ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Χορηγίες που στάζουν κέρδη και αίμα

Ενας μεγάλος αριθμός βρετανικών πανεπιστημίων έχουν λάβει «ματωμένες» χορηγίες 100 εκατομμύρια λίρες από ομίλους της πολεμικής βιομηχανίας που εξοπλίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας. Στελέχη αυτών των εταιρειών, μάλιστα, έχουν αποκτήσει θέσεις σε συμβουλευτικές επιτροπές που καθορίζουν το περιεχόμενο των μαθημάτων σε πολλά από αυτά τα Ιδρύματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 44 πανεπιστήμια δήλωσαν ότι έχουν λάβει τέτοιες χορηγίες τα τελευταία 5 χρόνια από 8 μεγάλες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ (RTX - πρώην «Raytheon», «Lockheed Martin», «Boeing», «Northrop Grumman», «General Dynamics», «BAE Systems» και «Rolls - Royce»), οι οποίες περιλαμβάνονται στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Πολλά ακόμα πανεπιστήμια αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το αν και πόσο χρηματοδοτήθηκαν από την πολεμική βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τους ομίλους - χορηγούς, η «Rolls - Royce» δαπάνησε σχεδόν 64 εκατομμύρια λίρες, η «BAE Systems» πάνω από 20 εκατ. και η «Boeing» 14 εκατ. Αλλοι έδωσαν μικρότερα ποσά, συμπεριλαμβανομένης της «Lockheed Martin», που παρείχε 179.000 λίρες, κυρίως για χρηματοδότηση έρευνας. Ολες οι παραπάνω βιομηχανίες είτε έχουν πουλήσει απευθείας όπλα και άλλα στρατιωτικά συστήματα στο κράτος του Ισραήλ, είτε το προμηθεύουν έμμεσα με σημαντικά ανταλλακτικά.

* * *

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το University College London δέχτηκε σχεδόν 50.000 λίρες σε χορηγία από τη βρετανική «BAE Systems» για τη χρηματοδότηση του «Κέντρου Ηθικής και Δικαίου»! Η εταιρεία κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη το 2019. Ο φάκελος της καταγγελίας υποστηρίζει ότι αεροσκάφη, πύραυλοι και άλλα όπλα που κατασκευάστηκαν από την BAE και άλλες 9 εταιρείες «συνέβαλαν στην ικανότητα» του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που βομβάρδισε σχολεία, νοσοκομεία και αμάχους σε 26 αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 135 άνθρωποι και 181 να τραυματιστούν. Αυτήν την «ηθική» και αυτό το «δίκαιο» επιχορηγεί ο όμιλος στο πανεπιστημιακό ίδρυμα!

Επίσης, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έλαβε περισσότερη τέτοια χρηματοδότηση από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα και συγκεκριμένα 42 εκατ. λίρες, ενώ τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ έλαβαν 17 εκατ. και 10 εκατ. λίρες αντίστοιχα.

* * *

Παράλληλα, πολλά από τα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια έχουν προσκαλέσει στελέχη της βιομηχανίας όπλων να συμμετάσχουν στις συμβουλευτικές επιτροπές τους. Στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, για παράδειγμα, όπου πρόσφατα οι φοιτητές του πραγματοποίησαν κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και κατήγγειλαν τη συνεργασία του Ιδρύματος με τη βιομηχανία όπλων, 5 τέτοια στελέχη βρίσκονται σε συμβουλευτικές επιτροπές για προγράμματα σπουδών μηχανικής.

Το Queen's University Belfast έχει πάρει σχεδόν 4 εκατ. λίρες από ομίλους της πολεμικής βιομηχανίας. Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι η «Rolls - Royce» και η «Collins Aerospace» (τώρα μέρος της RTX) συμμετέχουν και οι δύο σε ένα φόρουμ που συμβουλεύει για 8 από τα μαθήματα Μηχανικής του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Warwick επιβεβαίωσε επίσης ότι τουλάχιστον ένας υπάλληλος εταιρείας όπλων συμμετέχει σε μια συμβουλευτική επιτροπή που καθορίζει την ύλη σε όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Μηχανικής.

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δήλωσε ότι είχε λάβει εκατομμύρια λίρες από την «Boeing» και τη «Rolls - Royce» για «ερευνητικές συνεργασίες», αλλά δεν αποκάλυψε ποια ήταν τα έργα. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι η «Rolls - Royce» έδωσε πάνω από 17,5 εκατ. λίρες, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Το UCL, τέλος, αποφάσισε να μη δεχτεί περαιτέρω εταιρική χορηγία το 2021, ωστόσο ένας εκπρόσωπος της «BAE Systems» εξακολουθεί να είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

***

Τα ευρήματα άλλης έρευνας, σχετικά με τις χορηγίες ενεργειακών ομίλων στα βρετανικά πανεπιστήμια, υπολόγισαν το ύψος της χρηματοδότησης στα 281 εκατ. λίρες συνολικά. Οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν «συμβουλέψει» για το περιεχόμενο των σπουδών τουλάχιστον 12 πανεπιστήμια στη Βρετανία. Μάλιστα, στην έρευνα αυτή αποκαλύφθηκε ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων πίεσαν την κυβέρνηση να κρατήσει μυστικά τα ονόματα των δωρητών...

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την ολοένα και μεγαλύτερη σύζευξη των πανεπιστημίων με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι κυριολεκτικά αγοράζουν την Ερευνα, όπως και το προνόμιο να παρεμβαίνουν ανοιχτά σε αυτήν και στο περιεχόμενο των σπουδών, με στελέχη τους σε κρίσιμους διοικητικούς και συμβουλευτικούς τομείς. Επιδιώκουν επίσης μέσα από τις χορηγίες να ξεπλύνουν την εγκληματική - δολοφονική τους δράση, όπως στην περίπτωση της πολεμικής βιομηχανίας, καθορίζοντας κατά τα συμφέροντά τους ακόμα και το περιεχόμενο εννοιών όπως το δίκαιο και η ηθική.

Μπορεί η περίπτωση της Βρετανίας να ακούγεται ως ένα ακραίο παράδειγμα του «πανεπιστημίου ΑΕ» που οι επιχειρήσεις έχουν παρεισφρήσει σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του, όμως οι εικόνες αυτές είναι από το παρόν και το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στη χώρα μας. Ολες οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις προς τα εκεί ακριβώς κατατείνουν, ενώ η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεται να επιταχύνει τις εξελίξεις προς την ίδια κατεύθυνση, καθιστώντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη του αγώνα ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!


Δ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ