ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2024 - Κυριακή 26 Μάη 2024
Σελ. /48
Η ανησυχία και η οργή των στρατιωτικών για τις επικίνδυνες εξελίξεις να εκφραστούν με ψήφο στο ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ΠΝ ε.α., για τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τον ρόλο της ΕΕ, την ελληνική εμπλοκή και τις ευρωεκλογές

RIZOSPASTIS

-- Να ξεκινήσουμε με το πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα «Υδρα» στην Ερυθρά. Οπως όλα δείχνουν, ένα επιθετικό «αντικείμενο», πιθανότατα πύραυλος ή UAV, έσκασε σε απόσταση αναπνοής από τη φρεγάτα που ήταν εν πλω, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο πλήρωμα και ερωτήματα για την κατάσταση των συστημάτων του πλοίου. Πώς το σχολιάζετε;

-- Πρώτα απ' όλα θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους στρατευμένους, στους συγγενείς και τους συναδέλφους μου από τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, που ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια εκτός συνόρων και ειδικά σε όσους επιβαίνουν στη φρεγάτα «Υδρα». Εχουν τεράστιο δίκιο να ανησυχούν και να εκφράζουν την ανησυχία τους! Αυτό επιβεβαιώνει και το τελευταίο επικίνδυνο συμβάν, που έζησαν πλήρωμα και σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα! Μην τολμήσει κανείς να δοκιμάσει να τους φοβερίσει ή να τους φιμώσει! Ας θυμίσουμε ότι εμείς οι στρατιωτικοί έχουμε δώσει όρκο ζωής για την πατρίδα και όχι για την Ερυθρά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Στέλνουμε και με την ψήφο μήνυμα καταδίκης της ΕΕ του πολέμου

-- Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή οξύνονται, με την παραπέρα ένταση των πολέμων. Οι εξελίξεις αυτές και η εμπλοκή της ΕΕ είναι κριτήριο ψήφου για τον λαό και ειδικά για τους στρατιωτικούς στις ευρωεκλογές;

-- Σε σχέση τώρα με τις ερχόμενες εκλογές και τον πόλεμο, έχω να υπογραμμίσω ορισμένα θέματα σε κάθε συνάδελφο και αγνό πατριώτη που θα βρεθεί μπροστά στις κάλπες.

Η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της χώρας και της ΕΕ, σε συνδυασμό με τις συνθήκες εργασίας τους, είχε οδηγήσει πολλούς συναδέλφους μου του ΠΝ σε παραιτήσεις! Μετά την έναρξη της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τις σχετικές ανακοινώσεις των Χούθι για επιθέσεις σε βάρος των εμπορικών πλοίων που εφοδίαζαν το Ισραήλ, η ΕΕ οργάνωσε ειδική ναυτική επιχείρηση «για προστασία της ναυσιπλοΐας».

Στόχος της ήταν να μην υστερήσει απέναντι στις ΗΠΑ, που συγκρότησε άλλη, υπό τον δικό της έλεγχο. Οι παραιτήσεις των συναδέλφων μου αυξήθηκαν χαρακτηριστικά μετά την κυβερνητική ανακοίνωση συμμετοχής του ΠΝ στην επικίνδυνη επιχείρηση «ASPIDES».

Στην ουσία, η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, έστειλαν τους συναδέλφους μου στην Ερυθρά για να κάνουν πλάτες στο Ισραήλ να συνεχίσει τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων. Για να κάνουν πλάτες στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση να σφαγιάζουν λαούς.

Εμείς, όμως, δηλαδή όλος ο ελληνικός λαός, δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους άλλους λαούς! Κουμάντο όμως, βλέπεις, δεν κάνουν οι λαοί! Κουμάντο και τις αποφάσεις τις παίρνουν σε κάθε τόπο, προς το παρόν, εκείνοι που έχουν επιδίωξή τους το κέρδος και όχι την ευημερία των λαών! Γι' αυτό βλέπουμε πολέμους, καταστροφές, αδικία, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, φτώχεια, προσφυγιά!

Η φιλία, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο σε μια άλλη κοινωνία, με άλλη εξουσία, που θα εξασφαλίζει Υγεία, μόρφωση, δικαιώματα, προκοπή για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν να ξοδέψουν χρήμα, όπως συμβαίνει σήμερα!

Ειδικά την περίοδο αυτή, που διεξάγονται εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ακόμα περισσότεροι από τους συναδέλφους μου εν ενεργεία και εν αποστρατεία, ιδιαίτερα τα πληρώματα των πλοίων και οι μονάδες σε Κόσοβο και Σ. Αραβία, που εκτίθενται σε κινδύνους - άλλους από εκείνους για την άμυνα της πατρίδας - μπορούμε με την ψήφο μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ίδια την ΕΕ και σε ό,τι μας έχει καταδικάσει, μαζί με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την πιστεύουν και την υπηρετούν.

Ψηφίζοντας ΚΚΕ, μπορούμε να εκφράσουμε επίσης την αντίθεσή μας για:

  • Τη θέση Πόντιου Πιλάτου που παίρνει η ΕΕ απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.
  • Τις αποστολές εκτός συνόρων, τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ, που αφενός αδυνατίζουν την άμυνα της πατρίδας και αφετέρου την καθιστούν στόχο αντιποίνων.
  • Τις μελλοντικές αποστολές ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πολύ μακριά, εκτός συνόρων, τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ, που, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, είναι αποφασισμένο να συμβαίνει σε μόνιμη βάση, πάντα με τον μανδύα του «εθνικού» συμφέροντος.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με γενικευμένη ανάφλεξη

-- Μετά από δύο χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, η ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης μεγαλώνει. Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ σ' αυτόν τον πόλεμο και πώς πρέπει να απαντήσει ο λαός και στην κάλπη;

-- Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης πορείας κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, στο έδαφος των μεταξύ τους σφοδρών ανταγωνισμών. Θύματα του μεταξύ τους πολέμου είναι ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός που για 7 δεκαετίες ζούσαν ειρηνικά στη Σοβιετική Ενωση.

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει τις ευρωατλαντικές επεμβάσεις και το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και αγωνίζεται ενάντια στην εντεινόμενη πολλαπλή εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη στήριξη της ΝΑΤΟικής «αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων αστικών κομμάτων, η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων.

Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα κλιμακώνονται διαρκώς, με τον κίνδυνο γενίκευσης να είναι πλέον εμφανής! Η ρωσική πλευρά έφθασε πρόσφατα να ξεκινήσει άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα, στο φόντο της ολοένα και αυξανόμενης ευρωΝΑΤΟικής στήριξης προς το καθεστώς Ζελένσκι, εφοδιάζοντάς τον με νέα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, αλλά και τις απειλές για αποστολή και στρατιωτικών στην Ουκρανία.

Ακόμα, ανάμεσα στις συνολικά 24 αποστολές της ΕΕ ανά την υφήλιο, από τις οποίες 10 είναι στρατιωτικές, η ΕΕ έχει αναπτύξει μια στρατιωτικού και μια πολιτικού χαρακτήρα αποστολή στην Ουκρανία. Η δράση των αποστολών αυτών, σε μια εμπόλεμη χώρα, μπορεί να σημαίνει πολλά!

Αντίστοιχα η ΕΕ διατηρεί μια άλλη αποστολή «συνεργασίας» στη γειτονική Μολδαβία, όπου, σε συνδυασμό με την Υπερδνειστερία, εκτείνονται επίσης οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας. Λάδι στη φωτιά αποτελεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να χορηγήσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών για ένταξη. Το ίδιο και η απόφαση της Μολδαβίας να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο ψηφοφόρος δεν μπορεί παρά να τα πάρει αυτά υπόψη του και να ψηφίσει με βάση τα αντιπολεμικά, φιλειρηνικά του αισθήματα. Η ΕΕ έχει ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιμάκωσή του, επομένως στο Ευρωκοινοβούλιο χρειαζόμαστε βουλευτές που αντιτίθενται στην πολιτική που εφαρμόζει. Το ίδιο πρέπει να πάρει υπόψη του ο ψηφοφόρος ότι η ΕΕ έχει και παρελθόν ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία συνεχίζει να εμπλέκεται και στις μέρες μας.

Δεν ξεχνάμε ότι η ΕΕ δημιούργησε τις πρώτες της στρατιωτικές αποστολές στις περιοχές αυτές, υποστηρίζοντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο που διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία με συμμετοχή της Ελλάδας. Ηταν τότε που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είχε βγει στους δρόμους, μη υπακούοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά τα Βαλκάνια συνεχίζουν να προσομοιάζουν με «μπαρουταποθήκη», με «αστάθεια» σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε Κοσσυφοπέδιο, γιατί όχι και στη Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορεί επομένως να ψηφίσουμε κόμματα και βουλευτές που εγκρίνουν την ΕΕ και τους πολέμους που τροφοδοτεί με κάθε είδους καύσιμη ύλη, ώστε να κερδίσουν τα μονοπώλιά της νέες αγορές και δρόμους διακίνησης εμπορίου σε βάρος άλλων ανταγωνιστών στην περιοχή (Ρωσία, Κίνα).

Να δυναμώσει η πάλη μαζί με όλο τον λαό

-- Συνοπτικά, ποιο είναι το κάλεσμα που απευθύνετε στους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά στις ευρωεκλογές;

-- Συνειδητοποιώντας ότι η ΕΕ δεν παίρνει κανενός είδους βελτίωση για το συμφέρον των λαών, καλούμε τις οικογένειές μας και όλους τους συναδέλφους εν ενεργεία και εν αποστρατεία να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την ίδια την ΕΕ, την πολιτική της και την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υποστηρίζουν, ψηφίζοντας στις 9 Ιούνη ΚΚΕ! Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είναι γενικά αντίθετο με την ΕΕ και μας προειδοποιεί για τα σχέδιά της σε βάρος μας.

Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά ο αγώνας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για δυνάμωμα της πάλης ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, και τους σχεδιασμούς τους, που βάζουν τους λαούς στο στόχαστρο, γιγαντώνουν τη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν σε όλες τις χώρες.

Εκδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

-- Εκδήλωση με θέμα «Αλεξανδρούπολη: Εμπορικός, ενεργειακός και στρατιωτικός κόμβος για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα των επικίνδυνων σχεδίων της πολεμικής εμπλοκής της χώρας» οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ την Κυριακή 26 Μάη, στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Εγνατία». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Βασίλης Μπέλλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

-- Εκδήλωση με θέμα «Ισχυρό ΚΚΕ ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ και την πολεμική εμπλοκή» οργανώνει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ την Κυριακή 26 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής, και θα κάνουν παρεμβάσεις οι συντελεστές του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη»: Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, και Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής - επιμελητής της έκδοσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ