ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
Στάχτη στα μάτια των λαών και των αγωνιζόμενων αγροτών

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Η όλη διαδικασία για τη λεγόμενη αναπροσαρμογή της ΚΑΠ 2023 - 2027 και την τροποποίηση των κανονισμών της επιχειρεί - υπό το βάρος των πρωτόγνωρων πανευρωπαϊκών αγροτικών κινητοποιήσεων - να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών, ενώ ταυτόχρονα αφορά τους όρους ενός νέου προσωρινού συμβιβασμού ανάμεσα σε αντικρουόμενα καπιταλιστικά συμφέροντα. Δεν γίνεται με κριτήριο την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ούτε την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα.

Γι' αυτό, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση των κανονισμών της ΚΑΠ (π.χ. αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, ευελιξία στα μέτρα της αμειψισποράς και της κάλυψης των εδαφών σε ευαίσθητες περιόδους, εξαίρεση των αγροτών με καλλιέργειες έκτασης μικρότερης των 100 στρεμμάτων από ορισμένες δεσμεύσεις, κ.λπ.) απέχουν έτη φωτός από τα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων».

Αυτά σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τη συζήτηση σχετικά με την τροποποίηση της ΚΑΠ, στην οποία τοποθετήθηκε με λευκό, με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μόνο χειρότερη γίνεται. Το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Γιατί η ΚΑΠ συναποφασίζεται και υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με κριτήριο την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων, στις συνθήκες της διεθνοποιημένης αγοράς και με βάση την γκριζοπράσινη στρατηγική της ΕΕ. Είναι αυτή που οδηγεί σε μεγαλύτερο έλεγχο της αγροτικής παραγωγής από τα μονοπώλια, σε αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής που προέρχεται από Ενέργεια, βιομηχανικές εισροές και φόρους, σε ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων και σε ξεκλήρισμα ενός σημαντικού αριθμού βιοπαλαιστών αγροτών.

Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισε την τρέχουσα ΚΑΠ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Οκτώβρη του 2020, αλλά και με τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του αναδείκνυε ότι αυτή βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, στην παραμονή τους στο χωράφι και στον στάβλο τους. Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές από όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) όχι μόνο την υπερψήφισαν αλλά πανηγύριζαν κιόλας, ότι δήθεν με την ψήφο τους εξασφάλισαν το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.

Η θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ την οποία ξεσήκωσε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το φθινόπωρο του 2023, επιβεβαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, στις πλατείες των πόλεων, έζωσαν ακόμα και τα κτίρια της ΕΕ, ανάμεσά τους και το Ευρωκοινοβούλιο. Σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, σε άλλες χώρες, και βεβαίως στην Ελλάδα, οι αγρότες βγήκαν μαζικά στον δρόμο με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δίκαια αιτήματα για:

- Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, εξασφάλιση φτηνών λιπασμάτων, ζωοτροφών και άλλων πρώτων υλών, κ.λπ.

- Εγγυημένες από το κράτος τιμές στα αγροτικά προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν στον αγρότη εισόδημα επιβίωσης.

- Πλαφόν στις τιμές των ειδών διατροφής στα σούπερ μάρκετ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους.

- Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Πλήρη στελέχωση όλων των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

- Εργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής, χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες και εκτροφές που έχουν απώλεια παραγωγής, καθώς και σε προϊόντα γεωργικής, κτηνοτροφικής και μελισσοκομικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος τους και η ΕΕ. Ολο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος είναι η λαϊκή αντεπίθεση, η κοινωνική συμμαχία, ο οργανωμένος αγώνας για να μπει άμεσα φρένο σε νέες επιθέσεις, στην πορεία για ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής.

Το ΚΚΕ δεν συνηγορεί σε κανενός είδους αυταπάτες. Καλεί τους αγροτοπαραγωγούς σε αγωνιστική συμπόρευση, και στις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 του Ιούνη και στους δρόμους της διεκδίκησης για δυναμική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μαζέψει η κυβέρνηση τα αγροτοδικεία και τις καταδίκες

Οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται, επισημαίνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την καταδίκη 4 αγροτών σε αγροτοδικείο στην Καρδίτσα, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις τον Γενάρη του 2020 με αιτήματα επιβίωσης και για τη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων, λίγους μήνες πριν τις μεγάλες πλημμύρες από τον «Ιανό».

Η ΕΠ Θεσσαλίας τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται να ικανοποιήσει τα ζωτικής σημασίας αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, επιχειρεί και μέσα από τα αγροτοδικεία να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη αγροτιά, για να σταματήσει τους αγώνες της ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της και στην ΚΑΠ της ΕΕ, που δημιουργούν και οξύνουν τα αγροτικά προβλήματα. Ομως οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη επιβίωσης, όπως έδειξαν και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα, που κορυφώθηκαν με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Την αγωνιστική αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έχει την ευκαιρία να δηλώσει ο αγροτικός κόσμος της Καρδίτσας, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας και με την ψήφο του στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Μια ψήφος που για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να δοθεί στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει με συνέπεια αυτήν την αντιλαϊκή, καταστροφική πολιτική, και βρίσκεται πάντα και παντού μαζί με τους αγρότες στους αγώνες τους».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο «νέος σερίφης» πέρασε από την Αλεξανδρούπολη

«Παιδιά, έχετε ακούσει τα νέα; Υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη». Με αυτή την ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ενημέρωσε ο λογαριασμός της Διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική για την τελευταία επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη. Και πρόσθεσε: «Η μονάδα έφτασε για μια τακτικά προγραμματισμένη εναλλαγή δυνάμεων για να παρέχει στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους μας στην περιοχή μια καλά προετοιμασμένη, παγκοσμίως έτοιμη δύναμη, που προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Επιχειρήσεις σαν τις παραπάνω επαναλαμβάνονται ολοένα και πιο συχνά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η τελευταία αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην κλίμακα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στην υποστήριξη, καθώς διευκόλυνε την υποδοχή, τη στάθμευση και τη μετακίνηση της πρώτης "βαριάς" ταξιαρχίας στην Ελλάδα στις 11 Μαρτίου 2024».

* * *

Πάνω από 3.000 «κομμάτια» στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από το φορτηγό πλοίο «Leroy A. Mendoca» για την εκ περιτροπής ανάπτυξη της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Μάχης (3rd Armored Brigade Combat Team - ABCT) της 4ης Μεραρχίας Πεζικού στην Ευρώπη, από την 16η Ταξιαρχία Υποστήριξης και την 598η Ταξιαρχία Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού, με τη συμβολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στον εξοπλισμό που ξεφορτώθηκε και μεταφέρθηκε, περιλαμβάνονταν οχήματα μάχης «Bradley», ελαφρά τακτικά οχήματα, οχήματα παντός εδάφους με προστασία από ενέδρες και νάρκες όπως και άρματα «M1 Abrams».

Οπως σημειώνει ο Αμερικανικός Στρατός, «ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί σε πολλαπλές τοποθεσίες για τη δημιουργία ταχείας μαχητικής ισχύος για την αποτροπή πιθανής επίθεσης και την καθησύχαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Η 3η ABCT της 4ης Μεραρχίας Πεζικού διαθέτει επτά τάγματα με περισσότερους από 3.500 στρατιώτες που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα φορτία που ξεφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη στάλθηκαν μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Ενας ακόμα Αμερικανός αξιωματικός, υπεύθυνος της λιμενικής επιχείρησης της 3ης ABCT, δήλωσε ότι η συνεργασία των αμερικανικών και των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν «απαραίτητος όρος» για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής, λόγω του μεγέθους της μονάδας και του εξοπλισμού της. «Για πρώτη φορά, μια ολόκληρη ομάδα μάχης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας κινείται μέσω του συγκεκριμένου λιμανιού», είπε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξή της «είναι πολύ απαιτητική σε πόρους».

* * *

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η συγκεκριμένη επιχείρηση απέδειξε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μια «κορυφαία πύλη εισόδου» στη Νότια Ευρώπη: «Από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, η Ελλάδα αποτέλεσε βασικό γεωστρατηγικό κόμβο για την ταχεία ανάπτυξη προσωπικού και εξοπλισμού στο σημείο ανάγκης». Ακόμα, τονίζεται πως πέρα από τις ΗΠΑ, το λιμάνι έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η διοικητής του λόχου «Δέλτα», του 588ου Τάγματος Μηχανικού της 3ης ABCT, δήλωσε ακόμα πως η 3η ABCT είναι «μια πολύ ικανή και θανατηφόρα ταξιαρχία, που είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα». Οντως, στο «παλμαρέ» της η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί 4 φορές σε διάστημα επτά ετών στο Ιράκ, ενώ το 2014 αναπτύχθηκε στο Κουβέιτ, πριν επιστρέψει το 2019 στο Ιράκ και στη Συρία. Στο μεταξύ, εγκαταστάθηκε το 2016 στην Πολωνία ως τμήμα της Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας του ΝΑΤΟ το 2016. Πρόσφατα, η ταξιαρχία κλήθηκε και πάλι να αναλάβει δράση στην Ευρώπη για την υποστήριξη της επιχείρησης «Assure, Deter and Reinforce» από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022 και πάλι το 2024.

* * *

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά» έχει παραδώσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα πολεμικά τους σχέδια το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και τις εγκαταστάσεις του ελληνικού στρατού, με την υπογραφή της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων που συναινούν για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη ολοένα και περισσότερο στόχο για τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ