ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κλιμάκωση της πάλης τους προετοιμάζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι

Μαχητική μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα χτες στον Πύργο

Στους δρόμους με μηχανοκίνητη πορεία στην Ηλεία οι αγρότες
Στους δρόμους με μηχανοκίνητη πορεία στην Ηλεία οι αγρότες
Με όλους τους τρόπους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με σκοπό να κλιμακώσουν και με τα τρακτέρ στους δρόμους τις επόμενες μέρες.

Στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε μαχητική, μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, ενώ ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, με κατάληξη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί σε καλλιέργειες κ.ά., τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, ενώ επισήμαναν ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης αλλά και παραμονής στα χωριά τους συνολικά.

Με κόρνες και συνθήματα ξεσήκωσαν την πόλη, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Θανάσης Βομπίρης, κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ). Επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Ελλάδα, Αγγελος Κολόσακας.

Επίσης, το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Χρήστο Γιάνναρο.

Με σκοπό την κλιμάκωση συσκέψεις στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζονται οι συσκέψεις για την κλιμάκωση της πάλης. Μετά τη χτεσινή στο Νεοχώρι, ακολουθεί νέα σήμερα στη Βόνιτσα (8.30 μ.μ. στο καφέ «Γ. Καρακώστα»), με κάλεσμα της Ομοσπονδίας του νομού και των ΑΣ Ακτίου - Βόνιτσας και Κατούνας - Μεδεώνων.

Στην Αχαΐα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου καλεί σε συσκέψεις σήμερα Πέμπτη στις Φαρρές (8 μ.μ.) και αύριο Παρασκευή στο Σταυροδρόμι (8 μ.μ.). Επιπλέον, μετά την πρώτη του κινητοποίηση στη γέφυρα Σελινούντα, ο ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε Γενική Συνέλευση με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την Κυριακή 28 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (8 μ.μ.).

Ενίσχυση του μπλόκου στη Μεσσήνη

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, μετά τη μαζική συνέλευση που πραγματοποίησε στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στην πόλη, αποφάσισε να κλιμακώσει τη δράση του με ενίσχυση του μπλόκου που έχει στήσει στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, κάλεσε να πραγματοποιηθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, αλλά και σε συντονισμό και με άλλους συλλόγους για κοινή δράση.

«Θα διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας στον δρόμο! Καμία ανοχή! Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πλαισιώσουν τους συλλόγους τους, να κατεβάσουν τρακτέρ σε όλα τα κεφαλοχώρια του νομού», σημειώνει ο Σύλλογος, καλώντας ταυτόχρονα «εργατικά σωματεία, εμπορικούς συλλόγους, συλλόγους εστίασης και άλλους φορείς να σταθούν στο πλευρό μας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στήριξη στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών

Από τη συνάντηση του Μ. Συντυχάκη με τους αγρότες της περιοχής
Από τη συνάντηση του Μ. Συντυχάκη με τους αγρότες της περιοχής
Με ομάδες παραγωγών από τις περιοχές Χρυσοσκαλίτισσας και Ελαφονησίου Κρήτης συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, κατά τη διάρκεια περιοδείας. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων Σπύρος Αγριμάκης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κισσάμου Γιώργος Φραγκιουδάκης και η Γραμματέας της ΚΟ Κισσάμου του ΚΚΕ Ολγα Ψαράκη.

Στη συζήτηση οι παραγωγοί παρουσίασαν στον βουλευτή του Κόμματος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, που ο αναχρονιστικός κανονισμός του δεν καλύπτει καταστροφές στο κεφάλαιο που δαπανούν οι αγρότες. Πρόσφατα, μάλιστα, ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα προξένησε ζημιές σε μονάδα θερμοκηπίων, με τους παραγωγούς να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Αναδείχθηκαν επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, με τις τιμές στο αρδευτικό νερό, στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα και στους σπόρους να είναι στα ύψη.

Τη συζήτηση απασχόλησαν ακόμα το ζήτημα της έλλειψης υποδομών στην ύπαιθρο και η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου του κάθετου άξονα που συνδέει το Ελαφονήσι με τον ΒΟΑΚ, σε μια περιοχή που πέρα από την ανάγκη για μετακινήσεις των αγροτικών προϊόντων έχει και πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Εντονη ανησυχία εκφράστηκε και για την έλλειψη νερού, καθώς δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα, με τις λιμνοδεξαμενές των Αγίων Θεοδώρων και της Χρυσοσκαλίτισσας να είναι κατεστραμμένες και να μην έχουν επιδιορθωθεί εδώ και χρόνια.

Την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μετέφερε ο Μ. Συντυχάκης, αναδεικνύοντας τις δεκάδες παρεμβάσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο, καθώς επίσης στα Δημοτικά Συμβούλια του νομού και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Αναφέρθηκε ακόμα στις εγκληματικές προθέσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτές αποκαλύπτονται και από τις απαντήσεις που δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με χαρακτηριστική εκείνη που έδωσε πρόσφατα σε Ερώτηση του ΚΚΕ για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί καστάνου που υπέστησαν πλήγμα στην παραγωγή τους. Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν αναγνωρίζει πως στα χωριά των Χανίων, όπως το Ελος ή τα Παλιά Ρούματα, υπάρχουν καστανοπαραγωγοί!

Ο βουλευτής και τα στελέχη του ΚΚΕ διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Παράλληλα, ανέδειξαν την αναγκαιότητα να στηριχθούν οι ίδιοι οι αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών, που όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στον νομό Χανίων ετοιμάζονται με συλλογικές διαδικασίες να βγουν στα μπλόκα του αγώνα.

Κλείνοντας ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τον λαό που ζει στην ύπαιθρο και θέλει να μείνει στα χωριά του και να καλλιεργήσει τη γη του να βγάλει συμπεράσματα από τη διαχρονική πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις, που υλοποίησαν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την ΚΑΠ. Εχουν ευθύνη όλα τα αστικά κόμματα, τόνισε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στήριξαν από κοινού την ΚΑΠ, που δίνει ένα ακόμα χτύπημα, με την περικοπή των ενισχύσεων.

Αύριο η μεγάλη κινητοποίηση στη Λαμία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες των αγροτών και κτηνοτρόφων και στη Φθιώτιδα, για την κάθοδο στα μπλόκα και την κινητοποίηση που πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή στη Λαμία.

Με αφετηρία τη συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στην είσοδο της Λαμίας και στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης από τις 10 π.μ., η Ομοσπονδία και Αγροτικοί Σύλλογοι της Φθιώτιδας σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το στήσιμο μπλόκων.

Στο πλαίσιο αυτό, βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί από την ανατολική Φθιώτιδα μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Πελασγία αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τρακτέρ στην είσοδο του χωριού και στη συνέχεια να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε συγκέντρωση δυνάμεων και κάθοδο στη Λαμία αύριο Παρασκευή προχωρούν επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Φθιώτιδας, ενώ δυνάμεις συγκεντρώνουν, μέσα από συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά, και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Λοκρίδας. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στην περιοχή Δομοκού και Θεσσαλιώτιδας, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και τον αφανισμό, μετά και τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» πέρυσι.

Κινητοποιήσεις δρομολογούν και οι αγρότες της Λιβαδειάς και των γύρω χωριών, καθώς μετά από συσκέψεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες εξετάζουν τη συγκέντρωση μηχανημάτων και το στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αη Γιάννη, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Στο πλευρό των αγροτών η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας

Τη στήριξή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας όλες τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να ενισχύσουν τις δίκαιες αυτές κινητοποιήσεις.

Σε παρέμβασή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που φέρουν τόσο η ΕΕ και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όσο και οι εκπρόσωποί τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Στη δήλωσή τους αναδεικνύουν μεταξύ άλλων το οξυμένο πρόβλημα με την ακαρπία στην ελιά, τη μειωμένη παραγωγή στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και στα σιτηρά, τη μείωση της παραγωγής στην κτηνοτροφία, την εγκατάλειψη κοπαδιών από κτηνοτρόφους. Και τονίζουν ότι οι αγρότες «δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που ισχύει για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, είτε εξαιτίας των ζημιών που υφίστανται από διάφορες φυσικές ή άλλες αιτίες είτε από τον μεγάλο πληθυσμό λύκων ή ασθενειών, όπως της ευλογιάς, που αυτό το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Ολα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει συνθήκες πραγματικά ανυπόφορες για τους βιοπαλαιστές αγρότες».

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μετέφεραν την απαίτηση να δοθεί λύση από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για να μείνουν στα χωριά και στα χωράφια τους χρειάζεται ενίσχυση από όλες τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, καθώς υφίστανται και από την πλευρά τους τις συνέπειες της κατάστασης της αγροτικής παραγωγής, της ακρίβειας, της υποβάθμισης της ποιότητας κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ