ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Δουλεύουμε έξι μήνες τον χρόνο για να ζήσουμε δώδεκα!

Μαρτυρίες στον «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα της επιβίωσης σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και με καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων

Στην Κρήτη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, το «θαύμα» του Τουρισμού «αποκαλύπτεται» για μια ακόμα φορά.

Δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην εστίαση δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ατελείωτες ώρες και μέρες, χωρίς ρεπό, με μισθούς - ψίχουλα, με την εντατικοποίηση να «χτυπάει κόκκινο» και τα εργατικά «ατυχήματα» να αποτελούν καθημερινότητα.

Και, σήμερα, στην καρδιά του χειμώνα, αφού μέσα από τον ιδρώτα τους έτρεξαν τα κέρδη για τους ομίλους του τουρισμού, έχουν πεταχτεί για μια ακόμα φορά στην ανεργία. Προσπαθούν με χίλια ζόρια να επιβιώσουν, κόβοντας από παντού για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα. Πασχίζουν να λύσουν την εξίσωση που τους θέλει να δουλεύουν για έξι μήνες και να επιβιώνουν με το πενιχρό αυτό εισόδημα ολόκληρο τον χρόνο. Ενώ σαν να μη φτάνει η γενικευμένη ακρίβεια που εκτινάσσει το κόστος ζωής, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη μεγάλη καθυστέρηση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται.

Εκατομμύρια τα κέρδη για τους ομίλους - γιορτές με άδειες τσέπες για χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό

Η Περιφέρεια Κρήτης αντιπροσωπεύει το 21% των τουριστικών εισπράξεων όλης της χώρας και το 21% των «πεντάστερων» ξενοδοχείων της επικράτειας. Το 2023 ξενοδόχοι και tour operators κατέγραψαν νέα ρεκόρ σε αριθμό επισκεπτών και έσοδα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της χρονιάς - ορόσημο του 2019. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών σε όλη την Κρήτη ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, το αεροδρόμιο Ηρακλείου κατέγραψε αύξηση 4,9% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (3,6 εκατομμύρια αφίξεις) και το αεροδρόμιο των Χανίων σημείωσε αύξηση 8,6% (1,4 εκατομμύρια αφίξεις). Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζονται νέες πτέρυγες ξενοδοχείων, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων μπροστά στην επικείμενη σεζόν και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το νησί.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο έμεινε χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη κατά τη διάρκεια των γιορτών, αφού καθυστέρησε ακόμα μια χρονιά η πληρωμή του εποχικού επιδόματος ανεργίας και του Δώρου Χριστουγέννων από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ. Παρά τα συνήθη διθυραμβικά σχόλια περί «ψηφιοποίησης» των διαδικασιών, η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή για τη χορήγηση του επιδόματος.

Το ελάχιστο διάστημα το οποίο θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος να περιμένει για να πληρωθεί το επίδομα είναι 40 μέρες από την απόλυσή του. Ακόμα κι όταν οι αιτήσεις τους εξεταστούν και το επίδομα χορηγηθεί, το πρόβλημα δεν λύνεται: Οι εποχικοί καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα των 479 ευρώ, το οποίο μάλιστα δικαιούνται μόνο για τρεις μήνες ετησίως, μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά την επόμενη σεζόν.

Με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο 3986/2011 για την επιδότηση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Ακόμα και τα μεροκάματα από τις ελιές και τις αγροτικές εργασίες φέτος είναι ελάχιστα στην Κρήτη, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση τον φετινό χειμώνα. Ειδικά λοιπόν φέτος, το πάγιο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου για επέκταση του Ταμείου Ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Δουλειά χωρίς ανάσα το καλοκαίρι, επιβίωση με ψίχουλα τον χειμώνα

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με ξενοδοχοϋπαλλήλους που περιγράφουν τον δύσκολο χειμώνα που περνούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και με τα έξοδα να τρέχουν καθημερινά. Αλλά και για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Ρ. Χ. είναι λαντζέρισσα σε «πεντάστερο» ξενοδοχείο στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Και, όπως μας μεταφέρει, «η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Εγώ απολύθηκα στις 5 Νοέμβρη και έχω πληρωθεί ένα μηνιάτικο από τον ΟΑΕΔ στα 470 ευρώ και 50 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων. Με αυτά τα χρήματα περιμένουν να ζήσουμε. Τι να πρωτοκαλύψω με αυτά τα ελάχιστα χρήματα; Το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα ή το ενοίκιο; Η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχουμε πάρει ούτε αυτά τα χρήματα μέχρι στιγμής. Ενα εισόδημα που υπήρχε από μεροκάματα στις ελιές τα προηγούμενα χρόνια είναι ανύπαρκτο. Με 900 και 1.000 ευρώ που παίρνουμε για τους 6 μήνες της σεζόν, δεν μπορούμε να ζήσουμε για 12 μήνες. Ακόμα πονάνε τα χέρια μου από την εντατική δουλειά του καλοκαιριού. Με εκατοντάδες πιάτα να πλένονται καθημερινά από τα χέρια με απίστευτη ταχύτητα, για να μπορέσει να βγει η δουλειά και με ένα ρεπό μόνο τη βδομάδα. Και αυτήν τη στιγμή να μην μπορώ να βγάλω τον χειμώνα;».

Η Λ. Μ., εργαζόμενη σε μεγάλο ξενοδοχείο των Χανίων, συμπληρώνει: «Η επιβίωσή μας τον χειμώνα γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη, με τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, τις τιμές στο σούπερ μάρκετ να αυξάνονται και να πρέπει να ζήσεις με λίγο παραπάνω από 400 ευρώ Ταμείο Ανεργίας (όταν αυτά τα λεφτά φτάνουν μόνο για να πληρώσεις το νοίκι σου) και αυτό για 3 μήνες μόνο. Απολύθηκα 27 Οκτώβρη, έχω πάρει το επίδομα ανεργίας ήδη για τους δύο από τους τρεις μήνες που δικαιούμαι και πρέπει να ζήσουμε εγώ και το παιδί μου με μηδενικό εισόδημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, που θα ξεκινήσει πάλι η καλοκαιρινή σεζόν.

Το ποσοστό τουριστών που έρχονται στο ξενοδοχείο που εργάζομαι - συνεπώς και ο φόρτος εργασίας για εμάς - είναι κάθε χρόνο αυξημένος. Οι εργοδότες απαιτούν ο παραπάνω όγκος εργασίας να καλυφθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό, χωρίς επιπλέον υπαλλήλους, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, ενώ και το Δώρο Χριστουγέννων φέτος ήταν χαμηλότερο από το νόμιμο που δικαιούμασταν. Μας είχαν υποσχεθεί παραπάνω χρήματα για τις Κυριακές και δεν τα είδαμε ποτέ. Παράλληλα, το ξενοδοχείο ολοένα και ανακαινίζεται και χτίζονται επιπλέον δωμάτια. Για άλλη μια χρονιά η έλλειψη προσωπικού ήταν μεγάλη, τα ξενοδοχεία ανοίγουν χωρίς να έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να δουλεύει υπερωρίες ή και χωρίς καθόλου ρεπό για να βγει η δουλειά.

Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας των εργαζομένων θα βελτιωθούν μόνο αν ξεσηκωθεί και οργανωθεί μαζικά το προσωπικό, για να τα διεκδικήσει και να τα απαιτήσει. Αύξηση μισθού και πενθήμερο, καθώς και το Ταμείο Ανεργίας να καλύπτει όλους τους μήνες που είναι ο εποχικός υπάλληλος άνεργος, θα έπρεπε να θεωρούνται πια αυτονόητα. Για πόσο θα συνεχίσουμε να ζούμε στην ανέχεια και οι εργοδότες μας ολοένα να πλουτίζουν και να μεγαλώνουν τα ξενοδοχεία τους;».

Δεν πάει άλλο!

«Δεν γίνεται να μην έχουμε ζωή το καλοκαίρι λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα», ξεκαθαρίζει ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. «Για άλλη μια χρονιά δεν ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας. Από τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη στην καλύτερη περίπτωση είμαστε χωρίς εισόδημα. Το εποχικό επίδομα ανεργίας (και αυτό μόνο για 3 μήνες) δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε φτάσει στα μέσα Γενάρη και οι περισσότεροι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουμε πληρωθεί ούτε την πρώτη δόση του ταμείου, ούτε καν το Δώρο Χριστουγέννων! Πρέπει τώρα να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να δίνεται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Το αίτημα των σωματείων είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Μέχρι την επαναπρόσληψή μας. Παράλληλα διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών μας. Δεν γίνεται να μην έχουμε ζωή το καλοκαίρι λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα. Με τους ξενοδόχους να βγάζουν εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες μας. Τώρα πρέπει να ανέβουν η διεκδίκηση και οι απαιτήσεις των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά. Να οργανωθεί η πάλη για ουσιαστικές ανάσες ανακούφισης. Ο χειμώνας δεν βγαίνει με market pass και ψευτοεπιδόματα ανακύκλωσης της μιζέριας μας», υπογραμμίζει.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την αγωνία της επιβίωσης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τα δίκαια αιτήματά τους μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς το αρμόδιο υπουργείο. Εκτός από το να δοθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται, το Κόμμα αναδεικνύει τη διεκδίκηση για επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση όλων των ανέργων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό απαιτούν:

Να διασφαλιστεί η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα 600 ευρώ, για όσο είναι στην ανεργία, είναι ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ώστε να μην αναγκάζονται να βάζουν στον ...πάγο τη ζωή τους μόλις λήξει η σεζόν.

Επίσης, απαιτούν να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή. Να υπογραφούν κλαδικές τοπικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Να αναγνωριστεί η δουλειά τους ως «εποχική εργασία» με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο για τους εποχικούς.

Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Να καθοριστούν η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και τα καθήκοντα για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης ΒΑΕ του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειρες και οι διανομείς.

Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και να επεκταθεί και στον Επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ