ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2024
Σελ. /24
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στην κατοχή

Κόντρα στην καταστολή και στις συκοφαντίες

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Λονδίνο, LSE
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Λονδίνο, LSE
Με αφορμή και την προχτεσινή επέτειο της Νάκμπα (την καταστροφή της ιστορικής Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, με χιλιάδες δολοφονίες και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους) οργανώθηκαν νέες μαχητικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σε μια σειρά από χώρες.

Στο Παρίσι, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία της Σορβόννης, με συμμετέχοντες να τονίζουν: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η Νάκμπα δεν τελείωσε ακόμα και οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να υποφέρουν γιατί ο πόλεμος δεν άρχισε στις 7 Οκτώβρη αλλά πριν από 76 χρόνια». Τη συμπαράστασή τους στον Παλαιστινιακό λαό εξέφρασαν και εργατικά σωματεία, όπως από τον χώρο των σιδηροδρομικών (SNCF).

Στην Ουάσιγκτον έγινε μεταξύ άλλων συγκέντρωση και έξω από τον Λευκό Οίκο, με πρωτοβουλία δημοσίων υπαλλήλων και οργανώσεών τους, όπως η Feds United for Peace, που καταδίκασαν την αμερικανική κυβέρνηση ως «πολύ άμεσα συνένοχη» επειδή «συνεχίζουν να παρέχουν απολύτως άνευ όρων υποστήριξη» στο Ισραήλ.

Στη Βρετανία, έγιναν αποκλεισμοί και διαμαρτυρίες σε εργοστάσια που εφοδιάζουν με όπλα το Ισραήλ: Στη Γλασκόβη αποκλείστηκε μονάδα του ομίλου «Thales», βασικού προμηθευτή πυρομαχικών και όπλων στο Ισραήλ. Στο Shenstone (κεντρική Βρετανία) διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους στο εργοστάσιο «UAV Engines», ενώ αντίστοιχη παρέμβαση οργανώθηκε και στις εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων της «Teledyne Defense», η οποία προμηθεύει το Ισραήλ με εξαρτήματα για πυραύλους και αεροσκάφη του.

«Μη εποικοδομητική» η εναντίωση στο μακελειό...

Στις ΗΠΑ, νέο ρεσιτάλ αυταρχισμού σημειώθηκε, αυτήν τη φορά με την εισβολή της αστυνομίας σε σχολές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβιν (65 χιλιόμετρα από το Λος Αντζελες), για να διαλύσει πολυήμερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

ΗΠΑ - Ιρβιν, Καλιφόρνια

© 2024, Orange County Register

ΗΠΑ - Ιρβιν, Καλιφόρνια
Πάνοπλοι αστυνομικοί παρατάχθηκαν και «αντιμετώπισαν» φοιτητές σαν εγκληματίες...

Ο πρύτανης, Χάουαρντ Γκίλμαν, δήλωσε πως «το πανεπιστήμιο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταματήσουμε τη συνεργασία με το Ισραήλ», ενώ είχε και το θράσος να κατηγορήσει τους φοιτητές για αιτήματα που ...συνεπάγονται «παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στο ίδρυμα, της ελευθερίας του λόγου για το ίδρυμα και τους φοιτητές και των πολιτικών δικαιωμάτων για πολλούς φοιτητές μας που είναι Εβραίοι».

Την ίδια ώρα, τελετές αποφοίτησης συνεχίζουν να μετατρέπονται σε βήμα δυναμικής έκφρασης αλληλεγγύης στον βασανισμένο λαό της Παλαιστίνης και το δικαίωμά του να παλεύει για λεύτερη πατρίδα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με φοιτητές να παραλαμβάνουν τα πτυχία τους φορώντας τη σημαία ή τη μαντίλα των Παλαιστινίων, ανοίγοντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Χαρακτηριστικά είναι και τα στιγμιότυπα από το Λονδίνο, όπου φοιτητές στη γνωστή Οικονομική Σχολή (London School of Economics - LSE) προχώρησαν σε μαζική δράση, απαιτώντας να σταματήσει κάθε συνεργασία του ιδρύματος με το κράτος - δολοφόνο.

Αστυνομική καταστολή αντιμετωπίζουν αγωνιζόμενοι φοιτητές και σε πανεπιστήμια της Ελβετίας. Αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να «απομακρύνουν» φοιτητές που κινητοποιούνταν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), μετά από μήνυση που υπέβαλε η διοίκηση για «καταπάτηση» και αφού κατά τ' άλλα είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι κατανοεί «την υποστήριξη που εκφράζει ο σύλλογος φοιτητών στα θύματα της σύγκρουσης στη Γάζα»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Βερολίνο

Copyright 2019 The Associated

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Βερολίνο
Ελβετικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μυστικοί αστυνομικοί και ένστολοι εισήλθαν ξημερώματα στο κτίριο UniMail και έγιναν συλλήψεις, ωστόσο το κλίμα τρομοκρατίας δεν πέρασε, αφού ακολούθησε διαμαρτυρία ενάντια σε αυτές.

Αλλά και στη Βέρνη έγινε επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, αφού η διοίκησή του χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κινητοποίηση φοιτητών του με συνθήματα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και αιτήματα για «ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων». Μάλιστα, ο πρύτανης καταδίκασε τη διαμαρτυρία τους με το σκεπτικό ότι έχει «πολιτικά υποκινούμενα αιτήματα» και «δεν δημιουργεί περιβάλλον για εποικοδομητικό διάλογο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ