ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να «κοντύνει» την κυβέρνηση με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για να είναι ο ίδιος δυνατός την επόμενη μέρα

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο

-- Παρότι μας χωρίζει μόλις ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική για τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες. Τι κρίνεται σε αυτή την μάχη;

-- Εμείς καλούμε τον λαό να πάει στην κάλπη με το «βλέμμα» στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, όταν θα εξακολουθούν να είναι εδώ όλα όσα τον βασανίζουν, όπως η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι άδικοι φόροι και βέβαια η συμμετοχή της χώρας μας σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή. Κυρίως, όμως, θα είναι εδώ οι παράγοντες που διαμορφώνουν όλα τα παραπάνω, δηλαδή οι Οδηγίες και οι αποφάσεις της ΕΕ, οι δεσμεύσεις για τα «ματωμένα» πλεονάσματα κ.λπ.

Γι' αυτό πρέπει να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το περιβόητο 41%. Ομως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την ψήφο σε κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ, τα οποία θα «αναπληρώσουν» τις όποιες απώλειες της ΝΔ με την ουσιαστική στήριξη στην πολιτική της. Μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός και οι αγώνες του, που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση.

-- Με δεδομένη την αντίθεσή σας στις ευρωενωσιακές πολιτικές και τη διαφωνία σας με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γιατί διεκδικείτε την ψήφο των πολιτών;

-- Μόνο έτσι μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, από κόμματα, δηλαδή, που σταθερά την αντιπαλεύουν και αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα της και όχι από δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία την εξωραΐζουν, εφαρμόζουν τις πολιτικές της, ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο τις επικίνδυνες και αντιλαϊκές αποφάσεις της, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή.

Αριστερή ψήφος στις 9 Ιούνη είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ

-- Εχετε μιλήσει για «εκφυλισμό» και για «κακόγουστο life style» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις μετρήσεις κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ παρά τις διασπάσεις και τις περιπέτειες που πέρασε. Πώς το ερμηνεύετε;

-- Προφανώς βοηθάει η υπερπροβολή του κ. Κασσελάκη από τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για τους δικούς του λόγους, να στήνει, σε αυτήν τη φάση, αποπροσανατολιστικούς καβγάδες κυρίως μαζί του.

Φυσικά είναι δικαιολογημένη η δυσπιστία του κόσμου προς το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που συγκυβερνούσε με τη ΝΔ και καθόταν στα ίδια κυβερνητικά έδρανα με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και άλλους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα ουσιαστικό ο λαός από την έκβαση του λεγόμενου «ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και τις «μεταμφιέσεις» ή διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

-- Η πολυδιάσπαση της αριστερής ψήφου - ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας - πόσο ενδιαφέρει το ΚΚΕ;

-- Αυτό περί «αριστερής ψήφου» σηκώνει πολλή συζήτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει πλέον κάθε επαφή με ό,τι θυμίζει αριστερά. Εχει φτάσει να αποκαλεί, διά του προέδρου του, το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία», να λέει ότι το κεφάλαιο είναι «εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων», πράγματα που ακούν οι αριστεροί άνθρωποι και ανατριχιάζουν.

Οι της Νέας Αριστεράς, εκτός από την καθόλου «αριστερή» πολιτική που υλοποίησαν ως υπουργοί της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν μέρος όλης της πορείας εκφυλισμού, που οδηγεί σε «Κασσελάκηδες». Αρα δεν μπορούν να παριστάνουν τους άσπιλους και αμόλυντους. Τώρα για την Πλεύση Ελευθερίας, τι να σας πω; Μόνοι τους λένε στο προεκλογικό τους σποτάκι «ούτε δεξιά ούτε αριστερά»...

Με δυο λόγια, αριστερή ψήφος στις 9 Ιούνη είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ.

Παραπλανητικός ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά

-- Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν; Σας φοβίζει η τακτική των «ήρεμων νερών» που ακολουθεί η κυβέρνηση με την γείτονα παρά τις προκλήσεις της Αγκυρας, όπως η πρόσφατη με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί;

-- Είναι πέρα για πέρα παραπλανητικός ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, όταν λέει ότι δεν συζητά τα «δύσκολα» ζητήματα, δηλαδή αυτά που «ακουμπούν» την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, και αξιοποιεί τα δήθεν «ήρεμα νερά» για να προχωρά η «θετική ατζέντα», δηλαδή οι μπίζνες ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών στην Ενέργεια, στον τουρισμό κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, είναι αυτές ακριβώς οι μπίζνες, μαζί φυσικά με τον «οδικό χάρτη» του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας, που θα «γράφουν» τα επόμενα κεφάλαια του πολιτικού διαλόγου, για να φτάσουμε τελικά σε ένα σημείο όπου οι διευθετήσεις και η «συνεκμετάλλευση» θα παρουσιαστούν στον λαό ως φυσικές και «αυτονόητες». Και βέβαια, αυτή η πορεία καθόλου δεν αποκλείει μια νέα όξυνση, όπως δείχνουν και οι προκλήσεις που καθόλου δεν έχουν σταματήσει.

-- Μητσοτάκης και Ερντογάν διαφώνησαν ευθέως για την Χαμάς. Για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι τρομοκράτες, για τον Τούρκο Πρόεδρο αντιστασιακοί. Για εσάς;

-- Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουμε καμία ιδεολογική και πολιτική σχέση με τη Χαμάς και με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, άλλωστε πρόκειται για μια ισλαμιστική, αντικομμουνιστική οργάνωση. Δεν θα μπούμε, όμως, στη συζήτηση για μια έννοια που οι ίδιοι οι εμπνευστές της έχουν κάνει «λάστιχο», χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτη» όποιον δεν εξυπηρετεί - σε μια δεδομένη στιγμή - τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους, ενώ σε άλλη φάση μπορεί να συνεργάζονται και να συνομιλούν μαζί του.

Η υποκρισία περισσεύει εδώ και εν προκειμένω αποσκοπεί στην ενοχοποίηση συνολικά της αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού. Να σας πω μόνο ότι πρόσφατα το Κόμμα μας κατήγγειλε δημόσια τη δολοφονία μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς πρωτοστατούσε με άλλους συντρόφους του στην απόκρουση των ισραηλινών εισβολέων στη Γάζα.

Κριτήριο ψήφου η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

-- Οι δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, εσωτερικές και διεθνείς. Τι πιστεύετε ότι σηματοδοτούν και πόσο μπορούν να μας ανησυχούν;

-- Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις είναι η απόδειξη γι' αυτά που έλεγε το ΚΚΕ από το 2018, τότε που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούσαν να χωρίσουν τον λαό σε «προοδευτικούς» και «μακεδονομάχους» με βάση το όνομα της γειτονικής χώρας, για να μένει στο απυρόβλητο η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που ήταν η ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο λόγος που επισπεύσθηκε.

Ούτε η ΝΔ δικαιούται να εμφανίζεται ως δικαιωμένη, γιατί ποτέ δεν αμφισβήτησε τον ΝΑΤΟικό πυρήνα της συμφωνίας, παρά μόνο ψάρευε στα «θολά νερά» του εθνικισμού, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζε ότι με τη συμφωνία θα αντιμετωπιστούν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί στην περιοχή, όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι ο βασικός παράγοντας που τους τροφοδοτεί.

-- Βρεθήκατε πρόσφατα στις ΗΠΑ και στο Κολούμπια, όπου εκδηλώνονται πρωτοφανείς αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά των Παλαιστινίων. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο αυτό;

-- Οταν όλος ο πλανήτης βλέπει επί 7 μήνες στους δέκτες του τις απάνθρωπες εικόνες μιας πραγματικής γενοκτονίας, λογικό είναι να υπάρχει ξεσηκωμός και στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη, και στη χώρα μας, όπου έγινε αντίστοιχη μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση, στην οποία επίσης βρέθηκα.

Εμείς, μάλιστα, πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, που έχει περάσει τα πάνδεινα εδώ και 76 χρόνια, πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και στις ευρωεκλογές, και αποτελεί έναν ακόμα λόγο να καταδικαστεί η πολεμοκάπηλη ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει απροκάλυπτα το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τα άλλα κόμματα που του δίνουν «άλλοθι» και έχουν συνυπογράψει την πολύμορφη αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ. Να ενισχυθεί ο σταθερός συμπαραστάτης του Παλαιστινιακού λαού στην Ελλάδα, το ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη

- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ ΕΒΕ, στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κλεισθένους 15, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ του ΚΚΕ στην ΠΕΚΑΜ διοργανώνει συζήτηση με τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή, στο Μουσείο ΠΕΚΑΜ (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο).

- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Ο Υμηττός εκπέμπει SOS! Με το ΚΚΕ αγωνιζόμαστε για μέτρα προστασίας τώρα! Ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων!». Θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του ΤΓ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Βρεττάκης, δασολόγος.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αμαρουσίου καλεί σε σύσκεψη στο καφενείο - ρακάδικο «Η Κρήτη» (Αγίας Ελεούσης 105, Μαρούσι). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Κατασκευών Λάρισας καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ 4ου Διαμερίσματος Λάρισας καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο ΚΑΠΗ του Αβέρωφ, με ομιλητή τον Πέτρο Κρίκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

- Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στις Φυτείες (καφέ Παλιγιώργου) θα μιλήσει ο Δημήτρης Κομπλίτσης.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στα Σαβάλια. Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

- Στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση.

- Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων (σταθμός Μετρό Αγίας Σοφίας) με τον βουλευτή Γιάννη Δελή.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ 2ου Διαμερίσματος Λάρισας καλεί σε σύσκεψη στο «Μπαράκι του μύλου», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Ελασσόνας καλεί σε σύσκεψη με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στη Σίνδο, μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στα Λεχαινά (πλατεία). Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στη Ζαχάρω (πλατεία). Θα μιλήσει ο Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της ΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ