ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΞΑΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με κλιμάκωση των διεκδικήσεων απαντούν στις κυβερνητικές προκλήσεις οι εργαζόμενοι

Απαιτούν μόνιμες προσλήψεις αντί για προσωρινά μπαλώματα, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα χειρουργεία

Με τα χειρουργεία στα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι ξανά «στον αέρα» λόγω της δραματικής υποστελέχωσης και των ελλείψεων αναισθησιολόγων, και με τους γιατρούς και νοσηλευτές να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την υγεία των μικρών ασθενών, ξεπερνούν κάθε όριο οι προκλήσεις του υπουργού «εμπορίου της Υγείας».

Αντί να απαντήσει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί διά παντός η απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ο Αδ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να στοχοποιεί τους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για τις τραγικές ελλείψεις. «Ευαίσθητα θέματα δεν τα βάζουμε στην πολιτική διαμάχη», δήλωσε, σε μια προσπάθεια να κουκουλωθεί η αλήθεια, επαναλαμβάνοντας το γνωστό κλισέ της αποποίησης ευθυνών, ότι «το υπουργείο έχει προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις» αναισθησιολόγων. Οπως είπε, «σε δύο μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αν έχουν μείνει κάποιες κενές θέσεις, θα τις επαναπροκηρύξουμε».

Ως «λύση» μάλιστα παρουσιάστηκε προχθές, με χαρακτήρα ...εξαιρετικά επείγοντα, η μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων, από τον «Ευαγγελισμό» και το «Λαϊκό» προς το Παίδων «Α. Π. Κυριακού» για 15 μέρες έκαστος, μπας και αποφευχθεί την ύστατη στιγμή το λουκέτο στα χειρουργεία. Πάλι λύσεις - μπαλώματα, δηλαδή, που όπως έχει αποδειχθεί αφενός δεν εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία, αφετέρου δημιουργούν νέα προβλήματα στις δομές από όπου αποχωρούν οι υγειονομικοί.

«Μιλάμε για προκηρύξεις αναισθησιολόγων που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη και τέσσερις μήνες μετά δεν έχει διοριστεί κανείς. Το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει να έχει προσληφθεί ήδη όλο το αναγκαίο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και όλων των κλάδων. Δεν είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι που λείπουν. Το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν κι άλλοι γιατροί, π.χ. στον χειρουργικό τομέα. Και δεν υπάρχει μέριμνα ούτε καν να αντικατασταθούν, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες παιδιά είναι στη λίστα αναμονής και περιμένουν να χειρουργηθούν», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Ηρώ Αποστολοπούλου, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Σχετικά με τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι λύση το μπάλωμα στο Παίδων, ούτε η παραπέρα αποδυνάμωση των νοσοκομείων προέλευσης, δηλαδή τού "Λαϊκού" και του "Ευαγγελισμού". Τώρα που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, η κυβέρνηση τάχα παίρνει "μέτρα" τα οποία επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι απαιτούμε άμεσες, κατεπείγουσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού», τόνισε.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση εργαζομένων την Τρίτη 28 Μάη, στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που διεκδικούν την ενίσχυση του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενάντια στο ενδεχόμενο της συγχώνευσης των Αναισθησιολογικών Τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η ΟΓΕ καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης, που πιστή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, «με αποτέλεσμα την επικίνδυνη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου Παίδων "Αγ. Σοφία"». Στο έδαφος αυτής της βάρβαρης πολιτικής, είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσουν την 1η Ιούνη τα τακτικά χειρουργεία.

«Είναι απαράδεκτο τα τελευταία 4 χρόνια χειρουργικές αίθουσες να παραμένουν κλειστές εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές) και να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων, αλλά και να καθυστερούν τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας. Οπως απαράδεκτη είναι και η πρόταση από πλευράς διοίκησης του νοσοκομείου για κοινή λειτουργία των Αναισθησιολογικών Τμημάτων των δύο νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν προσχηματικά τα κενά που υπάρχουν», τονίζει η Ομοσπονδία. «Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πέρα από τα όριά τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης και υπερεργασίας, σε συνθήκες εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου», προσθέτει. Διεκδικεί να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί με επείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών θέσεων σε νοσηλευτές ΜΕΘ, αλλά και σε νοσηλευτές των υπόλοιπων Εντατικών Μονάδων (Μονάδες Νεογνών, Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα).

ΚΟΒ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα ψεύτικα εγκαίνια των 32 κλινών ΜΕΘ

Την αλήθεια απέναντι στα ...ψεύτικα εγκαίνια των 32 κλινών ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» που έκανε προχτές «σαν το κλέφτη» ο υπουργός Υγείας, και μάλιστα σε μέρα απεργίας, αποκαλύπτει η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ.

«Μάλλον το διαχρονικό ζήτημα της νοσηλείας εκατοντάδων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν κατάφερε να τους συγκινήσει τόσο όσο η ανάγκη να εξυπηρετήσουν την ολοένα βαθύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Γι' αυτό και μας φαίνεται ύποπτη η συγκυρία του υποτιθέμενου "ανοίγματος νέων κλινών" από στελέχη και εκπροσώπους αυτής της πολιτικής, που εν έτει 2024 αφήνουν ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες αγροτικών, δηλώνουν ευθαρσώς ότι "δεν χρειάζονται περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά καλύτερη διαχείριση των περιστατικών", εναποθέτουν το βάρος της ανθρώπινης ζωής στο εξαθλιωμένο υγειονομικό προσωπικό που παλεύει σε τριτοκοσμικές συνθήκες να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ που αυτοί καθημερινά αποψιλώνουν», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος.

Και θέτει τα ερωτήματα για υπουργικά στελέχη - φαντομάδες: «Γιατί άραγε, οι κ. υπουργός, υφυπουργός Υγείας και διοικητής επέλεξαν την ημέρα που οι εργαζόμενοι απεργούν, για να κάνουν άλλη μια "φιέστα" κεκλεισμένων των θυρών στο Νοσοκομείο; Γιατί δεν ήθελαν να (ξανα)εγκαινιάσουν τα ίδια κρεβάτια, παρουσία των εργαζομένων που εκφράζουν καθημερινά το άγχος για τη λειτουργία των Μονάδων με όλο το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό, τη στιγμή που το υπάρχον δυναμικό δεν επαρκεί ούτε καν για την ασφαλή λειτουργία των ήδη υφιστάμενων κλινών (31);».

Οπως σχολιάζει η ΚΟΒ του «Ευαγγελισμού», «διόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας, πόσω δε μάλλον τη στιγμή που τους είχε μείνει "απωθημένο" η "φιέστα" για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους χάλασαν δίνοντας μαχητική απάντηση στις 14/3. Ούτε τότε τόλμησε ο λαλίστατος στα κανάλια υπουργός μας να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους. Τόσο περήφανοι είναι (όπως διατυμπανίζουν σε δελτία Τύπου και "παράτες") για το καλό έργο που προσφέρουν στη δημόσια Υγεία.

Το ΚΚΕ διαχρονικά και με Επερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς παλεύει για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και το απαραίτητο, επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αντιστοιχισμένα στις δυνατότητες του σήμερα και όχι σε προηγούμενους αιώνες. Παλεύει για την υγεία και ασφάλεια όλου του λαού και όχι για απόλυτες προτεραιότητες στους V.I.P's».

Η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» καλεί στις 9 Ιουνίου να «ψηφίσουμε και καταδικάζουμε όλους αυτούς που πίνουν νερό στην ...υγειά της ΕΕ, που επιλέγουν η χώρα να ξοδεύει μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για να περιφρουρεί η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα τα συμφέροντα των εφοπλιστών, από το να δώσουν χρήματα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού.

Καλούμε σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ - καλούμε σε συμπαράταξη όλων με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ώστε οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και η περίθαλψη του λαού να πάψουν να είναι έννοιες ασυμβίβαστες τον 21ο αιώνα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση στα Νοσοκομεία Παίδων σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μπροστά στο ενδεχόμενο την 1η Ιουνίου να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων "Αγία Σοφία" και Αγλαΐα Κυριακού. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη για προσλήψεις με το σταγονόμετρο αποτελούν ευχολόγια που θέλουν να καθησυχάσουν και όχι να λύσουν το βασικό ζήτημα, σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της παιδιατρικής περίθαλψης.

Αλλωστε, το πρόβλημα της υποστελέχωσης των συγκεκριμένων παιδιατρικών νοσοκομείων με ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ Παίδων, είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, από την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τους γονείς και τους μικρούς ασθενείς που, θέλουν δεν θέλουν, στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα. Την ώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης, η κυβέρνηση συνεχίζει να μπαλώνει τις τρύπες με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, γιατί είναι υπόθεση όλου του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ