Κάτω από την ολοένα και μεγαλύτερη έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, το Φεστιβάλ των Καννών με διάφορες κινήσεις του θέλει να προλάβει όλα όσα έγιναν στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Βερολίνου αλλά και στη Γιουροβίζιον.
Ετσι, απαγόρεψε ακόμα και τις κονκάρδες που μπορεί να φόραγε κάποιος καλλιτέχνης εκφράζοντας την αντίθεσή του στη γενοκτονία. Επίσης, σύμφωνα και με τις τελευταίες ενημερώσεις αυξήθηκαν κατά πολύ τα «μέτρα ασφαλείας», ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά γύρω από το Palais κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη και νέες πύλες ασφαλείας AI, οι οποίες θα επιτρέπουν στους θεατές του φεστιβάλ να περνούν την ασφάλεια πιο γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να αδειάσουν τις τσέπες τους και να δείξουν τις τσάντες τους. Ακόμα απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις στην πόλη για όσο κρατά το Φεστιβάλ.
Επίσης, ο Ιρανός σκηνοθέτης, Μοχάμαντ Ρασούλοφ, με δημοσίευσή του στο Instagram δήλωσε ότι διέφυγε από το Ιράν και είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου θα παρουσιαστεί η νέα του ταινία «The Seed of the Sacred Fig». Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Πριν από επτά χρόνια, πήρατε το διαβατήριό μου για πολλοστή φορά. Πριν από δύο χρόνια, εισβάλατε στο σπίτι μου για πολλοστή φορά και πήρατε ό,τι μπορούσατε. Πέρυσι, μαζί με τον δικηγόρο μου απευθυνθήκαμε πολλές φορές σε διάφορα ιδρύματα, αλλά είπατε ότι δεν έχω δικαίωμα να έχω διαβατήριο. Δεν ξέρατε ότι η "ταυτότητά" μου δεν υπάρχει στο διαβατήριό μου. Αν νομίζετε ότι τα σύνορα του Ιράν είναι στα χέρια σας, βλέπετε ένα χαρούμενο όνειρο. Εάν το γεωγραφικό Ιράν υποφέρει κάτω από τις μπότες της θρησκευτικής σας τυραννίας, το πολιτιστικό Ιράν είναι ζωντανό στο κοινό μυαλό εκατομμυρίων Ιρανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιράν λόγω της βαρβαρότητάς σας και καμία δύναμη δεν μπορεί να του επιβάλει τη θέλησή της. Από σήμερα είμαι κάτοικος του πολιτιστικού Ιράν. Μια γη χωρίς σύνορα που χτίστηκε από εκατομμύρια Ιρανούς με αρχαία ιστορία και πολιτισμό σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και περιμένουν ανυπόμονα να θάψουν εσάς και το σύστημά σας της καταπίεσης στα βάθη της Ιστορίας...».
Ανάμεσα στα μνημεία είναι και η εκκλησία της Αγίας Κιουράς, κοντά στο Παρθένι, η οποία χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Στο εσωτερικό της δεσπόζουν ξεχωριστές αγιογραφίες, με τη μοναδικότητά τους για τα διεθνή εκκλησιαστικά και εικαστικά δεδομένα, που φιλοτεχνήθηκαν από πολιτικούς εξόριστους την περίοδο της δικτατορίας.
Κατά την επταετία οι πολιτικοί κρατούμενοι του στρατοπέδου του Παρθενίου επισκεύασαν την εκκλησία, η οποία στη συνέχεια τοιχογραφήθηκε από τους εξόριστους Αντώνη Καραγιάννη, Τάκη Τζανετέα και Κυριάκο Τσακίρη, μετά από πρόταση του συνεξόριστού τους Σπύρου Μήλα στον διοικητή του στρατοπέδου. Ηταν και ένας τρόπος για να μπορούν οι εξόριστοι να βγαίνουν από το σύρμα του στρατοπέδου και να επικοινωνούν με τον «έξω κόσμο». Γιατί δεν ήταν μόνο οι τρεις ζωγράφοι που έβγαιναν, αλλά δεκάδες (εναλλάξ, βέβαια) εξόριστοι. Αλλοι για το ταχυδρομείο, άλλοι για το φαγητό, άλλοι για να σοβαντίσουν, να αγοράσουν χρώμα κ.λπ.
Το 1983 ο ναός κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, «χαρακτηριστικό της μεταβυζαντινής λαϊκής αρχιτεκτονικής και συνάμα διακοσμημένο με τις μοναδικές στον ελληνικό χώρο τοιχογραφίες που έγιναν από εξόριστους καλλιτέχνες στο Παρθένι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967 - '74 και αποδίδουν την αγωνία και τη στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού». Εδώ, ο «Χριστός» συμβολίζει τον λαϊκό αγωνιστή που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, όπου δεν θα υπάρχουν πόλεμοι και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο διώκεται, εξορίζεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και στο τέλος οδηγείται στον θάνατο. Στο πρόσωπο της «Παναγιάς» είναι οι μανάδες των αγωνιστών, που μέσα στις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες των διωγμών, με τον πόνο πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους, προσπαθούσαν να σώσουν τα παιδιά τους, ενώ ο «Μυστικός Δείπνος» είναι η τραπεζαρία των εξόριστων.
Στόχος της μελέτης στατικής επάρκειας είναι η δομική αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου. Ανάμεσα στις επεμβάσεις περιλαμβάνονται εργασίες ενίσχυσης στη στάθμη της θεμελίωσης και δομικής ενίσχυσης της τοιχοποιίας. Η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών και του διακόσμου της Αγίας Κιουράς περιλαμβάνει ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, καταγραφή της κατάστασης διατήρησης και προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης.
Διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις κόμικς και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικές, προβολές animation (σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Animasyros), εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, διαγωνισμός cosplay, απονομή ελληνικών βραβείων κόμικς και ομιλίες συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των κόμικς, που φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία, γενέτειρα των παγκοσμίως δημοφιλών manga και anime. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και η διεθνής έκθεση «Make Mine Manga», που σκοπό έχει να συστήσει τα manga στο ευρύ κοινό.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ατομική Εκθεση της φετινής τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Κορίννας Μέι Βεροπούλου, ενώ 4 ψηφιακές εκθέσεις (Αναδρομική Εκθεση του Soloup, «10 Χρόνια Καρέ - Καρέ», «Εν Αιθρία 11» - που παρουσιάστηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» - και «Graphic Novel: Οταν η σύγχρονη Τέχνη συναντά την Επτανησιακή Γραμματεία») θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics - comicsmuseum.gr - και θα είναι διαθέσιμες μέσω οθόνης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ θα παραμείνουν διαθέσιμες ψηφιακά και μετά την ολοκλήρωσή του.
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών θα παρουσιαστεί μια έκθεση - αφιέρωμα στον Hugo Pratt, έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς παγκοσμίως. Θα υπάρξουν επίσης έκθεση και παρουσίαση της έκδοσης του έργου του δημιουργού Γιώργου Τασιούλα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και η έκθεση «Comics στο Υδαταέριο», όπου παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά.
170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, ανάμεσά τους και ο δικός μας Ιάκωβος Βάης του «Ριζοσπάστη», καταξιωμένοι, ανερχόμενοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις νέες αλλά και παλαιότερες δουλειές τους στους τομείς των comics και της εικονογράφησης.
Επίσης το Φεστιβάλ στηρίζει και προστατεύει τους καλλιτέχνες, θέτοντας κανόνα που απαγορεύει τη συμμετοχή με έργα δημιουργημένα από AI.
Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα του CCA2024 στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr
Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο εγκλεισμός σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι - θύματα των πολέμων και των ανταγωνισμών, μετανάστες και πρόσφυγες. Τα έργα που αναφέρονται στην Παλαιστίνη έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μια άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού»: Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, καταυλισμούς και μικρές διάσπαρτες κουκκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία.
Παράλληλα εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη «φωτιά στο δάσος» όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.
Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν με μεικτή τεχνική σε χαρτί (μελάνι και κάρβουνο) ή αυγοτέμπερα, καθώς και πορτρέτα, νωπογραφίες (φρέσκα) και χαρακτικά, χειροποίητες μεταξοτυπίες, έργα χαραγμένα σε λινόλεουμ, χειροποίητες λιθογραφίες και κάποια επιζωγραφισμένα.
Από παλιότερη δουλειά της Εύας Μελά θα παρουσιαστεί μια σειρά χαλκογραφιών για το λεύκωμα «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού, από την πρόταση λευκώματος που βραβεύτηκε το 1990 σε διαγωνισμό σχεδιασμού καλλιτεχνικού βιβλίου της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Εύα Μελά έχει πραγματοποιήσει συνολικά 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και 4 ατομικές στο εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από αύριο Πέμπτη έως και την Κυριακή 19 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 20ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.
Η «Σύγχρονη Εποχή», στο πλαίσιο της παρουσίας της (περίπτερο 13, σταντ 127), οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Το κόκκινο και το γκρίζο. Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου», του Κ. Τζιάρα, το Σάββατο 18 Μάη στις 2 μ.μ., στην αίθουσα «Κάφκα» στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ.
Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν οι Γιώργος Λεοντιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας, Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, και Κώστας Τζιάρας, συγγραφέας του βιβλίου και δρ. του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.