ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα

Στις 14 του Ιούλη 1789 ξέσπασε η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Η βασική της νομοτέλεια ήταν η κατάλυση του φεουδαρχικού συστήματος και της ελέω Θεού απόλυτης μοναρχίας. Ετσι άρχισε η διαδικασία για το πέρασμα στο ιστορικό προσκήνιο της αστικής τάξης. Η κυριαρχία μιας νέας τάξης, που έφερνε βασικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Στις παραγωγικές σχέσεις, στο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα, σε όλες τις μορφές και τις δομές της εξουσίας. Για την εδραίωση των λαϊκών ελευθεριών, τη συνταγματική και κοινοβουλευτική νομιμότητα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή όλων στη διοίκηση χωρίς καταθλιπτικές ιεραρχήσεις. Μια νέα στάση για την ελευθερία του λόγου, για τη θρησκεία, για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Κυρίαρχο επίσης ήταν η καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας και η κατάκτηση ενός φιλολαϊκού Συντάγματος. Μια άξια και αδέσμευτη Δικαιοσύνη και ο προσδιορισμός της εξουσίας με τη συγκρότηση ενός αντιπροσωπευτικού Κοινοβουλίου. Μαζί με αυτά η ανάδειξη των εθνικών και πολιτιστικών στοιχείων του λαού, το δυνάμωμα της έννοιας του κράτους και η αγάπη για την πατρίδα. Η στράτευση όλων χωρίς προκαθορισμένη ιεραρχία, τιτλούχους και μισθοφόρους. Μια ευνοϊκή συγκυρία ήταν ότι όλα άλλαξαν στη χαραυγή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μαζί με την επαναστατική διάθεση του γαλλικού λαού σημαντική ήταν και η συμβολή των μεγάλων διαφωτιστών που μόλις είχαν προηγηθεί, του Βολταίρου, του Ρουσό, του Ντιντερό και άλλων. Αυτή είναι, εντελώς συνοπτικά βέβαια, η κλασική αντίληψη για τη φύση και το χαρακτήρα της Γαλλικής Επανάστασης, που την εξέφραζε κυρίως η προοδευτική για την εποχή της αστική τάξη. Ομως, μια βαθύτερη μελέτη που μπορεί να γίνει, και αυτή εντελώς συνοπτικά, αποκαλύπτει ότι ήταν μια μεγάλη επανάσταση, πολύ πιο εκρηκτική από όσο παρουσιάζεται στην ιστορική αφήγηση, με επιδιώξεις και προοπτικές πολύ βαθύτερες και ουσιαστικότερες. Το πάθος, τα όνειρα και οι στόχοι του επαναστατημένου λαού βρέθηκαν πιο μπροστά από την τακτική και τις προθέσεις κάθε τυπικής αστικής ηγεσίας. Η πτώση της Βαστίλλης, που ήταν το κάστρο και το σύμβολο της καταπίεσης και της αυθαιρεσίας, το τέλος της τυραννίας και η έφοδος του λαού προς την κοινωνική λύτρωση συνοδεύτηκαν από μια διχασμένη πολιτική ηγεσία, αντιφατική και συγκρουόμενη. Αυτό εκφράστηκε ξεκάθαρα στις παρατάξεις μιας κομματίζουσας συνέλευσης με τους Ορεινούς, τους Πεδινούς, τους Γιρονδίνους και τους Ιακωβίνους.

Η δυναμική της επανάστασης ξεπέρασε το αστικό πλαίσιο και πήρε μια μορφή εποποιίας και τραγικότητας. Σ' αυτή την παθιασμένη αντιπαράθεση έπεσαν διαδοχικά οι εκφραστές της, ο Εμπέρ, ο Νταντόν, ο Μαρά, ο Ροβεσπιέρος, ο Σεντ Ζιστ! Κυρίαρχη μορφή βέβαια ο αδιάφθορος Ροβεσπιέρος. Πρόβλεψε ότι όλα θα κατέληγαν στην ύφεση και στην προσαρμογή και το διακήρυξε όχι μόνο θεωρητικά και ιδεολογικά αλλά και πρακτικά: «Η αρετή μειοψηφεί πάνω στη Γη. Αν ασκήσουμε επιβολή θα είναι χρήσιμη γιατί χωρίς αυτή η αρετή είναι ανίσχυρη». Δεν ήταν ένας βολονταρισμός, ανέφικτος όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν. Εξέφραζε απόλυτα τη βαθύτερη θέληση της επανάστασης στην πιο κορυφαία στιγμή της. Το πνεύμα των Αβράκωτων, τις Επιτροπές Κοινής Σωτηρίας, το χαρακτήρα της Λέσχης των Ιακωβίνων. Την ονόμασαν περίοδο της Τρομοκρατίας των Ιακωβίνων. Ομως, οι αντίπαλοί του, που πέρασαν στη συντήρηση, άσκησαν απροκάλυπτη τρομοκρατία πυροβολώντας τον Ροβεσπιέρο μέσα στο Δημαρχείο όταν αγόρευε και τον αποκεφάλισαν το 1794!

Ακολούθησε το πραξικόπημα της Τριανδρίας υπό τον Μπαρά, η περίοδος της Αυτοκρατορίας (Ναπολέων Βοναπάρτης) και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι. Θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις τρεις μεγάλες αρχές της Γαλλικής Επανάστασης καμία δεν πραγματώθηκε. Η ελευθερία κάπου αυτοαναιρέθηκε και τελικά έγινε αυτοκρατορική βία και η ισότητα και η αδελφότητα παραμερίστηκαν βάναυσα. Ομως, ουσιαστικά τίποτα δε χάθηκε. Η δυναμική της Γαλλικής Επανάστασης προεκτάθηκε στο 19ο αιώνα. Ηταν η Επανάσταση του 1832 εναντίον της παλινόρθωσης των Βουρβόνων, η επανάσταση του 1848, που τάραξε την Ιερά Συμμαχία και έριξε τον Μέτερνιχ, και η μεγάλη Κομμούνα του Παρισιού το 1871. Σε όλες έχουν αναφερθεί ο Μαρξ, ο Ενγκελς και ο Λένιν.

Τέλος, για το κόκκινο νήμα των επαναστάσεων στη Γαλλία και για τη διαφωτιστική και ιδεολογική πρωτοπορία της, αξιόλογη, εκτός από τους κλασικούς, είναι η μελέτη του Μορζ Τορέζ «Οι γαλλικές πηγές του μαρξισμού- λενινισμού».

Με τη Γαλλική Επανάσταση περνάμε από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, που είναι μια πρόοδος στην πορεία της εξέλιξης, όσο και αν αυτό φαίνεται σκληρό σήμερα.

Ο Λένιν καθόρισε «τον ιμπεριαλισμό σαν το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Με την αμερικανοκρατία, τη βαναυσότητα για την ελαχιστοποίηση του κόστους, τη στάση της ΕΕ που είναι συνειδητή, ταξική επιλογή της άρχουσας τάξης και της σοσιαλδημοκρατίας και το πολεμόχαρο ΝΑΤΟ περνάμε στην ακραία εξαθλίωση του κόσμου μας. Στην άκρατη παγκόσμια βία και στην απροκάλυπτη πολεμική επιθετικότητα. Μια «νέα τάξη», που κυοφορεί το αντίθετό της, το πλάτεμα του αγώνα των λαών για το σοσιαλισμό και την ειρήνη.


Τάκης ΣΤΑΘΑΤΟΣ
Τέως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας

Στη διχοτόμηση οδηγείται η Κύπρος

Εκδήλωση για την 27η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, από τον Πολιτικό Ομιλο για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα

Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλη του '74
Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλη του '74
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 27 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Με αφορμή την τραγική αυτή επέτειο, ο Πολιτικός Ομιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα διοργάνωσε εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το σύντομο χαιρετισμό του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρας μας, Χρ. Πασιαρδή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ένοχη Τουρκία είναι αυτή που «αθωώνεται από τον ΟΗΕ» και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς «η Αγκυρα δε θα προσαχθεί στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματά της».

Μετά τον πρέσβη, το λόγο πήραν οι Στ. Παπαθεμελής και Γερ. Αρσένης από το ΠΑΣΟΚ και ο Βύρ. Πολύδωρας από τη ΝΔ. Για περισσότερο από μια ώρα, και οι τρεις συμφωνούσαν και με διαφορετικές διατυπώσεις κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι άσχημες εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα είναι αποτέλεσμα λάθος χειρισμών των εκάστοτε κυβερνήσεων και «δικών μας λαθών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερ. Αρσένης, ενώ την έκφραση «εθνικά ένοχοι», χρησιμοποίησαν οι άλλοι δυο πολιτικοί.

Ο Στ. Παπαθεμέλης ανέφερε ότι «σερνόμαστε σ' ένα λεγόμενο διάλογο» και συμπλήρωσε ότι δεν «υπάρχει λογικός άνθρωπος, που από τον περιβόητο διακοινοτικό διάλογο περιμένει κάτι θετικό». Μάλιστα, άσκησε κριτική στους «ισχυρούς», αλλά και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Με τη σειρά του, ο Γερ. Αρσένης έκανε λόγο για «δεσμευμένη εξωτερική πολιτική μετά τον Εμφύλιο». Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπήρξε «σταθερή εθνική στρατηγική τα τελευταία χρόνια» και σ' άλλο σημείο έκανε λόγο για «σύμπλεγμα αδυναμίας» από την πλευρά της Ελλάδας. Ανέφερε ότι υπάρχει «συνεχής διολίσθηση» και ότι οδηγούμαστε στη λύση της Συνομοσπονδίας, ενώ άφησε αιχμή, προφανώς για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν αδύναμα κράτη, αδύναμοι ηγέτες υπάρχουν»...

«Να συναντηθούμε στις γραμμές της δημοκρατίας και του πατριωτισμού», είπε με έμφαση ο Βύρ. Πολύδωρας. Αμέσως μετά, υποστήριξε ότι σήμερα «η Τουρκία είναι απειλή για την Ευρώπη» και έκανε λόγο «για κοινωνική συνείδηση δική μας και των Ευρωπαίων». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το «Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση. Είναι πρόκληση, στην οποία δοκιμάζεται η Παγκόσμια Ηθική και το Παγκόσμιο Δίκαιο», ενώ ...προέβλεψε ότι «παγκόσμια τάξη δε θα υπάρξει χωρίς ηθική και δίκαιο». Προβάλλοντας, πάντως, και την αντιπολιτευτική πλευρά του λόγου του, την οποία περιόρισε σε φραστική επίθεση σε προσωπικό επίπεδο, μίλησε για «παλαμάκια», «χορούς» και «αρκουδιάρηδες»...

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο οποίος τόνισε ότι με τη «Συμφωνία του Ελσίνκι, η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποίησε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο». Σ' άλλο σημείο, ανέφερε ότι «είναι ανιστόρητοι και αφελείς όσοι πιστεύουν ότι θα γίνει δεκτή η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς την αποδοχή από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, των τετελεσμένων γεγονότων με τη μορφή συνομοσπονδίας».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι «για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η ακεραιότητα της Κύπρου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, ως ανταποκρινόμενη στα ζωτικά εθνικά συμφέροντα». Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει επιλεγεί σαν στρατηγικός εταίρος των Αμερικάνων στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής». Και κατέληξε: «Η ουδετερότητα της ΕΕ» μεταφράζεται στη φράση «δεν έχουμε αντίρρηση να ενσωματωθείτε Ελλάδα και Κύπρος στο δυτικοευρωπαϊκό κεκτημένο. Ομως, εμείς δε θα συγκρουστούμε για σας με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους».

Ο Αχ. Κανταρτζής

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει στην πορεία της διχοτόμησης με τη μια ή την άλλη μορφή». Την παραπάνω πολιτική επισήμανση έκανε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προχτεσινή εκδήλωση.

Η πολιτική του ιμπεριαλισμού στόχο έχει το διαμελισμό των χωρών και τη δημιουργία προτεκτοράτων, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής σ' άλλο σημείο της ομιλίας του και επισήμανε ότι η επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων έχει θύματα τους λαούς. Σκοπός και κύρια επιδίωξη των ιμπεριαλιστών, η επαναχάραξη των συνόρων και η ενίσχυση της κυριαρχίας τους στην περιοχή. Κάτι που είδαμε και ζήσαμε και με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Σ' άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι, τόσο «οι ηγέτες της G-8, όσο και άλλες φωνές κάνουν λόγο για διάλογο, ο οποίος δεν πρέπει να στηριχτεί στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Κάτι τέτοιο, επισήμανε ο ίδιος, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση του νησιού με τη μορφή της Συνομοσπονδίας.

Στη σύντομη παρέμβασή του, τόνισε ότι «δεν αρκεί μόνο η καταγγελία του τουρκικού επεκτατισμού», αλλά χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι πραγματικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που κρύβονται πίσω απ' αυτόν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε, απαντώντας και στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη εκδήλωση ότι «δε φταίμε όλοι για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό».

Προοπτική χωρίς συνολικότερη αντίσταση στους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει θα «είναι ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση για την περιοχή», υπογράμμισε ο Αχ. Κανταρτζής. Και κατέληξε: «Δεν υποτιμούμε τους συσχετισμούς των δυνάμεων. Αλλά πιστεύουμε και η ιστορία έχει αποδείξει ότι, όταν οι λαοί ορθώνουν το ανάστημά τους, μπορούν να νικήσουν».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Χρ. Γιαλουρίδη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δικαιολογημένες χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να εκφράζει την ανησυχία του για θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Τόνισε επίσης ότι η έκφραση ανησυχίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ρήξη και αντιπαράθεση.

Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από την Κύπρο. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, λαμβάνει ή τουλάχιστον πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στην Κύπρο. Ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις από την αδελφοποίηση δήμων της Ελλάδας με δήμους της Τουρκίας.

Ενημέρωση για τις κεραίες

Ο διοικητής των βρετανικών βάσεων αντιπτέραρχος Νιλ Ρίμερ ευχαρίστησε τον Γλαύκο Κληρίδη για τη στάση που τήρησε η κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τη δήλωση καταδίκης των επεισοδίων βίας της Επισκοπής, στην οποία προέβη ο Κύπριος πρόεδρος .

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Γλ. Κληρίδη, ο διοικητής των βάσεων ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σχέδια των Βρετανών σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της νέας κεραίας. Υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαμορφώσει την πρόταση για την οποία έκανε λόγο σε ό,τι αφορά στη σύσταση διεθνούς επιτροπής, η οποία αμερόληπτα να μελετήσει τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, από τη λειτουργία της νέας κεραίας.

Ο Βρετανός διοικητής ανέφερε ότι μία τέτοια πρόταση θα γίνει αποδεκτή όταν υποβληθεί. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της κεραίας θα είναι ελάχιστες έως ασήμαντες, αλλά είπε, είναι αρχή των Βάσεων να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

Το συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έδωσαν προχθές βράδυ το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσαν στην κατεχόμενη Λευκωσία 41 οργανώσεις, για την καταδίκη της πολιτικής ενοποίησης των Κατεχομένων με την Τουρκία. Με συνθήματα όπως «Ντενκτάς παραιτήσου», «ο Ντενκτάς στη Χάγη», «χέρι - χέρι κατά του φασισμού» και "ειρήνη εδώ και τώρα", οι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική κρίση που μαστίζει τα Κατεχόμενα, τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε είδη πρώτης ανάγκης και την πολιτική ενσωμάτωσής τους στην Τουρκία.

Στην Πύλη της Κερύνειας στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και λαϊκούς χορούς. Το συλλαλητήριο οργάνωσε η Πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας».

Σε χειρότερη θέση η Κύπρος

Ανακοίνωση της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα με αφορμή την επέτειο της κυπριακής τραγωδίας

Με την ευκαιρία της 27ης επετείου της κυπριακής τραγωδίας η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για εικοστή έβδομη χρονιά η Κύπρος στις 15 Ιουλίου βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ' ό,τι στην προηγούμενη επέτειο της τραγωδίας. Οι συνέπειες του πραξικοπήματος της χούντας και της εισβολής των Τούρκων στο νησί, με πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων, κατέληξαν να ονομάζονται "το πρόβλημα της Κύπρου". Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση, αν όχι σύμπραξη, των Αμερικανών (Κίσινγκερ).

Το ΝΑΤΟ έχει έκτοτε και εδώ τα κέρδη και τις ευθύνες του. Η έρευνα (ο περίφημος φάκελος Κύπρου) σταμάτησε πριν ουσιαστικά αρχίσει, για να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος αυτός των Αμερικανών.

Ετσι, κοντά στους πάντα ατιμώρητους διεθνείς εγκληματίες, έμειναν στο απυρόβλητο και οι πράκτορές τους στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που υλοποίησαν το σχέδιο. Και περιμένουν τη δικαίωση οι χιλιάδες νεκροί, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι και η Ιστορία. Σήμερα θέλουν να κλείσουν το Κυπριακό, μαζί και ό,τι χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία, με μονοκονδυλιές.

Επειδή η νοτιοανατολική πτέρυγα του αμαρτωλού συμφώνου δεν πρέπει να έχει "προβλήματα". Και επειδή οι χώρες που μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να έχουν "προβλήματα", "Και αφού, λένε, θα είσαστε όλοι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, δεν έχετε να μοιράσετε τίποτα. Επομένως μην επιμένετε άλλο για την Κύπρο και αφ' ετέρου το Αιγαίο μπορείτε να το υπερασπίζεστε από κοινού ή καλύτερα χωρίστε το στη μέση".

Η ελληνική κυβέρνηση συμπράττει με την πολιτική της στην επιδείνωση του Κυπριακού. Το ίδιο συμπράττει και στα υπόλοιπα πολύ σοβαρά εθνικά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπό τη σκιά των δραματικών γεγονότων στα Βαλκάνια.

Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική.

Καλούμε την κυβέρνηση να υπερασπιστεί το Κυπριακό και τα γενικότερα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως οφείλει. Με βάση το κυπριακό και ελληνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επικίνδυνες φιλοτουρκικές δηλώσεις του Βέλγου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό

Σχετική Ερώτηση προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης

Εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες προξένησε η τοποθέτηση του Βέλγου ΥΠΕΞ και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο Λ. Μισέλ, σχετικά με τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Ο Λ. Μισέλ, στις καθιερωμένες δηλώσεις του εκάστοτε προεδρεύοντα του Συμβουλίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμφανίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως διακομιστής των τουρκικών απόψεων για το Κυπριακό. Η μοναδική πρόταση για λύση του Κυπριακού στην οποία ο Λ. Μισέλ επέλεξε να αναφερθεί είναι η τουρκική, που ζητά τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στο νησί. Παραδέχτηκε βέβαια ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να περπατήσει προς το παρόν, γιατί δε συμφωνεί η άλλη πλευρά (ελληνοκυπριακή). Εξέφρασε όμως την ελπίδα, ότι ίσως στο μέλλον μπορεί να αποδώσει.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης κατέθεσε ερώτηση που αναμένεται να απαντηθεί στη διάρκεια της επόμενης Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, το Σεπτέμβρη. Το κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

«Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λ. Μισέλ, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχε με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 10/7/01 αναφερόμενος στη λύση του κυπριακού προβλήματος, άφησε να φανεί ότι θεωρεί ως ρεαλιστική και αποδεκτή από τον ίδιο την πρόταση της Τουρκίας για "αόριστη συνομοσπονδιακή λύση", προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει "μακροπρόθεσμα, γιατί πρέπει να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά". Με την τοποθέτησή του αυτή, ο προεδρεύων του Συμβουλίου φαίνεται να ξεχνά ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Η πρόταση της Τουρκίας για συνομοσπονδιακή λύση, την οποία μετέφερε αυτούσια ο κ. Μισέλ, νομιμοποιεί στην ουσία την εισβολή και κατοχή, και είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ με τις οποίες έχει επανειλημμένα συνταχθεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Ερωτάται το Συμβούλιο: Πώς κρίνει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Μισέλ; Ποια είναι η θέση του σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ