ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικά μαχητικά για να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους ζητά ο Ζελένσκι

«Ζυμώσεις» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο για αεράμυνα «τύπου Ισραήλ», με κίνδυνο επέκτασης του πολέμου

Από τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο Κίεβο
Να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος, χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά συστήματα σε έδαφος ΝΑΤΟικών κρατών και μαχητικά αεροσκάφη, προτείνει στους «Δυτικούς συμμάχους» ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι. Μια πρόταση που φαίνεται να «ζυμώνεται» το τελευταίο διάστημα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, σε μια φάση κατά την οποία η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να γενικευτεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρόταση για υπεράσπιση της Ουκρανίας με αεράμυνα «τύπου Ισραήλ», με τη συνδρομή κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακούγεται όλο και δυνατότερα, όλο και συχνότερα από δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα. Προβλέπει να τοποθετηθούν αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα σε ΝΑΤΟική επικράτεια κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, σε Πολωνία και Ρουμανία, αλλά και να αναπτύσσονται δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, για να βοηθούν την Ουκρανία να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones, όπως οι ΝΑΤΟικοί βοήθησαν το Ισραήλ στην επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ιράν τον περασμένο μήνα, σε αντίποινα για επίθεση στο έδαφός του.

«Οταν πετούν πύραυλοι στέλνονται πολωνικά αεροπλάνα, αλλά δεν καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους. Μπορούν να το κάνουν αυτό; Είμαι σίγουρος πως ναι. Είναι επίθεση από χώρες του ΝΑΤΟ; Είναι εμπλοκή; Οχι», είπε προκλητικά ο Ζελένσκι στο «Reuters», σε αποκλειστική συνέντευξη.

Από τις ρωσικές ασκήσεις που προετοιμάζονται και με τακτικά πυρηνικά στις νότιες παραμεθόριες περιοχές

Russian Defense Ministry Press

Από τις ρωσικές ασκήσεις που προετοιμάζονται και με τακτικά πυρηνικά στις νότιες παραμεθόριες περιοχές
Το λεγόμενο «μοντέλο Ισραήλ» για την Ουκρανία υπερασπίζονται τον τελευταίο καιρό και Γερμανοί βουλευτές, παρά τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της ΕΕ στον πόλεμο αν η Ρωσία χτυπήσει ΝΑΤΟικό έδαφος, θεωρώντας «νόμιμους στόχους» τα αντιπυραυλικά συστήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Ζελένσκι διατύπωσε και νέες επικρίσεις προς τους «Δυτικούς συμμάχους» ότι καθυστερούν πολύ να λάβουν αποφάσεις για αποστολή των «κατάλληλων» εξοπλισμών, αναφερόμενος σε βαρέα όπλα, π.χ. πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και στην έγκριση, από Βρετανία και ΗΠΑ, χτυπημάτων στη Ρωσία, σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 κ.ά., που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα και γι' αυτό αντέδρασε, προαναγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα.

Χθες ξεκίνησε η πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων, «που περιλαμβάνουν πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, με πυραύλους «Iskander» και «Kinzhal».

Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού «για την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, για την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους, ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων Δυτικών αξιωματούχων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Διαπραγματευόμαστε» για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έγκριση από τους «συμμάχους».

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, γιατί δεν έχουμε αποδοχή γι' αυτό. Δεν μπορούμε να θέσουμε ολόκληρο τον όγκο των όπλων σε κίνδυνο», είπε και πρόσθεσε: «Διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τους ενάντια στις συσσωρεύσεις ρωσικού εξοπλισμού στα σύνορα, ακόμα και στο έδαφός τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα θετικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο χτυπάει με δικά του όπλα «στο ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας, γιατί μας αφήνουν χωρίς Ενέργεια, οπότε πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ δίκαιο».

Η Ουκρανία εξαπολύει επιθέσεις με «δυτικά» όπλα στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014 αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ουκρανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τσεχικής κατασκευής «RM-70 Vampire MLRS» και γαλλικές βόμβες «Hammer» καταρρίφθηκαν πάνω από τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Στο μεταξύ, ουκρανικό πλήγμα στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ενδέχεται να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές ή να έχει βυθίσει το ναρκαλιευτικό «Κόβροβετς», όπως και το μικρό πυραυλοφόρο πλοίο «Τσικλόν» του ρωσικού στόλου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του Κέντρου Τύπου των αμυντικών δυνάμεων του νότου της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι η πληροφορία ελέγχεται.

«Είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα να μην υπάρχει στην Κριμαία ούτε ένα πυραυλοφόρο πλοίο με πυραύλους Κρουζ σε περίπτωση που η πληροφορία για το "Τσικλόν" επαληθευτεί», υπογράμμισε.

Το ουκρανικό κανάλι «Krimski Veter» στο «Telegram» επεσήμανε ότι το «Τσικλόν» υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τον νυχτερινό βομβαρδισμό στην προβλήτα όπου - σύμφωνα με φωτογραφίες - ήταν αγκυροβολημένο. Την επομένη το πλοίο δεν ήταν στη θέση του. Το κανάλι «Astra» στο «Telegram», επικαλούμενο πηγές, ισχυρίζεται ότι στην προβλήτα έπεσαν τρεις αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS ενώ το πυραυλοφόρο «Τσικλόν» βυθίστηκε.

Παράπονα Ζελένσκι για τις παραδόσεις «δυτικών» όπλων

«Οι Δυτικοί σύμμαχοι αργούν πολύ να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία», επανέλαβε ο Ουκρανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας - ιδίως συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως «Patriot» - «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά πριν απ' αυτό δύο βήματα πίσω».

«Κάθε απόφαση στην οποία καταλήγουμε εμείς, και αργότερα όλοι μαζί, καθυστερεί περίπου έναν χρόνο», είπε, ενώ στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν εδαφικά κέρδη και έχουν ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Χάρκοβο.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν 300 αεροπλάνα στην Ουκρανία. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 120 - 130 αεροσκάφη F-16 για να αντισταθούμε», συμπλήρωσε.

Η Ουκρανία «έχει άμεση ανάγκη» από περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας για να προστατευτεί «από τη βροχή ρωσικών πυραύλων και drones» στο Χάρκοβο και αλλού, δήλωσε χθες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ από το Κίεβο.

Η Μπέρμποκ κάλεσε τους «συμμάχους» του Κιέβου «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» τόσο για την Ουκρανία όσο και για να εμποδίσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν «να στείλει στρατεύματα στα σύνορά μας».

Παράλληλα, επεσήμανε την πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Γερμανίας να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ και «εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ακόμα περισσότερα».

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» και του «Reuters» η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ φέτος. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο έχει προβλέψει 7,1 δισ. ευρώ φέτος για την υποστήριξη του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά. Στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αυτήν τη στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους ζήτησε να διατεθούν 15 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία της ήδη έχει μετατραπεί σε πολεμική, όπως και άλλων χωρών της ΕΕ.

Προχθές συγκροτήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η 22η Ομάδα Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την Ισπανία να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι μέχρι τέλη Ιούνη θα διαθέσει άλλα 10 άρματα μάχης «Leopard 2A4», καθώς και πυραύλους για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «Patriot».

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Π. Σάντσεθ έστειλε 10 τέτοια άρματα στον ουκρανικό στρατό πέρυσι και τον Μάρτη, και τότε είχε αναγγείλει ότι θα διαθέσει επιπλέον 19 φέτος από τα αποθέματα του ισπανικού στρατού, που περιλαμβάνουν περίπου 100 «Leopard 2A4», ενώ διαθέτει και περίπου 200 από το πιο σύγχρονο «Leopard 2A6».

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην Ομάδα Επαφής ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, μια που και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε αποστολές πολεμικού υλικού.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός προωθείται στο ουκρανικό έδαφος και εμμέσως αναγνώρισε πως αυτό εν μέρει οφείλεται στην καθυστέρηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υποσχόμενος εξομάλυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου θα προσπαθήσουν να κάνουν περαιτέρω προόδους τις επόμενες βδομάδες και θα προσπαθήσουν να χαράξουν μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων», είπε.

Εκτιμώντας ότι οι βδομάδες και οι μήνες που έρχονται «θα είναι κρίσιμοι», ο Οστιν τόνισε πως πρέπει να μπει ένα φρένο στα σχέδια του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία και πιθανότατα θα το κάνουν μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε τη Δευτέρα κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός, αφού η Γαλλία και χώρες της Βαλτικής άνοιξαν την συζήτηση για αποστολή στρατευμάτων για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, πρόεδρος του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, ισχυρίστηκε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια να φέρουμε Αμερικανούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία». «Μόλις τελειώσει αυτός ο πόλεμος και βρεθούμε σε καλύτερη θέση, τότε μπορεί να επαναφέρουμε τους εκπαιδευτές», πρόσθεσε ο Μπράουν.

Οι ΗΠΑ είχαν περίπου 150 στρατιωτικούς εκπαιδευτές εντός της Ουκρανίας μέχρι την εισβολή της Ρωσίας το 2022.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ