ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το ΚΚΕ για την Υγεία του λαού, απέναντι στην εγκληματική στρατηγική της ΕΕ

Η Λουίζα Ράζου μίλησε στην εκδήλωση
Η Λουίζα Ράζου μίλησε στην εκδήλωση
«Οι τραγικές συνέπειες της στρατηγικής της ΕΕ σε Υγεία - Πρόνοια. Με το ΚΚΕ αντεπίθεση για την Υγεία του λαού»: Με το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση - συζήτηση από την ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα η Δήμητρα Σταματέλου, γιατρός - παθολόγος, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.

Το «παρών» έδωσαν γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας σε δημόσια νοσοκομεία και άλλες δομές, στην ιδιωτική Υγεία, σε προνοιακές δομές, στην Ειδική Αγωγή κ.α., με τη μαζική τους συμμετοχή να στέλνει μήνυμα μαχητικής συμπόρευσης και ενίσχυσης του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές. Ανάμεσά τους συνδικαλιστές, που τα τελευταία χρόνια με τους συναδέλφους τους δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι ο δρόμος για να έχει αποτελέσματα η πάλη του λαού

Μιλώντας για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της ΕΕ στην Υγεία - Πρόνοια «και για τις οποίες δεν θα μιλήσει κανένας άλλος εκτός από το ΚΚΕ», η Λουίζα Ράζου τόνισε ότι απορρέουν από τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης.


«Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας για τις ευρωενωσιακές πολιτικές που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή ως αναλώσιμο υλικό, την εργατική δύναμη ως εμπόρευμα που τους παράγει κέρδη, που η αναπαραγωγή της θα μπαίνει πάντα στον Προκρούστη του κόστους - οφέλους, εδώ βρίσκεται η ρίζα της μεγάλης αντίφασης της εποχής μας, του εκμεταλλευτικού συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε και γίνεται όλο και χειρότερο, όλο και πιο καταπιεστικό για την πλειοψηφία του λαού μας».

Σχετικά με την κατάσταση στην Υγεία και τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, θύμισε ότι έχουν ψηφίσει πλειάδα σχετικών νόμων που έφεραν το δημόσιο σύστημα Υγείας στη σημερινή κατάσταση. Υπογράμμισε ότι «στο σημερινό ΕΣΥ των περικοπών και των ελλείψεων, της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας, των πετσοκομμένων εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, των εξαντλητικών όρων δουλειάς με την ταυτόχρονη επιδείνωση της ποιότητας των παροχών Υγείας για την πλειοψηφία του λαού μας, αναγνωρίζουμε τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία, που πριν, στη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας εξειδίκευσαν όλες οι κυβερνήσεις».

«Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι ο άλλος δρόμος, η άλλη κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η πάλη για να έχει αποτελέσματα, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας», υπογράμμισε η ομιλήτρια.

Η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Ακόμη ανέδειξε ότι «το ΚΚΕ επειδή διαφωνεί σταθερά - διαχρονικά και με συνέπεια με τον χαρακτήρα της ΕΕ», «είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η επιβεβαίωση των θέσεων και των εκτιμήσεών του αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο να στηριχτεί από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, στην ευρωκάλπη της 9ης Ιούνη».

Κριτήριο η καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών στην οργάνωση της πάλης

Στη δράση των κομμουνιστών στον χώρο της Υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Δήμητρα Σταματέλου, σημειώνοντας ότι μέσα από τη δράση τους διαμόρφωσαν «το κριτήριο ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα που θα χρυσοπληρώνουμε και προνόμιο των λίγων». Οπως είπε, «η παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθυστερήσει, να δημιουργήσει εμπόδια, να μην είναι περίπατος για την κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργό να περάσει το εκάστοτε αφήγημα».

Θύμισε κορυφαίους σταθμούς αυτής της μεγάλης προσπάθειας των νοσοκομειακών γιατρών, με την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών, όπως η ακύρωση της ημερίδας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία, η πρώτη κινητοποίηση των υγειονομικών στην πανδημία που έσπασε τις απαγορεύσεις και το πέπλο σιωπής που προσπαθούσε να επιβάλει η κυβέρνηση, φτάνοντας σήμερα να μπλοκάρονται στην πράξη τα απαράδεκτα επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αυτοί είναι οι κομμουνιστές, αυτή είναι η δράση μας, αυτά θα συνεχίσουμε να κάνουμε, κάθε άνοδος στο κίνημα, στις εκλογές, παντού, θα κατατεθεί στους αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά η υποψήφια του ΚΚΕ.

Κάλεσε «τους χιλιάδες εργαζόμενους που μας στηρίζουν στις αρχαιρεσίες των σωματείων, που συμπορεύονται μαζί μας στο κίνημα, να κάνουν το βήμα, όσοι δεν το έχουν κάνει, και στις κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνη για τις ευρωεκλογές».

Το εγκληματικό «κόστος - όφελος» στην παιδιατρική περίθαλψη στην ΕΕ

Στην παιδιατρική περίθαλψη στην ΕΕ στάθηκε μιλώντας στην εκδήλωση η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΠΦΥ στην Αττική, τονίζοντας ότι και η Υγεία των παιδιών αντιμετωπίζεται ως κόστος. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών της ΕΕ, όπως της Γερμανίας, όπου μειώνεται κατά 33% ο προϋπολογισμός για την Υγεία, ενώ κλείνουν και παιδιατρικά νοσοκομεία που δεν ήταν «κερδοφόρα».

Θύμισε ως «τρανταχτό παράδειγμα» την προσπάθεια που έγινε μόλις πέρυσι για το ξεπούλημα του μοναδικού δωρεάν δημόσιου παιδοογκολογικού κέντρου και τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Στάθηκε επίσης στην ανυπαρξία ουσιαστικά δομών παιδιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι μόλις το 9% των γιατρών εργάζονται στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ (περίπου 6.000) ενώ οι ιδιώτες γιατροί είναι περίπου 37.500 (σχεδόν οι εξαπλάσιοι σε αριθμό), μετακυλίοντας έτσι τεράστια βάρη στη λαϊκή οικογένεια για βασικές παροχές παιδιατρικής περίθαλψης.

«Οι γονείς στριμώχνουν τα παιδιά τους στις λίστες χειρουργείων ενώ οι παιδοχειρουργικές κλινικές του ιδιωτικού τομέα πλουτίζουν», τόνισε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι ...πλησιάζει η «λύση» των επί πληρωμή χειρουργείων και στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Κάλεσε «κάθε εργαζόμενο, κάθε γονιό να σκεφτεί με κριτήριο τη ζωή τη δική του και των παιδιών του, να κάνει το βήμα και να ψηφίσει ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».

Σύγχρονος Καιάδας η πολιτική της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία

Κάλεσμα στους ανθρώπους με αναπηρία, στους χρονίως πάσχοντες, στους ανθρώπους από τις κάθε λογής ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στους εργαζόμενους στην Πρόνοια να στηρίξουν, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές απηύθυνε η Γεωργία Κουρή, ψυχοπαιδαγωγός, ειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή.

Θύμισε ότι το ΚΚΕ «άνοιξε μέτωπο με την αντιλαϊκή στρατηγική κυβέρνησης και ΕΕ για την αναπηρία, στρατηγική με την οποία δεν έχει διαφωνήσει κανένα από τα κόμματα του κεφαλαίου. Αντιθέτως, η μια κυβέρνηση συνέχιζε επάξια το έργο της προηγούμενης συνδιαμορφώνοντας τον σύγχρονο Καιάδα για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνια νόσο».

Ανέδειξε ότι «κυβέρνηση και ΕΕ προχωρούν σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για "ανθρώπινα δικαιώματα", "ίσες ευκαιρίες", "ίση πρόσβαση και συμμετοχή στην κοινωνία και την οικονομία", πίσω από τις οποίες κρύβονται οι συνεχείς περικοπές, η συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών, το "φόρτωμα" του κόστους για την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και τη στήριξη του ανάπηρου μέλους στην ίδια την οικογένεια. Η εμπορευματοποίηση ουσιαστικά των πρόσθετων αναγκών των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων σε Υγεία, Εκπαίδευση, Αθλητισμό, Πολιτισμό, αναψυχή».

Σημείωσε ότι το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ», που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία, ενώ έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το περιεχόμενό της, που «συμπίπτει απόλυτα με τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ».

Οταν η Υγεία εξαρτάται από την ...τσέπη

«Ζούμε σε συνθήκες εκτεταμένης δυσφορίας, οργής και αγανάκτησης, που διεγείρει ακόμα και τα τεμπέλικα μυαλά, ραγίζει κι εκείνους που έχουν γαλουχηθεί με τις "αξίες" της ΕΕ», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, γιατρός παθολογοανατόμος, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Υπενθύμισε την εκδήλωση που έγινε στις 8 Ιούλη 2018 στη Βουλή για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, όπου μίλησε ο Π. Μοσκοβισί, δίνοντας τα συγχαρητήρια στην Ελλάδα επειδή υπήρξε ...πρωταθλήτρια στις αντιδραστικές υγειονομικές μεταρρυθμίσεις. «Οσοι σήμερα ψιλοκαβγαδίζουν, τότε χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό», σχολίασε.

Αναφέρθηκε ειδικά στα ευρήματα έρευνας του ΣΕΒ (23/1/2020), σύμφωνα με τα οποία το 36,4% των φτωχών ματαιώνει/αναστέλλει την ιατρική φροντίδα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μεσαίων εισοδημάτων είναι 12,2% και ...0% για τους πλούσιους μεγαλομετόχους.

Στη συνέχεια ο Νίκος Παπακωνσταντίνου σημείωσε για τις επιδιώξεις των μεγαλομετόχων ιδιοκτητών στην αγορά Υγείας: «Οσο περισσότερο πληρώνει ο ασθενής - πελάτης, τόσο να μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας. Αυτή η οδηγία να εφαρμόζεται σε ασθενείς υψηλής και μέσης εισοδηματικής στάθμης. Οσο λιγότερο πληρώνει ο ασθενής - πελάτης τόσο να αυξάνεραι ο χρόνος αναμονής για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας. Αυτή η οδηγία να εφαρμόζεται σε ασθενείς χαμηλής και κατώτατης εισοδηματικής στάθμης...».

Με τη σφραγίδα της ΕΕ η αντιδραστική «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Στο κομμάτι της Ψυχικής Υγείας και πιο συγκεκριμένα της αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που ξεκίνησε από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, στάθηκε η Κατερίνα Ρούμπου, ψυχίατρος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί.

Σημείωσε ότι σήμερα «η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που της παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, κλιμακώνει την επίθεση», κάτι που αποδεικνύεται από τις εξαγγελίες του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού για τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλου. Αυτές «μαρτυρούν ότι στόχος είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για χάρισμα της Ψυχικής Υγείας σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και ιδιώτες».

Η Κατερίνα Ρούμπου ανέλυσε αυτές τις στοχεύσεις και μεταξύ άλλων στάθηκε στους σχεδιασμούς λειτουργίας του «Ενιαίου Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (ΕΔΥΨΥ), που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των 2 από τα 3 εναπομείναντα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ενώ στον τομέα της Απεξάρτησης, προβλέπεται ο «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης» (ΕΟΠΑΕ), βάζοντας στο στόχαστρο τη λειτουργία προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και στην επανένταξη.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε το ιδιαίτερο βάρος που δίνει διαχρονικά το ΚΚΕ στην Ψυχική Υυγεία, αναδεικνύοντας ότι «είναι το μόνο κόμμα που πρωτοστατεί στους αγώνες και βάζει διεκδικήσεις στη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που πατάει στις σύγχρονες ανάγκες, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι η ατομική ψυχική υγεία αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Λουίζας Ράζου στην εκδήλωση θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ