Με νέο γύρο κινητοποιήσεων προειδοποιούν πάσχοντες και οι συγγενείς τους
Με τη βασική θεραπεία για τους πάσχοντες αυτούς να είναι το αίμα, με το βασικό μέτρο για να έχουν στοιχειωδώς μια φυσιολογική ζωή να είναι η μετάγγιση, γίνεται κατανοητό ότι κάθε «βήμα πίσω» στη συγκέντρωση αίματος, στο όνομα του περιορισμού του κόστους είναι εγκληματική.
Με τις παρεμβάσεις τους άλλωστε οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε το 2021, μετέφεραν την κραυγή αγωνίας για την ίδια τους τη ζωή, αναδεικνύοντας ότι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση με τις μεταγγίσεις είναι πλήρως ενημερωμένοι, όμως δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του συστήματος αιμοδοσίας προκειμένου να ανακουφιστούν.
«Ας έρθει κάποιος να μου απαντήσει, γιατί στα 29 χρόνια μου δεν δικαιούμαι να έχω τη θεραπεία μου, να έχω μια φυσιολογική ζωή, να μπορώ να αντεπεξέρχομαι στην εργασία μου, να έχω κοινωνικότητα; Γιατί πρέπει να ζω τη ζωή μου με εκπτώσεις;», ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που έθεσε η Μυρσίνη Κατράνη, μία από τους χιλιάδες πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπομεταγγίζονται.
Συνεχίζοντας με λόγια - γροθιά στο στομάχι ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά κάθε πάσχοντα: «Γιατί θα πρέπει τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία να μην έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και να βλέπουν το προσδόκιμό τους να φθίνει; Πώς γίνεται αυτό; Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη κι επιτέλους κάτι να γίνει. Δεν θα περιμένουμε να χάσουμε τις ζωές μας!».
Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Ιορδάνης Ψημμένος στάθηκε αναλυτικά στο πρόβλημα της υπομετάγγισης και στις επιπτώσεις του, σημειώνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια και τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί το φαινόμενο, αφού «τα παιδιά μας, οι φίλοι μας στο Παίδων "Αγία Σοφία" αλλά και σε άλλα νοσοκομεία υπομεταγγίζονται συστηματικά. Δηλαδή, αυτή είναι η νέα "κανονικότητα"». Σημείωσε την παραβίαση των διεθνών πρωτοκόλλων για τη μετάγγιση, με αποτέλεσμα «τα περισσότερα παιδιά μετά τη μετάγγιση να έχουν αιματοκρίτη κάτω του 30 και κάτω από 10 αιμοσφαιρίνη, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους και μεγάλο πρόβλημα στην κανονικότητα της ζωής τους».
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα κι εμπαίζει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε «δεσμευτεί» ότι θα κοινοποιήσει «εντός των επόμενων ημερών» ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των υπομεταγγίσεων και των ελλείψεων σε αίμα.
«Κάτι τέτοιο δεν έγινε και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων. Να παρέμβει άμεσα η πολιτεία. Αμεσα να απαντήσει το υπουργείο Υγείας. Δεν θα περιμένουμε επ' αόριστο. Αν δεν υπάρξει λύση την επόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις στο Παίδων "Αγία Σοφία"», σημείωσε ο Ι. Ψημμένος.
«Η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, η υποθεραπεία των χρονίως πασχόντων είναι οι δραματικές συνέπειες της υποχρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, της παραπέρα εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας. Δεν είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα όπως ισχυρίζονται. Παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά γιατί έχει να κάνει με το ίδιο το σύστημα Υγείας, τον χαρακτήρα του», σημείωσε εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης.
Αναδεικνύοντας πιο συγκεκριμένα τις αιτίες του προβλήματος, σημείωσε:
«Οταν τέσσερις φυγόκεντροι (μηχανήματα άκρως απαραίτητα για τον έλεγχο και τις εξετάσεις αίματος) του Νοσοκομείου Παίδων μένουν εκτός λειτουργίας λόγω ελλιπούς συντήρησης και παλαιότητας είναι έκφραση απλά της υποχρηματοδότησης. Οταν δεν υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει και να οργανώσει τη διακίνηση αίματος, να κάνει αιμοληψίες πρωί και απόγευμα στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων και του "Αγία Σοφία", είναι έκφραση μιας συνειδητής κυβερνητικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου τομέα Υγείας για να βαθύνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας, να μας αναγκάσουν να πάμε πελάτες στον ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει από τον πόνο και την αγωνία των ασθενών και των οικογενειών τους».
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στην Αττική πριν από 30 χρόνια όλα τα νοσοκομεία είχαν πρόγραμμα αιμοληψιών στις αιμοδοσίες καθημερινά πρωί - απόγευμα και όλα τα Σαββατοκύριακα το πρωί, σήμερα γίνονται το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή όταν θα μπορούν οι περισσότεροι να δώσουν αίμα, σε ελάχιστα νοσοκομεία. «Ακόμα και το Παίδων "Αγία Σοφία" αιμοληψίες το απόγευμα κάνει μόνο την Παρασκευή, ενώ έχει περιοριστεί συνολικά η δυνατότητα όλων των νοσοκομείων για εξωτερικά συνεργεία για εθελοντικές αιμοδοσίες.
Προκαλούμε την κυβέρνηση να μετρήσουν, πού βρίσκεται το προσδόκιμο ζωής των χρονίως πασχόντων των λαϊκών οικογενειών και των αναπήρων σε σχέση με πριν από 10 και πριν από 20 χρόνια», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης.
«Στην πανδημία δεινοπαθήσαμε», μετέφερε ο Παύλος Πανέτας, εξηγώντας: «Συνολικά 2.500 πάσχοντες είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι, οι 1.500 είναι στην Αττική, εκ των οποίων οι 830 στο Παίδων "Αγία Σοφία". Αποτέλεσμα των υπομεταγγίσεων είναι δύο φορές τη βδομάδα να βρισκόμαστε στο νοσοκομείο, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ή παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν όπως τα υπόλοιπα. Οι υπομεταγγίσεις δεν είναι εποχικό πρόβλημα, όπως ισχυρίζονται. Συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ούτε είναι εύκολο να αναζητάμε συνεχώς ανθρώπους για αιμοδοσία. Το κράτος πρέπει να δώσει λύσεις».
Στο πλευρό τους στάθηκε η γγ της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια σε αίμα. «Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα του συστήματος που βλέπει την Υγεία ως κόστος και δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές. Είναι το ίδιο σύστημα που ιδιωτικοποίησε το Παιδοογκολογικό στο Παίδων, που ευθύνεται για την αναβολή χημειοθεραπειών στο "Μεταξά" λόγω έλλειψης φαρμακοποιών, που χτες έσπευσε να βγάλει το ΦΕΚ για τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων».
Ενόψει των νέων κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας και η ΣΕΑΑΝ, διεκδικώντας γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης και να μην πληρώνουν τίποτα οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, ξεχωρίζουν αιτήματα για το πρόβλημα των υπομεταγγίσεων και όσα βιώνουν οι χρονίως πάσχοντες, όπως:
Το πρόγραμμα του «Προσωπικού Ιατρού» και τα «Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας» παρουσίασαν χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένταση της εμπορευματοποίησης και στην ΠΦΥ, τη λειτουργία της με κριτήριο τη συμπίεση των κρατικών δαπανών για την Υγεία.
Οπως αναφέρθηκε, κατόπιν συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί και παθολόγοι στο σύστημα του «Προσωπικού Ιατρού». Μάλιστα, και αυτό το μέτρο το παρουσίασαν ως «ατομική επιλογή», για «όποιον ασθενή το επιθυμεί», αρκεί να πληρώνει τον γιατρό από την τσέπη του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες, είναι περίπου 5 εκατομμύρια οι εγγεγραμμένοι πολίτες στο σύστημα του «Προσωπικού Ιατρού», έχουν ενταχθεί 2.215 γιατροί του δημόσιου τομέα και 1.272 του ιδιωτικού, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο απαιτούνται άλλοι 1.379 γιατροί.
Από τη συνέντευξη έγινε σαφές ότι το όποιο «σχεδιασμένο» σύστημα ΠΦΥ θα εξαντλείται στην εγγραφή στον «Προσωπικό Ιατρό» και στον «ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς».
Σχετικά με τις υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «πρέπει να υπάρχουν και μάλιστα περισσότερες ΤΟΜΥ σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα».
Σχετικά με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν την άλλη βδομάδα, ενώ ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους υπερασπίστηκε τον τιμοκατάλογο των χειρουργικών πράξεων που θα γίνονται επί πληρωμή, στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και μεταμοσχεύσεις κ.ά., όλες με το σύστημα DRGs. Οπως είπε, «οι Υπουργικές Αποφάσεις έτσι θα βγαίνουν από δω και πέρα με το σύνολο των πράξεων, γιατί πρέπει και το σύστημα να προσαρμόζεται σε αυτές», δηλαδή στη λογική ότι κάθε πράξη «κοστίζει» και θα μετριέται μέχρι και το ...σεντ.
Μπλόκο στην εμφάνιση Στίγκα από σωματεία και φορείς
Αγωνιστική κινητοποίηση διοργάνωσαν σωματεία και φορείς χτες στον Βόλο, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του φασιστικού μορφώματος των «Σπαρτιατών» Β. Στίγκα, τονίζοντας πως «οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας!».
Η συγκέντρωση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο της Εφορίας, κρατώντας πανό που έγραφε «Εξω οι φασίστες από την πόλη μας». Στο συγκεκριμένο κτίριο ο Β. Στίγκας είχε ζητήσει συνάντηση από το Σωματείο Ταξί Βόλου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, αφού έπειτα από την κινητοποίηση ο Στίγκας δεν εμφανίστηκε.
Ο Δημήτρης Αδρακτάς, μέλος του Σωματείου Ταξί Βόλου, δήλωσε ότι οι μαζικοί φορείς της πόλης και τα Σωματεία δείχνουν την αντίθεσή τους στο φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», που είναι συνέχεια του κόμματος του φυλακισμένου ναζί Κασιδιάρη. Πρόσθεσε ότι οι «Σπαρτιάτες» επιδιώκουν να χύσουν το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού και ο κόσμος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, να τους απομονώσει και να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν.