ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Με καθολική συμμετοχή και με πλατιά αλληλεγγύη συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Για τρίτη μέρα σήμερα κατεβαίνουν σε απεργία, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων | Συγκέντρωση και διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας

Από την απεργιακή συγκέντρωση στο Κολωνάκι
Από την απεργιακή συγκέντρωση στο Κολωνάκι
Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, και μαζική απεργιακή συγκέντρωση, αυτήν τη φορά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Κολωνάκι, οι εργαζόμενοι στο έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό της εταιρείας «ΑΒΑΞ» έστειλαν το μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν τους πτοούν οι απειλές της και η αδιαλλαξία της.

Στο μεγαλύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στη χώρα, οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, όπως έχουν αποφασίσει στις Γενικές Συνελεύσεις τους, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαιτώντας τα αυτονόητα: Να φτάνει ο μισθός για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους και να γυρνούν ασφαλείς στο σπίτι τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι απαιτούν: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τονίζουν ότι δεν θα ανεχτούν να δουλεύουν 12ωρα - 13ωρα και 6ήμερα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, στο λιοπύρι ή στο βάθος μιας «γαλαρίας», την ίδια στιγμή που βλέπουν τους κατασκευαστικούς ομίλους προκλητικά να ανακοινώνουν τα νέα ρεκόρ κερδών, τα οποία σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Η απεργιακή συγκέντρωση στο εργοτάξιο στο Κολωνάκι πραγματοποιήθηκε το πρωί, όπου αναρτήθηκε και πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο με τα αιτήματά τους. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκαν ανακοινώσεις αλληλεγγύης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι πρόεδροί τους, Ηλίας Τσιμπουκάκης και Παναγιώτης Γάκιας αντίστοιχα, καθώς και μέλη των διοικήσεών τους.

Οι απεργοί καταφθάνουν στο υπουργείο Εργασίας
Οι απεργοί καταφθάνουν στο υπουργείο Εργασίας
Ακόμα μίλησε ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, σημειώνοντας πως η καθολική συμμετοχή και η συνέχιση του αγώνα τους είναι η καλύτερη απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, ενώ ανέδειξε τη σημασία της κοινής απεργιακής δράσης εργατοτεχνιτών και μηχανικών του έργου, που σπάει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και δίνει νέα πνοή στον αγώνα τους.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί που έχουν δηλώσει ότι απεργούν, αν και δεν τους κόβονται τα μεροκάματα, λόγω του τρόπου πληρωμής τους (μπλοκάκι) έχουν αποφασίσει να καταθέτουν αυτά τα χρήματα στο απεργιακό ταμείο, ώστε να αντέξει αυτός ο μεγάλος αγώνας. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή τους στην απεργία έχει ανησυχήσει την εργοδοσία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να τους αντιμετωπίζει σαν υποχείριά της και εχθρούς των εργατοτεχνιτών. Γι' αυτό τώρα προσπάθησε με απειλές για απολύσεις να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία, κάτι που δεν κατάφερε. Χαρακτηριστικά ο Ηλίας Τσιμπουκάκης κατήγγειλε ότι μηχανικός απειλήθηκε πως «αν απεργήσει δεν θα ξαναβρεί δουλειά στον κλάδο». Ακόμα ο Παναγιώτης Γάκιας τόνισε πως η ενότητα και αλληλεγγύη είναι αυτή που τρομάζει τους εργοδότες, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «νεκροταφεία» όταν οι εργάτες απεργούν.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην τρίτη μέρα απεργίας τους και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί, έξω από τα κεντρικά γραφεία της «ΑΒΑΞ» στο Μαρούσι (οδός Αμαρουσίου και Χαλανδρίου 16). Νωρίτερα, στις 8 το πρωί δίνουν και ραντεβού στον σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη, όπου με μοτοπορεία θα κατευθυνθούν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Τον αγώνα τους στηρίζουν με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.

Εμπρακτη ταξική αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, «μάθημα ταξικής αλληλεγγύης» έδωσαν χτες οι απεργοί εργατοτεχνίτες και μηχανικοί, οι οποίοι στην απεργιακή συγκέντρωσή τους στο εργοτάξιο στο Κολωνάκι αποφάσισαν και προχώρησαν σε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αντιπροσωπεία των οποίων πραγματοποιούσε παράσταση διαμαρτυρίας (βλ. θέμα κάτω).

Κατά τη διάρκεια της πορείας σταμάτησαν μπροστά από τη Βουλή, όπου παρέδωσαν στον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, το κείμενο με το πλαίσιο αιτημάτων τους. Στη συνέχεια ο Χρ. Κατσώτης συνόδεψε αντιπροσωπεία τους μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου επέδωσαν το κείμενο στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Φτάνοντας στο υπουργείο Εργασίας, μέλη της αντιπροσωπείας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ χαιρέτισαν τη στάση των απεργών από τα εργοτάξια του Μετρό, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου στο Εργο του Μετρό, Βασίλης Κλουβάτος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για εμάς ο αγώνας των εργατών είναι ενιαίος. Δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Ολοι έχουμε τα ίδια προβλήματα. Ο αγώνας μας για αυξήσεις είναι μια μια διεκδίκηση αξιοπρέπειας και περηφάνιας». Και μιλώντας, με λόγια απλά, που μόνο οι κυβερνήσεις κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, συνέχισε: «Δεν φθάνει το μεροκάματο για όλο τον μήνα. Κάποιοι καλοθελητές μας λένε "δεν σας φθάνει που έχετε δουλειά;". Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα δουλεύουμε 12ωρα για να πληρώνουμε το ρεύμα και το νοίκι και να μην φθάνουν;».

Η χτεσινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε μετά την επίδοση του πλαισίου αιτημάτων στο υπουργείο Εργασίας.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Διεκδικούν την παραμονή και των εργολαβικών εργατών στη δουλειά

Δέσμευση από το υπουργείο ότι θα εξετάσει άμεσα το ζήτημα

Από την παράσταση διαμαρτυρίας χθες στο υπουργείο Εργασίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας χθες στο υπουργείο Εργασίας
Με παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαίτησαν από την κυβέρνηση να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 45 συνάδελφοί τους που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας.«Πάρτε πίσω τις απολύσεις» ήταν το σύνθημα της κινητοποίησης και το αίτημα που μετέφεραν στους εκπροσώπους του υπουργείου.

Σημειωτέον, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, στη συνάντηση που είχαν μαζί του τα Σωματεία στις 13 Μάη, ότι θα γίνει σεβαστή η προσωρινή διαταγή που έχει εκδώσει το δικαστήριο και όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιούνη που έχει οριστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, 45 εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί στην ανεργία. Την ίδια στιγμή η υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνει σε δημόσιες δηλώσεις της ότι η εργασία του προσωπικού είναι τάχα «διασφαλισμένη», απογειώνοντας την κυβερνητική κοροϊδία.

Οπως έχουν καταγγείλει τα Σωματεία, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη σύμβαση έργου με την εταιρεία «Τεχνοστύλ ΑΕ», μέσω της οποίας εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ οι 45 συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Πρόκειται για προσωπικό που δουλεύει 10 και πλέον χρόνια τώρα σε τμήματα της ΛΑΡΚΟ και καλύπτει ανάγκες «σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας».

Στη νέα διαμαρτυρία, χτες, συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Την αγωνιστική συνάντηση των μεταλλεργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικοδόμων στα εργοτάξια του Μετρό, που έφτασαν στο υπουργείο με διαδήλωση (βλ. θέμα πάνω), χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Δημήτρης Μπάτης.

«Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στον εμπαιγμό», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Μιλώντας στους εργαζόμενους για το αποτέλεσμα της συνάντησης με εκπροσώπους του υπουργείου, τους ενημέρωσε ότι κάτω από την πίεση που άσκησαν τα Σωματεία απέσπασαν τη δέσμευση να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα των εργολαβικών. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένουν συγκεκριμένη απάντηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ