Με περισσότερο κουράγιο συνεχίζουν τον αγώνα, ύστερα και από τη συναυλία αλληλεγγύης του ΣΕΤΗΠ
Την κινητοποίηση οργανώνουν τα κλαδικά Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και Θεσσαλονίκης και τα δύο νεοσύστατα επιχειρησιακά σωματεία σε «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) και «Webhelp» (WUW). Μάλιστα, αυτή τη φορά απεργούν την ίδια μέρα οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι των επιχειρηματικών ομίλων «Teleperformance», «Webhelp», «Majorel» και υπόλοιπων τηλεφωνικών κέντρων στη Γαλλία.
Τα τέσσερα σωματεία καλούν σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία και σε συγκεντρώσεις στις 8 π.μ. στα κεντρικά κτίρια των εταιρειών και στις 12 μ. στο Σύνταγμα, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής. Διεκδικούν: Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τα ψηφισμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προσχέδια που έχουν επιδοθεί επίσημα στις μεγάλες εταιρείες των τηλεφωνικών κέντρων. Να αλλάξει άμεσα το επαίσχυντο καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού για τους συναδέλφους τους που είναι από χώρες εκτός ΕΕ. Πλήρη και μόνιμη άδεια παραμονής για όλους.
Στη Θεσσαλονίκη σε απεργία και συγκέντρωση στις 7.45 π.μ., μπροστά στα γραφεία της «Teleperformance» καλεί για αύριο το ΣΕΤΗΠ.
Από την επιτυχημένη συναυλία για την ενίσχυση των απεργών |
Αυτόν τον αγώνα είχε σκοπό να ενισχύσει το solidarity fest του ΣΕΤΗΠ, αυτές οι κινητοποιήσεις έδωσαν το «χρώμα» τους στην εκδήλωση: Οι φωτογραφίες με τους απεργούς, οι πικέτες και τα πανό τους στόλισαν τον χώρο, η πείρα της συλλογικής δράσης τροφοδότησε τη συζήτηση στα πηγαδάκια, το σύνθημα «Enough is enough» μπλέχτηκε με τη μουσική και τα τραγούδια. Η εκδήλωση ξεκίνησε με DJ set από τον George Common, ενώ στη συνέχεια στη σκηνή βρέθηκε το μουσικό σχήμα «Γκρίζα πόλη». Ακολούθησε stand up comedy και η συναυλία συνεχίστηκε με τα συγκροτήματα Garjooma, Bouzou και Banda en topica.
Με μεγάλες αντιδράσεις ξεκινούν σήμερα τα επί πληρωμή χειρουργεία
Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων και συγκεκριμένα από το υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θεσμοθετεί και νομιμοποιεί το φακελάκι, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις τόσο σε ασθενείς όσο και υγειονομικούς, αφού αντί για προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να μειωθεί η λίστα αναμονής, ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας.
«Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», διαμηνύουν το ένα σωματείο εργαζομένων μετά το άλλο στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων από την κυβέρνηση, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και να μην αναγκάζεται ο ασθενής να ξαναπληρώσει για την υγεία του.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» (όπου προγραμματίζεται η σχετική φιέστα για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων) το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η ΕΝΙΘ προκήρυξε για σήμερα και τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η λίστα αναμονής μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023 είναι περίπου 9.000 χειρουργεία! Και αναδεικνύει ότι η ιδιωτική λειτουργία, που επιθυμούν κυβέρνηση και διοίκηση να εισάγουν, «ουσιαστικά έρχεται να καλύψει ανάγκες που δεν εξυπηρετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και ενώ το νοσοκομείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει, με τα κενά των οργανικών θέσεων να είναι κάτι λιγότερο από 500 και μέρος τους να καλύπτεται από συμβασιούχους διαφόρων προγραμμάτων».
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου από σήμερα οι ασθενείς θα πληρώνουν για να χειρουργούνται, λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμού αναισθησιολόγων! Και με αυτά τα κενά το προσωπικό «εξωθείται σε υπερεργασία, εργασιακή εξουθένωση μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και απαξίωσης, πατώντας πάνω σε προσωπικές ανάγκες που οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν υπονομεύσει, προσφέροντας υποτιμητικές αμοιβές ή και αναγκαστική απλήρωτη εργασία πέρα από την καθημερινή ρουτίνα!».
Το Σωματείο τονίζει ακόμα ότι με αυτήν τη «βαριά» επιχειρηματική δραστηριότητα η διοίκηση προσδοκά εκτόξευση των κερδών, πάνω από τα 36 εκατ. του 2022, ενώ το υπουργείο κάνει μία ακόμα φιέστα στην πλάτη εργαζομένων και ασθενών.
Τις τραγικές ελλείψεις συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επαναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ, σημειώνοντας ότι σε ένα τέτοιο φόντο «βασικό χαρακτηριστικό του "νέου ΕΣΥ" είναι η λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή νοσοκομεία - "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς - πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης».
Και προβάλλει ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
«Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία! Να τους το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο, απ' ό,τι είναι ήδη, να ξεκινήσουν αυτό το έκτρωμα», είναι η απάντηση που δίνει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», υπογραμμίζοντας ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει σε βάρος της πρωινής, κάτι που έχει ξεκαθαριστεί μέσα από την άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης, όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου οργάνωσε ήδη σύσκεψη με τους εργαζόμενους του χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού Τμήματος, και σημειώνει ότι «προς τιμήν τους, οι συνάδελφοι του χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού αρνήθηκαν τη συμμετοχή καθολικά».
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 19 Μάρτη είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο προβλέπονται νέα βάρη για τους ασφαλισμένους, αλλά και έξτρα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους.
Με τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το ν/σ καθιερώνει στους ασθενείς την επιβολή 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, με το συνολικό ποσό να αφαιρείται από την υποχρέωση της αυτόματης επιστροφής τους από τους ιδιώτες, δηλαδή θα λειτουργεί έμμεσα ως μέτρο ενίσχυσης των ομίλων των διαγνωστικών κέντρων.
Επίσης, στο νομοσχέδιο, και σε μια ακόμα προσπάθεια η εργασία στα δημόσια νοσοκομεία να θεωρείται «πάρεργο», καθιερώνεται η δυνατότητα των γιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και γενικότερα να ασκούν παντός είδους ιδιωτικό έργο σε παντός είδους επιχειρήσεις της Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας εκτός τακτικού ωραρίου.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, μετακυλίει την ιατρική πράξη του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στους φαρμακοποιούς, ενώ στην τσέπη του λαού μετακυλίει και το ποσό των 5 ευρώ (συν ΦΠΑ) για κάθε εμβολιασμό.
Κι ενώ ο λαός χάνει το βιος του σε κατασχέσεις και σε διάφορα χρέη, στους φαρμακοβιομήχανους δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη εκατομμυρίων σε ...άτοκες δόσεις σε εύρος από 8 έως 12 χρόνια!
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, αφού ήδη τους οφείλονται μισθοί δύο μηνών, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο προνοιακό θεραπευτικό κέντρο για ΑμεΑ «Η Μέριμνα» στην Πάτρα, που χτες το πρωί προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας (6.30 π.μ. - 10.30 π.μ.). Καταγγέλλοντας και την υποστελέχωση στον χώρο, όπου ήδη εργάζονται δέκα λιγότεροι από πέρυσι, με αποτέλεσμα και την επιβάρυνση της δουλειάς τους στο ίδρυμα, που φιλοξενεί καθημερινά 74 τρόφιμους, απαίτησαν άμεσες απαντήσεις από τη διοίκηση σχετικά με τα αιτήματά τους.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα ιδρύματα ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και η δημοτική αρχή.
Παράλληλα, από το ΕΚΠ και το κλαδικό Συνδικάτο ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθεί πίεση και προς το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, ώστε σύντομα να εξασφαλιστούν η αναγκαία χρηματοδότηση αλλά και το απαραίτητο προσωπικό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 4ωρη στάση εργασίας (6.30 π.μ. - 10.30 π.μ.) την Τρίτη 19 Μάρτη.