Από τη διαμαρτυρία στην Πάτρα για το «ατύχημα» σε σούπερ μάρκετ |
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τις τελευταίες δύο βδομάδες δέκα εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα», φέρνοντας στην επιφάνεια την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.
Στο παραπάνω κατάστημα, μετά το «ατύχημα» έσπευσε το ΕΚΑΒ προκειμένου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη γυναίκα, ενώ περαστικοί αντίκρισαν τους διασώστες του Κέντρου και ρώτησαν τι έχει συμβεί, για να ενημερωθούν από εργαζόμενους και άλλο κόσμο τι συνέβη.
Την οργή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας για το νέο αυτό περιστατικό, ενώ προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της επιχείρησης.
Απαίτησε να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας, πραγματοποιώντας εντατικούς ελέγχους σε κάθε χώρο δουλειάς, και κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν μαζικά στο συνδικάτο, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καταγγέλλοντας οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εργοδοσίας σε κάθε χώρο δουλειάς, να μη δέχονται θυσίες για τα κέρδη των εργοδοτών. Θυμίζει, μάλιστα, ότι η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αυτή που «που θεωρούσε κόστος να δίνει διάλειμμα στους εργαζόμενους, που τους αναγκάζει να στέκουν όρθιοι στα ταμεία και όχι να κάθονται σε σκαμπό, για να δείχνουν πάντα διαθέσιμοι και ευέλικτοι, που αναγκάζει τους ταμίες να πληρώνουν παράνομα αδιευκρίνιστα ελλείμματα, που δίνει άδειες με το σταγονόμετρο, που οι εργαζόμενοί της δέχονται εν ώρα εργασίας απαράδεκτες και προσβλητικές συμπεριφορές».
Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε, αυτήν τη φορά στο Ναυπηγείο της Χαλκίδας, όταν εξαιτίας της σφοδρής εντατικοποίησης εργαζόμενος λιποθύμησε μέσα σε καλάθι γερανού σε ύψος δέκα μέτρων και χτύπησε το κεφάλι του ενώ δούλευε σχεδόν 12 ώρες!
Το περιστατικό κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Ευβοίας, το οποίο απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του περιστατικού.
Πρόκειται άλλωστε για «συμβάν» που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, που δείχνουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας είναι σκληρές, χωρίς μέτρα προστασίας και ουσιαστική φροντίδα των εργαζομένων που «σβήνουν» από την κούραση.
Και, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, «οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας ως αποτέλεσμα του 12ώρου (που είναι στην πραγματικότητα καθεστώς σε πολλούς χώρους δουλειάς), το άγχος, η εντατικοποίηση, αλλά και η ανύπαρκτη φροντίδα από την εργοδοσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (με γιατρό Εργασίας και όλο το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις βάρδιες, τα απαραίτητα διαλείμματα και την εφαρμογή της νομοθεσίας που ειδικά στη ναυπηγική βιομηχανία είναι πολύ συγκεκριμένη και αναλυτική) μπορούν - όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του συναδέλφου μας - να οδηγήσουν εργαζόμενους σε κατάρρευση την ώρα της δουλειάς».
Το Συνδικάτο αναδεικνύει και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου των Ναυπηγείων, αφού όπως σημειώνει η προέδρός του, «λειτουργώντας περισσότερο ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων, επιτέθηκε σε μέλος της διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου, ο οποίος εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας κατά την ώρα του ατυχήματος, επειδή αυτός ενδιαφέρθηκε για τον τραυματισμένο συνάδελφο και "τόλμησε" να ενημερώσει το Εργατικό Κέντρο για το συμβάν. Οι επιθέσεις και οι απειλές δεν πρέπει να στρέφονται ενάντια σε συναδέλφους που ενδιαφέρονται για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν ατυχήματα, αλλά ενάντια στην εργοδοσία που δεν παίρνει αυτά τα μέτρα».
Και, με αφορμή το νέο «ατύχημα», το κλαδικό συνδικάτο επαναφέρει την ανάγκη της διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και να πληθύνουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και ειδικά στο Ναυπηγείο να πληθύνουν οι έλεγχοι και του Λιμενικού.
«Δείχνουν επίσης ότι είναι υπερώριμο να διεκδικηθεί ουσιαστική και σε βάθος μελέτη της καταπόνησης των εργαζομένων, της επίδρασης των επαγγελματικών ασθενειών, από τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η ειδικότητα του ιατρού Εργασίας τείνει να εκλείψει σαν τέτοια ενώ στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν ιατροί η συμβολή τους είναι καθαρά τυπική με περιοδικές αραιές επισκέψεις», τονίζει το Συνδικάτο, ξεχωρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ειδικά στη ναυπηγοεπισκευή είναι απαραίτητο να γίνει πράξη το αίτημα για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για τους εργαζόμενους», και ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή των πενταμελών επιτροπών στους χώρους των Ναυπηγείων με ευθύνη του κράτους».
Αυτή η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να εκφραστεί στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη με χιλιάδες ψήφους εργαζομένων
Αποτέλεσε κλιμάκωση της μεγαλειώδους απεργιακής μάχης που δόθηκε στις 28 Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώθηκαν σ' ένα ορμητικό, μαχητικό ποτάμι, τηρώντας την υπόσχεση ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, βροντοφωνάζοντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και, παράλληλα, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους όλα αυτά που είναι σύγχρονα, αναγκαία και δυνατά για να ζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού όπως πραγματικά της αξίζει.
Η απεργία στις 17 Απρίλη έδωσε συνέχεια στον κοινό αγώνα των εργαζομένων, ανεξαρτήτως κλάδου, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών και της νεολαίας μας που έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να πείσει ότι είναι δυνατό να συνυπάρξουν οι ανάγκες των πολλών, αυτών που εργάζονται και παράγουν, με τα συμφέροντα των λίγων που άκοπα αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, εκμεταλλευόμενοι τα αποτελέσματα της δουλειάς των πολλών.
Συναντιούνται με τους κομμουνιστές στους ελπιδοφόρους δρόμους του αγώνα, παίρνουν ανάταση κι αισιοδοξία, πιστεύουν στη μεγάλη δύναμη που έχουν όταν βαδίσουν χέρι χέρι με τον διπλανό τους για όλα αυτά που τους ενώνουν, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Γιατί εκεί γεννιέται η πραγματική ελπίδα, η αισιοδοξία για το σήμερα και το αύριο: Στον δρόμο της καθημερινής πάλης και του αγώνα. Αυτή η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση στις δυνάμεις του ΚΚΕ σφυρηλατούνται στην καθημερινότητα, στους χώρους δουλειάς, στα αμφιθέατρα, στα σχολεία, στις γειτονιές. Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, με χιλιάδες ψήφους εργαζομένων και του δημόσιου τομέα, με πολύ δυνατό ΚΚΕ!
Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων.
Η ΑΣΥ πέτυχε νέα μεγάλη άνοδο σε ψήφους και κατέκτησε 4 έδρες, έναντι 5 του Ενιαίου, των παραταξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ που, όπως αναφέρει, «για χρόνια αποτελούν τους εκπροσώπους της εκάστοτε κυβέρνησης μέσα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου».
Σημειώνεται ότι πριν από 4 χρόνια η «Αγωνιστική Συσπείρωση» είχε λάβει 60 ψήφους και 1 έδρα. Οπως τονίζει, «με πρωτοπόρα δράση μέσα στην πανδημία και στη συνέχεια, κατάφερε σήμερα να επιτύχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα», προάγγελος της οριστικής ανατροπής του συσχετισμού υπέρ των εργαζομένων και σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο του Πειραιά.
Στο νοσοκομείο ψήφισαν 949 εργαζόμενοι, τα έγκυρα ήταν 910, με την ΑΣΥ να λαμβάνει 365 ψήφους και το Ενιαίο (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) 542.