Κινητοποιήσεις χτες στην 4η ΥΠΕ και στο ΑΧΕΠΑ
Στο ΑΧΕΠΑ |
Στη συνάντησή τους με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δ. Τσαλικάκη, ανέδειξαν ότι λύση δεν είναι οι μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη των κενών αλλά οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία.
Οπως είπαν, με την πρακτική αυτή εξουθενώνουν τους γιατρούς, ωθώντας τους να φύγουν από το ΕΣΥ και, παράλληλα, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου προκαλούνται επιπλέον κενά.
Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέφερε ότι οι μετακινήσεις ιατρών ΕΣΥ από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την περιφέρεια δεν ξεκίνησαν τώρα, είναι συνεχιζόμενη πρακτική των διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων. «Υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες Υγείας και δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς», είπε. Πρόσθεσε ότι λύση είναι να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά, η μείωση του εργάσιμου χρόνου και οι αυξήσεις στους μισθούς.
Στην 4η ΥΠΕ |
Η ΕΝΙΘ απαντά στην εγκληματική αδιαλλαξία της κυβέρνησης με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα και πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσης με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Βόρειας Ελλάδας.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και μέτρα για την αξιοπρεπή λειτουργία του νοσοκομείου με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που συμπαραστέκονται στον αγώνα των υγειονομικών και απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικοί, από τις 1.600 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου οι 800 καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό και απασχολούνται επιπλέον περίπου 300 με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης.
Ενδεικτική είναι η εικόνα από την Ιατρική Υπηρεσία, όπου με τα κουτσουρεμένα οργανογράμματα, προβλέπονται 280 θέσεις και είναι κενές οι 147. Μέρος των κενών καλύπτεται με 42 επικουρικούς. Αντίστοιχα και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, όπου προβλέπονται 840, είναι κενές οι 329 και οι μισές περίπου καλύπτονται με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης. Πάνω από 50% είναι τα κενά στη Διοικητική και την Τεχνική Υπηρεσία.
Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ, οι ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αυξάνονται το τελευταίο διάστημα καθώς μεγάλος αριθμός επικουρικού προσωπικού αποχώρησαν ή πρόκειται να αποχωρήσουν με τη λήξη του προγράμματός τους ή της σύμβασής τους.
Μέχρι τον Φλεβάρη αποχωρούν περίπου άλλοι 45 ειδικευόμενοι νοσηλευτές, ενώ στα κενά πρέπει να υπολογιστούν και οι συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού, οι παραιτήσεις λόγω των δυσβάσταχτων συνθηκών εργασίας.
Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού ξεπερνά τα 50 έτη, με πολλούς εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε τμήματα με 50 ασθενείς που διαθέτουν και υπομονάδες με διασωληνωμένους, στις βάρδιες υπάρχουν μόνο 3 νοσηλευτές, οι οποίοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, με κίνδυνο την ελλιπή φροντίδα των ασθενών.
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ανέδειξε το πρόβλημα της επαγγελματικής κόπωσης του προσωπικού, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν γιατροί και νοσηλευτές. Αναφέρθηκε και στο θέμα των υποδομών, με το παράδειγμα της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, που εγκαινιάστηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, η οποία δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου, ενώ σε έναν θάλαμο δεν χωράει να μπει το φορείο.
«Αντιλαμβανόμαστε πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την υγεία του λαού», σημείωσε και τόνισε: «Ο νέος υπουργός Υγείας είναι αυτός που το 2013 έκλεισε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και δήλωνε υπερήφανος για τις διαθεσιμότητες των υγειονομικών. Αυτή η δημόσια Υγεία δεν μας αξίζει».
Η μαχητική κινητοποίηση απέτρεψε τη μετακόμιση
Η συγκέντρωση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε την ώρα που φορτηγά ετοιμάζονταν να φορτώσουν τα έπιπλα και τα φάρμακα του φαρμακείου για τη μετακόμιση. Ομως η μαχητική στάση των συγκεντρωμένων εμπόδισε τα φορτηγά και τα ανάγκασε να φύγουν παρά την παρουσία της αστυνομίας!
Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, που όπως λένε αποτελούν και αιτήματα όλου του λαού της περιοχής: «Να παραμείνει το φαρμακείο στη Ν. Ιωνία και να μη μεταφερθεί στον ακατάλληλο χώρο που το πηγαίνουν (σε πρώτο όροφο κτιρίου στην Αγ. Παρασκευή). Να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί το φαρμακείο στη Ν. Ιωνία μαζί με το Κέντρο Υγείας που εδώ και καιρό απειλείται με έξωση. Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μίλησαν ο Τάκης Κόσυβας, Ταμίας του σωματείου, ο Παναγιώτης Σαμπλίδης από το Παράρτημα Ν. Ιωνίας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Μανώλης Περάκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Ν. Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης.
Η μετακόμιση αποτρέπεται από την άμεση αγωνιστική παρέμβαση |
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης οι Σύλλογοι Γυναικών από Ν. Ιωνία, Ηράκλειο και Φιλαδέλφεια, ο Σύλλογος Δασκάλων «Σεφέρης», η Ενωση ΕΒΕ Ηρακλείου και άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας.
Παρευρέθηκαν η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα, που απηύθυνε χαιρετισμό στήριξης των κινητοποιήσεων, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τη Ν. Ιωνία και το Ηράκλειο. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή για να συνεχίσει τη λειτουργία του το φαρμακείο του Κέντρου Υγείας Ν. Ιωνίας, να εξασφαλιστεί η στέγαση του ΚΥ σε κατάλληλο κτίριο και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
Θα αδειάσουν ξανά τα ράφια, προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί
Παραμένει αντιμέτωπος με τις ελλείψεις φαρμάκων ο λαός, ενώ όπως είναι προφανές η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την απόφαση για άρση της απαγόρευσης «παράλληλης εξαγωγής» για 137 σκευάσματα, όπως καρδιολογικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά κ.ά., ακόμα και παιδικά εμβόλια. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα, όπου επανειλημμένα παρουσιάζουν ελλείψεις.
Να σημειωθεί ότι η νέα απόφαση που εξέδωσε ο ΕΟΦ θα ισχύσει για 3 μήνες, μέχρι τις 19 Απρίλη, και με αυτήν αίρεται η απαγόρευση εξαγωγών σε 158 φάρμακα από τα 277 που περιλαμβάνονταν στις τρεις προηγούμενες αποφάσεις του 2023.
Στην απόφαση για άρση της απαγόρευσης «παράλληλης εξαγωγής» δεκάδων σκευασμάτων αντιτίθενται και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άδεια ράφια στα φαρμακεία και αδυναμία εκτέλεσης συνταγών.
«Με τη συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων, που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές. Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθουν η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προειδοποιώντας ότι «αν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».
Στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για σήμερα, για όλο το προσωπικό, με συγκέντρωση στα ΤΕΠ και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Στο επίκεντρο βρίσκονται εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του νοσοκομείου η απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης εκ μέρους της Διοίκησης σε βάρος συνδικαλιστών - μελών του ΔΣ του Σωματείου, μεταξύ αυτών και του προέδρου Γ. Φερεντίνου, που καλούνται σε ΕΔΕ ως ύποπτοι για την αποξήλωση των μηχανημάτων ελέγχου καρτών.