ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Επιστρέφει» στην Γκράβα στις 25 Μάη

Επόμενος σταθμός η Πανεπιστημιούπολη το διήμερο 31 Μάη - 1 Ιούνη

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει ήδη σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια. Μετά τις εκδηλώσεις στην Καισαριανή, δεύτερος σταθμός του Φεστιβάλ είναι η Γκράβα το Σάββατο 25 Μάη. Η ΚΝΕ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

19.00 - 20.00 Συζήτηση για το μπούλινγκ και τη ρατσιστική βία: «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετάσχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, ψυχολόγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος (52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών), μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα ως εξής:

20.30 - 21.30 Κίσσα γκρι, Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper

21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy

22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band

00.00 - 01.00 Ρεμπετωραίοι

-- Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις, στέκι κατά των ναρκωτικών, θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ, καθώς και άλλες πλούσιες δραστηριότητες.

Επόμενη στάση η Πανεπιστημιούπολη

Την επόμενη Παρασκευή 31 Μάη και το Σάββατο 1 Ιούνη, το Φεστιβάλ επιστρέφει στην Πανεπιστημιούπολη που φιλοξένησε τις κεντρικές εκδηλώσεις του για 10 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ, το 1997, έως το 34ο Φεστιβάλ, το 2008. Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αθήνας και του Πειραιά να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου:

Παρασκευή 31 Μάη

  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή των «Κολεκτίβων νέων κομμουνιστών» - Ισπανία.

Θα μιλήσουν οι:

-- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

-- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

-- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

Γιαννούλης Μαργώνης: κιθάρα, Σωτήρης Μαργώνης: βιολί, Αντρέας Νιάρχος: κρουστά, Δημήτρης Ρέντας: λαούτο - φωνή, Χρήστος Χάρης: κλαρίνο, Αχιλλέας Χαχάμης: φωνή.

Σάββατο 1 Ιούνη

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι

Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.

  • Συναυλία με τους Banda Entopica

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να τιμωρηθούν η κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την πολεμική εμπλοκή

Ανακοίνωση με αφορμή τη νέα επίθεση κατά ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά

«Η αντίθεση του λαού μας στην εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια πρέπει να γίνει και κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, στα τρένα, στις μεταφορές συνολικά, να τιμωρήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα κόμματα που όλοι τους "παίζουν στα ζάρια" τις ζωές μας, που στηρίζουν τη σφαγή αμάχων στη Γάζα και σε κάθε ευκαιρία "ξεπλένουν" το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που όλοι μαζί χειροκροτούσαν τους ναζί του τάγματος Αζόφ μέσα στην ελληνική Βουλή», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, για την πρόσφατη επίθεση κατά ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οπως αναφέρει η ΤΕ Μεταφορών, «λίγες μέρες μετά την πρόσφατη επίθεση στο "M/T WIND", άλλο ένα περιστατικό με χτύπημα εμπορικού πλοίου ήρθε να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο συμβάντων, στα οποία η ζωή των ναυτεργατών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Εμπορικό πλοίο που έπλεε ανοιχτά των ακτών της Υεμένης δέχτηκε πλήγμα από πύραυλο. Η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του ελληνόκτητου, υπό σημαία Μάλτας, φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ''YANNIS''. Το πλοίο ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία "Eastern Mediterranean Maritime Limited". Ο πλοίαρχος του εμπορικού πλοίου ανέφερε πως ο πύραυλος έπεσε στα νερά της θάλασσας κοντά στην αριστερή πλευρά του πλοίου.

Την ίδια ώρα, αναβαθμίζεται συνεχώς ο κίνδυνος μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης. Αναβαθμίζεται η εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με πιο πρόσφατες εξελίξεις την αποστολή βομβών λευκού φωσφόρου στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και τα σχέδια για αναβάθμιση των υποδομών στην αμερικανική βάση της Σούδας.

Στο μάτι του κυκλώνα, στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένει και η φρεγάτα "Υδρα", που η αποστολή της κοστίζει στον ελληνικό λαό πάνω από 500.000 ευρώ τη μέρα, με άμεση εμπλοκή σε επικίνδυνα περιστατικά, με πιο πρόσφατο αυτό της 19ης Μάη, που θέτουν σε κίνδυνο τους Ελληνες αξιωματικούς και ναύτες».

«Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, που την μετατρέπουν σε ορμητήριο κατά άλλων λαών καθώς και σε στόχο αντιποίνων, έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο», σημειώνει η ΤΕ Μεταφορών και προσθέτει: «Δεν είναι τίποτα λιγότερο από την πρόσδεση των κομμάτων του συστήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και ΣΥΡΙΖΑ 2 - Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, κ.ά.) στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, στην εμπλοκή με τα μπούνια στις πολεμικές επιχειρήσεις για λογαριασμό της αστικής τάξης της Ελλάδας, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών και μεγαλεμπόρων. Αυτό σηματοδοτεί και η ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης "Aspides" της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα από επιχειρησιακό στρατηγείο στη Λάρισα».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Μεταφορών αναφέρει ότι «στις 9 Ιούνη στέλνουμε μήνυμα: Τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε στις ευρωεκλογές δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη! Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές και επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις, και στους αγώνες, εκεί που ανατρέπονται!».


7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ
Οι μαθητές ζωγράφισαν για την ειρήνη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Την Πέμπτη 23 Μάη, στο 7ο Γυμνάσιο Ιλίου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική τοιχογραφία με θέμα την ειρήνη.

Μαθήτριες και μαθητές του σχολείου, μαζί με τους εικαστικούς Τάκη Βαρελά, Γιάννη Κλεφτογιάννη και Γιώργο Σκουρλή, ζωγράφισαν το θέμα «Τραγουδάμε για την ειρήνη ανάμεσα σε δράκους».

Στη δημιουργία του έργου συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου ανά τάξη, με συντονισμό από τον διευθυντή Κωνσταντίνο Κουκάκη και την υποδιευθύντρια Αικατερίνη Μακριδάκη.

Ο ενθουσιασμός και η διάθεσή τους ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Με τις «πινελιές» τους εξέφρασαν τα γνήσια αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους λαούς που δοκιμάζονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η πρωτοβουλία ήταν στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου με θέμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά και τον λαό της Παλαιστίνης».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ