ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
Σελ. /40
Σχετικά με ένα νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής. Το αίτημα για αύξηση της μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, με παράλληλη στήριξη της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας, δεν είναι κάτι καινοφανές. Εδώ και πολλά χρόνια οι Ελληνες δημιουργοί και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων πίεζαν με κάθε τρόπο όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το 2020 η ΕΔΕΜ (οργανισμός διαχείρισης συνθετών - στιχουργών) κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο σειρά προτάσεων που αφορούσαν όχι μόνο την αύξηση του ποσοστού μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και μέτρων που είχαν ως στόχο τη στήριξη της εγχώριας μουσικής παραγωγής και ιδιαίτερα των νέων δημιουργών. Η απάντηση (και μη ολοκληρωμένη - ως συνήθως) ήρθε με τετραετή καθυστέρηση.

Αν έχει κάποια σημασία η ιστορική διαδρομή αυτής της διεκδίκησης είναι ότι άλλες χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, έχουν θεσπίσει σειρά νόμων για αντίστοιχη στήριξη της συνολικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και δεν αφορά μόνο τη μετάδοση εγχώριων τραγουδιών από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα (δημόσια ή μη), αλλά και την προβολή κινηματογραφικών ταινιών. Υπάρχει δηλαδή μια ποσόστωση μετάδοσης τραγουδιών (γαλλικών και μη), αλλά και αντίστοιχη για τις ταινίες που θα προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Προφανώς η Γαλλία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική, ήθελε να προστατέψει τις αντίστοιχες γαλλικές εταιρείες και κινηματογραφικά στούντιο της χώρας και να προωθήσει εκ παραλλήλου μια πάγια πολιτική της, που είναι η διάδοση της γαλλοφωνίας σε όλο τον κόσμο. Συνοπτικά θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν συνήθη «πόλεμο» στη σφαίρα του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού.

Οι καλλιτέχνες της συγκεκριμένης χώρας, όμως, μέσα από τις ενώσεις και τα σωματεία τους κατάφεραν οι νόμοι αυτοί να συμπεριλάβουν διατάξεις ενίσχυσης της ντόπιας δημιουργίας, με παράλληλη ενθάρρυνση και στήριξη νέων ρευμάτων, από νέους δημιουργούς.

Ακολούθησαν η Ισπανία (ο μισός περίπου πλανήτης μιλάει Ισπανικά), η Πορτογαλία, η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με τελευταία τη γειτονική Βουλγαρία.

***

Η Ελλάδα έρχεται να νομοθετήσει κάτι αντίστοιχο, με ένα σχέδιο νόμου που στο κέντρο της φιλοσοφίας του δεν έχει τον Ελληνα δημιουργό, αλλά την προβολή της χώρας στο εξωτερικό ως ενός ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις διάφορες επιτροπές που προτείνει, με κορυφαία την επιτροπή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, ενώ απουσιάζουν εντελώς οι καθ' ύλην αρμόδιοι, που δεν είναι άλλοι από τις ενώσεις των Ελλήνων δημιουργών.

Η ΕΔΕΜ σε σχετική ανακοίνωσή της χαιρέτισε αρχικά την πρόθεση του νομοθέτη για ενίσχυση της μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού, εκ παραλλήλου όμως εντόπισε ότι αρκετές από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εγείρουν ζητήματα, εγκυμονούν κινδύνους και ως εκ τούτου χρήζουν διευκρινίσεων και βελτιώσεων. Και είναι το ελάχιστο, ως αυτονόητο.

Κραυγαλέο παράδειγμα, η πριμοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών με περισσότερο διαφημιστικό χρόνο σε περίπτωση που ανεβάσουν το ποσοστό μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού σε ποσοστό 45%. Το σχέδιο νόμου, αντί για κυρώσεις, καθιερώνει δωράκια στους μεγάλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Είναι γνωστό ότι κάθε ραδιοτηλεοπτικό Μέσο έχει ένα ανώτατο χρονικό όριο για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων. Τι θα κόστιζε, αλήθεια, σε έναν ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό με μεγάλη ακροαματικότητα, που μεταδίδει έτσι κι αλλιώς ελάχιστα τραγούδια, να αυξήσει το ποσοστό μετάδοσης ελληνικού τραγουδιού αν ως αντάλλαγμα αποκτήσει το δικαίωμα να ξεπεράσει το διαφημιστικό όριο, αυξάνοντας προφανώς τα κέρδη του;

'Η, τι είναι αυτή η περιβόητη κατάρτιση πλατφόρμας, και μάλιστα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε δημιουργίες playlists για μεταδόσεις που δεν παράγουν υποχρέωση για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα;

***

Πού υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο η ελάχιστη έστω αναφορά στην ελληνική ορχηστρική μουσική, ή στη στήριξη των νέων δημιουργών που βρίσκουν τις πόρτες των ραδιοφωνικών συχνοτήτων ερμητικά κλειστές, εκτός αν καταφύγουν στις γνωστές πρακτικές αγοράς διαφημιστικού χρόνου; Ενας νέος δημιουργός, που ήδη έχει πληρώσει από την τσέπη του να ηχογραφήσει τη δουλειά του, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με ένα κλειστό κύκλωμα που ελέγχουν δισκογραφικές και διαφημιστικές εταιρείες με τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Καμία υποχρέωση μετάδοσης. Ηχεί περίπου ως απαγόρευση.

Η δημόσια διαβούλευση θα κρατήσει έως τις 14 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική οδός. Μέχρι τότε, όλοι εμείς που έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τα αποτελέσματα ή για τις παγίδες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πρέπει ακολουθώντας τον δρόμο των Γάλλων συναδέλφων μας να πιέσουμε με κάθε τρόπο να αποσυρθούν όλες οι προβληματικές έως επικίνδυνες διατάξεις και να προστεθούν άλλες, που θα έχουν ως επίκεντρο την προστασία όχι μόνο των οικονομικών μας διεκδικήσεων αλλά και αυτής της περιλάλητης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, από την επιτροπή της οποίας απουσιάζουμε κραυγαλέα, με βάση αυτό το προβληματικό σχέδιο νόμου.


Διονύσης ΤΣΑΚΝΗΣ
Συνθέτης - στιχουργός

Τραγουδώντας τον ελληνικό κινηματογράφο

RIZOSPASTIS

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού στην πρώτη sold-out παράστασή τους στο «Παλλάς», η Μαρία Φαραντούρη και η Γιώτα Νέγκα επιστρέφουν την Πέμπτη 14 Μάρτη, για δεύτερη φορά στη σκηνή του, και μας προσκαλούν να ακούσουμε ξανά και να θυμηθούμε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. Ενα πρόγραμμα μοναδικό και ευρηματικό, με τραγούδια που έγραψαν κορυφαίοι στιχουργοί και συνθέτες, συνοδεύοντας αλησμόνητες κινηματογραφικές στιγμές, τραγούδια που απέκτησαν μια δική τους, αυτόνομη πορεία έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν 8 εξαίρετοι σολίστες που πλαισιώνουν τις ερμηνεύτριες και πιο συγκεκριμένα οι Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, David Lynch στα πνευστά, Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στο μπάσο, Μιχάλης Πορφύρης στο τσέλο, Σπύρος Παναγιωτόπουλος στα ντραμς και Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν.

Ο «Ριζοσπάστης» εξασφάλισε μια μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες του! Μπαίνοντας στη διεύθυνση https://www.ticketservices.gr/event/maria-farantouri-giota-negka-theatro-pallas/ και εισάγοντας τον κωδικό rizospastis, εξασφαλίζουν 20% έκπτωση σε όποιο εισιτήριο επιλέξουν.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυτήν την Κυριακή η εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλληνό

Τον πρωτοπόρο θεμελιωτή της ελληνικής χαρακτικής Γιάννη Κεφαλληνό τιμά με εκδήλωσή της την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Palatino», η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του χώρου πολιτισμού «Εργαστήρι του Γιώργη Βαρλάμου», με θέμα «Ο χαράκτης Γιάννης Κεφαλληνός: Ο δημιουργός, ο τεχνίτης, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Τάκη Κεφαλληνό, μαθηματικό, με θέμα «Ο χαράκτης, μια προσέγγιση στη ζακυνθινή καταγωγή του», και την Κατερίνα Δεμέτη, αρχαιολόγο, διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με θέμα «Το εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού, σηματωρός για το χθες και το σήμερα».

Στην εκδήλωση θα εκτεθούν τα λευκώματα «Δέκα λευκές λήκυθοι» και «Το παγώνι», σειρές γραμματοσήμων του Γ. Κεφαλληνού, βιβλία που επιμελήθηκε, χαρακτικά του έργα από τη συλλογή του Τ. Κεφαλληνού και τρία χαρακτικά από το αρχείο του συγγραφέα Νικία Λούντζη.

***

Ο Γιάννης Κεφαλληνός γεννήθηκε το 1894 στην Αλεξάνδρεια από αστική οικογένεια, με κεφαλονίτικες και χιώτικες ρίζες. Αριστος μαθητής, ακολούθησε από νωρίς την καλλιτεχνική του κλίση, σπουδάζοντας Ιστορία της Τέχνης και ζωγραφική στη Γαλλία, όπου έζησε αρκετά χρόνια.

Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1930 και το επόμενο διάστημα εξελέγη καθηγητής στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η θητεία του στην ΑΣΚΤ αποτέλεσε σταθμό για την άνθιση της χαρακτικής στη χώρα μας. Απόλυτος δάσκαλος, ακούραστος, μεταδοτικός, καθόρισε την ελληνική φυσιογνωμία της χαρακτικής. Τα επόμενα μεγάλα ονόματα της χαρακτικής, όπως οι Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Χρίστος Δαγκλής, Κώστας Γραμματόπουλος, Γιώργος Μόσχος, Τηλέμαχος Κάνθος, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Βελισσαρίδης, Λέλα Πασχάλη, Λουίζα Μοντεσάντου, Γιώργης Βαρλάμος, Λάμπρος Ορφανός, Ελένη Κωνσταντινίδη, ήταν μερικοί μόνο από τους μαθητές του. Το 1954 εξελέγη διευθυντής της ΑΣΚΤ, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Το εργαστήρι του Κεφαλληνού στα χρόνια της Κατοχής μετατράπηκε σε χώρο δημιουργίας και αγώνα. Και με τη δική του καθοδήγηση, οι μαθητές δημιούργησαν αντιστασιακά έργα που εμψύχωναν τον λαό.

Η τέχνη του βιβλίου τον απασχόλησε ιδιαίτερα, ενώ συνεργάστηκε και με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, φιλοτεχνώντας γραμματόσημα που απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις.

Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να προβάλει τη δουλειά του, δικαιώνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό «Ο Σιωπηλός», που του έδωσε ο Π. Πρεβελάκης στη νεκρολογία του. Πραγματοποίησε μόνο δύο ατομικές εκθέσεις, «Το Παγώνι» (1946, σε συνεργασία με τους σπουδαστές του, Δαγκλή και Μοντεσάντου) και τις «Δέκα Λευκές Ληκύθους» (1956, σε συνεργασία με τους Βαρλάμο, Μοντεσάντου και Δαμιανάκη), ενώ συμμετείχε και σε λίγες ομαδικές εκθέσεις, κυρίως πανελλαδικές.

Πέθανε το 1957.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ