ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαζικά και δυναμικά στους δρόμους για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Να μπει ένα τέλος στην επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα ΚΥ και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας της Εύβοιας, απαίτησαν υγειονομικοί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι του νησιού με μαζική συγκέντρωση διεκδίκησης στην παραλία της Χαλκίδας την Κυριακή 7 Απρίλη, ανανεώνοντας παράλληλα το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη και την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και στις διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού. Αλλωστε το προηγούμενο διάστημα η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του Κόμματος πήρε μια σειρά πρωτοβουλίες για να αναδείξει την επικίνδυνη κατάσταση στις δομές Υγείας, όπως και για να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους της Εύβοιας.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Καρύστου και Κύμης, στα Κέντρα Υγείας Χαλκίδας, Ψαχνών, Ιστιαίας και Μαντουδίου και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας - Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, καθώς επίσης ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Εύβοιας. Συμμετείχαν και στήριξαν την κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και φορείς από όλη την Εύβοια.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία εργαζομένων, σωματείων και λαού από την πολύπαθη βόρεια Εύβοια, όπου η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας γίνεται όλο και χειρότερη. Μαζί τους έφεραν και το «ασθενοφόρο 5ης γενιάς»: Ενα αγροτικό, όπως αυτό που στις καρότσες του πολλές φορές έχουν μεταφέρει συντοπίτες τους στα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας, ακόμα και με τραγική κατάληξη.

Στην επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας της Εύβοιας αναφέρθηκε στην ομιλία της η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της περιοχής», ενώ «και το Θεραπευτήριο Αυλίδας, δομές Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης "φυτοζωούν"».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, αλλά τα κάνει χειρότερα εμπορευματοποιώντας παραπέρα την Υγεία, νομιμοποιεί το «φακελάκι» στα νοσοκομεία, υλοποιώντας τα επί πληρωμή χειρουργεία. Και την ίδια ώρα, υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι εξοντώνονται από τους εντατικούς όρους δουλειάς και τα πετσοκομμένα μεροκάματα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους συλλόγων υγειονομικών της Εύβοιας, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα κατά τόπους προβλήματα που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Εύβοιας, και κάλεσαν σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία του λαού σε πανάκριβο εμπόρευμα.

«Με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση»

Εκ μέρους των συνδικάτων της Εύβοιας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνοντας ότι αυτή η μεγάλη κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων κινητοποιήσεων του λαού σε Κάρυστο, Ιστιαία, Ψαχνά, αλλά και των συνεχών κινητοποιήσεων του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Τόνισε πως πρόκειται για ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις, αφού δείχνουν ότι «το ποτήρι ξεχείλισε», ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Εύβοιας λένε «φτάνει πια», δεν ανέχονται άλλο «να μπαίνει η υγεία, η ζωή μας στην εγκληματική ζυγαριά "κόστους - οφέλους" μόνο και μόνο για να μεγαλώσουν περισσότερο τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, για να βρουν αυτοί οι όμιλοι νέα πεδία κερδοφορίας που δημιουργούνται από τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα συνεχίσει να στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και να βάζει στην προμετωπίδα του αγώνα του το ζήτημα της Υγείας, για να καταλήξει: «Με τον αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Το συλλαλητήριο μας δίνει δύναμη και μπορεί να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας. Η απεργία στις 17 Απρίλη, ο αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, θα είναι η δυναμική μαχητική απάντηση των εργαζομένων και του λαού για ζωή με δικαιώματα, με εισόδημα που θα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, για να έχουμε την Υγεία που πραγματικά μας αξίζει».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Με μαχητική κινητοποίηση ματαιώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη και φον ντερ Λάιεν

Ούτε έξω από το Νοσοκομείο «Αττικόν» δεν τόλμησαν να περάσουν και να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή οργή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και είχαν προγραμματίσει την Κυριακή επίσκεψη στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην Ψυχιατρική κλινική, τελικά η φιέστα τους έμεινε στα χαρτιά μετά την έκτακτη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΓΝ «Αττικόν» και τη μαζική συμμετοχή από σωματεία υγειονομικών και φορείς της περιοχής.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας την Κυριακή και με την κινητοποίηση αυτή, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων και από άλλα νοσοκομεία έστειλαν μήνυμα μάχης για την Υγεία που έχει ανάγκη ο λαός.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΠΓΝ «Αττικόν», η Αννα Ψαρρού, αναπληρώτρια Γραμματέας του Σωματείου ΠΓΝ «Αττικόν», ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΨΝΑ Δαφνί, ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ). Επίσης ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, και πολλοί άλλοι, που μιλώντας στη συγκέντρωση «υποδοχής» κατήγγειλαν κάθε πτυχή της εγκληματικής πολιτικής που ασκείται και στον τομέα της δημόσιας Υγείας από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, υποθηκεύοντας τη ζωή του λαού.

«Οσες φορές επισκέπτονται νοσοκομεία τα κυβερνητικά στελέχη, είναι είτε για να διαφημίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας (βλ. απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία) είτε για να προαναγγείλουν αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως αυτό που ετοιμάζουν για την εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, είτε για να ευχαριστήσουν κάποιον εφοπλιστή για κάποια "δωρεά" που έκανε, διαθέτοντας ένα ελάχιστο μερίδιο του τεράστιου πλούτου του. Και τίποτα για τους άθλιους μισθούς των υγειονομικών, τις απολύσεις συμβασιούχων, τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τα ράντζα, την άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και ένταξης στα ΒΑΕ. Ξέρουμε και αυτούς και την πολιτική τους!», είναι το μήνυμα που στέλνει το Σωματείο.

ΣΕΑΑΝ - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία!

«Δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία!», διαμήνυσαν χθες με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, βροντοφωνάζοντας επίσης: «Αυτοί μιλούν για κέρδη και ζημιές - δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές».

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), συμμετείχαν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης διαμήνυσε ότι «δεν παζαρεύουμε ούτε τα νοσοκομεία ούτε τα δικαιώματά μας για χάρη του κεφαλαίου».

«Οι υπομεταγγίσεις είναι τραγωδία, δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία» ήταν το σύνθημα με το οποίο οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στη διαδήλωση την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πασχόντων με μεσογειακή αναιμία.

Κατήγγειλαν δε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ήταν και πάλι απούσα στο ραντεβού με τους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες, και καταδίκασαν την πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στον Βόλο

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου του Βόλου, για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών και μονάδων Υγείας της Μαγνησίας, απευθύνουν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της Μαγνησίας.

Ενόψει της κινητοποίησης, με συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη είχαν αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις στις δομές Υγείας της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη συμμετείχαν απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής η Ρίτσα Κωτή, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας, ο Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών ν. Μαγνησίας, ο Νίκος Χαυτούρας, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, και η Παρασκευή Αγγελοπούλου - Ευθυμίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας, εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας.

Οι φορείς διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας της Μαγνησίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Στελέχωση Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων σε όλα τα χωριά της Μαγνησίας και των Σποράδων. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς, κ.ο.κ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ