ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΣΕΑΑΝ
«Ορθώνουμε ανάστημα, οργανώνουμε τον αγώνα»

Τα προβλήματα και οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή αναδεικνύονται από γονείς και τη ΣΕΑΑΝ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Ειδικής Αγωγής με σύγχρονους όρους, για την ουσιαστική στήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους, δήλωσαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων Ειδικών Σχολείων της Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες μαζί με τη ΣΕΑΑΝ. Εφεραν μπροστά στις ευθύνες τους κυβέρνηση και δημοτική αρχή, παραθέτοντας τα απαράδεκτα προβλήματα με τα οποία συμβιώνουν καθημερινά και κάλεσαν επιτακτικά από τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή έναρξη και λειτουργία των Ειδικών Σχολείων σε όλη τη χώρα από τον Σεπτέμβρη.

«Ο δήμος Αθηναίων είναι ο δήμος με τα λιγότερα Ειδικά Σχολεία και ο πιο πυκνοκατοικημένος. Επιπρόσθετα, η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης βάσει στατιστικών δεδομένων αυξάνεται», σημείωσε εκ μέρους του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας η Π. Μαυρίδου, ρωτώντας: «Είναι τόσο δύσκολο να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να πλαισιωθούν τα παιδιά μας αξιοπρεπώς σε σύγχρονα σχολεία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους;». Αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε βιβλία, στην απουσία εκπαιδευτικών συγγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε παιδιού και ειδικού λογισμικού σε όλες τις βαθμίδες. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αναγκαία μονιμοποίηση του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων, με κάθε τάξη να απαρτίζεται από δάσκαλο και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

«Σχολείο - φάντασμα», χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους των Ειδικών Σχολείων το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών, το οποίο έχει ιδρυθεί στα χαρτιά, αλλά δεν λειτουργεί. Οπως σημείωσε η Μ. Κακολύρη, από το 6ο Δημοτικό Σχολείο, σήμερα περίπου 150 μαθητές του μεγαλύτερου δήμου της χώρας αναγκάζονται καθημερινά να «ταξιδεύουν» σε Ηράκλειο, Αγ. Δημήτριο, Αιγάλεω, Πειραιά προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ΕΕΕΕΚ. Οι γονείς καλούν να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αθήνας, ει δυνατόν από τον Σεπτέμβρη του 2024. Την εμπειρία από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο μαθητής που αναγκάζεται να μετακινείται έτσι μετέφερε ο Στρ. Κάντζος, πατέρας μαθητή από το Αιγάλεω, που ανέφερε ότι παιδιά ξεκινούν μαθήματα μετά τις γιορτές, επιστρέφουν σπίτι κουρασμένα κ.λπ.

Το μεγάλο ζήτημα των μεταφορών αναδείχτηκε με την παρουσίαση του κειμένου που συνυπογράφεται από μια σειρά Συλλόγων Γονέων: «Φέτος μέχρι και τον Μάρτη, είχαμε περίπου 100 παιδιά ΑμεΑ εκτός δρομολογίων στην Αττική», τονίστηκε από την Β. Βέρτη, από το 10ο Δημοτικό Σχολείο. Εγινε αναφορά στις επιπτώσεις τού να βασίζεται η μεταφορά σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς της Περιφέρειας προς ιδιώτες, στο προβληματικό πλαίσιο ως προς τους συνοδούς και ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα.

Από τους γονείς αναδείχτηκε η ανάγκη για βασικά μέτρα στην κατεύθυνση της κοινωνικοποίησης των παιδιών: Με πρόσβαση στα summer camp, δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες με το αντίστοιχο προσωπικό. Με δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, που θα απαντούν στη μεγάλη αγωνία των γονιών για ένταξη των παιδιών τους σε ένα πλαίσιο όταν πλέον οι ίδιοι δεν θα είναι σε θέση να τα υποστηρίξουν.

Τονίζοντας τη σημασία των παραπάνω, η Μ. Κακολύρη μίλησε για τη μεγάλη ανάγκη στήριξης της οικογένειας, ειδικά στις μητέρες στις οποίες πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, ώστε να μπορούν να εργαστούν, να αποφορτιστούν, «να είναι οι γονείς φροντισμένοι για να μπορούν σωστά να υποστηρίξουν ένα παιδί».

Ο Γ. Μπίλης, πρόεδρος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, δήλωσε τη συλλογική στήριξη στα αιτήματα των γονιών, για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των παιδιών, κόντρα στα μέτρα που φέρουν την υπογραφή της ΕΕ, της τωρινής και προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες», τόνισε εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ ο Χ. Χουρδάκης. Πρόσθεσε πως σήμερα, πολύ περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα, μαζί με το αγωνιστικό εκπαιδευτικό - γονεϊκό, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να υψωθεί ασπίδα προστασίας για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο συλλαλητήριο για την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μάη, στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε μέσα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και της ΣΕΑΑΝ Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σύλλογοι γονέων/κηδεμόνων από 9 Ειδικά Σχολεία, από την Ενωση Γονέων/Κηδεμόνων Πυλαίας - Χορτιάτη, εργαζόμενοι από δύο σωματεία του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί από τις Α', Β' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και από τον ΣΕΠΕΑ. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαιτούν από την κυβέρνηση: Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων κτιρίων για τα ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, Κορδελιού και Θέρμης, να υπάρξει σχέδιο για νέα σχολικά κτίρια σε όλη την περιοχή, να μην κλείσει το μοναδικό Ειδικό Νηπιαγωγείο για αυτισμό του δήμου Θεσσαλονίκης, να στελεχωθούν τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό κ.λπ.

Αναφαίρετο το δικαίωμα στην Εκπαίδευση

Παρεμβάσεις Συλλόγων Γονέων για λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια

«Θέλουμε σχολείο». Με αυτές τις δύο λέξεις και με τα λόγια των ίδιων των μικρών μαθητών αποτυπωμένα στο πανό που άνοιξαν μπροστά στη Βουλή, οι γονείς του 5ου και 6ου Δημοτικού Ζωγράφου απαίτησαν χτες το αυτονόητο: Να λειτουργήσει με ασφάλεια το σχολείο τους που από τις 15 Μαρτίου είχε κλείσει λόγω προβλήματος στη στατική επάρκεια, με τους μαθητές να έχουν μοιραστεί σε άλλα σχολεία της πόλης.

Οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων προχώρησαν στη χτεσινή παρέμβαση, ζητώντας σχολείο ασφαλές και ανοιχτό από Σεπτέμβρη «και όχι να μας κοροϊδεύουν ακόμα και σήμερα, παρέχοντας μόνο ένα πούλμαν για τη μεταφορά», όπως είπαν.

Στο πλευρό τους χτες βρέθηκε η Στ. Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, που δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, προσθέτοντας: «Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που όπου σταθεί λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών μας, την ίδια στιγμή που με τους νόμους της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και φορολογούνται εθελοντικά, οι τραπεζίτες απολαμβάνουν φορο-ασυλία με τον αναβαλλόμενο φόρο, οι βιομήχανοι και οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο καταγράφουν 25 δισ. κέρδη μέσα σε έναν χρόνο!

Βέβαια, όλοι μαζί, κυβέρνηση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση έχουν βρει λεφτόδεντρο για την αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" 3.500 χλμ. μακριά από τα σύνορα της χώρας, που κοστίζει στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ τη μέρα.

Ας σκεφτεί κάθε γονιός, εκπαιδευτικός, μαθητής, πόσα σχολεία, πόσες επισκευές και ανακαινίσεις, πόσοι έλεγχοι θα μπορούσαν να γίνουν με αυτά τα χρήματα»...

Για το 3ο Δημοτικό Κηφισίας

Μέτρα για τη λειτουργία του σχολείου των παιδιών τους με ασφάλεια απαίτησαν χτες το πρωί και οι γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, μετά και το περιστατικό πτώσης της καγκελόπορτας πάνω σε 9χρονο μαθητή, ενώ στο ίδιο σχολείο πριν λίγο καιρό υπήρχαν προβλήματα στην ψευδοροφή.

Τα προβλήματα του σχολείου αναδεικνύουν θέματα όπως η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, η προτεραιοποίηση έργων όπως η «ενεργειακή αναβάθμιση» στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», σε βάρος στοιχειωδών εργασιών κ.ά.

Τη στήριξη στις διεκδικήσεις των γονιών εξέφρασε και με την παρουσία της στην κινητοποίηση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στέλλα Βαλαβάνη. «Δεν πάει άλλο! Παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που απαιτεί: «Αμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων. Για να προχωρήσουν οι αντισεισμικοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στατικής επάρκειας, να συντηρηθούν και να επισκευαστούν οι εστίες κινδύνου μέσα στα σχολικά κτίρια. Να ανεγερθούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν οι αίθουσες κοντέινερ που καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες παιδιά σε όλη την Αττική».

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενο ραντεβού το Σάββατο στην Γκράβα

Με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του στα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Αυτό το Σάββατο, 25 Μάη, επιστρέφει στην Γκράβα, όπου βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, που κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους στην εκδήλωση του Σαββάτου και απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Αττικής, έχοντας ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

Στις 19.00 - 20.00 συζήτηση για το μπούλινγκ και τη ρατσιστική βία με τίτλο: «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετάσχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως εξής:

20.30 - 21.30 Κίσσα γκρι, Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper

21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy

22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band

00.00 - 01.00 Ρεμπετωραίοι

Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις, περίπτερο κατά των ναρκωτικών, θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ και άλλες δραστηριότητες.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Σε τροχιά ολοκλήρωσης στην Κεντρική Μακεδονία

Με το σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο, με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα», τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία.

Το μεγάλο μαθητικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη δίνεται στο κέντρο της πόλης αύριο Παρασκευή, στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Βασιλειάδης. Το πρόγραμμά του, που ξεκινάει στις 7.30 μ.μ., περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από μαθητές Λυκείων της περιοχής. Επίδειξη πολεμικών τεχνών. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα της πόλης και από τον Αθάνατο Θνητό από τους ΔΠ, τους Rast Maqam και τον LAP. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα γίνει αντιπολεμικό δρώμενο και θα λειτουργούν στέκι των ΕΠΑΛ, έκθεση για τις ευρωεκλογές, Qluedo Γυμνασίων «Βρες τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου», τουρνουά σκάκι και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Πολίχνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ