ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Προαναγγελίες εναλλαγής «φάσεων» ενώ συνεχίζεται το μακελειό

Συνεχίζονται το δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα και οι σφοδρές μάχες

Σφοδρές συνεχίστηκαν και χτες, για 102η μέρα, οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων και συσσωρεύοντας ακόμα περισσότερο μπαρούτι για παραπέρα κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου στην περιοχή.

Ο χτεσινός απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα αναφέρει τουλάχιστον 24.285 νεκρούς Παλαιστίνιους, εκ των οποίων τουλάχιστον 10.600 είναι παιδιά, και 61.154 τραυματίες.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 320.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, απηύθυνε ξανά έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, για να διασφαλιστεί η διανομή βοήθειας και «να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».

Εκτίμησε δε ότι πέφτουν στην περιοχή η «μακρά σκιά του λιμού» και ο κίνδυνος έξαρσης των επιδημιών λόγω των ισραηλινών δραστικών περιορισμών στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» από τη «σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Αντιθέσεις για τους όρους συνέχισης της σφαγής στη Γάζα

Σε ένα τέτοιο φόντο μακελειού και βάρβαρου αποκλεισμού, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, έκανε λόγο για «τερματισμό της φάσης εντατικών βομβαρδισμών» στη βόρεια Γάζα, ισχυριζόμενος ότι το ίδιο θα γίνει σύντομα και στη νότια Γάζα.

Οι μάχες και οι συγκρούσεις με Παλαιστίνιους που αντιστέκονται στον ισραηλινό κατοχικό στρατό συνεχίζονται σφοδρές και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές γύρω από την πόλη Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα και ανέφερε ότι εντοπίστηκαν περίπου 100 εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες του κατοχικού στρατού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απωλειών στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε τουλάχιστον 190 από τις 27 Οκτώβρη που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα - με βάση τα επίσημα στοιχεία, που θεωρούνται από διάφορους αναλυτές υποτιμημένα.

Ο Γκάλαντ υποστήριξε ότι πλέον οι επιχειρήσεις του στρατού στη βόρεια Γάζα έχουν περάσει σε χαμηλότερο επίπεδο έντασης και ότι όλα έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας η φάση (σ.σ. κλιμάκωσης) τελείωσε. Στη νότια Γάζα θα επιτύχουμε το αποτέλεσμα αυτό και η εντατική φάση θα ολοκληρωθεί σύντομα», ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας πως οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στον νότο και δη στην πόλη Χαν Γιούνις.

Από την πόλη αυτή εκτοξεύτηκαν χτες πάνω από 50 ρουκέτες προς το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ότι παρά το διαρκές σφυροκόπημα της Γάζας από τον κατοχικό στρατό, οι παλαιστινιακές οργανώσεις διατηρούν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ο Γκιντόν Σάαρ, από την «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς που έχει θέση υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στην ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου, ζήτησε χτες την έκτακτη σύγκλησή της με αφορμή το μπαράζ δεκάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν χτες από την κεντρική Γάζα. Οπως είπε, πρέπει να συζητηθούν «η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και ο τρόπος που αυτός διεξάγεται», εκτιμώντας ότι η μείωση της έντασης και των επιχειρήσεων του στρατού στην περιοχή και η απόσυρση ορισμένων δυνάμεων «είναι λάθος». «Πρέπει να αποφασίσουμε να αυξήσουμε την πίεση στη Χαμάς» και να αποφασίσουμε «να αλλάξουμε την κατάσταση στα πεδία μάχης στη βάση της επίτευξης στόχων και όχι βάσει χρονοδιαγράμματος», ανέφερε.

Αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ εξετάζει η Γερμανία

Στο μεταξύ, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεχίζουν να εξοπλίζουν ακόμα περισσότερο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η κυβέρνηση της Γερμανίας ετοιμάζεται να στείλει πυρομαχικά στο Ισραήλ. Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν πως ήδη τα αρμόδια υπουργεία έχουν συμφωνήσει καταρχάς με το αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το ισραηλινό αίτημα αφορά την προμήθεια περίπου 10.000 βλημάτων ακριβείας των 120 χιλιοστών. Επειδή η γερμανική «αμυντική» βιομηχανία δεν μπορεί να παραδώσει αμέσως αυτήν την ποσότητα, εξετάζεται η πιθανότητα να αποδεσμευτούν πυρομαχικά από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού.

Παζάρια για την «επόμενη μέρα»

Η «επόμενη μέρα» στη Γάζα προκαλεί προβληματισμό στην Ιορδανία, με τον πρωθυπουργό της, Μπ. Χασαουάνιχ, να δηλώνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η χώρα του «θα αναγκαστεί να αντιδράσει» σε περίπτωση μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων γιατί αυτό θα συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα του. Ο ίδιος είπε πως αυτό ισχύει και σε περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του στάτους κβο στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

Επίσης από το Νταβός ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Γάζας εάν είναι να ισοπεδωθεί ξανά η Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι θα πρέπει «να λυθεί» το παλαιστινιακό ζήτημα - με τις «λύσεις» που προβάλλουν κατά καιρούς οι ΗΠΑ να διαιωνίζουν ουσιαστικά την ισραηλινή κατοχή.

Μιλώντας χτες στο ίδιο φόρουμ, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ζήτησε «άμεση εκεχειρία στη Γάζα», μη κρύβοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται για μια συμφωνία «εξομάλυνσης» των σχέσεων με το Ισραήλ, αρκεί να συνδέεται αυτό με μια λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό.

«Η ειρήνη και η ευημερία για το Ισραήλ είναι συνδεδεμένες με την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε ο Φαρχάν, προσθέτοντας ότι για τη χώρα του «περιφερειακή ειρήνη σημαίνει ειρήνη με το Ισραήλ» αλλά μόνο σε συνδυασμό με «ένα παλαιστινιακό κράτος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό που κάνει αυτήν την περίοδο το Ισραήλ είναι «να διακυβεύει όλες τις προοπτικές περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».

Το ίδιο 24ωρο η ΕΕ πρόσθεσε το όνομα και άλλου ηγετικού στελέχους της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, στη λίστα «τρομοκρατών» και ανακοίνωσε σχετικές κυρώσεις. Τον περασμένο Δεκέμβρη η ΕΕ είχε πάρει ανάλογα μέτρα και σε βάρος των ηγετικών στελεχών της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ισα.

Στο μεταξύ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεργασία με τη Γαλλία ανακοινώθηκε χτες έμμεση συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για την παράδοση φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ως αντάλλαγμα για την παράδοση φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους και αιχμαλώτους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με Καταριανό αξιωματούχο, τα φάρμακα και η άλλη βοήθεια θα φύγουν από την Ντόχα σήμερα, με κατεύθυνση την αιγυπτιακή πόλη Αρίς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά τους στη Λωρίδα της Γάζας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καταιγισμός επικίνδυνων εξελίξεων σε όλα τα εύφλεκτα μέτωπα της περιοχής

Επιθέσεις από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν

Καθημερινές είναι πλέον οι επικίνδυνες εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση σε όλα τα εύφλεκτα μέτωπα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το συνεχιζόμενο μακελειό από το Ισραήλ στη Γάζα και τους σχεδιασμούς από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να παίζουν καταλυτικό ρόλο, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Χαρακτηριστικά, μέσα σε ένα 24ωρο προστέθηκαν οι νέες επιθέσεις από τις ΗΠΑκατά της Υεμένης, τα αντίποινα από τους Χούθι της Υεμένης, στο πλαίσιο των οποίων χτυπήθηκε από πύραυλο το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Zografia», ενώ διερχόταν την Ερυθρά Θάλασσα, το μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων σε περιοχή βαθιά εντός του νότιου Λιβάνου, αλλά και οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον στόχων στο ιρακινό Κουρδιστάν, στη Συρία και στο Πακιστάν, κάνοντας λόγο για αντίποινα έναντι της πρόσφατης πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο Κερμάν, αλλά και της δολοφονίας ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων.

Νέες αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση νέων επιδρομών, χτες, κατά της Υεμένης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν 4 αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι των Χούθι.

Με άλλη ανακοίνωσή της, η CENTCOM επιβεβαίωσε το ρεσάλτο που πραγματοποίησαν στις 11 Γενάρη Αμερικανοί πεζοναύτες σε «ύποπτο» πλοίο στην περιοχή, ανακοινώνοντας χτες ότι προχώρησαν σε κατάσχεση φορτίου με ιρανικά όπλα και τμήματα πυραύλων που είχαν τελικό αποδέκτη τους Χούθι.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας σε διεθνή ύδατα της Αραβικής Θάλασσας και σε αυτήν συμμετείχαν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Lewis B. Puller», μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι στη διάρκεια της εν λόγω επιχείρησης χάθηκαν δύο πεζοναύτες των επίλεκτων αμερικανικών ειδικών δυνάμεων SEAL, οι οποίοι έκτοτε αγνοούνται.

Ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ Ερικ Κουρίλα, σχολιάζοντας αυτήν την επιχείρηση, κατηγόρησε το Ιράν ότι «συνεχίζει τις αποστολές προηγμένης θανάσιμης βοήθειας» στους Χούθι και ότι αναμειγνύεται «ενεργά στην αποσταθεροποίηση» της περιοχής.

Λίγες ώρες πάντως μετά τις χτεσινές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, οι Χούθι έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο M/V «Zografia», υλοποιώντας τις προειδοποιήσεις τους ότι παρά τις αμερικανικές επιθέσεις θα συνεχίσουν τα πλήγματα σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).

Ιρανικές επιθέσεις σε Ιράκ, Συρία και Πακιστάν

Σε ένα τέτοιο φόντο ήρθαν να προστεθούν οι επιθέσεις του Ιράν σε στόχους στο Ιράκ, στη Συρία και το Πακιστάν.

Χτες, οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε «αρχηγείο κατασκοπείας» της Μοσάντ στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, και στη συνέχεια εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους σε στόχους στη Συρία, προς υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ασφάλειας του ιρανικού κράτους, αλλά και «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνεται ότι εξαπολύθηκαν 4 πύραυλοι σε θέσεις του «Ισλαμικού Στρατού» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και 11 πύραυλοι σε «κέντρο της Μοσάντ» στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ.

Οι παράλληλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες βδομάδες μετά την αιματηρή διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Κερμάν του Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 84 ανθρώπων και τον τραυματισμό 284 άλλων. Επιπλέον τον Δεκέμβρη το Ιράν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ και για τη «στοχευμένη» δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σαγίντ Ραζί Μουσαβί από πυραυλική επίθεση στη Δαμασκό της Συρίας.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η ιρανική επίθεση στο Ερμπίλ του Κουρδιστάν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο ντόπιος επιχειρηματίας Pesharaw Dizagi, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των ακινήτων και των εταιρειών παροχής «υπηρεσιών ασφαλείας» (πιθανώς και προς τη μεριά του Ισραήλ...).

Χτες βράδυ, εξάλλου, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» και το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσαν πως οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» εξαπέλυσαν επίθεση με drones και πυραύλους στο στρατηγείο της σουνιτικής οργάνωσης σαλαφιστών «Στρατός Δικαιοσύνης»Jaish al Adl») στο Πακιστάν.

Οι ιρανικές επιθέσεις έγιναν στη νοτιοδυτική επαρχία του Πακιστάν, Μπαλουχιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, σε θέσεις μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2012 και έκτοτε εξαπολύει τακτικά επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Τα πυρά του Ιράν προς το βόρειο Ιράκ έσπευσε να καταδικάσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, M. Μίλερ, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες επιθέσεις.

Επίσης, η Εϊντριεν Γουότσον, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, στηλίτευσε τη «σειρά ανεύθυνων και ανακριβών» πυραυλικών πληγμάτων από το Ιράν, τονίζοντας ότι «δεν έγιναν στόχος ούτε κάποια αμερικανική εγκατάσταση ούτε αμερικανικό (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό».

Ο Καταριανός πρωθυπουργός, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, μιλώντας στο Φόρουμ του Νταβός, τόνισε ότι τα αμερικανικά και βρετανικά στρατιωτικά πλήγματα δεν θα περιορίσουν τις επιθέσεις από τους Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς διπλωματικές προσπάθειες. Εκτίμησε επίσης πως η εκτόνωση της σύγκρουσης στη Γάζα θα σταματήσει την κλιμάκωση σε άλλα μέτωπα, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση είναι μια «συνταγή για κλιμάκωση παντού».

Μαζί του συμφώνησε και ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, που τόνισε ότι οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι συνυφασμένες με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και ότι εάν τερματιστεί ο πόλεμος εκεί, θα αποκλιμακωθεί και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ασυνήθιστη ιρανική επίθεση σε ιρακινό έδαφος προκάλεσε οργή στην ίδια τη Βαγδάτη, με το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τον πρέσβη του στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, το ιρακινό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις και τον Ιρανό πρέσβη στη Βαγδάτη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του.

Ακολούθως εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι «η ιρανική επίθεση συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας του Ιράκ, έρχεται σε έντονη αντίφαση με τις αρχές καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου και απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή».

Επιπλέον, χτες ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Μασρούρ Μπαρζανί κατηγόρησε το Ιράν ότι σκότωσε αθώους αμάχους με τα πλήγματά του στο βόρειο Ιράκ. Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Μπαρζανί σημείωσε ότι οι ιρανικές κατηγορίες είναι αβάσιμες και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη χώρα.

Οι ιρανικές εξηγήσεις

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ν. Καναανί διαβεβαίωσε ότι παρά την επίθεση στη γειτονική χώρα το Ιράν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών, αλλά ταυτοχρόνως χρησιμοποιεί το «νόμιμο και θεμιτό του δικαίωμα να αποτρέπει απειλές για την εθνική του ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι οι ιρανικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία έρχονται ενώ βρίσκονται ξανά σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες ανάλογες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε βόρεια Συρία και Ιράκ κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, σε αντίποινα για τα θανατηφόρα πλήγματα που υπέστη ο τουρκικός στρατός το περασμένο Σαββατοκύριακο (βλ. σχετικό θέμα).

Ισραήλ: Δεκάδες επιδρομές σε περιοχή βαθιά εντός του νότιου Λιβάνου

Σε μια παράλληλη επικίνδυνη εξέλιξη, το Ισραήλ πραγματοποίησε χτες δεκάδες επιδρομές σε περιοχή βαθιά εντός του νότιου Λιβάνου, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες ότι οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών μπορεί να εξελιχθούν σε πλήρη σύγκρουση.

Το τηλεοπτικό κανάλι «Al-Manar» μετέδωσε ότι 30 πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Ουάντι Σαλούκι, στην πιο σφοδρή ισραηλινή επίθεση του τελευταίου διαστήματος στον Λίβανο μέσα σε μία μέρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ, η επίθεση είχε στόχο μια κοιλάδα βόρεια της λιβανικής πόλης Τύρου.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην περιοχή Ουάντι Σαλούκι, λέγοντας ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν πλήγματα εναντίον δεκάδων θέσεων της Χεζμπολάχ, στρατιωτικών δομών και οπλικών υποδομών».

Κατάρριψη drone από τις ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ

Στο μεταξύ, το βόρειο Ιράκ δεν έγινε «θέατρο» μόνο της επίθεσης του Ιράν. Αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία οπλισμένα drones χτες πάνω από το αεροδρόμιο της Ερμπίλ, στο οποίο σταθμεύουν αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις.

Η «αντιτρομοκρατική υπηρεσία» αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τα drones αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν γύρω στις 05:05 τοπική ώρα χτες.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που συσπειρώνει φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, έχει αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν.

Αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά

Στο φόντο της εντεινόμενης έντασης και κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή, οι χώρες - μέλη της ΕΕ έδωσαν χτες το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» ανέφεραν πως η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα.

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε όλο τον κόσμο!

Μεγάλες κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών σφαγής στη Γάζα

ΗΠΑ (Ουάσιγκτον)
ΗΠΑ (Ουάσιγκτον)
Μπορεί τα επιτελεία του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, μαζί και όλων των συμμάχων του, να δουλεύουν πυρετωδώς για την τρομοκράτηση, τη συκοφάντηση και χειραγώγηση ενάντια σε όσους αντιδρούν στο έγκλημα κατά των Παλαιστινίων, οι λαοί του κόσμου όμως έχουν άλλη γνώμη: Οι διαμαρτυρίες κατά της φριχτής σφαγής που συνεχίζεται στη Γάζα, αλλά και κατά των αμείωτων επιδρομών στη Δυτική Οχθη, συνεχίστηκαν σε μεγαλουπόλεις όλου του πλανήτη, με ιδιαίτερη μαχητικότητα στις χώρες εκείνες που οι κυβερνήσεις τους είναι συνένοχες στις καθημερινές δολοφονίες αμάχων, στην ισοπέδωση νοσοκομείων, στον αφανισμό στοιχειωδών υποδομών, στην εγκατάλειψη ορφανών κ.λπ.

Με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, στη Βιέννη της Αυστρίας χιλιάδες διαδήλωσαν κατά το Σαββατοκύριακο την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Αλλά και στη Νότια Αφρική εκφράστηκε με μαζική διαδήλωση η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Μαζική ήταν η διαδήλωση που έγινε και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Για άλλη μια φορά ο λαός των ΗΠΑ έδειξε ότι δεν θέλει τη χώρα του σε ρόλο σφαγέα, όπως η κυβέρνηση Μπάιντεν, με 400.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον. Μπροστά από τον Λευκό Οίκο ρίχτηκαν κούκλες με κόκκινη μπογιά, για το αίμα των 12.000 και πλέον παιδιών στην Παλαιστίνη. Επέκριναν έντονα την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας κ.ά. στο Ισραήλ, διαδηλώνοντας με σημαίες και παλαιστινιακές μαντίλες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι, με πλακάτ που ανέγραφαν «Αμεση κατάπαυση του πυρός», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει, σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία». Στα στιγμιότυπα της κινητοποίησης ξεχώρισαν οι τραγικές περιπέτειες που εξιστόρησαν για αγαπημένα τους πρόσωπα Παλαιστίνιοι που κατάγονται από τη Λωρίδα της Γάζας και ζουν σε αμερικανικές Πολιτείες (Μίσιγκαν, Τέξας κ.α.).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ (Λονδίνο)
ΒΡΕΤΑΝΙΑ (Λονδίνο)
Στο Λονδίνο έγινε η 7η πολύ μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό από την αρχή της σφαγής. Στην πορεία πήραν μέρος και Ελληνες μετανάστες και φοιτητές που ζουν στη Βρετανία, καταγγέλλοντας και τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Διαδηλωτές κάθε ηλικίας κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τα παιδιά στη Γάζα» και είχαν ζωγραφισμένα κλαδιά ελιάς, ενώ ανέμιζαν σημαίες της ειρήνης και της Παλαιστίνης.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Δουβλίνο)
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Δουβλίνο)
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Νέα τουρκικά «αντιτρομοκρατικά» πλήγματα

Νέους δεκάδες κουρδικούς στόχους σε βόρειο Ιράκ και Συρία έπληξε και χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, που - σύμφωνα με ανακοίνωση - στοχοποίησε θέσεις στις περιοχές Μετίνα, Γκάρα, Χακούρκ και Καντίλ. Επίσης, «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και στο εσωτερικό της Τουρκίας, με 165 συλλήψεις, σε 28 τουρκικές επαρχίες.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της τουρκικής βουλής, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Γιασάρ Γκιουλέρ και Χακάν Φιντάν, εξέφρασαν ικανοποίηση για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας στις ρίζες της». Ο μεν Γκιουλέρ προέτρεψε Ιράκ και Συρία να μην επιτρέψουν σε «τρομοκρατικές ομάδες» να δρουν στα εδάφη τους και υποστήριξε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις «δεν παρεμβαίνουν στην κυριαρχία τους, αλλά στοχεύουν να συμβάλουν στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Ο δε Φιντάν εκτίμησε ότι ΡΚΚ και YPG έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για τη Συρία και το Ιράκ απ' ό,τι για την Τουρκία, τονίζοντας ότι το PKK και το YPG έχουν αποκτήσει έδαφος εκεί.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι «η αποφασιστική στρατηγική της Τουρκίας να εξαλείψει την τρομοκρατία στην πηγή της έχει ενοχλήσει περισσότερο εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρομοκρατών στην περιοχή μας» και ότι «τους επόμενους μήνες, θα κάνουμε οπωσδήποτε νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το ποιος λέει τι και ποιες απειλές εκτοξεύει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ