ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Μια γροθιά! Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα, για να μην ερημώσει ο τόπος

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης, με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου, στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης Απρίλη στη Λάρυμνα

Μια γροθιά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι συνάδελφοί τους, σωματεία και φορείς από τη Λοκρίδα και ολόκληρη τη Φθιώτιδα δίνουν νέα ώθηση στον συντονισμένο και κοινό αγώνα τους, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση και στη συναυλία αγώνα και αλληλεγγύης, με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου, την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 12.30 μ.μ. στη Λάρυμνα.

Προετοιμάζοντας τον επόμενο μεγάλο σταθμό του αγώνα ενάντια στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που μαραζώνει τον τόπο τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, με επίκεντρο το εργοστάσιο της Λάρυμνας, σχεδιάζουν ένα πλατύ και πολύμορφο πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων. Παράλληλα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να τους πετάξει στον δρόμο, καταθέτοντας τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις τους για την ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων σωματείων και φορέων, ώστε να δοθεί συνέχεια στον συντονισμό και στον κοινό αγώνα.

«Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ»

Σε κοινό κάλεσμά τους το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο Χειριστών ΛΑΡΚΟ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης, τα Σωματεία Εργαζομένων ΕΖΑ Αταλάντης, τα Συνδικάτα Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Μετάλλου Φθιώτιδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, το Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, τα Σωματεία Συνταξιούχων Μαρτίνου και Λάρυμνας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αναφέρουν:

«Την Τετάρτη 17 Απρίλη 2024 συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία και στη συναυλία αλληλεγγύης, με τους Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου, ενάντια στην ακρίβεια και στη συρρίκνωση του εισοδήματος, για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ανακούφισης. Ενισχύουμε το μέτωπο "για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ". Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας».

Και προσθέτουν:

«Σε αυτόν τον σταθμό οι κάτοικοι της Λοκρίδας έχουμε την δική μας θέση, δίπλα και μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα.

Απεργούμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω της ακαρπίας ελιάς, αποζημιώσεις και μέτρα για το πρόβλημα της ασθένειας της ευλογιάς, μέτρα ανακούφισης για τους βιοπαλαιστές βιοτέχνες, μαγαζάτορες, ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα με τα δίκαια αιτήματα του κάθε κλάδου, ο λαός της Λοκρίδας, της Στερεάς και μεγάλα τμήματα εργαζομένων στη χώρα μας έχει στραμμένα τα μάτια του στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη ΛΑΡΚΟ. Ο αγώνας για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή είναι υπόθεση όλων μας.

Το έγκλημα αυτό δεν θα περάσει. Την Τετάρτη 17/4 απεργούμε από τις δουλειές μας, φεύγουμε από το χωράφι, κλείνουμε τα μαγαζιά μας, τα σχολεία, και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα. Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ».

Κάλεσμα έκφρασης αλληλεγγύης

Παράλληλα, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, οι σύλλογοι και φορείς που συντονίζουν τον αγώνα τους απευθύνουν ιδιαίτερο κάλεσμα σε όλους όσοι μεγάλωσαν στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

«Καλούμε τα αδέρφια, τους φίλους, τους συγγενείς, τους συμμαθητές, τους συνταξιούχους, όλους αυτούς που μεγάλωσαν στα χωριά γύρω από την τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, που μεγάλωσαν μέσα στις εκρήξεις, στην κάπνα, στη φωτιά και το σίδερο, όπου και να βρίσκονται σήμερα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με πολύμορφες δράσεις, γράμματα μηνύματα κ.λπ., στους χώρους δουλειάς τους, στον κοινωνικό τους κύκλο, με επισκέψεις στη ΛΑΡΚΟ, να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους.

Αυτοί μπορούν να καταλάβουν καλύτερα από όλους τον δίκαιο και τίμιο αγώνα που διεξάγουμε 4 χρόνια τώρα και την αποφασιστικότητά μας να τον φτάσουμε, με οποιαδήποτε μορφή αγώνα και να χρειαστεί, μέχρι τη νίκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πλούσια αγωνιστική δράση

Μπροστά στην απεργία της 17ης Απρίλη και τη συνέχεια του σκληρού αγώνα με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και τις ζωές τους, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, σε συντονισμό με τα άλλα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, «τρέχουν» ένα πλατύ πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων Λάρυμνας, Μαρτίνου, Μαλεσίνας, Ακραιφνίου και Κοκκίνου. Συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Λοκρών και εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Ορχομενού, καταλήγοντας σε απόφαση για διεξαγωγή λαϊκών ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε κάθε χωριό τις επόμενες μέρες με θέμα τη ΛΑΡΚΟ.

Επίσης, στα γραφεία του Σωματείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με γυναίκες εργαζόμενες της ΛΑΡΚΟ και γυναίκες - συζύγους εργαζομένων, ενώ για σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Οι μαθητές των σχολείων γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας τις μέρες αυτές συζητούν στα μαθητικά τους συμβούλια και οργανώνουν τη δική τους συμμετοχή στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στην απεργιακή συγκέντρωση και στις επόμενες αγωνιστικές δράσεις.

Μάλιστα, μαθητές από το Γυμνάσιο της Λάρυμνας πήραν την πρωτοβουλία να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πάνω σε χαρτόνια, τα οποία τοποθέτησαν στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στο έγκλημα, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλάι των εργαζόμενων γονιών τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σε νέες κινητοποιήσεις για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Δυναμική κινητοποίηση, δίνοντας συνέχεια και ώθηση στον αγώνα τους για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Εύβοιας, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απρίλη, στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μεροκάματα και δικαιώματα που θα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια και στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις απεργίες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη.

Πρόκειται για τα Σωματεία εργαζομένων HQF (ΜΙΜΙΚΟΣ), ΑΓΡΟΖΩΗ ΑΕ, συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ» - ΣΚΑΛΕΖΑ - ΜΑΖΑΡΑΚΗ, που μαζί με το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας διεκδικούν κλαδική ΣΣΕ, την οποία έχουν καταθέσει στην εργοδοσία της κάθε επιχείρησης και έχουν αιτηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων HQF (ΜΙΜΙΚΟΣ), κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς, για καλύτερη ζωή, τονίζοντας παράλληλα τις κατακτήσεις που απέσπασαν τα τελευταία χρόνια μέσα από την οργάνωση στους χώρους δουλειάς.

Ως ένα μεγάλο βήμα, συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων που έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να «σηκώσουν κεφάλι», χαρακτήρισε την κινητοποίηση και την κοινή διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ ο Κώστας Ντούρμας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ» - ΣΚΑΛΕΖΑ - ΜΑΖΑΡΑΚΗ.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε να ζήσουμε. Ζητάμε να δουλεύουμε για να ζήσουμε, όχι να ζούμε για να δουλεύουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Γούτσος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στην ΑΓΡΟΖΩΗ ΑΕ, σημειώνοντας ότι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε και ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας αρχικά ότι στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους, που σήμερα διεκδικούν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχε καν οργάνωση και επιχειρησιακό σωματείο, ενώ κυριαρχούσαν η μοιρολατρία, ο φόβος και υποταγή. Σημείωσε ότι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης θα αποτελέσει παράδειγμα και θα δώσει ώθηση για ανάπτυξη αντίστοιχων αγώνων και σε άλλους χώρους δουλειάς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τσάκισμα του μεροκάματου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων τα χρόνια των μνημονίων, επισημαίνοντας ότι παραμένουν, παρά την ανάπτυξη και τον τεράστιο τζίρο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και των Σωματείων τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες κινητοποιήσεις από τους απολυμένους του «Νικόπολις»

Μαχητικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και στην Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι απολυμένοι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Νικόπολις», μαζί με το κλαδικό τους Σωματείο, το ΣΕΤΕΠΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων τους και των θέσεων εργασίας.

Οι 60 εργαζόμενοι, που από τις 19 Μαρτίου έμειναν άνεργοι, μετά από την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το ξενοδοχείο, διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, επιδόματα, άδειας και δώρων, τις αποζημιώσεις τους και παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στη νέα επιχείρηση, καθώς το ξενοδοχείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει από άλλο επιχειρηματία, που ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο.

ΝΕΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
«Παράνομη» η στάση εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 το μεσημέρι) που είχε εξαγγείλει η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) για σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου, σε μια ακόμα δικαστική απόφαση που προστίθεται στην καταδίωξη του απεργιακού δικαιώματος από κράτος και κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση εργασίας είχε κηρυχθεί με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την ώρα της βάρδιας, με τους ελεγκτές να διεκδικούν μέτρα ενάντια στις συνθήκες πίεσης και εντατικοποίησης, όπως προσλήψεις, μόνιμη παρουσία γιατρού, εφαρμογή στην πράξη συστήματος για τη διαχείριση και την πρόληψη της κόπωσης των ελεγκτών, καθώς και συστήματος διαχείρισης στρες λόγω κρίσιμων συμβάντων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς κ.ά.

Στο πλευρό των εργαζομένων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στέκεται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και της διοίκησης, που θέλοντας να προφυλάξουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το εγχώριο «τουριστικό προϊόν», κατέθεσαν αγωγή εναντίον του σωματείου και κήρυξαν παράνομη τη στάση εργασίας που προκήρυξαν για την Τρίτη 9 Απρίλη, έπειτα από την απώλεια της ζωής συναδέλφου τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ