ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Πολλά τα «παραδοτέα στον τομέα της Ασφάλειας»

Μια σειρά μέτρα που προώθησε το Τόκιο την τελευταία διετία αναβάθμισαν δραστικά τα περιθώρια της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο χτες

Copyright 2024 The Associated

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο χτες
Στον Λευκό Οίκο χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με άφθονα εκατέρωθεν σχέδια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κισίντα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ περιέγραψε τη διμερή σχέση ως «μια παγκόσμιας σημασίας εταιρική σχέση» και ξεχώρισε τα πολλά «παραδοτέα θέματα στον τομέα της Ασφάλειας» που η Ουάσιγκτον προσδοκά να περιληφθούν στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

«Εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς στην τεχνολογία, σε κοινές επενδύσεις σε κάθε κατεύθυνση, προγραμματισμό που προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα στον Ειρηνικό και στη Νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε, για να προσθέσει ότι η συνεργασία Ουάσιγκτον - Τόκιο αποτελεί «θεμελιώδη επικύρωση της στρατηγικής του Προέδρου Μπάιντεν για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία επιδιώκει να ανυψώσει τον ρόλο των εταίρων και των συμμάχων σε συνεννόηση μαζί μας, καθώς επιδιώκουμε να διατηρήσουμε μια ανοιχτή, ασφαλή και ζωτικής σημασίας περιφέρεια στον Ινδο-Ειρηνικό».

Υπενθύμισε δε ότι μόνο την τελευταία διετία η ιαπωνική ηγεσία έχει λάβει κρίσιμα μέτρα, αλλάζοντας δεδομένα δεκαετιών και αναβαθμίζοντας δυναμικά τα περιθώρια δράσης της στον τομέα της Ασφάλειας. Οπως είπε:

- Η Ιαπωνία αύξησε το ανώτατο όριο των στρατιωτικών της δαπανών από το 1% στο 2% του ΑΕΠ «κι αυτό πριν καν εμφανιστεί ένα ρωσικό τανκ στα ουκρανικά σύνορα», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται να γίνει η τρίτη χώρα με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο».

- Ενίσχυσε την «ικανότητα αντεπίθεσής» της με πυραύλους «Tomahawk», «η οποία θα έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αξιοπιστία της συλλογικής μας αποτροπής».

- Ηρε το ανώτατο όριο στις εξαγωγές αμυντικής τεχνολογίας, μέσα από αναθεώρηση διατάξεων στο μεταπολεμικό της Σύνταγμα οι οποίες διατηρήθηκαν για καιρό, στο όνομα μιας δήθεν «πασιφιστικής» προσέγγισης.

- «Μαζί μας» οι Ιάπωνες «ενίσχυσαν τη σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ιαπωνία - Νότια Κορέα, όπως είδαμε και στο Καμπ Ντέιβιντ» (την τριμερή Σύνοδο που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να γεφυρώσουν διαφωνίες των δύο συμμάχων τους στην Ασία σε διάφορα θέματα), σε ένα «επίπεδο σταθερότητας που μετατόπισε το στρατηγικό τοπίο στον Ινδο-Ειρηνικό».

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ιαπωνία επέλεξε κυρώσεις και μια σειρά άλλα μέτρα απέναντι στη Ρωσία (μεταξύ άλλων διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επίσημη σύναψη ειρήνης, που ακόμα εκκρεμεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναδεικνύοντας πόσο στοχευμένα προχωρά η διεύρυνση της διμερούς «αμυντικής συνεργασίας», επανέλαβε ότι «για πρώτη φορά θα αλλάξουμε τη δομή των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουμε στην Ιαπωνία, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, που αποτελεί μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού, και να υπάρχει πραγματική ικανότητα να ενσωματώσουμε τις δυνάμεις μας». Μετά δε και την άρση του ανώτατου ορίου στις εξαγωγές άμυνας, που αποφάσισε το Τόκιο, θα εξεταστούν άμεσα σχέδια για «συμπαραγωγή αμυντικών όπλων» και έτσι «η βιομηχανική ικανότητα και η ισχύς της Ιαπωνίας, που ήταν πάντα στο περιθώριο, θα έρθουν σε επαφή με ένα από τα αδύναμα σημεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή, το ότι δεν έχουμε το εύρος ζώνης στην αμυντική παραγωγική ικανότητα που χρειαζόμαστε για τις στρατηγικές μας εφαρμογές».

Σημειωτέον, στο πλαίσιο και της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν και ο Κισίντα αναμένεται να έχουν για πρώτη φορά Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή και του Προέδρου των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, στην πρώτη τέτοια τριμερή συνάντηση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri Shimbun» μετέδωσε χτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Νότια Κορέα διαπραγματεύεται με Κίνα και Ιαπωνία τη διεξαγωγή τριμερούς Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μάη.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία σήμερα στην Μπολόνια για το εργοδοτικό έγκλημα

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες στο κέντρο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας

Απεργία στην περιφέρεια Εμίλια - Ρομάνια και διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης Βιομηχάνων Ιταλίας (Confindustria) οργανώνει σήμερα η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), καταγγέλλοντας το έγκλημα στο κέντρο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Σουβιάνα και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Επίσης για σήμερα τα συνδικάτα CGIL και UIL έχουν προκηρύξει 8ωρη στάση εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια.

Τα συνδικάτα ζήτησαν να γίνει άμεσα γνωστό ποιες είναι οι εταιρείες όπου εργάζονταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο κέντρο παραγωγής ενέργειας, ενώ το CGIL θέτει το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν στους εργάτες αυτούς να συμπεριλαμβάνεται και ένας άνδρας 73 ετών».

Στο μεταξύ εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μετά την έκρηξη στο κέντρο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη το απόγευμα στην τοποθεσία Σουβιάνα, έξω από την Μπολόνια.

Βάσει του επίσημου απολογισμού, 3 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, 5 τραυματίστηκαν και 4 αγνοούνται.

Μετά την έκρηξη σε τουρμπίνα, 30 μέτρα κάτω από φράγμα που υπάρχει στο σημείο, πολλοί υπόγειοι χώροι πλημμύρισαν. Πρόκειται μάλιστα για τουρμπίνα που είχε μόλις περάσει από διαδικασία συντήρησης.

«Οσοι δούλευαν στη συντήρηση ήταν όλοι εργολαβικοί εργάτες», καταγγέλλει η USB και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για τη «θλιβερή επιβεβαίωση ενός γεγονότος που είναι κοινό σε πολλά εργοδοτικά εγκλήματα: Αυτοί που πεθαίνουν συνήθως εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη του πολύνεκρου εμφυλίου στο Σουδάν (15/4/2023), υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας δήλωσε στο «Reuters» ότι ιρανικά στρατιωτικά drones έχουν βοηθήσει τον στρατό να αντιστρέψει το κλίμα στη σύγκρουση, σταματώντας την προώθηση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και ανακτώντας έδαφος γύρω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θεσπίζεται σε εθνικό επίπεδο ανώτατο όριο στο επίπεδο των συνθετικών (καρκινογόνων) χημικών ουσιών PFAS που μπορούν να περιέχονται στο πόσιμο νερό βρύσης, καθώς αυξάνεται η ανησυχία γύρω από τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι ουσίες για την υγεία των ανθρώπων. Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει να μειωθεί η έκθεση περίπου 100 εκατ. ανθρώπων στα PFAS και θα αποτρέψει «χιλιάδες θανάτους». Τα PFAS είναι γνωστά με την ονομασία «παντοτινά χημικά» και χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα αδιάβροχα υφάσματα, στα αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος, στα καλλυντικά, στα απορρυπαντικά και σε πολλά άλλα προϊόντα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε έκθεση 400 σελίδων, η πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Σώματος Παιδιατρικής και Βρεφικής Υγείας παρουσίασε χτες 32 συστάσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν οι νέες υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Βρετανία για τα παιδιά και τους νέους που αναρωτιούνται για την έμφυλη ταυτότητά τους ή εμφανίζουν δυσφορία φύλου. Σημειώνει δε ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα δεδομένα» για τις ορμονοθεραπείες.

ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Σαρωτικές πλημμύρες εξακολουθούν να πλήττουν χιλιάδες ανθρώπους

Η Ρωσία και το Καζακστάν πλήττονται από σαρωτικές πλημμύρες, με το ύψος των υδάτων να συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως κατά μήκος του ποταμού Ουράλη. Xτες ακόμη 300 κατοικίες πλημμύρισαν στη ρωσική πόλη Ορενμπουργκ αφού η στάθμη του ποταμού ανέβηκε μισό μέτρο πάνω από το σημείο υπερχείλισης.

Το νερό από τα χιόνια που λιώνουν και οι βροχές έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις στην οροσειρά των Ουραλίων, στη δυτική Σιβηρία και στο Καζακστάν, με αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι να έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέχρι χτες το βράδυ.

Ειδικοί λένε πως δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα για το Ορενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων. Η στάθμη των υδάτων του Ουράλη, που χύνεται στην Κασπία, μπορεί να ανέβει μέχρι σήμερα άλλα 70 εκατοστά.

Την Παρασκευή ο ποταμός Ουράλης έσπασε ένα φράγμα αναχώματος στην πόλη Ορσκ στην περιφέρεια του Ορενμπουργκ. Στην Κουργκάν, μια πόλη στον ποταμό Τομπόλ, στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, σειρήνες ειδοποίησαν προχτές τους ανθρώπους να απομακρυνθούν αμέσως.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν προχτές 6.500 εκκενώσεις και περισσότερα από 10.550 πλημμυρισμένα σπίτια στις ρωσικές επαρχίες που βρίσκονται στα Ουράλια και τη Σιβηρία. Στο Καζακστάν «από την αρχή των πλημμυρών, 86.000 άνθρωποι έχουν σωθεί και απομακρυνθεί, εκ των οποίων 29.000 παιδιά».

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προβάδισμα για το Δημοκρατικό Κόμμα

Μέχρι και 200 έδρες στην 300μελή Βουλή εκτιμάται ότι μπορεί να περάσουν στον έλεγχο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, μετά τις γενικές εκλογές που έγιναν χτες στη Νότια Κορέα, με φόντο την πολύπλευρη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα αλλά σύμφωνα με τα exit polls που οργάνωσαν οι μεγαλύτερες δημοσκοπικές εταιρείες (KBS, MBC, SBS), το Δημοκρατικό Κόμμα Κορέας (DPK) αναμένεται να συγκεντρώσει από μόνο του από 178 μέχρι 197 έδρες, ενώ στο προηγούμενο Σώμα είχε 156.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (ΡΡΡ - από το οποίο προέρχεται και ο Πρόεδρος, Γιουν Σουκ - γεόλ, που εκλέχτηκε το 2022 για μια 5ετία) αναμένεται να εκλέξει από 85 μέχρι 110, ενώ είχε 114.

Αν η αντιπολίτευση ξεπεράσει τις 200 έδρες, αυτό θα αυξήσει εμπόδια που θα μπορεί η Βουλή να θέτει σε σχέδια που έχει εγκρίνει η προεδρία.

Μεταξύ άλλων συζητιέται έντονα ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το νεοσύστατο Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, που ίδρυσε πριν από λίγο καιρό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σο Κουκ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, αν και ο ίδιος τις αρνείται. Σύμφωνα με τα exit polls, το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί να κερδίσει 12 - 14 έδρες.

Προχτές, ο ηγέτης του ΡΡΡ, Χαν Ντονγκ Χουν, υποστήριξε σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Σεούλ ότι μια νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να «ανατρέψει τη συμμαχία Νότιας Κορέας - ΗΠΑ» και να στρέψει τη χώρα «υπέρ της Κίνας».

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση - ενημέρωση για το Μεξικό

Με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ελλάδα του Πάβελ Μπλάνκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί στην ενημέρωση - συζήτηση για την κατάσταση στο Μεξικό που θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 11 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης (Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ