Αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα προστασίας του εισοδήματος, Υγεία και Παιδεία στο επίκεντρο της οργάνωσης της μεγάλης μάχης
Μια μάχη που οργανώνεται ήδη από τα σωματεία απέναντι στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ με κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενιαία επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Μια επίθεση που ξεδιπλώνεται από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας μέχρι την απογείωση των πλειστηριασμών. Από τα πανάκριβα τρόφιμα και την ενεργειακή φτώχεια μέχρι τη φορομπηξία από το κράτος σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
Ξεχωρίζει βέβαια η βαθιά εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με τον λαό να φορτώνεται και το κόστος και τους κινδύνους της πολεμικής κλιμάκωσης.
Μέτωπα όπως τα παραπάνω συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι στο τσάκισμα των αναγκών των εργαζομένων, να συντονιστούν οι αγώνες που ήδη δίνουν εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους όπως οι οικοδόμοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία στα ΑΕΙ κ.ο.κ.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στη διοίκηση της ΓΣΕΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κατέθεσαν αίτημα συνεδρίασης από την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να προκηρυχθεί πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ ήδη προγραμματίζονται συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για να πάρουν τέτοιες απεργιακές αποφάσεις.
«Τώρα πιάνουμε δουλειά!»: Με αυτήν την προτροπή η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές να μπουν μπροστά, να σηκώσουν το βάρος της απάντησης που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη απέναντι στην αντεργατική επίθεση.
«Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης, στην πρωτοβουλία του αγώνα, να είμαστε μπροστά σε κάθε πρόβλημα των εργαζομένων, να είμαστε όπου ξεσπάει αγώνας, να είμαστε παντού», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Κωδικοποιώντας τις συνθήκες στις οποίες τα συνδικάτα θα ξεδιπλώσουν τη δράση τους, ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πολεμικά μέτωπα που είναι ανοιχτά στην περιοχή (Ουκρανία, Μ. Ανατολή), όπου εμπλέκεται βαθιά και η χώρα μας. Επίσης, στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου μέσα και από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση στην Υγεία και την Παιδεία, στις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό με τις «συστάσεις» του ΟΟΣΑ για αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά.
Ετσι, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι την ίδια στιγμή που οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δισ., σπάζοντας κάθε ρεκόρ, ειδικά επιχειρήσεις στην Ενέργεια, στα τρόφιμα και στα σούπερ μάρκετ, στη ναυτιλία κ.α., οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με το σταγονόμετρο, ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια κατατρώγουν το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια στιγμή που καταγράφονται τέτοια ασύλληπτα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το 2023 είναι χρονιά - ρεκόρ σε εργατικά δυστυχήματα, οι νεκροί στους χώρους δουλειάς απ' τα πρώτα στοιχεία μάλλον ξεπερνούν τους 160. Ενώ υλοποιούνται τεράστιες κερδοφόρες επενδύσεις στην «πράσινη» Ενέργεια, ο λαός μας πληρώνει πανάκριβα τα καύσιμα και το ρεύμα, με την τιμή της κιλοβατώρας στην ηλεκτρενέργεια να είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020. Την ώρα που θερίζουν οι ιώσεις και η COVID, τα νοσοκομεία καταρρέουν, η ΠΦΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα, η κυβέρνηση ενισχύει την πολιτική της «κερδοφόρας λειτουργίας» των δημόσιων νοσοκομείων και τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Την ώρα που οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φροντιστήρια και τη φοίτηση των παιδιών τους στα δημόσια πανεπιστήμια, η κυβέρνηση φέρνει νόμο που ιδιωτικοποιεί την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που λείπουν κρίσιμες υποδομές για τον λαό, η σημερινή κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες επιλέγουν να δίνουν 7 δισ. τον χρόνο σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Με βάση τα παραπάνω ξεδιπλώθηκαν από την εισήγηση τα βασικά μέτωπα πάλης το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι είναι περίοδος με μεγάλες δυνατότητες για να μπουν στη μάχη νέες δυνάμεις εργαζομένων, κάτι που απαιτεί σχεδιασμό κατά κλάδο και επιχείρηση.
«Υπάρχει η ανάγκη για γενικευμένη απάντηση και προετοιμασία πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη», αναφέρθηκε εισηγητικά, αναδεικνύοντας ότι έναν χρόνο μετά στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, για την ανάπτυξη της δράσης απέναντι στην ενιαία επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία:
Στο ζήτημα της ακρίβειας και της υπεράσπισης του εργατικού εισοδήματος. Οπως τονίστηκε, «η κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών θα επιδεινώνεται. Αυτό άλλωστε δείχνει και η εμπειρία με τα "pass" και τα διάφορα "καλάθια". Και αυτό γιατί η πραγματική αιτία παραμένει. Η εργατική οικογένεια ματώνει για τα κέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως οι εταιρείες στα τρόφιμα, στα σούπερ μάρκετ, που έχουν τεράστια κέρδη»! Με αυτό δεδομένο υπογραμμίστηκε η ανάγκη για μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων αλλά και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, έξω από σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές κ.λπ.
Εδώ ξεχωρίζει η οργάνωση της πάλης των συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων. Στη συνεδρίαση αναδείχθηκαν παραδείγματα από τη μάχη που δίνεται και δείχνουν δυνατότητες και περιθώρια, όπως: Η υπογραφή ΣΣΕ στη ΔΕΛΤΑ και στη μεταλλοβιομηχανία ΕΜΕΚ. Οι σημαντικές προσπάθειες των οικοδόμων με τη νέα πανοικοδομική απεργία στις 31 Γενάρη, αλλά και σε άλλους χώρους δουλειάς, σε Τρόφιμα - Ποτά, Επισιτισμό - Τουρισμό, Μεταφορές κ.α.
Στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οπως τονίστηκε, το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τους φοιτητές. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, την εργατική οικογένεια που ματώνει για να σπουδάσει τα παιδιά της. Γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση των συνδικάτων που με επίκεντρο τα σωματεία των εκπαιδευτικών να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους, να στηριχτούν με κάθε τρόπο και μορφή οι φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Στο μέτωπο της Υγείας, που εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις και την εμπορευματοποίηση τα προβλήματα θα οξύνονται. Υπενθυμίζονται η απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη κ.α., ενώ ήδη έχει προκηρυχθεί απεργία στα δημόσια νοσοκομεία στις 22/2.
Στο καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών, που με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τους 10.000, τα συνδικάτα θα μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση κινητοποιήσεων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μαζική συμμετοχή από τη γειτονιά, τον κλάδο, τον χώρο δουλειάς.
Επίσης, το θέμα των συντάξεων πείνας, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις που προετοιμάζουν πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη στην Αθήνα.
Ενώ, καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται και διευρύνεται, με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς να βαθαίνει, αναδείχθηκε ως ένα από τα κύρια μέτωπα τόσο η ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λαούς, ιδιαίτερα στον λαό της Παλαιστίνης, όσο και η πάλη για καμιά συμμετοχή της χώρας στο μακελειό. Ο Γ. Πέρρος θύμισε τις αναφορές στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν για «πιο ισχυρές από ποτέ σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ» και τόνισε ότι μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τον λαό. Και με βάση αυτό κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο που προετοιμάζουν τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για το Σάββατο 27 Φλεβάρη (βλ. σελ. 3).
Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ μετέφεραν αγωνιστική πείρα από χώρους και κλάδους και τη δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα.
«Φώτισαν» πλευρές, αλλά και δυσκολίες που συναντούν τα σωματεία στην καθημερινή τους δράση, ανέπτυξαν προβληματισμούς για τον τρόπο δουλειάς σε ιδιαίτερες ομάδες εργαζομένων (π.χ. μετανάστες εργάτες). Ειδικά για το ζήτημα της ακρίβειας και του εργατικού εισοδήματος, τονίστηκε πως το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, όπου πρέπει να επικεντρώνεται η δράση του συνδικάτου σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Κοινή συνισταμένη πολλών ομιλιών η ανάγκη το κάθε σωματείο να εμπλουτίσει το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, ανάλογα με τον χώρο και τον κλάδο δουλειάς, να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια για να μπαίνουν στον αγώνα νέες δυνάμεις, περισσότεροι συνδικαλιστές και σωματεία που κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης.
Στη συνεδρίαση της Γραμματείας συζητήθηκε πλαίσιο διεκδικήσεων που τα σωματεία αξιοποιούν για την οργάνωση της πάλης τους, για την ανάπτυξη της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης, με αιτήματα κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Σε αυτό περιλαμβάνονται διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ και με ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, καθολική επαναφορά των τριετιών, όπως και των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο κ.ά. Επίσης για επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, χωρίς καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, στις απλήρωτες υπερωρίες.
Επίσης, για μέτρα υπεράσπισης του λαϊκού εισοδήματος, όπως για αυξήσεις στις συντάξεις με επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους. Για να πάψει το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, για ρεύμα φθηνό για τον λαό, κατάργηση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει το ΠΑΜΕ στις 11 Φλεβάρη. Στο πλαίσιο αυτό η Γραμματεία του ΠΑΜΕ οργανώνει μεγάλη μουσική εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Γραμμές», στην Αθήνα (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 111).