Παραλλαγμένα κάλαντα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη τραγούδησαν στο Σύνταγμα μέλη της ΚΝΕ
Τα κάλαντα για την Παλαιστίνη:
Στην Παλαιστίνη σκοτώνουν παιδιά
Εκεί χτυπάει όλου του κόσμου η καρδιά
Αίμα αθώων χύνουνε στη στιγμή
Για όλους όσους αγαπούν την ζωή
Ποτέ φυλακή, πογκρόμ, κατοχή
***
Στους δολοφόνους δεν δίνουμε γη
μέχρι τη Γάζα απόψε να ακουστεί
κρυμμένα στων μανάδων την αγκαλιά
παιδιά που ψάχνουνε για τη λευτεριά
τον ήλιο ψηλά, να τους γελά
***
Μες στα συντρίμμια παιδί μοναχό
Δεν έχει ρεύμα, τροφή και νερό
Μ' όλη την δύναμη που ακόμα κρατώ
Ελπίδα δίνω σε αυτόν τον λαό
***
Την τελευταία κουβέντα θα πουν
Οι λαοί που μιλούν
Eurokinissi |
Αρκετοί κάτοικοι της πόλης που συμμετείχαν στη μουσική βραδιά, που περιλάμβανε γιορτινές μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου και συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και την Μαρίνα Σάττη, ύψωσαν συμβολικά την παλαιστινιακή σημαία εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον πολύπαθο και αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, που η έναρξη και αυτής της χρονιάς τον βρίσκει να θρηνεί τα παιδιά του. Το μήνυμα που στάλθηκε, όπως γίνεται άλλωστε από τους λαούς σε όλο τον κόσμο, ήταν να σταματήσει η σφαγή από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν δική τους ανεξάρτητη, ελεύθερη και βιώσιμη πατρίδα.
Στο Μαίναλο |
Συγκεκριμένα, οι ορειβάτες Γιάννης Κουτσούμπης, Ελένη Αλλαγιάννη και Δημήτρης Ευσταθίου από τον ΣΕΟ Αθήνας ανέβηκαν στην κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα, σε υψόμετρο 2.457 μέτρων, όπου και ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία.
Σε άλλη συμβολική κίνηση, τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του λαού της Παλαιστίνης καταδίκασαν ορειβάτες στην παγωμένη Δρακολίμνη της Τύμφης, στην οροσειρά της Πίνδου, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Εκεί ύψωσαν το δικό τους πανό, που ανέγραφε «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης».
Νωρίτερα, αρχές Δεκέμβρη, πεζοπόροι ορειβάτες από την Αθήνα είχαν υψώσει την παλαιστινιακή σημαία στο Μαίναλο της Αρκαδίας, λίγο κάτω από την κορφή Οστρακίνα, στα 1.980 μέτρα.
Στον Παρνασσό |
Στη Δρακολίμνη της Πίνδου |
Σε εορταστικό κλίμα οι νεότεροι σύντροφοι είχαν τη χαρά να μοιραστούν με τους συντρόφους και αγωνιστές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή» το μήνυμα των αγώνων και της αισιοδοξίας των καλάντων, ευχές για υγεία και αγωνιστική χρονιά, και ταυτόχρονα να ακούσουν πολύτιμες ιστορίες από τους μεγαλύτερους.
Εκ μέρους της Τομεακών Οργανώσεων Νότιων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δωρίστηκαν στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, η νέα έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Πολυτεχνείο - Νοέμβρης 1973: Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», και η έκδοση της ΚΝΕ «Η σπίθα του Νοέμβρη δεν σβήνει».
Με συγκίνηση τα μέλη της ΚΝΕ έλαβαν αναμνηστικά από το ΔΣ του Ιδρύματος, εκ μέρους των συντρόφων αγωνιστών.
Εκθέσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»
Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο» συνεχίζονται και οι εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» από τις Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων του ΚΚΕ. Οι εκθέσεις λειτουργούν στα γραφεία των Οργανώσεων μέχρι την Παρασκευή 5 Γενάρη από τις 17.30 έως τις 20.30.
Εκθεση λειτουργεί από χτες και έως τις 5 Γενάρη και στην Αθήνα, στα γραφεία της ΚΟ Ζωγράφου (Παπαδιαμαντόπουλου 81), ώρες 18.00 - 21.00. Στο πλαίσιό της, την Παρασκευή 5 Γενάρη στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) στις 19.00 θα παρουσιαστεί η έκδοση «Αλήθειες και Ψέματα για τον καπιταλισμό. Για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο», της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.