ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
Σελ. /48
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν έχει ημερομηνία λήξης το βράδυ των εκλογών

Συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο

«Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα μείνει απλά μια διάθεση, μια σκέψη που θα "σκορπίσει" σε ανέξοδες κατευθύνσεις. Πολύ περισσότερο, δεν έχει ημερομηνία λήξης το βράδυ των εκλογών...

Η ..."παραφωνία" - όπως λένε μερικοί - του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι μεταφέρει ατόφια και ακέραια τα αιτήματα του λαού, απαλλαγμένα από τα κοστολογημένα δημοσιονομικά κριτήρια των άλλων κομμάτων, τους κόφτες και τα κριτήρια κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό η δυναμική του αποτελέσματος του ΚΚΕ θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για τα λαϊκά συμφέροντα και στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά».

Τα παραπάνω τονίζει ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, στον «Ριζοσπάστη», σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί του δύο βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

* * *

- Με ποια προβλήματα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός στις 10/6, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και τι μέτρα πρέπει να πάρει;

- Την επομένη των εκλογών θα πρέπει να έχουν δεχτεί ισχυρό πολιτικό πλήγμα η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που συμπλέουν με την πολιτική της, γιατί ετοιμάζονται να επιταχύνουν τις μηχανές παραγωγής αντιλαϊκών νόμων και στην Ευρωβουλή και στην Ελλάδα. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ...προαπαιτούμενα για να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις που ο λαός πληρώνει και απολαμβάνουν οι μεγάλοι όμιλοι κατά 84% και οι λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πρόκειται για επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζόμενους) κατά 16%. Αυτοί θα συνεχίσουν να τρέχουν έργα με κριτήριο την κερδοφορία τους, που θα πετά εκτός, για παράδειγμα, τα αντιπλημμυρικά, όπως πρόσφατα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση καυχιέται για τους τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρωζώνη, που όχι μόνο δεν έβγαλαν τον λαό μας από τη φτώχεια, αλλά τον βύθισαν βαθύτερα σε αυτήν.

Στο επίκεντρο της πολιτικής ΕΕ, κυβέρνησης της ΝΔ και εργοδοσίας θα είναι η εφαρμογή στους χώρους δουλειάς του νόμου για τα 13ωρα, η πλήρης άλωση της Κυριακής αργίας, η γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και η πλήρης κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 72,5 έτη. Η αναθεωρημένη ΚΑΠ θα συνεχίσει να τσακίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, ενώ σε Υγεία, Παιδεία η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στήνουν «αγορές» για να ξαναπληρώνει σε ιδιώτες ο λαός τα ήδη πληρωμένα, την ίδια ώρα που είτε δημόσια είτε ιδιωτικά νοσοκομεία ή σχολεία λειτουργούν με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και έτη φωτός μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες.

Παράλληλα θα απογειώσουν τους δήθεν «πράσινους» φόρους, μηχανισμούς, προδιαγραφές, που θα θρέφει διαρκώς την οργιώδη ακρίβεια, ενισχύοντας και τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τις πράσινες και ψηφιακές επιταγές, κι όλα αυτά θα θρέφουν τα ματωμένα πλεονάσματα, όπως αυτό του τετραμήνου με 3,2 δισ. που θα συνεχίζουν να δίνονται σαν «λεφτόδεντρο» σε βιομηχάνους, τράπεζες και εφοπλιστές.

Αυτό το νέο τσουνάμι που βρίσκεται επί θύραις μπορεί να αντιμετωπιστεί, να μπουν αποφασιστικά εμπόδια σε αυτό, μόνο αν ο λαός και η νεολαία δημιουργήσουν νέες εστίες αγώνων και αντεπίθεσης. Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα ο λαός θα είναι πολύ πιο ετοιμοπόλεμος για μια σκληρή μάχη, στην οποία μπορεί να επιβάλει το δίκιο και τα συμφέροντά του.

Μόλις ένα 39% βλέπει θετικά την ΕΕ στην Ελλάδα

- Ορισμένοι ρωτούν: Αφού το ΚΚΕ εναντιώνεται στην ΕΕ και συγκρούεται μαζί της, γιατί ζητά την ψήφο του λαού στις ευρωεκλογές; Δεν συνιστά αντίφαση;

- Καμία αντίφαση. Γιατί το ερώτημα που θέτουν υπονοεί πως τάχα όσοι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές είναι υπέρ της ΕΕ. Οφείλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι οι εποχές των πρώτων διακηρύξεων και των υψηλών προσδοκιών για την ΕΕ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον με βάση το δικό τους ευρωβαρόμετρο, μόλις ένα 39% βλέπει στην Ελλάδα θετικά την ΕΕ. Οι περισσότεροι δηλαδή εκφράζουν από διαφωνία, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανησυχία ή προβληματισμό. Αυτός ο κόσμος που τουλάχιστον προβληματίζεται για την ΕΕ, ολοένα και αυξάνεται, διαπιστώνοντας τις μεγάλες ευθύνες της για τη διαρκή επιδείνωση της ζωής του και έχει αυξημένες απαιτήσεις να μαθαίνει έγκαιρα την αλήθεια για ό,τι ψηφίζεται εκεί και έγκαιρα να παίρνει τα μέτρα του στον αγώνα. Ποιο κόμμα λοιπόν μπορεί να τον εκφράσει; Μήπως αυτοί που ψηφίζουν τα πάντα στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά τα αποκρύπτουν ή τα ωραιοποιούν; Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να τον εκφράσει επειδή δεν έχει δεσμεύσεις από την ΕΕ και αντιπαλεύει αυτή και τα εκτρώματά της, τα μέτρα που χτυπούν τον λαό μας και τους άλλους λαούς.

Ρωτάνε λοιπόν πονηρά το ΚΚΕ, γιατί πολύ θα ήθελαν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και οι ευρωβουλευτές τους με ελεύθερο το πεδίο, ανενόχλητοι να ψήφιζαν τα εκτρώματα χωρίς τις συνεχείς ενοχλητικές για αυτούς αποκαλύψεις του ΚΚΕ, που καταψηφίζει και ξεσκεπάζει το αντιλαϊκό περιεχόμενο των κανονισμών και προβάλλει τα λαϊκά αιτήματα. Ρωτάνε, γιατί μόνο από το ΚΚΕ γίνονται γνωστά και εκτίθενται όλα τα άλλα κόμματα με όλα όσα ψηφίζουν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ερώτημα επίσης δείχνει την ενόχλησή τους για την πλούσια δράση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και παντού, δίπλα στους εργαζομένους παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Η «παραφωνία» του αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτή ακριβώς που μεταφέρει ατόφια και ακέραια τα αιτήματα του λαού, απαλλαγμένα από τα κοστολογημένα δημοσιονομικά κριτήρια των άλλων κομμάτων, τους κόφτες και τα κριτήρια κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Εκφράζει με την εμπειρία και τη μαχητικότητα και την επαναστατική στρατηγική του «εκτός έδρας» το δίκιο των εργατικών απεργιών, των αγροτικών μπλόκων, των φοιτητικών καταλήψεων και των λαϊκών διαδηλώσεων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι' αυτό η δυναμική του αποτελέσματος του ΚΚΕ θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για τα λαϊκά συμφέροντα και στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά.

Χρησιμοποιούν την ακροδεξιά για να παραπλανήσουν λαϊκές δυνάμεις

- Ποια είναι η άποψή σας για τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς; Η ΕΕ πάντως ισχυρίζεται ότι την αντιπαλεύει...

- Η ακροδεξιά και η εκλογική ενίσχυσή της ενόψει ευρωεκλογών συνιστά κίνδυνο για τον λαό, αλλά η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δουλεύουν με σκοπιμότητα. Την χρησιμοποιούν ως έναν βολικό αντίπαλο για να παραπλανήσουν λαϊκές δυνάμεις, κρύβοντας ότι η ακροδεξιά και ο φασισμός αποτελούν γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, μορφή διαχείρισής του, εξ ου και η κοινή οικονομική τους βάση, η εξουσία των μονοπωλίων, την οποία μόνο ο σοσιαλισμός ανατρέπει.

Γι' αυτό είναι ανιστόρητη και αδιανόητη η επιχείρηση ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό, την οποία επικαλείται η ΕΕ και οι υποστηρικτές της στρώνοντας έτσι χαλί στην ενίσχυση της ακροδεξιάς. Το πόσο την αντιπαλεύει, φανερώνεται από το γεγονός ότι οι ακροδεξιές κυβερνήσεις σαν να μην τρέχει τίποτα κυβερνούν σε σειρά χωρών της ΕΕ όπως η Μελόνι στην Ιταλία και ο Ορμπαν στην Ουγγαρία, ενώ ακροδεξιά μορφώματα συγκυβερνούν σε Φινλανδία και Ολλανδία. Η Μελόνι κιόλας μαζί με τον Ορμπαν πρωτοστατούν στα καλέσματα της προέδρου της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν, και για την υλοποίηση του νέου Συμφώνου της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες με τρίτες χώρες όπου θα εξορίζονται οι αιτούντες άσυλο, π.χ. Τυνησία, Αλβανία κ.α.

Αλλωστε, Μακρόν και Λεπέν από κοινού ψήφισαν τον τελευταίο νόμο στη Γαλλία που τσακίζει τα εναπομείναντα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Πρόσφατα, μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε με νόημα ότι δεν αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά - αντικομμουνιστική ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα που ανήκει και το Κόμμα του Βελόπουλου, η Μελόνι και το Vox της Ισπανίας, το ECR. Οι δε προϋποθέσεις για συμφωνία που τους έθεσε, να είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου, είναι... παιχνιδάκι για αυτούς. Αν κρίνουμε μάλιστα από τις επιδόσεις του Βελόπουλου που ψηφίζει ευρωμνημόνια και την ΚΑΠ, ζητά «ελληνικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ κακή κουβέντα δεν βγάζει για την ΕΕ, όπως και οι υπόλοιποι ομογάλακτοί του ανά την Ευρώπη, που ορισμένοι από αυτούς κιόλας πλέον μάζεψαν και κάτι ψευτολεονταρισμούς για τάχα αποχώρηση από την ΕΕ και πλέον συντονίστηκαν στη γραμμή για τη «βελτίωσή» της.

Πραγματικός πολέμιος της ακροδεξιάς και του φασισμού είναι το ΚΚΕ, που αντιπαλεύει το σύστημα που τους γεννά, για αυτό πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατό την επόμενη μέρα των εκλογών, για να τους αντιμετωπίζει και στην Ευρωβουλή και πάνω απ' όλα μέσα στον λαό.

Για όσους σκέφτονται την αποχή

- Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά σκέφτεται ταυτόχρονα και την αποχή;

- Να σκεφτεί πρώτα ότι στην αποχή τον σπρώχνουν τα ίδια τα κόμματα που πρέπει ο ίδιος να τιμωρήσει. Τα κόμματα που τον απογοήτευσαν κι από τη διακυβέρνησή τους κι από την κάλπικη «αντιπολίτευσή» τους και πολύ θα τους βόλευε όσους πια δεν μπορούν να χειραγωγήσουν, να τους «παρκάρουν» στην αποχή.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα βγει όμως από μέσα τους η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που έχουν, δεν θα σταλεί κανένα «μήνυμα» αντίθεσης στην κυβέρνηση και την ΕΕ. Γι' αυτό και την αποχή εύκολα και πάλι θα την φέρουν όπως κάθε φορά στα μέτρα τους και θα την ερμηνεύουν καταπώς τους συμφέρει, ως ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, ως άλλοθι για τη συνέχιση και την έντασή της.

Καλούμε αυτόν τον κόσμο να εκφράσει με τον πιο ηχηρό και αποτελεσματικό τρόπο τη διαμαρτυρία και την αποδοκιμασία του, να πάρει χαρακτηριστικά αντίθεσης στην ΕΕ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα μείνει απλά μια διάθεση, μια σκέψη που θα «σκορπίσει» σε ανέξοδες κατευθύνσεις. Πολύ περισσότερο δεν έχει ημερομηνία λήξης το βράδυ των εκλογών...

Ακόμα κι όσοι διατηρούν διαφορετικές απόψεις με το ΚΚΕ σε ορισμένα ζητήματα, χρειάζεται να αναλογιστούν ότι την επόμενη μέρα όταν θα εξαφανιστούν οι σέλφις, τα TikTok και οι σελεμπριτο-πανελίστες και όταν θα βράζουν οι χώροι δουλειάς με μάχες κόντρα σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα, πλειστηριασμούς, όταν θα αναπτύσσονται αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, για το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, μόνη αποτελεσματική απάντηση που μπορεί να δοθεί από τον λαό είναι με το ΚΚΕ στο πλευρό του.

Γιατί μόνο αυτό διαθέτει ζωντανές δυνάμεις στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και αποτελεί εγγύηση δίπλα στον λαό για να βάλει αυτός εμπόδια, να κερδίσει ορισμένες ανάσες, για να ανοίξει έναν συνολικά πιο ελπιδοφόρο δρόμο. Γι' αυτό το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα η πολιτική της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ που την υλοποιεί κατά γράμμα και τα άλλα κόμματα που συμπλέουν μαζί της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ