ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανοιχτοί δίαυλοι» για «μετρήσιμα αποτελέσματα» στα Ελληνοτουρκικά

...την ώρα που η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης στο κέντρο του Αιγαίου

INTIME NEWS

Τη λογική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, μέσω των οποίων ετοιμάζουν επώδυνες διευθετήσεις για ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, σε ΝΑΤΟικό φόντο, υπερασπίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή του, χτες το πρωί, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν, στις 13 Μάη, στην Αγκυρα, χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σημειώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Πρόεδρο. Ωστόσο, συνεχίζοντας την προσπάθεια εφησυχασμού, διαμήνυσε για την επικείμενη συνάντηση ότι «είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Εξάλλου, αν και παραδέχθηκε ότι «οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη», επιχειρώντας έτσι να υποβαθμίσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, τόνισε πως πρέπει «τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά», χωρίς υποτίθεται την κλιμάκωση στο πεδίο.

Αλλωστε, και σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αντέκρουσε το ενδεχόμενο αναβολής του ταξιδιού του στην Αγκυρα λόγω της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επιμένοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και ότι είναι «πολύ καλύτερα» να πάει ο ίδιος στον Ερντογάν να του εκφράσει την «εντονότατη δυσαρέσκειά» του «για την επιλογή αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», μέσα από διαδικασίες όπως ο πολιτικός διάλογος και η «θετική ατζέντα» (για μπίζνες). Αναγνώρισε, βέβαια, ξανά, ότι η Τουρκία «δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις». «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε. Κι όταν έχουμε δύσκολα ζητήματα, τα κουβεντιάζουμε ανοιχτά. Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να το κάνω αυτό», είπε. Ούτε βέβαια και η Τουρκία έχει πρόβλημα να βάζει ανοιχτά τις απαράδεκτες αξιώσεις της, με τον Μητσοτάκη βασικά να επιβεβαιώνει ότι τις συζητάνε.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του παρατήρησε ότι «υπάρχει κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στη Θράκη με αμιγώς "τουρκογενή" χαρακτηριστικά», επαναλαμβάνοντας ότι «η πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη», αλλά τάχα παίρνει πάντα απάντηση.

Σε ένα άλλο θέμα και αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, E. Ράμα, στην Ελλάδα, για προεκλογική του συγκέντρωση, στη σκιά της φυλάκισης του Φρ. Μπελέρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχει δικαίωμα να το κάνει», αν και χαρακτήρισε την ενέργεια «μάλλον περιττή» και «αχρείαστη επιλογή» καθώς «έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Την ίδια ώρα, θρυμματίζοντας και τον επικίνδυνο εφησυχασμό, Navtex για άσκηση Ερευνας και Διάσωσης εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, δεσμεύοντας τρεις περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου (μεταξύ άλλων δυτικά της Ικαρίας). Οι ασκήσεις θα γίνουν στις 15, 16, 22 και 23 Μάη.

Με τη συγκεκριμένη Navtex η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έκδοση τέτοιας ναυτικής οδηγίας, ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου, ενώ συγχρόνως αμφισβητεί εμπράκτως την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση.

Θυμίζουμε στο μεταξύ ότι προχτές ξεκίνησε και η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί τη Γερμανία από τις 9 έως τις 11 Μάη. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

-- Σήμερα, Πέμπτη 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί, στις 12 το μεσημέρι, το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Θα καταθέσει στεφάνι στο Διεθνές Μνημείο, θα περιηγηθεί στους χώρους του στρατοπέδου, στο κρεματόριο και στο σημείο στρατώνα του Νίκου Ζαχαριάδη και θα καταθέσει λουλούδια στην τιμητική αίθουσα για τους κρατούμενους. Στις 13.30 θα επισκεφθεί το σκοπευτήριο των SS στο Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν από τους ναζί περισσότεροι από 4.000 Σοβιετικοί στρατιώτες - στελέχη του Κόμματος των Μπολσεβίκων.

Στη συνέχεια, στις 16.00, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Μόναχο (Muenchner Kunstlerhaus, Lenbachplatz 8, Maxburgstrasse 80333 Munich), με θέμα: «Στις ευρωεκλογές οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία ψηφίζουμε ΚΚΕ. Για δουλειά με δικαιώματα - Για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο - Τιμωρούμε τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος».

-- Αύριο, Παρασκευή 10 Μάη, στις 12.30, θα συναντηθεί με Ελληνες μετανάστες στο κέντρο της Φρανκφούρτης. Στις 20.00, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ (Ενοριακό Κέντρο Αγίου Ανδρέα Am Schonenkamp 1, 40599 Dusseldorf), με θέμα: «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!».

-- Το Σάββατο 11 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το μουσείο - σπίτι του Φρίντριχ Ενγκελς, στο Βούπερταλ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτεθειμένοι όσοι καλλιεργούν εφησυχασμό για «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε σχόλιο για τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, με διαδοχικές Navtex που δεσμεύουν περιοχές του Αιγαίου, την αντίδραση στη χάραξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο και με τελευταίο κρούσμα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί, εκθέτουν όσους συστηματικά καλλιεργούν τον εφησυχασμό για τα "ήρεμα νερά" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η υποβάθμιση αυτών των προκλήσεων αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση εντείνουν την ανησυχία ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών διεθνώς έχουν περάσει σε άλλη "πίστα", ενώ το "τραπέζι" των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι από καιρό "στρωμένο"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ