ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του «δικαστικού χάρτη»

Προχώρησαν χτες σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα

Με πανελλαδική απεργία οι δικαστικοί υπάλληλοι καταδίκασαν χτες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» του «δικαστικού χάρτη», που περιλαμβάνει την κατάργηση και τη συγχώνευση μιας σειράς δικαστικών υπηρεσιών, απαιτώντας την απόσυρσή του. Στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μετέφερε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας και της Εύβοιας συγκεντρώθηκαν αρχικά στην παλιά Βουλή και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία στο Σύνταγμα, όπου συνάντησαν τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Θήβα, Αιτωλοακαρνανία). «Οχι στην κατάργηση των υπηρεσιών, θέλουμε προσλήψεις και αύξηση μισθών», απαίτησαν, ενώ κατήγγειλαν τη μεγάλη υποστελέχωση: «Ενας υπάλληλος, τρία τα κενά, άλλο δεν βγαίνει έτσι η δουλειά».

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης (Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας και Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων), καθώς επίσης και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε έξω από τη Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. «Είναι μια απάντηση στον υπουργό που αναζητά συναίνεση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων των δικαστηρίων», ενώ βαφτίζει «εκσυγχρονισμό» το να δουλεύει ένας υπάλληλος για δουλειά που χρειάζεται τρεις και να γίνεται η Δικαιοσύνη όλο και πιο απρόσιτη για τον λαό. «Αν πραγματικά θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη Δικαιοσύνη, να μείνουν ανοιχτά όλα τα δικαστήρια, να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό», είπε. «Το νομοσχέδιο αυτό έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή της ΕΕ, που όλα τα ζυγίζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους», υπογράμμισε και εξήγησε πως η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είναι κοινό μας αίτημα να μην μπουν περαιτέρω εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη», τόνισε η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Οσο για την «επιτάχυνση» στην απονομή Δικαιοσύνης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, σχολίασε ότι οι εργαζόμενοι τη γνωρίζουν καλά, καθώς οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια και ποινικοποιούνται. «Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός του καθημερινού αγώνα», κατέληξε.

Την απαίτηση των δικηγόρων να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που δυσκολεύει την πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την προσέλκυση «επενδυτών», μετέφερε η Βάγια Γκουνέλα, από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

«Σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι λένε ένα μεγάλο "όχι" σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται "δικαστικός χάρτης"», είπε ο Ανέστης Προυσανίδης, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε όλη τη χώρα. «Χωρίς εσάς δεν λειτουργεί έδρα, χωρίς εσάς δεν λειτουργεί δικαστήριο, χωρίς εσάς δεν λειτουργεί δικαστική υπηρεσία», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα. Στον χαιρετισμό του δεν άφησε ασχολίαστη την έντονη παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας στην κινητοποίηση και απαίτησε να μπει τέρμα στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των δικαστικών διερμηνέων

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της πολύμηνης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα παραχωρήσει το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος). Το Σωματείο με την πρωτοβουλία του έχει σκοπό να αναδείξει τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί διερμηνείς: Τις τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα να τους οφείλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από απλήρωτα δεδουλευμένα των ετών 2022 - 2024. Το εξευτελιστικό ύψος της αμοιβής (11,74 ευρώ για κάθε άτομο στην ανάκριση, 17,61 ευρώ για τη διερμηνεία στο ακροατήριο έως τις 3 μ.μ. και 35,22 ευρώ σε περίπτωση υπέρβασης ωραρίου, με δικαίωμα αμοιβής μόνο για μία δίκη τη μέρα). Την παντελή έλλειψη εργασιακού πλαισίου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας δικαιώματος Ασφάλισης.

  • Την άμεση και ολοσχερή εξόφληση των απλήρωτων δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων της Αττικής και την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων έχει ζητήσει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Στην περιθωριοποίηση οδηγούνται τυφλοί, από την ακρίβεια και τη διάλυση κοινωνικών δομών

Από την παρέμβαση της Σεμίνας Διγενή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

«Οι τυφλοί της χώρας και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χτυπιούνται πολλαπλά από την πολιτική της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, της αποσάθρωσης των δημόσιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αλμάτων, των κατακτήσεων της επιστήμης, η ανεργία περισσότερο από ποτέ περιθωριοποιεί και καταρρακώνει ιδιαίτερα τους νέους τυφλούς, αντί να τους βοηθάει με τις δυνατότητες που έχει».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των τυφλών, αναδεικνύοντας τα πολύ σοβαρά προβλήματα στον τομέα της πρόληψης της αναπηρίας, της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης.

Υπογράμμισε πως είναι ισχυρό το χτύπημα που έχουν καταφέρει στις ζωές τους η φτωχοποίηση, το σμπαράλιασμα του συστήματος Υγείας με το νέο ΕΣΥ της εμπορευματοποίησης και τη διάλυση των σχολών τυφλών.

«Προκαλεί τρόμο η περίπτωση να χαθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα στην Καλλιθέα, και στη Θεσσαλονίκη. Εν έτει 2024, με την τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια άλματα και να ανοίγει νέες δυνατότητες, οι τυφλοί που δουλεύουν σήμερα ως μισθωτοί, είναι λιγότεροι απ' το 1/10 των τυφλών που δούλευαν πριν 40 χρόνια. 1.400 τότε, σήμερα το πολύ 100», υπογράμμισε.

Επίσης, μετέφερε στη Βουλή τις καταγγελίες της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών», ότι ίδιο το σωματείο των τυφλών εμπορεύεται τη γραφή Braille, καθώς η εκμάθησή της γίνεται επί πληρωμή, σε νέα παιδιά που τρέχουν να πάρουν μία πιστοποίηση μπας και μετρήσει και πιάσουν πιο εύκολα δουλειά. Τόνισε ότι οι τυφλοί που γνωρίζουν γραφή Braille είναι λιγότεροι από ποτέ, ενώ η παραγωγή βιβλίων περιορίζεται μόνο στα σχολικά.

Η Σεμίνα Διγενή μετέφερε συγκεκριμένα αιτήματα που διατυπώνουν αυτοί οι άνθρωποι για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Ακόμη, υπογράμμισε πως προκαλεί οργή στον χώρο των τυφλών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, ότι 25 χρόνια μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το παλιό κτίριο της σχολής τυφλών, το Αμπέτειο, στην Καλλιθέα παραμένει αναξιοποίητο, γιατί δεν δόθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν τα απαραίτητα έργα ανακαίνισης για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της εν γένει λειτουργίας και αναβάθμισης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Επίσης 60 χρόνια μετά τη λειτουργία της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης, είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν έλυσαν τόσα χρόνια το ιδιοκτησιακό της Σχολής, ενώ κάποιοι έφτασαν σήμερα στο σημείο να διαφημίζουν την ευαισθησία της Εθνικής Τράπεζας, που θα πληρώσει την ανακαίνιση ενός μέρους των εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Νέα αγωνιστική πρωτοβουλία την Τρίτη 30 Απρίλη

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία» και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε κινητοποίηση την Τρίτη 30 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις για το οξυμένο πρόβλημα των ελλείψεων σε αίμα που βάζουν σε κίνδυνο εκατοντάδες ζωές, καλούν «να διαδηλώσουμε και να ζωγραφίσουμε για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, για τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, ενάντια στο σμπαράλιασμα των παιδιατρικών νοσοκομείων, ενάντια στην υποθεραπεία και υπομετάγγιση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για το δικαίωμα στη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ