ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κινητικότητα για έναρξη ισραηλινής χερσαίας επίθεσης και στη Ράφα

Παγκόσμια φρίκη για τους ομαδικούς τάφους γύρω από νοσοκομεία στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Με φόντο το νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στο κράτος του Ισραήλ, ύψους περίπου 26 δισ. δολαρίων, το οποίο επικυρώθηκε χθες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εντείνονται κινήσεις και διεργασίες που δείχνουν ότι πλησιάζει η έναρξη της προαναγγελθείσας χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη νότια παλαιστινιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η επίθεση αυτή θα σημάνει νέα κλιμάκωση στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, καθώς στη Ράφα βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται η νέα εντολή του ισραηλινού στρατού για τη μεταφορά δύο ταξιαρχιών εφέδρων από το βόρειο Ισραήλ στη Γάζα για «στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες που καταγράφουν την ανάπτυξη χιλιάδων σκηνών κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Αλλες δορυφορικές φωτογραφίες, τις οποίες επικαλέστηκε και το πρακτορείο «Αssociated Press», δείχνουν χιλιάδες σκηνές δυτικά της πόλης Χαν Γιούνις.

Νωρίτερα, πηγές σε αραβικές χώρες ανέφεραν ότι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστησαν μεγάλες σκηνές σε περιοχή μεταξύ Ράφα και Χαν Γιούνις, αλλά και στην περιοχή Μουάσι, βορειοδυτικά της Ράφα, για να «φιλοξενήσουν» τους υπό συνεχή διωγμό εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αμάχους.

Αμερικανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το «Axios» ανέφεραν επίσης ότι οι Ισραηλινοί παρουσιάζοντας το σχέδιο επίθεσης στη Ράφα έκαναν λόγο για «αργή και σταδιακή επιχείρηση από συνοικία σε συνοικία» και όχι για «ολοκληρωτική εισβολή».

Επιπλέον, χθες μετέβη με μυστικότητα στο Κάιρο ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Χ. Χαλεβί, μαζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, συναντώντας Αιγύπτιους ομολόγους τους. Στο επίκεντρο φέρεται ότι τέθηκαν τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για επικείμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Σύμφωνα με το «Axios», οι Αιγύπτιοι επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για κύμα δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων προς την Αίγυπτο, παρά τον φράχτη που έχουν ενισχύσει εδώ και μήνες για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Αιγύπτιοι φέρεται ότι προειδοποίησαν τους Ισραηλινούς για τις σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια επιχείρηση στη Ράφα, και ειδικά τα σχέδια του ισραηλινού στρατού να αναλάβει τον έλεγχο του μεθοριακού διαδρόμου «Φιλαδέλφεια», μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

Οι Χαλεβί και Μπαρ συζήτησαν επίσης με τους ομολόγους τους τις προσπάθειες για απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας, ζητήματα που έχουν «κολλήσει» εδώ και βδομάδες.

Στο φόντο αυτών των κινήσεων, η Χαμάς δημοσιοποίησε χτες βίντεο με τον 23χρονο Αμερικανοϊσραηλινό όμηρο Χερς Γκόλντμπεργκ Πόλιν να κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για το γεγονός ότι εδώ και 201 μέρες παραμένει αιχμάλωτος.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πακέτο των 26 δισ. για το Ισραήλ

Νέα ώθηση στην ισραηλινή δολοφονική μηχανή δίνει η έγκριση από την αμερικανική Γερουσία των 26 δισ. δολαρίων στρατιωτικής και άλλης «βοήθειας» στο κράτος - δολοφόνο.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο υπεγράφη αμέσως από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο της παρέμβασης στις ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ η Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε την παραίτηση του Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον εξολοκλήρου υπεύθυνο για τις τωρινές εξελίξεις.

Πάνω από 110.000 θύματα, τεράστιες καταστροφές

Στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 201 μέρες ισραηλινών επιθέσεων οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 34.262 και οι τραυματίες τους 77.229, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Την ίδια μέρα το Γραφείο Τύπου της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει καταστροφές αξίας τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων, καθώς έχουν πληγεί μεταξύ άλλων 380.000 οικιστικές μονάδες, 412 σχολεία και πανεπιστήμια, 556 τεμένη, 3 εκκλησίες, 20 αρχαιολογικοί χώροι, 32 νοσοκομεία, 53 Κέντρα Υγείας, 126 ασθενοφόρα κ.λπ.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πάνω από 76.000 βόμβες, όσες δηλαδή έριξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ μέσα σε 6 χρόνια από την ιμπεριαλιστική εισβολή του 2003...

Ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους

Οι καταστροφές αυτές, σε συνάρτηση με τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και τους νέους ομαδικούς τάφους που εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στο Νοσοκομείο «Νάσερ» της πόλης Χαν Γιούνις, έκαναν προχτές βράδυ τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, να ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τους ομαδικούς τάφους. Θύμισε ότι οι επιθέσεις σε νοσοκομεία απαγορεύονται, καθώς - υποτίθεται - προστατεύονται από ειδικό νομικό καθεστώς σε περίοδο πολέμου.

Αντίστοιχα, και η Νότια Αφρική απαίτησε τη διεθνή διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας.

Ακολούθησε χτες υποκριτική ανακοίνωση της ΕΕ, μέσω εκπροσώπου της, ότι θέλει να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη» έρευνα μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στα δύο κύρια νοσοκομεία της Γάζας, ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «βαθιά ανησυχητικές αναφορές»...

«Μεταρρυθμίσεις» ανακοινώνει η Παλαιστινιακή Αρχή

Το ίδιο διάστημα ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουστάφα, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από την Παλαιστινιακή Αρχή, ανακοίνωσε πακέτο «μεταρρυθμίσεων», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα ενισχύσει τη διαφάνεια, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, θα αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα που θα βελτιώσουν τα συστήματα Υγείας και Εκπαίδευσης και θα ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγους μήνες μετά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ για μια «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή», που θα μπορέσει να συμμετάσχει σε «διαπραγματεύσεις» για «μονοπάτι» που θα ανοίξει (κάποτε...) τον δρόμο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους - ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» προτεκτοράτου που δεν έχει καμία σχέση με την πάλη των Παλαιστινίων για ελεύθερη πατρίδα, με βάση τις δεκάδες σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Τζαμάικα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναγνώρισε και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Ακολουθεί έτσι το παράδειγμα άλλων 140 χωρών που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίησή του.

Επιπλέον, χτες η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τη συνεργασία με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά τη γνωμοδότηση ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ η οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για υπαλλήλους της UNRWA που συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ.

Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Γάζα και τις διμερείς σχέσεις. Με αυτήν την αφορμή θα συμμετάσχει επίσης και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Ριάντ.

Νέες ισραηλινές επιθέσεις και στη Δυτική Οχθη

Στο μεταξύ εντείνεται η ισραηλινή κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Χτες στρατιώτες πυροβόλησαν στο κεφάλι και σκότωσαν την 20χρονη Παλαιστίνια Μαϊμούνα Αμπντέλ Χαμίντ Χαρασίχ. Οι στρατιώτες την πυροβόλησαν κοντά στο χωριό Μπέιτ Αϊνούν, βόρεια της Χεβρώνας, και στη συνέχεια εμπόδισαν τη μεταφορά της σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να πεθάνει λίγη ώρα μετά τον τραυματισμό της.

Επίσης, στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας, ισραηλινά στρατεύματα επιτέθηκαν σε κατοίκους με τη χρήση αληθινών σφαιρών, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 3 Παλαιστινίων.

Προηγήθηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, εισβολή του στρατού στην πόλη Αλ Σάμου και στο χωριό Τάμπκα, νότια της Χεβρώνας.

Τέλος, στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ εισήλθαν και χτες εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι, υπό την προστασία της αστυνομίας, και χωρισμένοι σε ομάδες έκαναν προκλητικές κινήσεις σε όλο τον χώρο, μεταξύ τους και ταλμουδικές ιεροτελεστίες.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Νέα κλιμάκωση στις συγκρούσεις

Συνεχίστηκε χτες η νέα επικίνδυνη όξυνση των συγκρούσεων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, απαντώντας στις συνεχείς ισραηλινές επιδρομές και στις στοχευμένες δολοφονίες στελεχών της και αμάχων (όπως πρόσφατα ενός 12χρονου παιδιού και μιας 52χρονης), εξαπέλυσε χτες δεκάδες ρουκέτες «Κατιούσα» προς το βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

Μερικές ώρες αργότερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ σε νότιο και ανατολικό Λίβανο είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε 7 μήνες την εξολόθρευση των μισών διοικητών της οργάνωσης. Επισκεπτόμενος τη Βόρεια Διοίκηση του στρατού, στο Σαφίντ, ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι οι άλλοι μισοί διοικητές της Χεζμπολάχ «κρύβονται στον νότιο Λίβανο ή τον εγκαταλείπουν στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού».

Σε επακόλουθη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι σε επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και μονάδων του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκαν περίπου «40 στόχοι», στο πλαίσιο προσπάθειας «καταστροφής υποδομών» της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Ασφαλείας, υποστράτηγο Ιλίας Αλ Μπισάρι, να επικοινωνήσει με τις συριακές αρχές για να συζητήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς και υποδοχής Σύρων κρατουμένων, προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στις φυλακές της χώρας. Τον Δεκέμβρη του 2023 οι Σύροι κρατούμενοι έφταναν το 28,7% του συνόλου των κρατουμένων.

Το ίδιο διάστημα το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι τις τελευταίες βδομάδες το Ιράν μείωσε «σημαντικά» τη στρατιωτική παρουσία στη Συρία μετά τα ισραηλινά πλήγματα, κάνοντας λόγο για «αναδιάταξη δυνάμεων» στη Δαμασκό και στη νότια Συρία, μέχρι τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

Ιρανικές αντιδράσεις για τις νέες κυρώσεις

Στο Ιράν, μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε προχτές το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε δύο ιρανικές εταιρείες και σε τέσσερις Ιρανούς για «κυβερνοεπιθέσεις» και «κακόβουλες ενέργειες» στον κυβερνοχώρο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί «απέρριψε και καταδίκασε σθεναρά τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον ατόμων και ιρανικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον Καναανί, οι ΗΠΑ «κατηγορούν πρόσωπα και ιρανικούς θεσμούς χωρίς καμία βάση» προκειμένου, όπως είπε, να εκτρέψουν την προσοχή «από το κύμα των επικρίσεων σε όλο τον κόσμο εναντίον της πολιτικής απεριόριστης υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς στον πόλεμό του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Επίσης χτες, σε κοινή τους ανακοίνωση Ιράν και Πακιστάν ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι στοχοποίησε «παρανόμως» γειτονικές του χώρες και ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις. Η κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε από το πακιστανικό ΥΠΕΞ, μετά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πακιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος χτες συνέχισε την ασιατική του περιοδεία, πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Σρι Λάνκα.

Πριν μια βδομάδα οι ΗΠΑ και η Βρετανία έγιναν οι πρώτες «δυτικές» χώρες που αύξησαν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεση αντιποίνων που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ στις 13 και 14 Απρίλη, θέτοντας στο στόχαστρο «το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη χαλυβουργία και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ