ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Νέο ναυάγιο με ξεριζωμένους και τρία νεκρά παιδιά

Πρόσφυγες στη Χίο

INTIME NEWS

Πρόσφυγες στη Χίο
Τρία νεκρά κοριτσάκια ήταν ο τραγικός απολογισμός ναυαγίου προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Καρδάμυλα Χίου, καθώς οι ξεριζωμένοι των πολέμων και της φτώχειας συνεχίζουν να πληρώνουν με τη ζωή τους την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Ενα ακόμα έγκλημα - μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια.

Οπως έγινε γνωστό, την πληροφορία για το πολύνεκρο ναυάγιο έδωσαν τρεις άνδρες που διασώθηκαν και εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτοί ενημέρωσαν τις αρχές για την προσάραξη της βάρκας στην οποία επέβαιναν σε βράχια της περιοχής Αμπελάκια στα Καρδάμυλα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων κατατρεγμένων. Σκάφος του Λιμενικού διέσωσε από την περιοχή 14 άτομα (4 γυναίκες, 2 άνδρες και 8 ανηλίκους), ενώ βρέθηκαν και οι 3 σοροί.

Τα κορίτσια φέρεται να ανήκαν στην ίδια οικογένεια, ήταν ηλικίας 5, 7 και 10 ετών και εντοπίστηκαν νεκρά σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο στην περιοχή της Μαλαντρής. Σημειωτέον, η μάνα μαζί με άλλα δύο παιδιά της νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χίου.

Και ενώ μικρά παιδιά πνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Ολιβερ Βάρχελι συζήτησαν πώς η ΕΕ και η κάθε χώρα θα είναι φρούριο, με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με νέους φράχτες. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης τρίτων χωρών υπό προϋποθέσεις, όπως η ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, κάτι που αποτελεί πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Χίο
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στη Χίο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά των Καρδαμύλων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Χίο, στην πλατεία Βουνακίου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Με σύνθημα «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας των κερδών» οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, καταγγέλλοντας την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό νεκροταφείο για ξεριζωμένους από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στους οποίους συμμετέχουν. Κατήγγειλαν επίσης το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, βροντοφωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Η πορεία έφτασε στο λιμάνι, όπου συμβολικά έριξαν λουλούδια στη θάλασσα, στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών, και συνεχίστηκε στους δρόμους της Απλωταριάς, για να καταλήξει στην πλατεία.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Χριστίνα Παληού, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αριστείδης Μιχαλάκης, η γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ Ξένια Παπουρτζή, το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου και το Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων.

ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: «Δεν θέλουμε πια να μετράμε νεκρούς»

«Στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" η απάντηση και εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων! Δεν θέλουμε πια να μετράμε νεκρούς στα νερά του Αιγαίου. Το ναυάγιο στα Καρδάμυλα έρχεται να προστεθεί στην αιματηρή βάρβαρη λίστα των δεκάδων ναυαγίων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κάθε χρόνο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Γι' αυτό «υψώνουμε τη φωνή μας και καταδικάζουμε τον μεγάλο ένοχο, που είναι η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο έγκλημα στην Παλαιστίνη, που αρνούνται να στηθούν επιτροπές ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ, που θέλουν τα νησιά μας "αποθήκες ψυχών". Αυτό είναι το αποτέλεσμα των Συμφώνων της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα συμφωνούν και επικροτούν», συνεχίζει και προσθέτει: «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

Καταλήγοντας παραθέτει τους στίχους του Φώτη Αγγουλέ: «Βγήκαν πνιγμένοι στη στεριά και παραμορφωμένοι, πρησμένοι σαν τουμπιά και μελανοί, μα όσο κι αν το 'κρυψε η νυχτιά το δράμα τους να μη φανεί, το νόημα βγαίνει. Τον ξέρομε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία....».


ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ
Εξοργισμένοι οι πλημμυροπαθείς που αντί για 100% αποζημίωση καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ!

Ξεχειλίζουν η οργή και η αγανάκτηση των πλημμυροπαθών, όπως κατέδειξε η μαζική σύσκεψη για τις πλημμύρες που έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας το βράδυ της Τρίτης 9 Απρίλη, με τον κόσμο να είναι μέσα και έξω από την αίθουσα!

Εφτά μήνες μετά την καταστροφή και αντί για αποζημιώσεις στο 100%, καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ! Οι κυβερνώντες ακόμα τους μοιράζουν υποσχέσεις, αλλά χρήματα δεν έχουν για να καλλιεργήσουν, τα αναχώματα παραμένουν προβληματικά με κίνδυνο νέας πλημμύρας, το αρδευτικό δίκτυο είναι χαλασμένο και είναι αβέβαιο αν οι αγρότες θα μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια. Και για τα «κόκκινα» και τα «κίτρινα» σπίτια δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. Δύο χωριά είναι πλέον φαντάσματα (η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός) και τους κατοίκους τούς έχουν βάλει στην... αναμονή!

Πέρα από την οργή, έκδηλη είναι και η ανησυχία των πληγέντων ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο οι υποσχέσεις γίνονται λόγια του αέρα και πως θα ξεχαστούν από κράτος, κυβέρνηση και τοπικές αρχές.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των πλημμυροπαθών και στην πρώτη γραμμή στον αγώνα και στη Βουλή για άμεση αποκατάσταση και θωράκιση της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες».

Υπογράμμισε ότι «τα όποια σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής πρέπει να περιλαμβάνουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των λαϊκών οικογενειών της περιοχής για 100% αποζημιώσεις από την καταστροφή, για όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους».

Η σύσκεψη που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Αγροτών, Εμπόρων και Γυναικών του Παλαμά έγινε λίγα 24ωρα μετά την κινητοποίηση της Κυριακής, με τρακτέρ, στη γέφυρα του ποταμού που έσπασε και έπνιξε τα χωριά.

Από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ στην Καρδίτσα εμφανίσθηκε μόνο ένας, ο Αριστοτέλης Σπάνιας, που ανακύκλωσε τις κυβερνητικές υποσχέσεις οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα επί εφτά μήνες. «Μη μας λες τα ίδια! Για τον ΕΝΦΙΑ να μας πεις που η κυβέρνησή σου μας έστειλε», του είπαν πλημμυροπαθείς. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Τέλλιος, υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες για τα αναχώματα, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα υπάρξει μόνιμη αποκατάσταση.

«Θέλουμε λύσεις, όχι λόγια. Πότε θα δοθεί το επίδομα ενοικίου, πότε θα φτιαχτούν τα σπίτια, πότε θα έχουμε ξανά εξοπλισμό, πότε οι κτηνοτρόφοι θα έχουν ζώα και στάβλους; Δώστε μας τώρα απάντηση», είπε στον κυβερνητικό βουλευτή ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, εισπράττοντας τα έντονα χειροκροτήματα από τους πλημμυροπαθείς.

Υπογράμμισε τις ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται με όλες τις μορφές.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οχι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και σταθμό LNG

Κάθετα αντίθετη τόσο με την επέκταση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στον Βόλο όσο και με την εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό δήλωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδρίασε στα Μελισσιάτικα της Μαγνησίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές, για το αίτημα ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου από την τσιμεντοβιομηχανία, τόνισε ότι «η ΑΓΕΤ στον Βόλο, αξιοποιώντας τη νομοθεσία της ΕΕ και της χώρας μας, θέλει να επεκτείνει και την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών και άλλων "πράσινων" καυσίμων και μάλιστα χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, αφού πλέον θα λειτουργεί το επιχειρηματικό πάρκο, και να ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα με πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο αποσκοπεί στη διευκόλυνση των κερδοφόρων παραγωγικών σχεδιασμών σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού του Βόλου».

Σημείωσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας τάσσεται κατά «για τους λόγους που η ίδια επικαλείται: Προσαρμογή στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ, δηλαδή στο δικαίωμα να αγοράζει ρύπους αξιοποιώντας τα όρια εκπομπών άνθρακα που ανεβοκατεβάζει η ΕΕ, να καίει σκουπίδια και άλλα δήθεν "πράσινα" καύσιμα, σκορπώντας καρκίνο στον Βόλο και στους ανθρώπους της, για να συσσωρεύει κέρδη».

Για τον σταθμό LNG τόνισε ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας καταψηφίζει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Εγκατάσταση και Λειτουργία Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ΑΡΓΩ" και καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας να οργανώσουν την πάλη τους για να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο καπιταλιστικό έργο, το οποίο θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια του λαού, το περιβάλλον και το λαϊκό εισόδημα».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει «να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Ανέφερε ακόμα ότι «στα σενάρια ατυχημάτων που παρουσιάζονται στη Μελέτη Ασφάλειας της εν λόγω εγκατάστασης, αποκαλύπτεται ότι για ορισμένα σενάρια κατοικημένες περιοχές, δρόμοι μεταφοράς, διάφορες δραστηριότητες κ.λπ., βρίσκονται εντός των ζωνών επικινδυνότητας, ακόμη και εντός της ζώνης Ι που είναι υψηλής επικινδυνότητας». Πρόσθεσε ότι «μια τέτοια επένδυση πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος και των επιπτώσεων στους ανθρώπους, θα έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον».

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το επιχειρηματικό πάρκο της ΑΓΕΤ και για τον σταθμό LNG. Επίσης, κατόπιν αιτήματος του Τ. Τσιαπλέ, ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση σε δημοτικό σύμβουλο Βόλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δημοτικό σύμβουλο του δημάρχου Αχ. Μπέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ