ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΣΥΡΙΖΑ
Οπαδός της υποχρηματοδότησης της Υγείας, όπως και η ΝΔ

Μικρότερες και από τις σημερινές οι κρατικές δαπάνες που προτείνει ο Στ. Κασσελάκης

Με «αβάντα» στους ομίλους της Υγείας για ενίσχυση της κερδοφορίας που τους αποφέρει η εκμετάλλευση του πιο σημαντικού αγαθού, της Υγείας, ισοδυναμούν τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο «Open» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, για μείωση των κρατικών δαπανών για το δημόσιο σύστημα Υγείας, όχι μόνο κάτω απ' τα όσα ψηφοθηρικά προβλέπει το πρόγραμμα του κόμματός του, αλλά και κάτω απ' τη σημερινή ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση!

Αφού κατακεραύνωσε την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, με κάτι ...λεβέντικα του τύπου «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Υγεία να είναι ένα παρακλάδι του καπιταλισμού», προσπερνώντας και τις δικές τους ευθύνες για το σημερινό χάλι στην Υγεία, έριξε το «παρασύνθημα» λέγοντας πως οι δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ», δηλαδή κάτω και από αυτά τα σημερινά επίπεδα που έχουν οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες Υγείας σε αυτήν την τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, μετά την πανδημία οι δαπάνες για την Υγεία έχουν διαμορφωθεί περίπου στο 5,7% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο θα ανοίξει περισσότερος χώρος για τους εμπόρους της Υγείας, καθώς θα ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος.

ΚΚΕ: «Κλείνει το μάτι στους εμπόρους της Υγείας»

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τη στιγμή που οι υγειονομικοί και οι ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων βιώνουν μια τραγική κατάσταση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται επί της ουσίας να προτείνει "πάγωμα" ή και μείωση των δαπανών για την Υγεία. Αυτό σημαίνει η πρότασή του για κρατικές δαπάνες "τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ", ενώ σήμερα είναι περίπου στο 5,7%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και είναι αυτό που οδήγησε το δημόσιο σύστημα Υγείας σε κατάρρευση υπό το βάρος της πανδημίας.

Πρόκειται για "κλείσιμο του ματιού" στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας, καθώς, αν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι κρατικές δαπάνες, θα "ανοίξει" περισσότερος χώρος για αυτούς, αλλά και θα ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος. Για ακόμη μια φορά, ο κ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε πως αν δεν υπήρχε, τότε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρουν».

Σοβαρό επεισόδιο με γρονθοκοπήματα στη Βουλή

Πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» επιτέθηκε σε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης. Τις απαράδεκτες ενέργειες καταδίκασε ο Θ. Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ

Σοβαρό επεισόδιο με προπηλακισμούς μεταξύ βουλευτών έγινε χτες στη Βουλή, με τον πρ. βουλευτή των «Σπαρτιατών» (νυν «ανεξάρτητο») Κ. Φλώρο να γρονθοκοπεί τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Β. Γραμμένο.

Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση ασυλίας του Κυρ. Βελόπουλου, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω ψευδούς λογαριασμού σε κοινωνικό δίκτυο που είχε υποβάλει αξιωματικός ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού. Αντιδρώντας σε αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτα, ο Κ. Φλώρος, του οποίου ο πατέρας είχε κάνει τη μήνυση στον Βελόπουλο, ζήτησε τον λόγο στην Ολομέλεια, ωστόσο ο κανονισμός δεν το επέτρεπε και δεν του δόθηκε.

Κατά πληροφορίες, ακολούθησαν λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Φλώρου και Γραμμένου και προσβολές, ενώ όταν βγήκαν από την Ολομέλεια ο Φλώρος του επιτέθηκε, τον έπιασε από τον λαιμό, τον γρονθοκόπησε και τον έριξε στο πάτωμα. Ο Γραμμένος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Αργότερα, ο Κ. Φλώρος προσήχθη από τη φρουρά της Βουλής και οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου στη ΓΑΔΑ, καθώς, όπως έκρινε ο πρόεδρος της Βουλής, παρέβη το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο αποτελεί κακούργημα η βιαιοπραγία εναντίον βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Το βράδυ η Εισαγγελία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για κακουργηματική πράξη και οδηγήθηκε ξανά στη ΓΑΔΑ, μέχρι να απολογηθεί.

Θ. Παφίλης: Απαράδεκτες ενέργειες, «γνωστοί» οι δράστες

Απαράδεκτες ενέργειες, που δείχνουν και το ποιόν αυτών που τις κάνουν, χαρακτήρισε τις πράξεις ξυλοδαρμού και υβρεολόγιου στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση στη Βουλή. Θύμισε ότι «έχουμε ξαναζήσει τέτοιες στιγμές και μάλιστα με μεγάλη ανοχή μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο, επί Χρυσής Αυγής, την περίοδο της ανόδου».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι φασιστικές ή οι κρυπτοφασιστικές οργανώσεις, απ' ό,τι αποδείχθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ, δεν αντιμετωπίζονται νομικά ή και νομικίστικα. Η πρώτη δήλωση το βράδυ του κ. Στίγκα ήταν "ευχαριστούμε τον Κασιδιάρη για τη βοήθεια που μας παρείχε σε αυτές τις εκλογές" κ.λπ. Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να γίνει; Να έρθει με τη φωτογραφία του στην μπλούζα;».

Αποδεικνύεται, όπως τόνισε, από την ίδια την πραγματικότητα, ότι «η ακροδεξιά είναι εφεδρεία του συστήματος (...) Την ακροδεξιά και τον φασισμό τον ανέστησε και τον θρέφει η ίδια η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, με την αναθεώρηση της Ιστορίας, τον αισχρό αντικομμουνισμό, που ξεπερνάει και τις πιο δύσκολες εποχές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εμείς λέμε ότι ο φασισμός και η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζονται με νομικά τερτίπια, αλλά πρέπει ο λαός να τον τσακίσει. Και αυτός μπορεί να τον στείλει εκεί που ανήκει, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας». Στηλίτευσε, τέλος, την εργαλειοποίηση της θρησκευτικής πίστης που έχει ένας κόσμος, για πολιτικά οφέλη.

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ανακοινώθηκαν τα κόμματα, εκτός οι «Σπαρτιάτες»

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη ανακοινώθηκαν από τον Αρειο Πάγο. Πρόκειται για 31 συνολικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» δεν πήρε το «πράσινο φως» μετά την πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, με τον Αρειο Πάγο να κρίνει ότι ο φυλακισμένος ναζί Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός του. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικείου, που θα κρίνει το κοινοβουλευτικό μέλλον των «Σπαρτιατών», όπως και την τύχη των 12 εδρών που κατέχουν. Ακόμη, 14 κόμματα δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ