ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Ανταλλαγή πείρας στη συνάντηση με την ΓΓ του ΚΚ Καναδά, Liz Rowley

Στο Τορόντο συνεχίστηκε χτες η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ

RIZOSPASTIS

Του απεσταλμένου μας

Τάσου ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.-

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Καναδά, με επικεφαλής την ΓΓ, Liz Rowley, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε Καναδά και ΗΠΑ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Εκ μέρους του ΚΚ Καναδά στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι σύντροφοι Miguel Figueroa, πρώην γραμματέας του Κόμματος και μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΚΕΕ), Drew Garvie, μέλος της ΚΕΕ και γραμματέας του Κόμματος στο Οντάριο, Jeanne McGuire, μέλος της ΚΕΕ, αρχισυντάκτρια του θεωρητικού περιοδικού του ΚΚ Καναδά «The Spark», ο Plato Routis, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και μέλος της λέσχης «Μπελογιάννη», μέλος της ΚΕΕ.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, και ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Παλεύουμε να δυναμώσει στη χώρα μας το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε τους συντρόφους του ΚΚ Καναδά, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ενεργά και στα δύο πολεμικά μέτωπα.

RIZOSPASTIS

Στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, χρηματοδοτώντας τον πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιούνται όλες οι αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν διάσπαρτες στη χώρα και ιδιαίτερα η βάση της Αλεξανδρούπολης για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Οπως και στη Μ. Ανατολή, όπου συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, με την κυβέρνηση όχι μόνο να στηρίζει ενεργά, αλλά να έχει συνάψει και σχέση στρατηγικής συνεργασίας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και στέλνοντας φρεγάτες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, προστατεύοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών και όχι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τόνισε πως οι εξελίξεις αυτές βάζουν σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό, ενώ η Ελλάδα γίνεται έτσι στόχος αντιποίνων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, όπου μετά από μια μεγάλη κρίση η Ελλάδα πέρασε σε μια φάση ανάκαμψης που αποδείχτηκε ανάπτυξη για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο, φέρνοντας ως παράδειγμα πως μόνο οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες το 2022 είχαν αύξηση κερδών 75% και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται με μειωμένους μισθούς κατά 27% σε σχέση με το 2009, η ακρίβεια και η φοροληστεία ροκανίζουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

RIZOSPASTIS

Ολη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει αγανάκτηση στον ελληνικό λαό, επεσήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνέπειες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. τις περσινές πυρκαγιές, τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία με βαριές συνέπειες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή για την οποία δεν έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί, την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, η οποία οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τόνισε ότι μέσα σε μια τέτοια κατάσταση το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο είναι πως μέσα στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ένα ρεύμα, αδύναμο ακόμη αλλά υπαρκτό, αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα και αυτό εκφράζεται σε μεγάλες κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως τις δυο πολύ μεγάλες πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, τα μπλόκα των αγροτών επί δύο μήνες που έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τις πολύ μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Και μαζί υπήρχαν και επιμέρους μέτωπα, όπως οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, όπου με την κινητοποίηση του Κόμματος και του ΠΑΜΕ έγινε κατορθωτό εκατοντάδες να κρατήσουν τα σπίτια τους, οι μεγάλες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας.

Σημείωσε ακόμη πως οι παραπάνω διεργασίες έχουν οδηγήσει και σε αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στα συνδικάτα, με την ενίσχυση των ταξικά προσανατολισμένων δυνάμεων, με τη δημιουργία εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως και με την πρωτιά των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής» που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, στις βουλευτικές, όπως και στις τοπικές εκλογές, στη μάχη των ευρωεκλογών που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να συνεχιστεί η θετική αυτή πορεία.

Κλείνοντας ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το Κόμμα στην ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, στη συζήτηση, στην προώθηση των διμερών και πολυμερών σχέσεων με όλα τα ΚΚ.

Το ΚΚ Καναδά το μόνο κόμμα που δείχνει τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση που βιώνει ο λαός

Η Liz Rowley ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ για την παρουσία του στη χώρα, επισημαίνοντας πως τα όσα περιέγραψε είναι πολύ κοντά σε όσα συμβαίνουν στον Καναδά, με το ΚΚ Καναδά να παλεύει ενάντια στη φτωχοποίηση και τις εξώσεις, με τις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και τις εταιρείες να έχουν βγάλει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια. Κατάσταση που προκαλεί τη λαϊκή οργή, όπως έδειξαν και οι μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις το 2023 με πάνω από 500 χιλιάδες να απεργούν, με επίκεντρο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, απαντώντας σε αυτά τα ζητήματα, διεκδικώντας λύσεις.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, στο πώς ο Καναδάς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ουκρανία, αλλά και στη στήριξη της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, με την κυβέρνησή του να προχωράει στον πρόσφατο προϋπολογισμό στην υπέρογκη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα. Ακόμη στην ανησυχία του Κόμματος για την πιθανή συμμετοχή του Καναδά στη συμφωνία AUCUS, που οδηγεί και σε νέο γύρο έντασης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Επεσήμανε πως ελπιδοφόρο στοιχείο αποτελούν οι μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ενώ σημείωσε πως παρότι το εργατικό κίνημα κυριαρχείται από τη σοσιαλδημοκρατία που αποστρέφεται τους αγώνες, οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις αντιστέκονται, με την παρέμβαση του Κόμματος να προσανατολίζεται στη δουλειά αυτή, με στόχο ένα πανεθνικό συνδικαλιστικό κίνημα με ταξική κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, στην προσπάθεια να εκτραπεί σε ανώδυνα κανάλια η λαϊκή οργή, σημειώνοντας πως το ΚΚ Καναδά είναι το μόνο κόμμα που δείχνει με το δάχτυλο τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση που βιώνει ο λαός, το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκαλύπτει πως ο πληθωρισμός π.χ. δεν οφείλεται στους μισθούς, αλλά στο κέρδος και την απληστία των επιχειρήσεων, στις στρατιωτικές δαπάνες, τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, ενώ ενημέρωσε πως το Κόμμα έχει πραγματοποιήσει και σχετική καμπάνια γι' αυτά τα θέματα, συνεχίζει επικεντρώνοντας στα ζητήματα των στρατιωτικών δαπανών, ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας πρόσφερε στους συντρόφους του ΚΚ Καναδά ως ένα συμβολικό δώρο το Λεύκωμα του Γ. Φαρσακίδη για τη Μακρόνησο, ενώ με τη σειρά της η Liz Rowley έδωσε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος μια σημαία του ΚΚ Καναδά, όπως και τις πρόσφατες εκδόσεις του Κόμματος.

Με τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο

RIZOSPASTIS

Με πολλή ζεστασιά κι ένα κέρασμα υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σύντροφοι από τη Λέσχη Φίλων του Κόμματος στο Τορόντο, το απόγευμα της Τρίτης. Συζήτησαν για την κατάσταση των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κοινά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως αυτά της Υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, της πανάκριβης στέγης και της ακρίβειας. Αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα, τη δράση του Κόμματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάγκη να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ και στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Συνάντηση με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο

RIZOSPASTIS

Συνάντηση με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο, Παναγιώτη Αντωνάτο, είχε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στην ελληνική παροικία στο Οντάριο και συνολικά στη χώρα, που αγγίζει τα 150.000 άτομα επισήμως, στο πώς η μεγάλη ελληνοκαναδική κοινότητα αποτελεί γέφυρα φιλίας με τον καναδικό λαό, όπως και στην προσπάθεια που κάνει το προξενείο να ανταποκριθεί στα πολλά αιτήματα ομογενών που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές επισήμανε το σχετικά χαμηλό ενδιαφέρον για την εγγραφή στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να ανέβει τις τελευταίες μέρες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα ζητήματα της συμμετοχής δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον τρόπο της ψηφοφορίας, αλλά εκφράζεται γενικότερα μια απαξίωση της συμμετοχής και δεν λύνει το πρόβλημα η σημερινή διαδικασία. Σημείωσε επίσης ότι όσα είχε επισημάνει το ΚΚΕ για την αυτοπρόσωπη παρουσία, ως τη μόνη που μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο, επιβεβαιώνονται και από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, αλλά και τις έκτακτες κυβερνητικές ρυθμίσεις. Αναφέρθηκε, τέλος, στα προβλήματα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει σχετικά με τις προξενικές αρχές και υπηρεσίες, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα ζητήματα εξυπηρέτησης του κόσμου.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη ο Διονύσης Πρωτόπαπας, γενικός σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων β', ο οποίος ενημέρωσε για την επιχειρηματική δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα. Στο τέλος της συνάντησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δώρισε στον πρόξενο το λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής» με τα χαρακτικά του σπουδαίου κομμουνιστή καλλιτέχνη Γ. Βαρλάμου, ενώ ο γενικός πρόξενος του χάρισε με τη σειρά του ένα συμβολικό τεχνούργημα με κλαδί ελιάς.

Στο Μουσείο του Οντάριο

RIZOSPASTIS

Την ευκαιρία να θαυμάσει σπάνια αρχαιολογικά και φυσικά εκθέματα που φιλοξενούνται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο (Royal Ontario Museum) είχε χτες το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Στις ΗΠΑ οι επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης συνεχίζεται ως εξής:

Το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Καναδά), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναμενόταν να συναντηθεί με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας, και να μιλήσει σε συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ.

Στις ΗΠΑ

Αύριο, Παρασκευή 26 Απρίλη:

  • Θα συναντηθεί με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon».

Το Σάββατο 27 Απρίλη:

  • Θα επισκεφτεί την Αστόρια και θα περιοδεύσει σε καταστήματα Ελλήνων ομογενών, θα συναντηθεί με το ΔΣ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και στις 19.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ