ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ελιγμοί του κατοχικού στρατού ενόψει νέας κλιμάκωσης εντός και εκτός Γάζας

«Υπάρχει ημερομηνία» για τη γενικευμένη επίθεση στη Ράφα προαναγγέλλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Copyright 2024 The Associated

Σε τακτικό ελιγμό, αποσύροντας δυνάμεις από τη νότια Γάζα, προχώρησε την περασμένη Κυριακή ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για επόμενα στάδια κλιμάκωσης του πολέμου, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στον Λίβανο. Ηδη τα επιτελεία του κράτους του Ισραήλ προετοιμάζονται, όπως δηλώνουν, για «μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση» στον Λίβανο, αλλά και για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, με φόντο και την πρόσφατη ισραηλινή φονική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και τα σενάρια αντιποίνων που επεξεργάζεται η Τεχεράνη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επιλογή του ισραηλινού στρατού να προχωρήσει σε αποχώρηση των περισσότερων δυνάμεών του από τη νότια Γάζα, με εξαίρεση το στρατηγικό πέρασμα της λεγόμενης «Γραμμής Νετσαρίμ» που ελέγχει την κίνηση μεταξύ Βορρά και Νότου, ανακοινώθηκε την Κυριακή, με την επισήμανση πως διατηρούνται δυνάμεις επιτήρησης σε καίρια σημεία του φράχτη μεταξύ Γάζας και Ισραήλ.

«Η 98η μεραρχία καταδρομέων του ισραηλινού στρατού τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιούνις. Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου (...) να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατοχικός στρατός κάνοντας νωρίτερα έναν απολογισμό των εξάμηνων επιχειρήσεων.

Ολοκληρωτική καταστροφή αντικρίζουν οι Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στην πόλη Χαν Γιούνις μετά την αποχώρηση του ισραηλινού κατοχικού στρατού

Copyright 2024 The Associated

Ολοκληρωτική καταστροφή αντικρίζουν οι Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στην πόλη Χαν Γιούνις μετά την αποχώρηση του ισραηλινού κατοχικού στρατού
Αποχωρώντας από την πόλη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του μόνο ερείπια, ενώ ήδη χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προανήγγειλε ότι η γενικευμένη επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, «θα γίνει - υπάρχει ημερομηνία».

Ισραηλινός υπουργός Αμυνας: Προετοιμασία πριν από την επόμενη κλιμάκωση

Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση δυνάμεων από τη νότια Γάζα έγινε για να προετοιμαστεί ο στρατός για την επόμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Ο δε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χ. Χαλεβί, τόνισε ότι η χώρα έχει εμπλακεί «σε πόλεμο πολλών μετώπων και είναι προετοιμασμένη για οιαδήποτε επίθεση από το Ιράν». Ο Χαλεβί τόνισε ότι ο στρατός είναι «πλήρως ικανός» να ξαναρχίσει τη μάχη εάν σταματήσει προσωρινά για την ανάγκη εκεχειρίας, στο πλαίσιο απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και απέχουμε πολύ από το να σταματήσει. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς συνεχίζουν να κρύβονται. Θα τους πιάσουμε αργά ή γρήγορα», δήλωσε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να σκοτώνουμε περισσότερους τρομοκράτες και διοικητές».

Ανέφερε επίσης ότι θα επιτραπεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας γιατί «συμφέρει τη Χαμάς να παρουσιάσει μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα για να πιέσει για τερματισμό του πολέμου». Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση βέβαια έχει προκληθεί από τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, με δολοφονικές επιθέσεις, βομβαρδισμούς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό, χρησιμοποιώντας την πείνα που επιβάλλει ως όπλο.

Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε από την πλευρά του ότι εξαιτίας των στρατιωτικών επιτυχιών του Ισραήλ «η Χαμάς σταμάτησε να λειτουργεί ως στρατιωτικός οργανισμός σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ αμέσως μετά υποστήριξε πως ο ισραηλινός στρατός «προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα της Χαμάς στη Ράφα».

Νετανιάχου: «Ενα βήμα πριν από τη νίκη»

Η εξέλιξη συνέπεσε με τη συμπλήρωση 6 μηνών από την έναρξη του νέου μακελειού από το Ισραήλ στη Γάζα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, να διαμηνύει προχτές βράδυ πως έχει εγκρίνει τα σχέδια του στρατού για επιχείρηση στη Ράφα, αν και δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για την εκτέλεσή της. Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «είναι ένα βήμα πριν από τη νίκη» αλλά πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθούν «όλοι οι τρομοκράτες της Χαμάς».

«Σήμερα, έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου, εξαλείψαμε 19 από τις 24 μεραρχίες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών της. Σκοτώσαμε, τραυματίσαμε ή συλλάβαμε σημαντικό αριθμό τρομοκρατών της Χαμάς...», ανέφερε.

Στη δε Ουάσιγκτον προχτές ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σχολίασε την αποχώρηση δυνάμεων του ισραηλινού στρατού από τη νότια Γάζα λέγοντας στο ABC News: «Σύμφωνα με όσα κατανοούμε και βάσει των δημόσιων ανακοινώσεών τους, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διάστημα ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για αυτά τα στρατεύματα, που βρίσκονται στο πεδίο εδώ και τέσσερις μήνες». Ανέφερε ότι η απόσυρση «δεν είναι απαραίτητα» ενδεικτική μιας «νέας επερχόμενης επιχείρησης για αυτά τα στρατεύματα».

Χαν Γιούνις: Επιστροφή σε μια ισοπεδωμένη πόλη

Χτες, μετά από 185 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 33.207 και οι τραυματίες τους 75.933, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 32 θάνατοι.

Ανακοινώθηκε επίσης πως ένα βήμα πριν από τη λιμοκτονία βρίσκονται 576.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι, δηλαδή περίπου το 25% του συνολικού πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τ. Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε χτες ότι «η άρνηση βασικών αναγκών, όπως τρόφιμα, καύσιμα, αποχετευτικό δίκτυο, καταφύγιο, ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη, είναι απάνθρωπη και μη ανεκτή».

Οι πρώτες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που άρχισαν από χτες να επιστρέφουν στη νότια πόλη Χαν Γιούνις αντίκρισαν μια τεράστια καταστροφή, καθώς το 90% της πόλης έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Εννιά στα 10 σπίτια ή διαμερίσματα είναι κατεστραμμένα, όπως τα περισσότερα σχολεία και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης (Νοσοκομείο Νάσερ) και όλες οι υποδομές σε βασικές υπηρεσίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την είσοδο 322 φορτηγών με βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του πολέμου - ωστόσο κατά πολύ μικρότερος από τα 500 φορτηγά τη μέρα που έμπαιναν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο κι ενώ οι ανάγκες σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Νέες εισβολές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός εντείνει την κατοχική βία στη Δυτική Οχθη, με καθημερινές εισβολές σε πόλεις και χωριά.

Πριν από το χάραμα χτες, Δευτέρα, ο κατοχικός στρατός εισέβαλε στην πόλη Τουλκαρέμ και κατέστρεψε συστηματικά όσα δίκτυα υποδομών (όπως σωλήνες ύδρευσης) δεν είχε καταστρέψει.

Παράλληλα σκότωσε μία Παλαιστίνια σε φυλάκιο του στρατού κοντά στο Τουμπάς με την κατηγορία ότι σκόπευε να επιτεθεί σε στρατιώτες και τραυμάτισε δύο νεαρούς στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα που είναι ανατολικά της Ναμπλούς.

Επιπλέον συνελήφθησαν τουλάχιστον 45 άτομα από την Κυριακή το πρωί.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ.

Σε νέα συγκέντρωση άνω των 100.000 διαδηλωτών που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Δημοκρατίας του Τελ Αβίβ, ζητήθηκαν η άμεση απελευθέρωση των ομήρων, η παραίτηση της κυβέρνησης και η διεξαγωγή νέων εκλογών. Ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, που ο γιος του είναι όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλαν τον Νετανιάχου ότι αποφεύγει συμφωνία με τη Χαμάς για να ευχαριστήσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του Ιτ. Μπεν Γκβιρ και Μπ. Σμότριτς.

Στο πλαίσιο ενδοαστικών διεργασιών που εντείνονται στο Ισραήλ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γ. Λαπίντ, βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ. Την Κυριακή συμμετείχε σε πορεία στην Ουάσιγκτον υπέρ της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και διαβεβαίωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να παράσχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση διά της ψήφου των 24 βουλευτών του για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων.

Πέθανε ο πολιτικός κρατούμενος Ουαλίντ Ντάκα

Στο ιατρικό κέντρο Σαμίρ του Τελ Αβίβ πέθανε χτες, σε ηλικία 62 ετών, ο Παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος Ουαλίντ Ντάκα.

Ο Ντάκα είχε εκτίσει 37ετή κάθειρξη, που του είχε επιβληθεί για τη συμμετοχή του σε ένοπλο πυρήνα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), αλλά λίγο πριν από την αποφυλάκισή του, ισραηλινό δικαστήριο τον καταδίκασε σε άλλα δύο χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία ότι προσπάθησε να φέρει μέσα στη φυλακή κινητά τηλέφωνα.

Ο Ντάκα έπασχε από σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών.


Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, με αντιφατικές «διαρροές»

Νέος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και στελεχών της Χαμάς - με τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ - ξεκίνησε την Κυριακή στο Κάιρο, με τις δύο πλευρές να εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με την πρόοδο στις τελευταίες συνομιλίες.

Ετσι, την ίδια ώρα που εντείνονταν φήμες για πιθανή συμφωνία ή ολιγοήμερη παύση πυρός μέσα στις επόμενες μέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χτες το βράδυ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ανακοίνωσε ότι υπάρχει απόφαση ημερομηνίας για επίθεση στη Ράφα...

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στην ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Ynet news» ανέφερε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα», ότι η απόσταση ακόμα είναι μεγάλη «και δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά».

Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας στο λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen» υποστήριξε πως «όλες οι προσπάθειες» που καταβάλλονται από τους μεσολαβητές για μια συμφωνία προσέκρουσαν στην ισραηλινή «άκαμπτη στάση». Το ίδιο είπε αργότερα στο πρακτορείο «Reuters» ανώτερο στέλεχος της Χαμάς από το Κάιρο, επιμένοντας ότι δεν υπήρξε «καμία πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, επειδή «δεν υπάρχει αλλαγή» στη στάση του Ισραήλ.

Μια πιο «αισιόδοξη» εικόνα για τα παζάρια στο Κάιρο παρουσίασε χτες το βράδυ το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera». Επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, μετέδωσε ότι η τελευταία πρόταση για συμφωνία με το Ισραήλ προβλέπει την απελευθέρωση έως 900 Παλαιστίνιων κρατουμένων (από τους οποίους 100 είναι καταδικασμένοι σε ισόβια), την επιστροφή εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα χωρίς ηλικιακά όρια, το άνοιγμα της παραλιακής οδικής αρτηρίας Σαλάχ Αλ Ντιν, με τα ισραηλινά στρατεύματα να παραμένουν σε απόσταση 500 μέτρων, και την καθημερινή είσοδο 500 φορτηγών στη Γάζα. Σε δεύτερη φάση - λένε οι πληροφορίες - προβλέπονται απελευθέρωση όλων των ομήρων και μόνιμη εκεχειρία, χωρίς όμως σαφή αριθμό απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Στον Λευκό Οίκο, ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο διευθυντής της CIA Γ. Μπερνς βρέθηκε στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για έναν «σοβαρής σημασίας» γύρο διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης ομήρων. Πρόσθεσε δε πως οι ΗΠΑ «λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη» τις συζητήσεις και πως ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία απελευθέρωσης το συντομότερο δυνατόν.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ι. Μπ. Γκβιρ να προειδοποιεί τον Νετανιάχου ότι δεν θα έχει την υποστήριξή του ή «εντολή για να συνεχίσει ως πρωθυπουργός» αν αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς «εκτεταμένη επίθεση στη Ράφα» «για να ηττηθεί η Χαμάς». Ο δε υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς ζήτησε έκτακτη συνάντηση του κόμματός του («Θρησκευτικός Σιωνισμός»), για να εξεταστούν οι εξελίξεις στον πόλεμο, μετά την αποχώρηση του στρατού από την πόλη Χαν Γιούνις και τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

Από την άλλη ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, δήλωσε χτες ότι το Ισραήλ βρίσκεται «στην κατάλληλη στιγμή» για να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, αλλά αυτό «θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις». Και πρόσθεσε: «Εχουμε υπέρτατη υποχρέωση να φέρουμε τους αιχμαλώτους πίσω στην πατρίδα».

Κοινή δήλωση Πακιστάν και Σαουδικής Αραβίας

Αργότερα χτες το βράδυ, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να ξεκινήσει συζήτηση ακρόασης για το αίτημα του παλαιστινιακού κράτους να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Πακιστάν και Σαουδική Αραβία κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να εντείνει τις προσπάθειες για μια «ειρηνική λύση» που θα τερματίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Πακιστανού πρωθυπουργού Σεχμπάχ Σαρίφ και του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα - διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στη Μέκκα, τονίζεται ότι θα πρέπει η «διεθνής κοινότητα» να εντείνει τις πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και να διευκολύνει χωρίς περιορισμούς την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συζήτησαν επίσης την ανάγκη έναρξης «μιας ειρηνευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, με στόχο εξεύρεση δίκαιης και συνολικής λύσης για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο μεταξύ η Τουρκία γνωστοποίησε χτες ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημά της για ρίψη βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε πως θα απαντήσει με «σειρά νέων μέτρων εναντίον του εβραϊκού κράτους».

Νικαράγουα κατά Γερμανίας για τη βοήθεια στο Ισραήλ

Στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη ξεκίνησε χτες η πρώτη μέρα της διήμερης συνεδρίασης για το αίτημα της Νικαράγουας να ληφθούν μέτρα κατά της Γερμανίας, επειδή παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1948, με τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ, «συμμετέχοντας σε γενοκτονία».

Ο πρέσβης της Νικαράγουας στην Ολλανδία, Κάρλος Χοσέ Αργκουέγιο Γκόμες, ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει το Βερολίνο να σταματήσει τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στο Ισραήλ και να αναιρέσει την απόφασή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα.

Η Τάνια φον Ούσλαρ Γκλίτσεν, που εκπροσώπησε νομικά τη Γερμανία, απέρριψε το κατηγορητήριο, λέγοντας ότι «ποτέ η Γερμανία» δεν παραβίασε τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης ή το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, «είτε έμμεσα είτε άμεσα».

Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς «εταίρους» του Ισραήλ και ένας από τους κυριότερους εξαγωγείς όπλων σε αυτό, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα αξίας 326,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Να σημειωθεί τέλος ότι με επιστολή που υπογράφουν 600 Γερμανοί κρατικοί υπάλληλοι καλούν τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να επιβάλει «άμεσα» στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΝ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές προετοιμασίες για «μετάβαση στην επίθεση» στον Λίβανο

...και για οποιοδήποτε σενάριο εναντίον του Ιράν

Με πολύμορφες «πλάτες» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το κράτος του Ισραήλ προετοιμάζεται για ακόμα πιο γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας την ετοιμότητά του να περάσει «στην επίθεση» εναντίον του Λιβάνου, αλλά και για να ανταποκριθεί σε παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης με το Ιράν, μετά την πρωτοφανή ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απρίλη.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ έριξε νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες του για να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πιθανό σενάριο εναντίον του Ιράν.

«Το αμυντικό σύστημα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια απάντηση σε οποιοδήποτε σενάριο που μπορεί να αναπτυχθεί με το Ιράν», δήλωσε.

Παράλληλα, σε έγγραφο που ανάρτησε ο ισραηλινός στρατός στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Προετοιμασία για τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση», σε σχέση με τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απειλεί ξεκάθαρα με ανάφλεξη όλη την περιοχή.

Οπως επισημαίνει το έγγραφο, ο ισραηλινός στρατός «τις τελευταίες ημέρες ολοκλήρωσε μια νέα φάση στην προετοιμασία της βόρειας διοίκησης του πολέμου».

Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη».

Ο ισραηλινός στρατός είναι έτσι σε θέση «να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες μέσα σε διάστημα μερικών ωρών και να τους μεταφέρει στη γραμμή του μετώπου για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ προχώρησε χτες σε νέα κλιμάκωση των επιθέσεων στον νότιο Λίβανο, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα πως σκότωσε τον διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων της δύναμης Al Radwan, Αλί Αχμαντ Χουσεΐν. Κατά το Ισραήλ, πρόκειται για τον πέμπτο διοικητή της Χεζμπολάχ που δολοφονείται από επίθεση του στρατού.

Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, η Χεζμπολάχ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων στην άλλη πλευρά των συνόρων, ενώ ο ισραηλινός στρατός απαντά με επιδρομές στοχοθετώντας θέσεις ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου.

Τουλάχιστον 363 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον 70 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο. Στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 18 άτομα, εκ των οποίων οι 10 στρατιωτικοί.

Νωρίτερα ο ΟΗΕ ζήτησε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας τους φόβους για κλιμάκωση.

Στη Βηρυτό μετέβη χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, με κεντρικό θέμα την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο από τον Λίβανο. Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ν. Μικάτι και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ν. Μπέρι.

Ιράν: Καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι ασφαλής

Στο Ιράν, ο Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε πως καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι «ασφαλής», μετά τον θάνατο 7 Ιρανών στρατιωτικών σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό πριν μία βδομάδα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 μελών του σώματος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», μεταξύ αυτών δύο στρατηγών, ενώ συνολικά οι νεκροί από την επίθεση υπολογίζονται σε 16. Ο Σαφάβι υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη θεωρεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως ένα «έγκυρο και νόμιμο δικαίωμα».

Υποστήριξε επιπλέον πως, εξαιτίας των ιρανικών απειλών, το Ισραήλ «έκλεισε από φόβο έως χθες 27 πρεσβείες», μεταξύ άλλων εκείνες «στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν και την Τουρκία».

Σε νεότερη αντίδρασή του, ο Ιρανός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ξεκαθάρισε πως δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη Ιρανών «εθελοντών» στα παλαιστινιακά εδάφη, δείχνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει άμεση χερσαία ανάμειξη στον πόλεμο στη Γάζα. «Εάν ήταν δυνατόν να στείλουμε νεαρούς άνδρες στην Παλαιστίνη, θα το είχαμε κάνει προτού το πείτε», είπε στη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν μετέβη στη Δαμασκό, μία βδομάδα από την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει διάφορες διαβουλεύσεις στο Σουλτανάτο του Ομάν, που συχνά λειτουργεί ως μεσολαβητής για την αποκλιμάκωση περιφερειακών εντάσεων και την «επίλυση» περιφερειακών συγκρούσεων και κρίσεων.

Στη Δαμασκό, ο Ιρανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον Σύρο ομόλογό του, Φ. Μικντάντ, ευχαριστώντας τον για την καταδίκη της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και την εμφάνισή του στην πρεσβεία του Ιράν αμέσως μετά.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA, ο Ιρανός υπουργός αναφέρεται πως εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί σίγουρα και θα πάρει συντριπτική απάντηση». Σε επόμενο σημείο ανέφερε πως το Ιράν λογαριάζει την ασφάλεια της Συρίας σαν «δική μας ασφάλεια».

Δηλώσεις Μπορέλ για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συνέχισαν τις επιθέσεις σε θέσεις των Χούθι της Υεμένης, με επιχείρημα την αποτροπή πιθανών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αναφέρθηκε χτες στον τριπλό στόχο της ευρωενωσιακής ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας πως αφορά την προστασία των πλοίων, τη συνοδεία τους και την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στις Βρυξέλλες με τον Διοικητή Επιχειρήσεων, Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ο Μπορέλ ανέφερε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» ήταν μία «γρήγορη» και «ξεκάθαρη» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι εξαιτίας των οποίων απειλείται η ασφάλεια στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο, η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, σημείωσε ότι επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον, η ασφάλεια και η περιφερειακή οικονομία, ενώ υπάρχει άνοδος στο κόστος των εμπορευμάτων των πλοίων.

Εκπρόσωπος των Χούθι στην Υεμένη δήλωσε τη Δευτέρα πως η οργάνωσή του πραγματοποίησε 5 νέες επιθέσεις το τελευταίο τριήμερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ