ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
Σελ. /48
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιτρέψουν χτυπήματα στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» λέει η Μόσχα, που ξεκίνησε τις ασκήσεις με πυρηνικά

Από διαδικασία φόρτωσης πυραύλων ATACMS σε σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS, δύο αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχουν σταλεί στο Κίεβο
Από διαδικασία φόρτωσης πυραύλων ATACMS σε σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS, δύο αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχουν σταλεί στο Κίεβο
Να επιτρέψουν ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δικά τους όπλα εξετάζουν οι ΗΠΑ, σε άλλη μια εξέλιξη που θα σημάνει σοβαρή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις με αυτό το περιεχόμενο διεξάγονται ήδη στην Ουάσιγκτον, σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί χωρίς να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Βρετανία έχει ήδη τοποθετηθεί επίσημα, με τον ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, να δηλώνει ότι είναι «δικαίωμα» των Ουκρανών να χτυπήσουν τη Ρωσία με βρετανικούς πυραύλους.

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, μιλώντας την Πέμπτη σε ναζιστές «μαχητές της Μαριούπολης» και «υπερασπιστές της χαλυβουργίας Azovstahl» στη βρετανική Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπά ρωσικές περιοχές με «δυτικά» όπλα προκειμένου να νικήσει.

Από την πλευρά της, η Ρωσία τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου και θα τη «νομιμοποιούσε» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Εχει ξεκαθαρίσει, μάλιστα, ότι θα ανταποδώσει χτυπώντας βρετανικούς στόχους «τόσο μέσα στην Ουκρανία, όσο και εκτός αυτής», υπονοώντας δηλαδή ότι μπορεί να χτυπήσει σε βρετανικό ή άλλο ευρωπαϊκό έδαφος, μια κίνηση που θα πυροδοτήσει απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ξεκίνησε η πρώτη φάση των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, με πυραύλους «Iskander» και «Kinzhal», που είχαν ανακοινωθεί ως αντίδραση στη δήλωση Κάμερον.

Μια ακόμη κίνηση που εξετάζεται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και απειλεί να οδηγήσει σε επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη, είναι η τοποθέτηση αεροπορικής άμυνας σε χώρες του ΝΑΤΟ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, που θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητά με τον Λευκό Οίκο για χτυπήματα στη Ρωσία

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται σχεδόν καθημερινά την τελευταία βδομάδα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ουάσιγκτον και την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο Λευκός Οίκος.

Οι «New York Times» (NYT) έγραψαν ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να δώσουν «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χτυπάει ρωσικά εδάφη με αμερικανικά όπλα και ότι ορισμένοι αξιωματούχοι φέρεται να πιέζουν για επανεξέταση της τρέχουσας πολιτικής του Λευκού Οίκου που απαγορεύει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί όπλα των ΗΠΑ για χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους NYT, που επικαλούνται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, «με πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κυβέρνηση έχει τώρα εμπλακεί σε ζωηρές συζητήσεις για χαλάρωση της απαγόρευσης». Τη σχετική πρόταση φέρεται να έκανε ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη επίσημα στον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Η θέση του Μπλίνκεν για τα αμερικανικά όπλα έχει αλλάξει λόγω των επιτυχιών των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος M. McCaul, κάλεσε τον Μπλίνκεν η κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, δείχνοντάς του έναν χάρτη του ρωσικού εδάφους με τη ζώνη που μπορούν να πλήξουν οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS που έχουν δοθεί στο Κίεβο.

«Αυτή είναι μια απαγορευμένη περιοχή που δημιουργήθηκε από τους Ρώσους, όπου τοποθετούν συστήματα πυροβολικού και πυραύλων πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, τα οποία χρησιμοποιούν για επιθέσεις στην Ουκρανία», είπε ο McCaul κατά τη διάρκεια της ακρόασης. «Μιλάω μαζί τους (σ.σ. με τους Ουκρανούς). Δεν θα μπορέσουν να νικήσουν με τους περιορισμούς που εσείς και το Κογκρέσο έχετε επιβάλει. Ελπίζω ότι θα το μεταφέρετε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θα αλλάξετε αυτήν την πολιτική απόφαση», τόνισε.

Μια μέρα νωρίτερα, βουλευτές - Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι - με επιστολή τους προς τον υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, ζητούσαν να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν στρατηγικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας με αμερικανικά όπλα, ανέφερε το «Politico».

Ουκρανοί αξιωματούχοι, που βρέθηκαν στις ΗΠΑ για σχετικές συνομιλίες, ζητούν οι ΗΠΑ να εντοπίζουν τους στόχους στο ρωσικό έδαφος τους οποίους θα μπορούσε να χτυπήσει ο ουκρανικός στρατός, μετέδωσε η «Wall Street Journal».

Aεράμυνα και ΝΑΤΟικά μαχητικά στην Πολωνία;

Παράλληλα, η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την αεράμυνά της για να προστατεύσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο από ρωσικές επιδρομές, δηλαδή να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Π. Βρόνσκι.

Η πρόταση για υπεράσπιση της Ουκρανίας με αεράμυνα «τύπου Ισραήλ», με τη συνδρομή κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακούγεται όλο και πιο έντονα και συχνά από δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, σε μια φάση κατά την οποία η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί να γενικευτεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι ενδεικτική η συνέντευξη που έδωσε την περασμένη βδομάδα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στο «Ρόιτερς», προτείνοντας στους «Δυτικούς συμμάχους» να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος, χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά συστήματα σε έδαφος ΝΑΤΟικών κρατών και μαχητικά αεροσκάφη.

«Οταν πετούν ρωσικοί πύραυλοι στέλνονται πολωνικά αεροπλάνα, αλλά δεν καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους. Μπορούν να το κάνουν αυτό; Είμαι σίγουρος πως ναι. Είναι επίθεση από χώρες του ΝΑΤΟ; Είναι εμπλοκή; Οχι», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, μπροστά στο ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα από κράτη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και νομικοί της Ουγγαρίας εργάζονται για τον «επαναπροσδιορισμό» του καθεστώτος της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι εφικτή η εξαίρεσή της από στρατιωτικές δράσεις εκτός ΝΑΤΟικής επικράτειας, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν.

Η Ουκρανία ρίχνει τον «πήχη» ενόψει της Διάσκεψης στην Ελβετία

Παράλληλα με τις κινήσεις κλιμάκωσης διεξάγονται και παρασκηνιακά παζάρια, όπου οι δύο πλευρές βολιδοσκοπούν για ενδεχόμενες συνομιλίες.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, φέρεται να ρίχνει τον πήχη των απαιτήσεων ενόψει της «Διάσκεψης Ειρήνης» τον Ιούνη στην Ελβετία και να αφαιρεί την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Οπως επισημαίνει δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας «Delovaya Stolitsa», ο Ζελένσκι μειώνει τα 10 σημεία της «φόρμουλας ειρήνης» σε μόλις 3 ενόψει της Διάσκεψης στην Ελβετία: Την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, την επισιτιστική ασφάλεια των τροφίμων, την απελευθέρωση κρατουμένων.

Τα υπόλοιπα 7 σημεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, τα μεταθέτει για αργότερα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος περιέκοψε το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» λόγω της θέσης των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου», που ενδέχεται να αρνηθούν να παρευρεθούν στη Διάσκεψη στην Ελβετία (15 - 16 Ιούνη).

Επιπλέον, το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης ενδέχεται να μην έχει κοινή μορφή, καθώς χώρες του «Παγκόσμιου Νότου» (Κίνα, Ινδία, χώρες Λατινικής Αμερικής και Αφρικής) πιθανολογείται ότι θα διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις.

«Σήμα» για διαπραγματεύσεις έστειλε στο μεταξύ η Μόσχα, καθώς προελαύνει σε αρκετά σημεία του μετώπου, στα βορειοανατολικά, στα ανατολικά και τα νότια.

Το «Ρόιτερς» επικαλείται 4 ρωσικές πηγές και αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι έτοιμος να «παγώσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια διαπραγματευόμενη κατάπαυση του πυρός που θα αναγνωρίζει τις τρέχουσες γραμμές του πεδίου μάχης. Ωστόσο, επισημαίνεται, είναι έτοιμος να πολεμήσει αν το Κίεβο και η «Δύση» δεν ανταποκριθούν.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά είναι επίσης έτοιμος για μια κατάπαυση του πυρός - να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε η πηγή.


Ε. Μ.


ΗΠΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Επανεξέταση της σχέσης τους μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής»

«Προειδοποιήσεις» για τη ζωή του από επίτροπο της ΕΕ καταγγέλλει ο Γεωργιανός πρωθυπουργός

Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας και στη Γεωργία, όπως φάνηκε και από τον νόμο περί «ξένης επιρροής» που εγκρίθηκε πρόσφατα στο κοινοβούλιο, εν μέσω «φιλοδυτικών» αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν το σύνολο των σχέσεων και της συνεργασίας τους με τη Γεωργία μετά την υιοθέτηση του νόμου, ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν. Η Ουάσιγκτον, που παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, στέλνοντας αξιωματούχους στην Τιφλίδα σε όλη τη διάρκεια των αναταραχών, είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις, να κόψει τη χρηματοδότηση προς τη Γεωργία κ.λπ.

«Ξεκινάω (...) πλήρη επανεξέταση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γεωργίας», τόνισε ο Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε βάρος όσων η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει ότι ευθύνονται για την «υπονόμευση της δημοκρατίας» στη Γεωργία, καθώς και σε βάρος συγγενών τους.

Κάλεσε δε «τους Γεωργιανούς ηγέτες να επανεξετάσουν το νομοσχέδιο και να λάβουν μέτρα για να ικανοποιήσουν τις δημοκρατικές και ευρωατλαντικές προσδοκίες της χώρας».

Επιπλέον, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αμερικανικές αρχές επιστρατεύουν ένα ρεσιτάλ καταστολής εναντίον των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατήγγειλε υποκριτικά τις «τακτικές καταστολής» που χρησιμοποιούνται «για να συντριβεί κάθε θεμιτή διαφωνία, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και θεμελιώδεις ελευθερίες του γεωργιανού λαού»...

Νωρίτερα ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τον νόμο «βγαλμένο απευθείας από εγχειρίδιο της Μόσχας».

Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε ΜΚΟ και ΜΜΕ που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό σε ποσοστό πάνω από 20% θα εγγράφεται σε κατάλογο «οργανώσεων που προωθούν συμφέροντα ξένης δύναμης» και θα υποβάλλεται σε κυβερνητικό έλεγχο. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με νομοθέτημα που τέθηκε σε εφαρμογή στη Ρωσία.

Η ΕΕ προειδοποιεί τη γεωργιανή κυβέρνηση ότι ο νόμος εμποδίζει την ευρωενωσιακή προοπτική ένταξης της Γεωργίας.

Στο μεταξύ, σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρ. Κομπαχίτζε, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υιοθέτησης του νόμου περί «ξένης επιρροής» ένας από τους επιτρόπους της ΕΕ σε τηλεφωνική συνομιλία τον «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να έχει την τύχη του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρ. Φίτσο, που την προηγούμενη βδομάδα έγινε απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια εξαιρετικά επικίνδυνη δύναμη, που θέλει να σπείρει αναταραχή».

Αζερμπαϊτζάν: Πήρε τον έλεγχο στα χωριά που παρέδωσε η Αρμενία

Σε μια άλλη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νότιου Καυκάσου όπου αντιπαρατίθενται όλο και πιο ανοιχτά η «Δύση» με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι πήρε τον έλεγχο σε 4 χωριά στην επαρχία Γκαζάκ, στα σύνορα με την Αρμενία, στο πλαίσιο συμφωνίας με το Γερεβάν.

Η έκταση του εδαφών που επιστράφηκαν στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο συμφωνίας για την οριοθέτηση συνόρων είναι 6,5 τ.χλμ., δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος της αζέρικης κυβέρνησης.

Τον Απρίλη η Αρμενία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει ακατοίκητα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν «ορόσημο» προς μια «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Γερεβάν και Μπακού, έπειτα από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ τους.

Η απόφαση του Αρμένιου πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν να παραδώσει τα 4 χωριά προκάλεσε διαμαρτυρίες στη χώρα, με διαδηλωτές να τον καλούν να παραιτηθεί γι' αυτήν την «προδοσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ