ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1789: Η πτώση της Βαστίλλης, η Επανάσταση αρχίζει

Πίνακας εποχής που αναπαριστά την έφοδο των επαναστατών κατά της Βαστίλλης
Πίνακας εποχής που αναπαριστά την έφοδο των επαναστατών κατά της Βαστίλλης
Το αίτημα της ανερχόμενης αστικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των Τάξεων (είχε να συγκληθεί 175 χρόνια) αντιμετωπίζεται αρνητικά από το βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο. Στις αρχές του Ιούλη 1789, οι εκπρόσωποι της «τρίτης κάστας» επιβάλλουν τη σύγκληση της Συνέλευσης και της προσδίδουν ρόλο συντακτικό. Ο βασιλιάς αντιδρά και συγκεντρώνει δυνάμεις στο Παρίσι για να χτυπήσει τη Συνέλευση, ενώ στις 11 Ιούλη απολύει τον αγαπητό στο λαό υπουργό Οικονομικών Νέκερ.

Στις 12 Ιούλη γίνονται οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα στο λαό και το στρατό. Στις 13 Ιούλη, η πρωτεύουσα αναστατώνεται από τις κωδωνοκρουσίες, που καλούν το λαό να ξεσηκωθεί. Οι δρόμοι και οι πλατείες πλημμυρίζουν από εργάτες, βιοτέχνες, μικρέμπορους, υπαλλήλους και φοιτητές. Ο λαός αρχίζει να οπλίζεται με δεκάδες χιλιάδες όπλα, που άρπαξε από τους στρατώνες.

Αλλά η κυβέρνηση κρατάει στα χέρια της ένα τρομερό φρούριο - τις φυλακές της Βαστίλλης. Οι οχτώ πύργοι του φρουρίου αυτού, που προστατεύονταν γύρω γύρω από δυο βαθιά χαντάκια, έδιναν την εντύπωση πως το φρούριο αυτό ήταν το ακατάλυτο κάστρο της απολυταρχίας. Στις 14 Ιούλη, πρωί πρωί, πλήθη λαού ορμάνε προς τα τείχη της Βαστίλλης. Ο διοικητής του φρουρίου προστάζει τη φρουρά να ανοίξει πυρ. Αν και ο λαός έχει θύματα, ωστόσο συνεχίζει την επίθεση. Περνάνε τα χαντάκια και επιτίθενται εναντίον του φρουρίου. Οι ξυλουργοί και οι οικοδόμοι φτιάχνουν ό,τι χρειάζεται. Οι πυροβολητές περνάνε με το μέρος του λαού και χτυπάνε το φρούριο. Τα βλήματα σπάνε τις αλυσίδες μιας κινητής γέφυρας και ο λαός ορμάει και κυριεύει το φρούριο της Βαστίλλης.

Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η αρχή της Επανάστασης. Ο βασιλιάς και το κόμμα των φεουδαρχών αναγκάζονται, κάτω από την πίεση των λαϊκών μαζών, να υποχωρήσουν. Ο Νέκερ επαναφέρεται στη θέση του και ο βασιλιάς δέχεται τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης.

Τις μέρες αυτές, στο Παρίσι ιδρύεται το όργανο της αυτοδιοίκησης της πόλης - η δημοτική αρχή, που την αποτελούν αντιπρόσωποι των μεγαλοαστών. Συγκροτείται η αστική εθνοφρουρά με διοικητή τον μαρκήσιο Λαφαγιέτ, που ήταν αγαπητός στο λαό, γιατί είχε πάρει μέρος στον πόλεμο για την ανεξαρτησία των βορειοαμερικανικών αποικιών της Αγγλίας.

Η πτώση της Βαστίλλης έκανε τεράστια εντύπωση, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και πολύ πέρα από τα σύνορά της. Στη Ρωσία, στην Αγγλία, στα γερμανικά και στα ιταλικά κράτη, όλοι οι προοδευτικοί χαιρέτισαν με ενθουσιασμό τα επαναστατικά γεγονότα του Παρισιού.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Ινγκμαρ Μπέργκμαν
1918 Γεννιέται ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μια μεγάλη μορφή της 7ης Τέχνης, που άνοιξε νέους δρόμους στον κινηματογράφο στην περίοδο μετά τον πόλεμο. Οι ταινίες του επηρέασαν βαθύτατα τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, θέτοντας στον επίκεντρο της θεματολογίας του τις θεμελιώδεις αναζητήσεις του ανθρώπου. Ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του είναι: «Η έβδομη σφραγίδα», «Αγριες φράουλες», «Περσόνα», «Κραυγές και ψίθυροι», «Το αυγό του φιδιού», «Μαριονέτες», «Φάνι και Αλέξανδρος» κ.ά. Εξίσου σημαντικές είναι και οι θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 14 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1867 Ο κατασκευαστής εκρηκτικών Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ, στο Σούρεϊ, τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα. Για τα δεδομένα της εποχής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανακάλυψη του Νόμπελ ισοδυναμούσε, όσον αφορά την καταστροφική ισχύ, με την ατομική βόμβα αργότερα.

1889 Συνέρχεται το ιδρυτικό Συνέδριο της 2ης Διεθνούς στο Παρίσι.

1918 Δημιουργείται η Εθνική Επιτροπή των Τσέχων, που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας στις 28 του επόμενου Οκτώβρη.

1933 Στη Γερμανία το κόμμα των Ναζί, του Αδόλφου Χίτλερ, καταργεί όλα τα άλλα κόμματα.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ εξόντωσαν ιταλικό τάγμα στο Λεόντειο Πελοποννήσου. Η μάχη του ΕΛΑΣ με το ΙΙΙ Τάγμα του 3ου Συντάγματος της ιταλικής μεραρχίας «Πινερόλο» κράτησε 16 ώρες. Τελικά, η συντριβή του εχθρού ήταν ολοκληρωτική, αφού μόνο 30 από τους Ιταλούς στρατιώτες κατάφεραν να διαφύγουν, 150 αιχμαλωτίστηκαν και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν.

1947 Στην Αθήνα συλλαμβάνονται 2.500 πατριώτες.

1958 Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 20-36, στο Ιόνιο από 22-34, στο Αιγαίο από 24-32 και στη Θεσσαλονίκη από 23-34 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-35 βαθμούς.

ΚΑΜΕΡΕΣ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Ιλίου, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή του δήμου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας (σελίδα 6)

ΕΡΩΤΗΣΗ κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, σχετικά με την τοποθέτηση του Βέλγου ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία συζητείται η τουρκική πρόταση δημιουργίας Συνομοσπονδίας στην Κύπρο (σελίδα 10)

ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφυγή εσόδων παρουσιάζει η «Ολυμπιακή Αεροπορία», με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής και τακτικής, προκειμένου να μεγαλώνει η προβληματικότητα της επιχείρησης και να ξεπουληθεί πιο εύκολα στους ιδιώτες (σελίδα 15)

ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ της απεργιακής κινητοποίησης των εφοριακών, που έγινε με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, αφού η υπό τον έλεγχο της τελευταίας διοίκηση της Ομοσπονδίας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «τα βρήκαν κάτω από το τραπέζι», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Εφοριακών» (σελίδα 20)

Η ΠΕΡΣΙΝΗ πώληση του 43% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σε γνωστό ντόπιο επιχειρηματία συνοδεύονται και από πλουσιοπάροχη «προίκα», όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου (σελίδα 21)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ των ...θερινών παραστάσεων που πρόκειται να δώσει ανά την Ελλάδα και στα διάφορα εργοτάξια, περίπου ως περιοδεύων θίασος, προκειμένου να τονώσει την καταρρακωμένη εικόνα της κυβέρνησης, έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας (σελίδα 23)

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ για αποσύνδεση του Λυκείου από την επιλογή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και καθιέρωση ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου με Λύκειο - αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα, επαναφέρει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας (σελίδα 25)

ΜΕ ΤΙΣ διάφορες θεωρίες και επιχειρήματα γύρω από το ερώτημα «έχει το περιβάλλον τιμή κι αν ναι, ποια είναι;», ασχολείται η σημερινή μόνιμη σελίδα της Οικολογίας (σελίδα 26)

H ΟΜΑΔΑ «Batsheva» (Ισραήλ) με ειδικό πρόγραμμα για τα 10 χρόνια συνεργασίας της με τον διεθνούς φήμης χορογράφο Οχάντ Ναχαρίν, άνοιξε χτες την αυλαία χορού του «7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας» (σελίδα 27)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ