ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Απάντηση στα αναληθή δημοσιεύματα που απαξιώνουν τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους

«Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι απαντώντας στην κατασυκοφάντηση

Απάντηση στη νέα επίθεση κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση, με κοινή τους ανακοίνωση, τονίζοντας ότι πίσω από το μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες κρύβεται η κυβέρνηση, την οποία καλούν να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και για το αν «έχει βρει επενδυτή ή παλιατζή».

Αναλυτικά, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναφέρουν:

«Απάντηση στα αναληθή δημοσιεύματα που απαξιώνουν τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους:

Πρώτον. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτά. Μάλιστα, από ό,τι φαίνεται δεν έχει εναλλακτικές "αρθρογράφων". Αξιοποιεί τους ίδιους και τους ίδιους με αποτέλεσμα να τους έχουν πάρει χαμπάρι μέχρι και τα νήπια παιδιά μας.

Δεύτερον. Καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί εδώ και τώρα με σοβαρότητα. Εχει διασφαλίσει την επαναλειτουργία και την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ; Βρήκε επενδυτή ή παλιατζή;

  • Η πολιτική που εφαρμόστηκε στη ΛΑΡΚΟ παίρνει τον τίτλο "Καραμπινάτο σκάνδαλο των σκανδάλων".
  • Αντί για "επενδυτή" βρήκαν σκραπατζή - παλιατζή, στον οποίο "κόβουν ένα εισιτήριο" αξίας 6 εκατ. ευρώ και του "δίνουν ρέστα", πάνω από 20 δισ.
  • Αντί για "την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ", πετυχαίνουν το οριστικό λουκέτο και βάζουν ταφόπλακα σε κάθε μελλοντική προοπτική για τη συνολική ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας.
  • Αντί για "θέσεις εργασίας", γεμίζουν τις λίστες στο ταμείο ανεργίας και τα διάφορα προγράμματά του. Καταδικάζουν στην ερήμωση ολόκληρες περιοχές σε 5 νομούς.

Τρίτον. Η αλήθεια είναι μία:

  • Κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ενωση απέδωσαν πρόστιμο "κρατικών ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ". Ποτέ δεν την χρηματοδότησαν. Με αυτό το τέχνασμα την στραγγάλισαν οικονομικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκποίησής της.
  • Την υπερχρέωσαν στη ΔΕΗ. Οχι γιατί δεν πλήρωνε, αλλά γιατί την χρέωναν με τιμολόγιο κατά 40% προσαυξημένο σε σύγκριση με τις άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Εάν γίνει λογαριασμός με τιμές που απολαμβάνουν άλλες βιομηχανίες, τότε η ΔΕΗ χρωστάει στη ΛΑΡΚΟ.
  • Την καταλήστευσαν για 6 δεκαετίες. Εδιναν το 80% του παραγόμενου προϊόντος (το κοβάλτιο και το σίδερο) δωρεάν ή με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, στους πελάτες της.
  • Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανέπτυξαν ποτέ τις δοκιμασμένες δυνατότητες στην κατεύθυνση παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο σε ευρωπαϊκά μονοπώλια φθηνή πρώτη ύλη που είναι η βάση προϊόντων μεγάλης υπεραξίας. Η χώρα μας και ο λαός μας δεν καρπώθηκαν ποτέ τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να προσφέρει η αξιοποίησή της, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας, το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές. Εδιναν εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα για να μεταφέρουν τη σκουριά στον Ευβοϊκό, μολύνοντας τη θάλασσα, ενώ υπάρχει δοκιμασμένη μέθοδος για να αξιοποιείται η σκουριά στην οδοποιία.
  • Την έκαναν εργαλείο "μπουκώματος" μεγαλοεργολάβων, "ημετέρων" και κομματαρχών.
  • Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε με τη ζωή μας την πολιτική τους. Με εργατικά δυστυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Γενιές ολόκληρες βίωσαν και βιώνουν τα αποτελέσματα του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Εκκαθάριση, απολύσεις και διαθεσιμότητες όταν ο Μποδοσάκης εγκατέλειψε την ιδιωτική ΛΑΡΚΟ και την ξεζούμισαν οι τράπεζες. Απολύσεις στις εργολαβίες από την κρατική ΛΑΡΚΟ όποτε ήταν χαμηλές οι τιμές. Εκκαθάριση, περικοπές, κλοπή του μόχθου και απολύσεις για να ξαναπεράσει η ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη.

Τέταρτον. Μέσα από τα αναληθή κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, πετώντας "λάσπη" στους εργαζόμενους, επιδιώκουν να βγάλουν "λάδι" την πολιτική τους:

  • Το "μοντέλο" της "Ειδικής Διαχείρισης και της εκκαθάρισης εν λειτουργία" τριπλασίασε το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή της και την απαξίωσή της σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είχαν σταθεροποιηθεί στα ύψη.
  • Μέσα στην τετραετία αυτή έχουν σπαταληθεί από κεφάλαια της ΛΑΡΚΟ και τον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που ήταν αρκετά για τον εκσυγχρονισμό της και την ανάπτυξήη της σε μια κατεύθυνση που να στηρίζεται στις συνολικές δυνατότητές της. Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε υλοποίηση σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας και η κυβέρνηση, κατά παράβαση του νόμου που η ίδια έχει ψηφίσει και προβλέπει την εν λειτουργία μεταβίβαση, μας λέει ότι "δεν είναι εφικτό αυτό υπό το καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης, αυτό θα το υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης".
  • Εχουν χαθεί 700 θέσεις εργασίας. Οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ είναι στα όρια του μαρασμού.
  • Μας άρπαξαν τον μόχθο μιας ζωής και μας απέλυσαν τον Αύγουστο του 2022. Το μόνο εισόδημα που έχουμε σήμερα είναι η κατακρεουργημένη από τις αντεργατικές διατάξεις (του νόμου 4664/2020 άρθρο 21) μισθοδοσία και η αγωνία της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου να μας ακολουθεί κάθε φορά.
  • Εριξαν "κανόνι" στις υποχρεώσεις που είχε η προ ειδικής διαχείρισης ΛΑΡΚΟ σε δεκάδες αυτοαπασχολούμενους και προμηθευτές, με αποτέλεσμα να τους χρεοκοπήσουν.
  • Η κυβέρνηση, με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ (6 ευρώ το στρέμμα), έχει κηρύξει προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD HOLDINGS, ενώ ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος CMI (Ιρλανδοί) με ασφαλιστικά έχει "παγώσει" τη διαδικασία μεταβίβασης.
  • Η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους ήταν "Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει τριμερής διάλογος κυβέρνησης - νέου ιδιοκτήτη - εργαζομένων". Μέχρι σήμερα, 11 Μάρτη, ο Ειδικός Διαχειριστής δηλώνει πως "δεν έχει λάβει ενημέρωση για την ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις 31/3/24".
  • Ο γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι "ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα την κάνει σκραπ". Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι "έχει γίνει η προετοιμασία ενεργοποίησης των προγραμμάτων ανεργίας".
  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε Δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι: "Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λαμβάνει χρηματοδότηση απευθείας... από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης... για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών... Για την υλοποίηση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ, του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας... εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων (τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ είχαμε άγνοια) και επιχειρήσεων..." (όλο το Δελτίο Τύπου είναι αναρτημένο στο www.openlarco.com).
  • Την Τρίτη 5/3/24 τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μας παρευρέθηκαν στη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου και παίρνοντας τον λόγο με επιχειρήματα αναπτύξαμε την κατάσταση, τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας. Εκτός από "ευχές" δεν πήραμε καμία απάντηση που να έχει σχέση με το μέλλον και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Μας δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι παρά την επιδίωξή μας, ο περιφερειάρχης απέφυγε να αναπτύξει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν με υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Χωρίς αμφισβήτηση, αλλά με επιφύλαξη, μεταφέρουμε το σημείο της τοποθέτησης του περιφερειάρχη που, όπως είπε, σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών της, χιλιάδες εργαζόμενοι και φορείς που ενδιαφέρονται για την επαναλειτουργία, την ανάπτυξή της, την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας, καλούμε την κυβέρνηση:

Να σταματήσει το κρυφτό και να τοποθετηθεί εδώ και τώρα με σοβαρότητα. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη».


ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΙΚΗ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΕΚΡΗ
Δικαίωση για το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, κατέρρευσε το κατηγορητήριο

Με συγκέντρωση αλληλεγγύης σωματεία και φορείς απαίτησαν να αποσυρθεί κάθε κατηγορία

Με συγκέντρωση στα Δικαστήρια του Πειραιά εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς εξέφρασαν χθες την αλληλεγγύη τους στον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), ο οποίος σύρθηκε στα δικαστήρια, με κατηγορίες που συνδέονται με την απεργιακή κινητοποίηση που είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 2021, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς.

«Κράτος, COSCO, DPort, ακούστε το καλά: Οι εργάτες είναι μια γροθιά. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ανέγραφε το πανό της ΕΝΕΔΕΠ, καλώντας και στη συγκέντρωση, ενώ πανό άνοιξαν και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, με σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Αμπατιέλος, καθώς και ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης, αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και άλλων συνδικάτων και φορέων.

Συνεχίστηκε δε και χθες η έκδοση ανακοινώσεων από όλο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τις οποίες απαιτούν να σταματήσει η δίωξη, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι.

«Κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος»

Τελικά η δίωξη του συνδικαλιστή κρίθηκε απαράδεκτη, με τον ίδιο τον Μάρκο Μπεκρή να δηλώνει ότι «το κατηγορητήριο για τη δίωξη του σωματείου και των εργαζομένων, για τον αγώνα τον οποίο κάναμε με την επταήμερη απεργία μετά τον θάνατο του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή, έπεσε σαν χάρτινος πύργος».

«Το δίκιο το έχουμε εμείς», τόνισε. «Ο,τι και να κάνουν η κυβέρνηση και τα δικαστήρια μαζί με την εργοδοσία, οι εργαζόμενοι θα συσπειρώνονται γύρω από τα σωματεία τους με τα δίκαια αιτήματά τους, για να βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, γιατί το σύνθημα το οποίο υπάρχει, ότι "μόνο ο λαός σώζει τον λαό", για μας είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες».

Κάλεσε σε επαγρύπνηση, «γιατί οι διώξεις που υπάρχουν είναι πάρα πολλές, είναι στοχευμένες για να τα σκιάσει όλα η φοβέρα. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ