ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα και ... ψηφιακά η πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο

Αντιεπιστημονική κατηγοριοποίηση ασθενών για «γρήγορη» παραπομπή σε ιδιώτες και λεηλασία της τσέπης τους

Ως «λύση» για τις πολύμηνες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις παρουσιάζει η κυβέρνηση τη λεγόμενη Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, για την οποία εκδόθηκε χτες σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έτσι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ αφήνει ανέγγιχτη την πηγή του, καταρχάς δηλαδή τις ελλείψεις προσωπικού. Στην πραγματικότητα, αποτελεί άλλον έναν «μοχλό» που θα ξεσκαρτάρει ασθενείς, οι οποίοι με την κατηγοριοποίηση που αποφάσισε το υπουργείο θα σπρώχνονται πλέον πιο αποφασιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η λίστα λοιπόν που «ψηφιοποιείται» επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα, αφού παραμένουν 4.000 ασθενείς που είναι στην αναμονή στην Αττική, ή 3.500 στο ΠαΓΝΗ, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έτσι ώστε να ανοίξουν τα δεκάδες κλειστά χειρουργικά τραπέζια, όπως και τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η έγκαιρη πραγματοποίηση των χειρουργικών πράξεων.

Με την ΚΥΑ, μάλιστα, όχι μόνο διατηρεί τις λίστες χειρουργείου, αλλά αποσιωπά όλες τις προηγούμενες λίστες αναμονής όπου πρέπει να ενταχθεί ένας ασθενής στο δημόσιο σύστημα Υγείας προκειμένου να εξεταστεί από μία, δύο ή και περισσότερες ειδικότητες.

Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό, παρουσιάζοντας την ψηφιοποίηση ως «λύση» στις 6.500 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, στις 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, στην απουσία τουλάχιστον 2.500 κρεβατιών ΜΕΘ. Εξάλλου, όπως ανέφερε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση - διά στόματος υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στη Βουλή - «τι θέλετε, μια ΜΕΘ σε κάθε γειτονιά;».

Κατηγοριοποίηση - «βούτυρο στο ψωμί» των ιδιωτών

Εξίσου αντιεπιστημονική κι επικίνδυνη είναι η κατηγοριοποίηση των περιστατικών που χρήζουν χειρουργείου, με τον εκτιμώμενο χρόνο να ξεπερνά ακόμη και τους 6 μήνες, χωρίς να παίρνει υπόψη ούτε τις ανάγκες των ασθενών ούτε τις δυνατότητες για άμεση, πλήρη και δωρεάν ικανοποίησή τους εν έτει 2024.

Ενδεικτικά, η ΚΥΑ παραθέτει τον εξής πίνακα εκτίμησης περιστατικών:

  • Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για το χειρουργείο είναι μέχρι 2 βδομάδες
  • Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση μήνα! (3 - 6 βδομάδες)
  • Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή για το χειρουργείο φτάνει τους 3 μήνες (7 - 12 βδομάδες)
  • Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι ...13 - 24 βδομάδες!
  • Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή είναι 25 βδομάδες και πάνω!

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η αναμονή για έξι και πλέον μήνες, για ένα χειρουργείο που πλέον θεωρείται κι αυτό πολυτέλεια. Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι η λεηλασία της τσέπης των ασθενών που θα σπρώχνονται είτε στον ιδιωτικό τομέα απευθείας είτε στα - επί πληρωμή - απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Εναρξη DRGs από χτες στον «Ευαγγελισμό»

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα βήμα για την επέκταση της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, από χτες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα DRGs στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, καλώντας τους συντονιστές διευθυντές και τους επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνους των επιστημονικών τμημάτων να ενημερώσουν το προσωπικό ευθύνης τους «για την πιστή εφαρμογή τους».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «το Ιατρικό Εξιτήριο δεν θα μπορεί να εκδοθεί χωρίς την ενημέρωση με τους νέους κωδικούς DRG», παραπέμποντας το προσωπικό σε σχετικά εγχειρίδια χρήσης για την έκδοση εξιτηρίου από τον ιατρικό φάκελο, το λογιστήριο ασθενών και το γραφείο κίνησης.

Κι ενώ ο «Ευαγγελισμός» μετρά εκατοντάδες οργανικά κενά σε όλες τις ειδικότητες και κλάδους, με τεράστια προβλήματα υποδομής και χρηματοδότησης, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, «τρέχει» τα DRG's (Diagnosis Related Groups ή συστήματα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων), τα συστήματα κατάταξης ασθενών σε κατηγορίες βάσει της διάγνωσης - αιτίας εισαγωγής, των ιατρικών πράξεων που έλαβαν χώρα κατά τη νοσηλεία, τυχόν υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων κ.ά.

Εξάλλου, όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατη ημερίδα, «χωρίς DRGs δεν γίνεται νέο ΕΣΥ», προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων με όρους «αυτοτελούς επιχείρησης», συρρικνώνοντας το κρατικό «κόστος» για εξετάσεις και νοσηλεία, ενσωματώνοντας στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης και τις αμοιβές των υγειονομικών, με περισσότερες προσλήψεις φτηνότερου και «ευέλικτου» προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε τον στόχο της κυβέρνησης να εφαρμοστούν τα DRGs μέχρι τον Μάρτη του 2024 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας να προέρχεται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ενας ογκολόγος για πάνω από 2.000 ασθενείς και τουλάχιστον 400 συνεδρίες!

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με τον υπουργό Υγείας να βλέπει «απρόσκοπτη λειτουργία»

Τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί εδώ και μήνες το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το περασμένο έτος στο νοσοκομείο γίνονταν τον μήνα κατά μέσο όρο 402 συνεδρίες χημειοθεραπείας, με 2.063 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και 33 νέες περιπτώσεις, για όλα αυτά υπάρχει μία γιατρός ογκολόγος!

Η οποία, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρέπει να προετοιμάζει τα φάρμακα και να παρακολουθεί τις χημειοθεραπείες, να είναι στα εξωτερικά ιατρεία, να μελετά 33 νέους φακέλους κάθε μήνα κατά μέσο όρο. Και αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και έξι μήνες.

Οσο για τη «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση, ήταν να έρχεται μια φορά τη βδομάδα από τη Λάρισα ένας γιατρός, ο οποίος μάλιστα σταμάτησε για ένα διάστημα και ξανάρχισε την προηγούμενη βδομάδα. Ως αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης, η γιατρός έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της.

Ο Β. Μεταξάς κάλεσε την κυβέρνηση να προσλάβει τουλάχιστον δύο μόνιμους ογκολόγους και όλο το απαραίτητο προσωπικό, νοσηλευτικό και διοικητικό. Πρόκειται για καρκινοπαθείς ασθενείς, τόνισε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε την κατάσταση, προσπάθησε δε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι δύο θέσεις που προβλέπονται ήταν καλυμμένες μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023, ωστόσο παραιτήθηκαν ο διευθυντής του Τμήματος και ένας επικουρικός. Οπως όμως του απάντησε ο Β. Μεταξάς στη συνέχεια, ο εν λόγω γιατρός έφυγε γιατί ήταν κι αυτός δύο χρόνια μόνος του και δεν άντεξε.

Ο υπουργός είπε ότι έχει γίνει αίτημα για παρουσία στρατιωτικού ιατρού, το οποίο εκκρεμεί, ενώ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιδιώτη με μπλοκάκι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Τώρα δήλωσε ότι έχει προκηρυχθεί μία μόνιμη θέση μέσω ΑΣΕΠ.

Με θράσος όμως ισχυρίστηκε ότι το Τμήμα «λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς καμία καθυστέρηση» πέραν της «αναστάτωσης των παραιτήσεων», την ώρα που μία γιατρός είναι αντιμέτωπη με τεράστιο όγκο φροντίδας των σοβαρά ασθενών.

«Αυτή είναι η πολιτική σας», σχολίασε ο Β. Μεταξάς, η πολιτική που θέλει ένα δημόσιο νοσοκομείο που θα σπρώχνει τους ασθενείς στους ιδιώτες. Και στηλίτευσε το επιτελικά ανίκανο αστικό κράτος, που για τα ζητήματα των επιχειρηματικών ομίλων έχει «λαδωμένη τη μηχανή» του αλλά όχι για την Υγεία και τις ανάγκες του λαού.

Αλλωστε, όπως είπε, το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο του Βόλου διαφημίζει το δικό του Τμήμα Χημειοθεραπείας, με τους πολλούς γιατρούς και την ελάχιστη αναμονή, «αλλά για να πας πρέπει να βάλεις υποθήκη ένα σπίτι», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο τέλος της συζήτησης ο Αδ. Γεωργιάδης, αδυνατώντας να απαντήσει επί της ουσίας, το 'ριξε στον αντικομμουνισμό: Συγκεκριμένα, επιστράτευσε κάτι ασυναρτησίες για «σιτοβολώνες στην ΕΣΣΔ» και για ...γραφειοκρατία που σάπιζε το στάρι.

Στον δρόμο πετιούνται συμβασιούχοι της καθαριότητας του «Αγίου Σάββα»

Την άμεση ανάκληση της επικείμενης απόλυσής τους απαιτούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», οι οποίοι σήμερα Τρίτη στις 12 μ. προχωρούν σε Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Η σύμβαση των εργαζομένων έχει λήξει από τα μέσα του 2021 και, όπως σημειώνουν σε επιστολή τους, «έκτοτε ζούμε με το σκληρό και ψυχοφθόρο καθεστώς των 3μηνων παρατάσεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης. Με τους ειδικούς νόμους λόγω COVID ανέστειλαν τις απολύσεις μας από 3μηνο σε 3μηνο, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του νοσοκομείου στα δύσκολα αυτά χρόνια. Και τώρα, αφού φροντίζουν να προχωρούν και να ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για την είσοδο των εργολάβων, μας ανακοινώνουν την απόλυσή μας!».

Ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στο νοσοκομείο 15 και 20 χρόνια, πότε με εργολάβο και πότε με συμβάσεις ΑΣΕΠ. «Εχουμε εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, έχουμε νοσήσει από κορονοϊό, έχουν ανακληθεί οι άδειές μας λόγω κορονοϊού, έχουμε υπερβάλει εαυτούς για την ομαλή λειτουργία του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας. Και τώρα μας ανακοινώνουν την απόλυσή μας στις 8 του Φλεβάρη, πριν ακόμα εξαντληθεί η 3μηνη παράταση μέχρι 31 Μάρτη που ανακοινώθηκε για όλους τους συμβασιούχους. Και παρ' όλες τις υποσχέσεις στις 3 του Γενάρη, από τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και του υπουργείου Υγείας, ότι θα παραμείνουμε στις θέσεις μας και δεν θα φύγει κανείς έως τις 31 Μάρτη, οι απολύσεις μας δρομολογούνται για τις 8 Φλεβάρη (ούτε άδειες και ρεπό προλαβαίνουμε να πάρουμε)», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ