ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με τα τρακτέρ στον δρόμο παλεύουν για την επιβίωσή τους

«Πλημμύρισε» με τρακτέρ χτες ο Βόλος | Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, πυκνώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Δεκάδες τρακτέρ στους δρόμους του Βόλου
Δεκάδες τρακτέρ στους δρόμους του Βόλου
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αυτές τις μέρες πραγματοποιούν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, ενώ σε πολλές περιοχές βγάζουν και τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, με στόχο να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία. Με οδηγό την πλούσια πείρα των αγώνων τους και τις κατακτήσεις που απέσπασαν στο παρελθόν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μάχη που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους και διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά έχουν συζητηθεί και καθοριστεί στις συλλογικές τους διαδικασίες.

«Πλημμύρισε» με τρακτέρ χτες ο Βόλος

Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας πλημμύρισαν χτες την πόλη του Βόλου με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, και διαδήλωσαν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων, οι αγρότες έδωσαν ραντεβού επί των οδών Λαρίσης - Αθηνών και στη συνέχεια με τα τρακτέρ έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου, για να καταλήξουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το προαύλιο της οποίας γέμισε τρακτέρ. Εκεί αντιπροσωπεία τους επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν μια απελπιστική κατάσταση, αφού τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη δεν έχουν λυθεί. Πολλοί απ' αυτούς έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί δεν επαρκούν, ενώ ταυτόχρονα δεν παίρνονται από το κράτος ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους από παρόμοια φαινόμενα. Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος παραγωγής ροκανίζει το εισόδημά τους, ενώ και οι τιμές στις οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κρατώντας τα τρακτέρ στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών.

Συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ανέδειξε το τριπλό χτύπημα που έχει δεχτεί η Μαγνησία, από μια πυρκαγιά και δύο πλημμύρες κατά σειρά, «που ήρθαν αφού είχαμε καλλιεργήσει με ένα κόστος παραγωγής στα ύψη, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%. Τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες. Από την άλλη, βλέπουμε την κυβέρνηση να παραμένει αδιάλλακτη, να μην ικανοποιεί τα αιτήματά μας, να αρνείται να ορίσει συνάντηση με κλιμάκιο υπουργών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ξεσηκωθεί. Στην Καρδίτσα έχουν βγει τρακτέρ στις πλατείες, στις παρακάρλιες περιοχές έχουν στήσει μπλόκο, διότι χωράφια είναι κάτω από το νερό στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, με παραγωγές και μηχανήματα από κάτω, και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πότε και πώς θα φύγει το νερό, για να ξέρουν πότε θα καλλιεργήσουν. Συμμετέχουμε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, με σκοπό να κλιμακώσουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, όμως με τον ανυποχώρητο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Μαγνησίας διεκδικούν μεταξύ άλλων:

-- Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με απευθείας κρατική αρωγή, βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.

-- Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης εισοδήματος με συγκεκριμένα ποσά ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια, όπως και για το ζωικό κεφάλαιο. Επίσης, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, και αναπλήρωση εισοδήματος στους αγροτοκτηνοτρόφους έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

-- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

-- Καμία αλλαγή χρήσης γης, να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά

Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους αγρότες της Θεσσαλίας και η αγανάκτηση για την κοροϊδία της κυβέρνησης, που δεν ικανοποιεί τα βασικά αιτήματά τους παρά μόνο τους πετάει μερικά ψίχουλα, επιβεβαιώνεται και από τα εκατοντάδες τρακτέρ που βρίσκονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας, αλλά και στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στον Παλαμά, με πρωτοβουλία των τεσσάρων Ομοσπονδιών της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν ο συντονισμός και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Συντονίζουν τον αγώνα τους σε Ημαθία και Πέλλα

Συντονισμένες δράσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισαν οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους.

Αποφάσισαν στις 23 Γενάρη να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στις 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και εξέφρασε τη στήριξη των εργαζομένων στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των αγροτών ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, Ν. Νατζμέ.

Εκφράστηκε μάλιστα και η καταδίκη της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατρεπτικό» στο «Alert TV». Εκεί δέχτηκε χυδαίες βρισιές και απειλές από γνωστό ακροδεξιό δημοσιογράφο, μην τον «πετύχει πουθενά»...

Στο μεταξύ, οι αγρότες του νομού Πιερίας έχουν βγάλει τρακτέρ και αγροτικά τους μηχανήματα στην παλιά Εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, κοντά στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τρακτέρ έχουν βγει και στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα γίνει τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από τη Δευτέρα παραμένουν στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής.

Στην Εορδαία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε διευρυμένη σύσκεψη το Σάββατο 20 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε πανελλαδικό συντονισμό.

Στη Δυτική Ελλάδα

Συνέχεια στις συσκέψεις τους για τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στους δρόμους και τις πλατείες, με πρωτοβουλίες και δράσεις των Ομοσπονδιών και Συλλόγων τους, δίνουν και σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους προχωρά σε συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο στην κεντρική πλατεία (12 μ.) και στη διασταύρωση του κόμβου της Βόνιτσας με Λευκάδα (11.30 π.μ.) τη Δευτέρα 22 Γενάρη.

Τις συσκέψεις συνεχίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με νέα χθες το απόγευμα στο Χειμαδιό. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάσταση με την πολύ χαμηλή τιμή της κορινθιακής - μαύρης σταφίδας, αλλά και από την ακαρπία της ελιάς, έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση των αγροτών στον νομό. Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση και συντονισμό τοπικά και πανελλαδικά.

Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου από κοινού με Συλλόγους σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία προχωρά σε παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22 Γενάρη (12 μ.) στην Τρίπολη. Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση τη συγκεκριμένη μέρα στις 11.30 π.μ., στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ.

Σε άλλες περιοχές

Σε παμφθιωτική σύσκεψη για τον συντονισμό και την οργάνωση κινητοποιήσεων καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμίας, στην οδό Λεωνίδου.

Στη Σάμο, σήμερα Τετάρτη οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο μετά από κάλεσμα του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, με το αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ. έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.

Σε περιοδείες και συναντήσεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Μέλη του ΔΣ της θα συναντηθούν διαδοχικά με όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού, ώστε να συναποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν για να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους, με κινητοποίηση - συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.


Νέο χαράτσι στην Ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών

Επιβάλλεται δεύτερη αύξηση στις εισφορές μέσα σε δύο χρόνια

Με νέα αύξηση στις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2024 επιβαρύνει η κυβέρνηση τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοτελείς απασχολούμενους και τους αγρότες, με πρόσχημα την πορεία του πληθωρισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση που επιβάλλεται μετά το 2020 που άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, καθώς αποσυνδέθηκαν από το δηλωθέν εισόδημα και εφαρμόστηκαν κλίμακες. Ετσι, μετά το χαράτσι του 9,6% που επιβλήθηκε πέρυσι, προστίθεται ακόμα 3,46% φέτος για τις εισφορές του 2024, πέραν των άλλων χαρατσιών και της φορομπηξίας που πληρώνουν οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Με τη νέα αύξηση οι εισφορές για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στην 1η κλίμακα - όπου ασφαλίζονται οι περισσότεροι- διαμορφώνονται στα 175,83 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη αυξάνεται στα 62,39 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη και υγεία θα ανέλθει στα 238,22 ευρώ από 230,27 ευρώ πέρυσι και μαζί με τα 10 ευρώ κάθε μήνα για τον πρώην ΟΑΕΔ, το ελάχιστο μηνιαίο κόστος Ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων φτάνει στα 248,22 ευρώ.

Βέβαια, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος ασφαλιστεί στις άλλες κατηγορίες (συνολικά 6) ανεβαίνει και το κόστος Ασφάλισης. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιος που θα ασφαλιστεί στην 6η κατηγορία θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα για σύνταξη και υγεία το ποσό των 642,06 ευρώ. Για την ειδική κατηγορία Ασφάλισης των μη μισθωτών που αφορά τους νέους ασφαλισμένους η εισφορά για τη σύνταξη διαμορφώνεται στα 105,5 ευρώ τον μήνα και για την περίθαλψη στα 37,43 ευρώ.

Για τους αγρότες η εισφορά για τη σύνταξή τους στην 1η κατηγορία αυξάνεται στα 103,23 ευρώ και για την περίθαλψη στα 36,3 ευρώ και μαζί με την εισφορά τους στην Αγροτική Εστία η ελάχιστη επιβάρυνση κάθε μήνα φτάνει τα 141,8 ευρώ.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλίζονται για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ η πρόσθετη επιβάρυνση στην 1η από τις τρεις κατηγορίες που έχουν οριστεί είναι 44,24 ευρώ για την επικουρική ασφάλιση και 29,49 ευρώ τον μήνα για το εφάπαξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ