ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον Β. Ι. Λένιν στη Στουτγκάρδη και στη Ρίζα

Ανήμερα της 100ής επετείου του θανάτου του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, του Λένιν, την περασμένη Κυριακή 21 Γενάρη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Βάδη - Βυρτεμβέργη πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στη Στουτγκάρδη, σε τοποθεσίες που έζησε και έδρασε ο μεγαλύτερος επαναστάτης που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα τον 20ό αιώνα. Αντίστοιχα, μέλη και φίλοι της Κομματικής Οργάνωσης Δρέσδης του ΚΚΕ επισκέφθηκαν το άγαλμα του Λένιν που βρίσκεται στην πόλη Ρίζα, 55 χιλιόμετρα δυτικά της Δρέσδης.

Εκεί που ολοκληρώθηκε το «Τι να κάνουμε»

Πρώτος σταθμός όσων συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο στη Στουτγκάρδη ήταν το σπίτι που έμεινε ο Λένιν το 1901 (Furtbachstrasse 12, 70178 Stuttgart), ως φιλοξενούμενος του εκδότη και βουλευτή του τότε Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Dietz. Εκεί ολοκλήρωσε το μνημειώδες έργο του «Τι να κάνουμε; Τα φλέγοντα ζητήματα του κινήματός μας», το οποίο και κυκλοφόρησε στις αρχές Μάρτη του ίδιου χρόνου στη Στουτγκάρδη.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πλατιά στις σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις στη Ρωσία, έβαλε το ζήτημα για τη σημασία του συνειδητού παράγοντα που αποτελεί το προλεταριακό κόμμα. Γράφτηκε σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού και αντιπαράθεσης στη ρωσική σοσιαλδημοκρατία ανάμεσα στις συνεπείς μαρξιστικές θέσεις και τις οπορτουνιστικές απόψεις. Στο κέντρο αυτής της αντιπαράθεσης βρέθηκε το ζήτημα του ρόλου και του χαρακτήρα του εργατικού κόμματος, σημείωσε ο Παναγιώτης Αλωπούδης, μέλος του Τομεακού Γραφείου Γερμανίας του ΚΚΕ, που μίλησε στους συγκεντρωμένους, επισημαίνοντας: «Ο Λένιν επεξεργάστηκε θεωρητικά την αναγκαιότητα ενός επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου και έβαλε τα θεμέλια για τη συγκρότηση του επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου, αναδεικνύοντας την ανάγκη σφυρηλάτησης ενός ισχυρού κόμματος, με μέλη συνειδητούς αγωνιστές - μαχητές, που η οργανωτική του συγκρότηση θα αποτυπώνει την πρωτοπόρα επαναστατική ιδεολογία του».

«Οι επαναστάσεις είναι μέρες γιορτής για τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους»
«Οι επαναστάσεις είναι μέρες γιορτής για τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους»
Δεύτερος σταθμός ήταν ο χώρος που διοργανώθηκε το 7ο Συνέδριο της Β΄ Διεθνούς, το 1907, στη Στουτγκάρδη (Liederhalle Berliner Platz 1-3, 70174 Stuttgart). Εκεί πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τον αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο και την καπιταλιστική εκμεταλλευτική κοινωνία. Στο συνέδριο, οι Λένιν και Λούξεμπουργκ κατέθεσαν την ακόλουθη τροπολογία, η οποία και έγινε αποδεκτή: «Σε περίπτωση πολέμου η εργατική τάξη και οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποί της στις ενδιαφερόμενες χώρες είναι υποχρεωμένοι, χρησιμοποιώντας την υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου, να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την κήρυξη πολέμου...». Ομως, «σε περίπτωση που, παρ' όλα αυτά, ο πόλεμος εκραγεί, αυτοί πρέπει (...) να επιδιώξουν μ' όλα τα μέσα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική και πολιτική κρίση που θα προκαλέσει ο πόλεμος, για να εξεγείρουν τις λαϊκές μάζες και να επιταχύνουν την πτώση της καπιταλιστικής ταξικής κυριαρχίας».

Εκεί που στέκεται ακόμα το άγαλμα του Λένιν

Στη Ρίζα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το άγαλμα του Λένιν. Εκεί ο Δημήτρης Αμπατιέλος, μέλος του Τομεακού Γραφείου Γερμανίας του ΚΚΕ, σημείωσε: «Στεκόμαστε με σεβασμό και περηφάνια μπροστά στο άγαλμα του Λένιν, που φιλοτεχνήθηκε το 1975 από τον Σοβιετικό γλύπτη Νικολάι Τόμσκι, πρόεδρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Σοβιετικής Ενωσης. Τοποθετήθηκε μπροστά από το δημαρχείο της πόλης ως δώρο των χαλυβουργών της Νικόπολης της Ουκρανικής ΣΣΔ στη Ρίζα, η οποία στην περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ήταν κέντρο της μεταλλουργικής βιομηχανίας».

Στο κέντρο της πόλης το άγαλμα αυτό παρέμεινε έως τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το 1991 απομακρύνθηκε για να τοποθετηθεί δίπλα στο Σοβιετικό Νεκροταφείο, όπου βρίσκονται οι τάφοι 116 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού και Σοβιετικών κρατουμένων σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων για τις βιομηχανίες της ναζιστικής Γερμανίας. Είναι ένα από τα εκατοντάδες νεκροταφεία που έχουν γίνει η τελευταία κατοικία δεκάδων χιλιάδων Σοβιετικών μαχητών σ' αυτήν τη χώρα, παντοτινά μνημεία της αναμφισβήτητης και ανεξίτηλης προσφοράς και θυσίας του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού.

Αυτήν την προσφορά επιχειρούν να σβήσουν τα αστικά κράτη και η ΕΕ με τους τόνους λάσπης και αντικομμουνισμού, με τον βανδαλισμό και την καταστροφή μνημείων. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα βανδαλισμού του γερμανικού αστικού κράτους είναι η καταστροφή του αγάλματος του Λένιν, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος γλύπτης που δημιούργησε και το άγαλμα στη Ρίζα, που τοποθετήθηκε στο Βερολίνο το 1970, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη. Το 1992, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων, το άγαλμα κατεδαφίστηκε και θάφτηκε σε μια αμμώδη περιοχή έξω από το Βερολίνο. Το 2016, ως πράξη επισφράγισης του αντικομμουνιστικού μένους των αστών, ανασύρθηκε το κεφάλι του αγάλματος για να εκτεθεί σε μουσείο και μάλιστα πεσμένο στο πλάι. Δεν είναι λίγα τα μνημεία, που αν δεν έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί, έχουν μπει σε «μουσεία» ακρωτηριασμένα και αποκομμένα από τον φυσικό τους χώρο, ως «ντεκόρ» στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

«Ομως υπάρχουν και πολλά μνημεία της Ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, της αντιφασιστικής πάλης, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που στέκονται ακόμα. Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά από τη Ρίζα, όπου ο Λένιν είναι εδώ: Η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων βρίσκονται σε καλά χέρια. Στα χέρια εκατομμυρίων εργαζομένων και λαϊκών ανθρώπων που με τον αγώνα τους θα υπερασπιστούν την αλήθεια, θα ανοίξουν τον δρόμο "στις λεωφόρους του μέλλοντος", στον σοσιαλισμό που παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος. Κι ένα μικρό δείγμα ανάδειξής τους είναι και το ημερολόγιο που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση με μνημεία και έργα τέχνης αφιερωμένα στον μεγάλο επαναστάτη, από την περίοδο της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας», σημείωσε ο ομιλητής.

Η συγκινητική και λιτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών.

ΚΩΣ - ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Εκδηλώσεις παρουσίασης του Γ2 τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας

Η Τομεακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις παρουσίασης του νέου, Γ2 τόμου (1967 - 1974) του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Γενάρη.

Η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου.

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στην Κω την Κυριακή, στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κω (Χάνι).

Την παρουσίαση του νέου τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος.

ΛΑΡΙΣΑ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 105 χρόνια του ΚΚΕ

Την Κυριακή 28 Γενάρη

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 105 χρόνων του ΚΚΕ πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, και θα μιλήσει σ' αυτήν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Επίκαιρα διδάγματα από τη δράση και τις επεξεργασίες του ΚΚΕ την περίοδο 1967 - 1974».

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι. Συμμετέχουν οι ερμηνευτές: Βιολέτα Ικαρη, Μάκης Σεβίλογλου, Πάνος Κράιας, Γιάννης Κοτσερίδης, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Φωτίου.

Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Τάκης Βαμβακίδης, Βασίλης Καρμίρης, Βασιλική Δούφα.

Παίζουν οι μουσικοί: Μιχάλης Χώτος, Θέμης Σαμαντζής, Γιάννης Κατσανούλης, Στέλιος Παπαδόντας, Δημήτρης Πατούλιας, Ηλίας Νικολαΐδης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέμης Σαμαντζής

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» - «902» - ΜΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο Σάββατο το γλέντι

Οι Κομματικές Οργανώσεις «Ριζοσπάστη», «902» και ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ. στη Στέγη Πολιτισμού Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι, 300 μ. από το Μετρό «Αγία Μαρίνα»), με καλό φαΐ, κρασί και ζωντανή μουσική.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σάββατο 27 Γενάρη:

-- Στην Κάρυστο στις 7 μ.μ., σύσκεψη στο καφέ «Κοχύλι» με θέμα: «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας.

-- Στην Ιστιαία, στις 8 μ.μ., λαϊκό γλέντι της ΚΟ Ιστιαίας του ΚΚΕ, στην ταβέρνα Καλαβριώτης («Το κύμα») στα Κανατάδικα.

-- Στο Μαρτίνο, στις 9 μ.μ., λαϊκό γλέντι των ΚΟ ΛΑΡΚΟ και Λάρυμνας - Μαρτίνου του ΚΚΕ, στο «Μέγαρο» Μαρτίνου. Θα χαιρετίσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συνεστίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πυραμίδα», στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ.

Κυριακή 28 Γενάρη:

-- Συνεστίαση διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στη Λαϊκή Αγορά (χώρο των Βιολογικών Προϊόντων). Θα υπάρχει ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό.

-- Η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή της, την Κυριακή 28 Γενάρη στη 1 μ.μ. στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δευτέρα 29 Γενάρη:

-- Στις 6.30 μ.μ. η Κομματική Οργάνωση Αργολίδας θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των καινούργιων της γραφείων στο Αργος, Κορίνθου 87.

Τετάρτη 31 Γενάρη:

-- Στη Κοζάνη, στις 6.30 μ.μ. στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν, με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε», με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το δυνάμωμα του ταξικού αγώνα ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις και στις Οδηγίες τους για εργασιακή ζούγκλα», τη Δευτέρα 29 Γενάρη στις 9.30 π.μ. στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα SPAAK 1Ε201) στις Βρυξέλλες.

Την εισήγηση στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Θανάση Γκώγκο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ