ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
Σελ. /48
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024
Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη χρονιά, βήμα για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις

Αποφασιστικό μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, δίνει το φετινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, με την παγίωση της «Πανσπουδαστικής» στην πρώτη θέση πανελλαδικά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα έρχεται από τη μεγαλύτερη κάλπη της νεολαίας, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών που έγιναν την Τετάρτη ήταν για άλλη μια φορά η μαζική καταδίκη των φοιτητών προς την πολιτική της κυβέρνησης, ήταν ένα ακόμα βήμα για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις και ο αγώνας, που εξάλλου δεν «σώπασε» ποτέ όλο αυτό το διάστημα, μπροστά σε όλα τα εγκλήματα που βιώνουμε. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, ας μην ξεχνιόμαστε, έχει ήδη μιλήσει όχι μόνο τώρα με την ψήφο της, αλλά με τους μεγαλειώδεις αγώνες της ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, έχει μιλήσει με τις δράσεις της όλη τη χρονιά για τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών των ιδρυμάτων, έχει ταχθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά της, για να πάψει η γενοκτονία του λαού της.

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, όπως ήταν αναμενόμενο, η ΔΑΠ προσπαθεί να το σβήσει, έχοντας επιδοθεί σε έναν αγώνα διαρροών για υποτιθέμενη δική της πρωτιά και δημοσιεύοντας «μαγειρεμένα» αποτελέσματα, από τα οποία εξαφανίζει δεκάδες Συλλόγους, όπου ψήφισαν χιλιάδες φοιτητές, και εμφανίζει άλλους Συλλόγους - μαϊμού ή αναγνωρίζει εκλογικές διαδικασίες διαβλητές και νοθευμένες, προκειμένου να αντιστραφούν τα νούμερα και να αποδώσει στον εαυτό της ένα εξωπραγματικό ποσοστό, κοντά στο 40%. Βέβαια, καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις που κατεβαίνουν πανελλαδικά στις εκλογές δεν επιβεβαιώνει αυτά τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της ΔΑΠ, αντίθετα όλες τους αναγνωρίζουν την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής».


Κόντρα στις προσπάθειες της ΔΑΠ, το φετινό αποτέλεσμα των εκλογών, με καταμετρημένο το σύνολο των επίσημων αποτελεσμάτων από τους Φοιτητικούς Συλλόγους που φέρουν τις υπογραφές των εφορευτικών τους επιτροπών, δείχνει ότι η «Πανσπουδαστική ΚΣ» έλαβε 17.170 ψήφους και ποσοστό 32,85% από ένα σύνολο 53.617 φοιτητών.

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ πήρε 13.186 ψήφους και 25,23%, η δε ΠΑΣΠ 5.486 ψήφους και 10,5%. Η ΕΑΑΚ (συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ) πήρε 3.933 ψήφους και 7,53%, η «Attack» (συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 2.447 ψήφους και 4,68%, ενώ το «Δίκτυο» (η παράταξη της Νέας Αριστεράς) πήρε 533 ψήφους και ποσοστό 1,03%.

Παράλληλα, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε 117 Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας και σε 76 από αυτούς έχει και αυτοδυναμία, ενώ πρωτιά καταγράφει και στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 15 Πανεπιστημίων: ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΣΚΤ, ΟΠΑ, Πάντειο, Παν. Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων, ΔΠΘ, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα δημοσιεύει συγκεντρωτικά αποτελέσματα από μεγάλα ιδρύματα της χώρας, που δίνουν τον τόνο του εκλογικού αποτελέσματος.

Να σημειωθεί για τα τελικά αποτελέσματα ότι στους συλλόγους Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Σερρών του ΔΙΠΑΕ, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ), Θεολογίας ΕΚΠΑ, Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ και Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης δεν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα, λόγω νοθείας και αλλοίωσης της διαδικασίας - οι εκλογές είναι άκυρες σε αυτούς τους συλλόγους. Τέλος, δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες οι σύλλογοι στους οποίους πραγματοποιήθηκαν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο.









Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ