοσπονδία και η αλλαγή συσχετισμών δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων. Φέρνει σε δύσκολη θέση τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ, που δυσκολεύονται να καθορίσουν από κοινού το τι και πώς θα ψηφίζεται, όπως γινόταν στο παρελθόν και στο προηγούμενο Συνέδριο.

Μάλιστα, και σε αυτό το Συνέδριο, πέρα από την ουσιαστική συζήτηση που έγινε για πολλά ζητήματα, όταν η ΑΣΕ κατέθεσε πρόταση για κήρυξη απεργίας - αποχής από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ, διαβλέποντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωνε την πλειοψηφία, αποχώρησαν, με ξεκάθαρο στόχο να προκαλέσουν έλλειψη απαρτίας, ενώ λίγο αργότερα την ίδια τακτική (με διάφορες παλινωδίες) υιοθέτησαν και οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ.

Η ευθύνη για το ότι το Συνέδριο δεν κατέληξε σε απόφαση που να αποτυπώνει την εναντίωση του κλάδου στην αντιδραστική «αξιολόγηση», ούτε για μια σειρά άλλα θέματα, βαρύνει τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΕΚ και ΣΥΝΕΚ, που τελικά αποχώρησαν, διαλύοντας το Συνέδριο.

Η ΑΣΕ, ενισχυμένη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, δεσμεύεται ότι «θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παίξει η Ομοσπονδία τον ρόλο που πραγματικά πρέπει να έχει: Στήριγμα των εκπαιδευτικών, οργανωτής της αντίστασης, εμψυχωτής των αγώνων».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
«Ανοιγμα» ... στο τοπίο της εμπορευματοποιημένης και κατακερματισμένης Ερευνας

Ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τον Οργανισμό της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο πέρα από τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Ακαδημίας επιχειρεί το «άνοιγμά» της στο σύγχρονο τοπίο της Ερευνας - το οποίο βέβαια χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση και τον κατακερματισμό.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό σχεδόν 100 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας», σχολίασε στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή η εισηγήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, προσθέτοντας: «Εντάσσονται νέα επιστημονικά πεδία και στις 3 Τάξεις, σύμφωνα με τις εξελίξεις αλλά και τις ιεραρχήσεις και κεντρικές στρατηγικές της ΕΕ, π.χ. η διπλή μετάβαση, η πολιτική για το Διάστημα, οι βιοεπιστήμες, η κυκλική οικονομία κ.λπ.».

«Η υπαγωγή ορισμένων λειτουργιών της Ακαδημίας στον ν. 4310/2014 διευκολύνει τη σύνδεση της Ακαδημίας με τις υπόλοιπες ερευνητικές οντότητες της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι αυτό γίνεται σε ένα κατακερματισμένο τοπίο - ή οικοσύστημα, όπως είναι της μόδας - που υποφέρει από ανισομετρία, λόγω της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης σε συνδυασμό με την επιλεκτική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων, και λόγω βαριάς υποστελέχωσης και "ευέλικτων" σχέσεων εργασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποτελεσματικότητα, τελικά, του νέου θεσμικού πλαισίου που συζητάμε σήμερα. Γιατί δεν αρκεί το πλαίσιο, που βεβαίως έχει τη σημασία του - χρειάζεται και υποστήριξη. Μας προβληματίζει για παράδειγμα ότι στα άρθρα που αναφέρονται στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Αναφέρεται ότι οι προσλήψεις γίνονται με βάση τον ν. 4310 για τα ΕΚ, αλλά προβλέπονται μόνιμες θέσεις με κρατική χρηματοδότηση ή μόνο στη λογική της αυτονομίας των ΕΚ; Αλήθεια, αυτό υπόσχεται υψηλού επιπέδου εργασία με διάρκεια; Με "ευέλικτες" σχέσεις θα αναπτυχθούν τα ΕΚ; Ανάλογα με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων; Ετσι θα αναπτύσσεται το νέο ερευνητικό δυναμικό; Ετσι θα δημιουργηθούν "σχολές", θα αποκτηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από το εγχώριο δυναμικό; Στην τύχη;». Επεσήμανε δε ότι αυτή η πολιτική στην Ερευνα έχει παραγάγει αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στο brain drain και στην απογείωση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις.

Σημείωσε επίσης τους κινδύνους από την υποταγή των ερευνητικών ομάδων στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, η οποία παρατηρείται ειδικά σε μια εποχή μετάβασης σε οικονομίες πολέμου, ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας (ΙΙΒΕΑΑ), που μάλιστα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, την ώρα που η Ακαδημία - σωστά - παραμένει ΝΠΔΔ.

Γύρω από την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Ακαδημίας τοποθετήθηκαν τόσο η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, όσο και οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων, που αναφέρθηκαν και ιστορικά στην ίδρυση της Ακαδημίας.

Σημειωτέον, το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Φλεβάρη, αλλά κατατέθηκε τώρα για συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτησή του θα συνεχιστεί σήμερα στην Επιτροπή, με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση κατά άρθρα.

10.000 θα είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών...

...όταν τα κενά που καλύφθηκαν με αναπληρωτές φέτος ήταν πάνω από 52.500!

Δέκα χιλιάδες μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για φέτος ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, αριθμός που απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ και οι 4.451 θέσεις θα αφορούν την κάλυψη κενών λόγω αποχωρήσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα «μία πρόσληψη για μία αποχώρηση», ενώ προβλέπονται και 5.549 νέες θέσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα δοθεί έμφαση στην Ειδική Αγωγή, με θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες (πέρυσι οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς), στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (συνολικά στην Πρωτοβάθμια οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800) και στη Δευτεροβάθμια, όπου θα γίνουν πάνω από 5.000 προσλήψεις. Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον «αυξημένο» αριθμό των προσλήψεων, η αλήθεια είναι ότι παραμένουν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνιμοι διορισμοί, που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 12 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες του κλάδου, μέχρι σήμερα είναι 22.358 στη Γενική και 5.252 στην Ειδική Εκπαίδευση.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι πάνω από 56.000.

Εξάλλου, τα κενά των εκπαιδευτικών φέτος ήταν πάνω από 52.500 και καλύφθηκαν με αναπληρωτές, ενώ έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, αλλά και με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στους 25!

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Σε πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή καλούν την Κυριακή 7 Ιούλη η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ και το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, με τη συμμετοχή και σωματείων εκπαιδευτικών.

Στο επίκεντρο η ανάγκη, η δίκαιη απαίτηση να παρθούν άμεσα και έγκαιρα από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα, για να ανοίξει κανονικά η Ειδική Αγωγή με τη νέα σχολική χρονιά: Σε κατάλληλα κτίρια, με όλο το απαραίτητο προσωπικό στη θέση του από την πρώτη μέρα, με εξασφαλισμένη τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία τους.

Η σύσκεψη ξεκινά στις 10.30 το πρωί και ο σύνδεσμος για συμμετοχή μέσω zoom είναι: https://us02web.zoom.us/j/88297894993?pwd=gQ2wsDhbraaG7wcm7Yhvh1dzw9qbJ5.1, Meeting ID: 882 9789 4993, Passcode: 755773

Καταγγέλλουν την άδικη απόλυση

Την αναιτιολόγητη και αιφνιδιαστική απόλυση νεαρής εκπαιδευτικού καταγγέλλει η διοίκηση του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών στα εκπαιδευτήρια «Λαμπίρη». Κάθε αναιτιολόγητη απόλυση προκαλεί οργή στον κόσμο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επισημαίνει και προσθέτει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση «ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας πλέον (και ξεπερνώντας) το όριο της απάνθρωπης μεταχείρισης ενός εργαζόμενου ή απλά ενός ανθρώπου». Οπως αναφέρει, στην νεαρή εκπαιδευτικό μέχρι τη μέρα της απόλυσής της η διεύθυνση δεν έκανε κάποιου είδους παρατήρηση ή επίπληξη, ούτε έδωσε κάποια οδηγία για να διορθώσει κάποιο δικό της τυχόν λάθος, και παραθέτει ότι μόλις πριν τρεις μήνες η ίδια βίωσε μια πραγματική οικογενειακή τραγωδία, ωστόσο «τις τελευταίες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς έδωσε τον καλύτερο εαυτό της». Με δεδομένα τα παραπάνω, το σωματείο σημειώνει πως «κάθε απόλυση είναι δυσάρεστη, εξοργιστική και κατά κανόνα άδικη. Τώρα όμως πάμε σε "ανώτερο" επίπεδο. Μιλάμε πλέον για επίδειξη αναισθησίας και κυνισμού. Ο εκπαιδευτικός είναι για τους εργοδότες ένα σκουπίδι από το οποίο μπορούν να απαλλάσσονται, ανακυκλώνοντας εργασία και ανεργία, ανεξάρτητα από τη συγκυρία, τα προσωπικά δράματα ή οτιδήποτε άλλο θα περίμενε κάποιος να λαμβάνεται υπόψη σε μία κοινωνία ανθρώπων». «Αυτή η πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα του νόμου 4713/2020 (νόμος Κεραμέως), που έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να εμφανίζουν χωρίς αναστολές την απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης, την απόλυτη έλλειψη ανθρωπιάς», σημειώνει ο Σύλλογος.

Την απόλυση καταγγέλλει και το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ