ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ
Ανταλλαγή απόψεων για «φλέγοντα ζητήματα»

Ενώ ο Στόλτενμπεργκ μιλά για «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» και έναν «πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο»

Από την άφιξη Λαβρόφ στην κινεζική πρωτεύουσα

Russian Foreign Ministry Press

Από την άφιξη Λαβρόφ στην κινεζική πρωτεύουσα
Διήμερες επίσημες επαφές στο Πεκίνο ξεκίνησε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, όπου - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Μόσχας - «προβλέπεται σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για ορισμένο αριθμό "φλεγόντων ζητημάτων"», με επίκεντρο φυσικά την «ουκρανική κρίση» και άλλα ζητήματα, όπως και «την κατάσταση στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Οι δυο άνδρες «θα συζητήσουν ευρύ φάσμα ζητημάτων που σχετίζονται με τη διμερή συνεργασία, καθώς και με τη συνεργασία στη διεθνή σκηνή», κατά τη ρωσική διπλωματία.

Από τη μεριά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» και συγκεκριμένα της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, που όπως είπε κάνουν προσπάθειες «υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών», σε έναν κόσμο που έχει γίνει «πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο απρόβλεπτος και πολύ πιο βίαιος». Πρόσθεσε δε ότι «η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα επενδύει το μέλλον της στο Πεκίνο».

Αύριο στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν μια σειρά θέματα της διμερούς συνεργασίας, ενώ μαζί και με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, θα λάβουν μέρος στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Φιλιππίνων.

Αυτά ενώ χτες ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία (μέλη της AUKUS) ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη συνεργασία τους και με το Τόκιο, «αναγνωρίζοντας την ισχύ της Ιαπωνίας και τις στενές διμερείς αμυντικές σχέσεις της και με τις τρεις χώρες. Εξετάζουμε τη συνεργασία με την Ιαπωνία στα έργα προηγμένων δυνατοτήτων του Πυλώνα 2 της AUKUS».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «η Κίνα ανησυχεί σοβαρά γι' αυτό. Είμαστε αντίθετοι στο να συνδυάζουν οι σχετικές χώρες αποκλειστικές ομάδες και να υποκινούν την αντιπαράθεση διαφόρων μπλοκ. Η Ιαπωνία πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την Ιστορία, και να παραμείνει συνετή σε στρατιωτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας».

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Γέλεν

Παράλληλα, χτες ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες επαφές που είχε στην Κίνα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας.

Σε συνέντευξή της από το Πεκίνο, η Γέλεν δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις - ειδικά σε κινεζικές τράπεζες - αν διαπιστωθεί στήριξη της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν δούμε σημαντικές παραβιάσεις, ειδικά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (...) Οτιδήποτε περιλαμβάνει τη βοήθεια του ρωσικού στρατού στον βάναυσο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας είναι απαράδεκτο για εμάς και έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις».

Αναφορικά με την πίεση που δέχεται η αμερικανική οικονομία, η Γέλεν εστίασε ειδικά στην πίεση που δέχεται ο τομέας του χάλυβα, αναφέροντας ότι «πάνω από μία δεκαετία πριν, η κυβερνητική στήριξη της Κίνας οδήγησε τον κινεζικό χάλυβα κάτω του κόστους, κατακλύζοντας την παγκόσμια αγορά και αποδεκατίζοντας τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, και στις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Εχω καταστήσει σαφές ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ δεν θα δεχτούμε ξανά αυτήν την πραγματικότητα», για να καταλήξει πως όταν η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από φτηνά κινεζικά προϊόντα «η βιωσιμότητα των αμερικανικών και άλλων ξένων επιχειρήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Την Κυριακή η Γέλεν συνάντησε τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, μιλώντας για «πιο σταθερή βάση» πάνω στην οποία οι δύο δυνάμεις αναπτύσσουν επικοινωνία, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις διαφορές μας ή ότι αποφεύγουμε τις σκληρές συζητήσεις».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χτες ότι έθεσε σε τροχιά έναν δεύτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο, που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα με τον πύραυλο Falcon 9 της «SpaceX», από το Διαστημικό Κέντρο «Τζον Κένεντι» στη Φλόριντα. Περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά μετά την εκτόξευση ο δορυφόρος πραγματοποίησε επιτυχημένες επικοινωνίες με επίγειο σταθμό παρακολούθησης. Ο εξελιγμένος δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, ικανό να παράγει εικόνες προς αξιοποίηση ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, λόγω του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται δεδομένα. Τον Δεκέμβρη η Νότια Κορέα είχε κάνει κι άλλη τέτοια εκτόξευση.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Ο «φιλορώσος» Πελεγκρίνι εκλέχτηκε Πρόεδρος

Ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση Πέτερ Πελεγκρίνι, που θεωρείται φιλορώσος, εξελέγη Πρόεδρος της Σλοβακίας, επικρατώντας του «φιλοδυτικού» πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ιβάν Κόρτσοκ, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Ο Πελεγκρίνι θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας στις 15 Ιούνη, διαδεχόμενος την Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία δεν διεκδίκησε δεύτερη θητεία.

Ο Πελεγκρίνι εξασφαλίζει 53,2% έναντι 46,8% του Κόρτσοκ, η συμμετοχή κινήθηκε στο 61,2% και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

«Θέλω να είμαι ένας Πρόεδρος που θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας», σημείωσε ο Πελεγκρίνι και διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κάνει τα πάντα ώστε η Σλοβακία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - «να παραμείνει στην πλευρά της ειρήνης και όχι του πολέμου».

Πρόσφατα εξελέγη πρωθυπουργός στη χώρα ο σοσιαλδημοκράτης «φιλορώσος» Ρόμπερτ Φίτσο. Η τρικομματική κυβέρνηση της Σλοβακίας - αποτελούμενη από το Smer-SD του Φίτσο, το Hlas-SD του Πελεγκρίνι και το ακροδεξιό SNS - έχει διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη του Πελεγκρίνι σηματοδοτεί ότι η Σλοβακία «είναι πιθανό να ακολουθήσει τον δρόμο του Ορμπαν στην Ουγγαρία».

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βουδαπέστη για να υποστηρίξουν έναν επικριτή του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, φανερώνοντας διεργασίες αναμόρφωσης της αντιπολίτευσης για να αμφισβητήσει την κυβέρνηση Ορμπαν.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τον δικηγόρο Πέτερ Μαγιάρ, πρώην σύζυγο της τέως υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή μετά το σκάνδαλο της χορήγησης προεδρικής χάρης σε άνδρα που είχε καταδικαστεί για υπόθεση παιδεραστίας και αποφυλακίστηκε. Ο Μαγιάρ ήταν μέχρι πρότινος υποστηρικτής της κυβέρνησης, όμως τώρα αμφισβητεί, όπως λέει, «το εργοστάσιο εξουσίας» του Ορμπαν.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μαγιάρ υποσχέθηκε να οικοδομήσει «μια Ουγγαρία κυρίαρχη και σύγχρονη» και προανήγγειλε την ίδρυση κόμματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε πως πρόκειται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, καταγγέλλοντας την επιδρομή της αστυνομίας του Ισημερινού στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο την περασμένη Παρασκευή, που προκάλεσε τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, αλλά και αντιδράσεις από τον γγ του ΟΗΕ, κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, την Ισπανία και την ΕΕ. Αφορμή για την επέμβαση ήταν η σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Εκουαδόρ Χόρχε Γκλας (στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ρ. Κορέα το 2013 - '17) που είχε βρει καταφύγιο στη μεξικανική πρεσβεία και από την κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Ντ. Νομπόα διώκεται για σκάνδαλο διαφθοράς. Η εισβολή της αστυνομίας σε διπλωματική εγκατάσταση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η κυβέρνηση του Σουδάν απαγόρευσε τις μεταδόσεις των αραβικών καναλιών «Arabiya», «Hadath» και «Sky News Arabia» λόγω «έλλειψης δέσμευσης στον απαιτούμενο επαγγελματισμό και διαφάνεια αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανανεώσουν τις άδειες μετάδοσης».

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής παρουσίασε σχέδιο για να επιβάλει σταδιακά την απαγόρευση της εκτροφής λιονταριών που προορίζονται για το κυνήγι, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την προστασία των άγριων ζώων. Το «κυνήγι για τρόπαια» είναι από καιρό αμφιλεγόμενο στη Νότια Αφρική και εκστρατείες στο εξωτερικό για να απαγορευθεί η εισαγωγή των τροπαίων αυτών έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι νόμοι για την άμβλωση θα πρέπει να καθορίζονται από τις πολιτείες των ΗΠΑ, ανέφερε χτες με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοέμβρη. Ο ίδιος απέφυγε να προτείνει καθολική ομοσπονδιακή απαγόρευση, ενώ σε μια προσπάθεια να μη χάσει γυναίκες και άνδρες ψηφοφόρους διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει την προσβασιμότητα στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Στραμμένο το βλέμμα στον Ηλιο για 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα είχαν χτες πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί προκειμένου να παρατηρήσουν την ολική έκλειψή του που ήταν ορατή σε 15 πολιτείες.

ΗΠΑ
Εκατομμύρια δυσκολεύονται για στεγαστικά και νοίκι

Οι μισοί Αμερικανοί παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τα πανάκριβα κόστη στέγασης (ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο) και ορισμένοι αναγκάζονται να παραλείψουν ένα από τα πέντε καθημερινά γεύματα για να αντεπεξέλθουν, αναφέρει έρευνα της μεσιτικής εταιρείας «Redfin», από το Σιάτλ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτή, το 50% των ιδιοκτητών σπιτιών με στεγαστικό δάνειο και των ενοικιαστών στις ΗΠΑ δυσκολεύονται να τακτοποιήσουν τα μηνιαία κόστη σε δάνεια ή ενοίκια.

Το 22% είπε ότι παραλείπει γεύματα, το 21% ότι πούλησε κάποια από τα υπάρχοντά του, το 26% ότι δουλεύει υπερωρίες ή ότι αναγκάστηκε να βρει έξτρα απασχόληση. Επίσης, το 35% των ερωτηθέντων κάνουν ελάχιστες ή καθόλου διακοπές για να πληρώσουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, το 18% αναγκάζονται να δανειστούν από συγγενείς ή φίλους, ή να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις ετών, ενώ το 16% καθυστερούν ή παραλείπουν την ιατρική περίθαλψη, λόγω φτώχειας.

Οι τιμές σπιτιών και ενοικίων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς από τον περασμένο Οκτώβρη σημειώνεται ρεκόρ 23ετίας. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνη του 2022 σημείωσε ρεκόρ 40ετίας. Εκτοτε μειώθηκε, αλλά ο τιμάριθμος τον Φλεβάρη ανέβηκε 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Ερευνα της εταιρείας «Harris - Bloomberg» τον περασμένο Σεπτέμβρη κατέγραψε ότι το 45% των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 29 ετών αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα οικογενειακά τους σπίτια και να ζήσουν με τους γονείς ή άλλους συγγενείς, λόγω φτώχειας. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1940.

ΙΤΑΛΙΑ
Καταστολή ενάντια σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση

Αντιμέτωποι με την επίθεση της αστυνομίας ήρθαν χτες διαδηλωτές κατά του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, οι διαδηλωτές - στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας - προσπάθησαν να πλησιάσουν το Θέατρο «Σαν Κάρλο» για να καταγγείλουν συναυλία που είχε προγραμματιστεί με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της λυκοσυμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ